[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Sziasztok! Most beszéltem egy ismerősömmel személyesen. (Itt élnek már 10 éve, egy ukrán/német üzletembernek dolgozik Magyarországon az illető. Tegnap hozták át Kijevből a főnöke 250 ezer euros Mercedesét. Meg sok egyéb dolgát. Azt mondja , hogy minden fennakadás nélkül ment az út, ő maga nem ment el kijevig , háborús helyszíneket nem látott, de azt az elképesztő lelkesedést amivel hazajött, még nem nagyon tapasztaltam senkin aki nehéz helyzetben van. Azt mondja, hogy kint senkinek semmi kétsége affelől, hogy kiűzik az oroszokat mindenhonnan, és már az újáépítést tervezgetik sokan. Azt mondja, hogy sok emberrel találkozott, és nagyjából ezt a véleményt képviselték mindenhol. Meggyőződésük, hogy oroszország nem csak, hogy kiűzettetik, hanem szét is esik. Meglepő volt hallgatni.
Mondjuk az a lelépett menekülő kb. 4,5 millió ukrán nem biztos, hogy osztja ezt a lelkesedést.
 

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Ha a cikkben szereplő videó nem megrendezett, akkor megeszem a kalapomat...
1p30, kalassal való lövöldözés, 1p50, RPG, napokkal ezelőtt volt már a fórumon! Még eszembe is jutott, hogy a kiképzésen kitámasztás nélkül nem lőttünk az amd-vel.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 823
113
Nézd úgy, hogy ők védekeznek. Minden eszközzel meg akarják törni a támadó ellenség lelki erejét.
Komoly próbatétel egy társadalomnak egy hódító háború.

Az orosz viszont pont a hódítás, megszállás miatt nem tehet fel ilyen képeket, mert a megszállt területeken maga ellen hangolná a helyi lakosságot.

Vagy nem így van?
;)

Vannak az ellenséges lakosság kezelésének különböző módjai, az oroszok eddig azt hitték, a "szívek és lelkek elnyerése" működhet, nyilván már rájöttek, hogy nem. Szóval az ellenőrzésük alatti területekről vagy ösztönzik a távozásukat, vagy majd más módon kezelik a problémát előbb-utóbb. Ahogy mondjuk az európéer poroszok tették az 1871-es porosz-francia háborútól az irregulárisokkal és az őket segítőkkel szemben.
 
W

Wilson

Guest
Most akkor melyik???
Jogos lemaradt róla egy szó....:)

A kormány ismét csökkenteni készül a hadsereg miatt a költségvetés kiadásait.​

2022. MÁRCIUS 30., SZERDA, 21:35

A hadiállapot értelmében a kormány újabb kiadáscsökkentési hullámra készül a katonai kiadások konszolidálása érdekében.

Ezt Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter jelentette be az EP -nek adott interjújában .

Megjegyezte: a költségvetési törvénykönyv szerint a kormánynak joga van a kiadásokat csökkenteni, újra elosztani és tartalékalapba irányítani. Ez utóbbir

Az összes beruházási kiadást csökkentettük azzal, hogy a tartalékalapba irányítottuk. Ezen kívül nem finanszírozunk tőkefejlesztési kiadásokat és korlátozott összegű folyó és védett kiadásokat. Vagyis védett kiadásokat finanszírozunk nyugdíjban, pedagógusok, orvosok fizetésében , energia, adósságszolgálat. A katonai költségvetés prioritás, ott mindent finanszíroznak” – mondta Marchenko.

A miniszter folytatta: a kormánydöntések miatt újabb kiadás-átcsoportosítási hullám lesz, azt azonban nem részletezte, hogy mely területeken csökkentik a kiadásokat.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 914
113
Oroszország tizenhatezer katonát toborzott a Közel-Keletről
A BBC beszámolója szerint a szíriai közösségi médiát elárasztja az orosz csapatok toborzó reklámjai. Az egyik toborzó a portálnak arról beszélt, az orosz katonai képviselők jelen vannak a régióban, az embereknek pedig joguk van megváltoztatni döntésüket a toborzás után. A polgárháború sújtotta Szíria jelenleg a búza árának megdrágulásával is szembesül, az orosz ajánlatok éppen ezért csábítóak.
(BBC)

(PS)
Pár(?) oldallal korábban betettem a SZÍR forrást: semmiféle toborzás nem folyik.
Tovább előre a bbc-vel!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nem tudom, mi az orosz fél motivációja. Lehet, hogy több minden beletartozhat.Egyet tudok, nem tesz ilyen embertelenséget meg. Tudod, a dilemma a következő: a cél szentesíti-e az eszközt. Ki, hogy válaszol erre? Szerintem nem szentesíti, mert, ha igen, akkor az orosz háború is jogos.
Nem mondtam, hogy helyesnek tartom. Csak próbálom érteni a különböző kommunikációs stratégiák okát.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
én azt kérdezném tőled hogy az átlag lengyel lakosság hogy viszonyul ehhez a Moraviecki féle ámokfutáshoz, kardcsörtetéshez?? támogatják ahogy tolja ezt az adjunk repcsit, menjünk be mint békefentartók , repüléstilalmi zóna,
vagy hogy van ez ott eladva, mi a cél???? Csak mert itt sokan nem értjük, miért táncol ennyire penge élen...
Az átlag lengyel nem foglalkozik sokat ezzel. Csak reggel a teat iszogatva a kollegakkal mondja, hogy "hát már megint ez a Putin" és kész, ennyi. A haború első pár napjában volt csak nagyobb érdeklődés. Inkább a politikusok foglalkoznak vele. Peldául kitesznek ukran zászlokat a városokban, de az átlag lengyel nem teszi ki sehova sem.
Sose akartunk repülőt adni. Az csak az ukran hirekben volt. Én nem számolom, de szerintem kevesebb fegyvert adunk nekik amióta háború van, mint előtte. Biztosan csak a Piorunt tudom, mást nem. Régen adtunk goździk-t is. Általaban csak régi szovjet fegyvert kaptak.
Az első napokban rossz volt, hogy felment a benzin ára (7 złoty lett), de már csökken. Néha ez vagy az nincs a boltban, de nem baj veszel mást. Tehát ha most nincs egy fajta olaj a süteshez (mert ukran/orosz gyartmany) akkor használsz másik fajtat (rzepakowy, oliwa,...). Nem izgulsz.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 891
113
A Wagner Csoporthoz köthető, körülbelül 1000 ember tartózkodik jelenleg Ukrajna Donbasz régiójában – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője szerdán a Pentagonban tartott tájékoztatón.

Az Egyesült Államok azt tapasztalta, hogy Oroszország sokkal aktívabbá vált a donbaszi régióban az elmúlt néhány napban – tette hozzá Kirby a CNN szerint.

Úgy gondoljuk, hogy a Wagner Csoportnak jelenleg körülbelül 1000 embere van a Donbasznál, mondta Kirby.

A Wagner Csoport tagjai az elmúlt nyolc évben harcoltak Donbaszban, tehát ez az a terület, ahol tapasztalt a csoport – tette hozzá Kirby.

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 501
113

Törvényjavaslatot nyújtottak be a Radának a Moszkvai Patriarchátus tevékenységének Ukrajna területén történő betiltására​

A dokumentum főbb rendelkezései:

  • A Moszkvai Patriarchátus tulajdonát 48 órán belül államosítják.
  • A moszkvai patriarchátus használatában lévő építészeti emlékek (Kiev-Pechersk Lavra, Pochaev Lavra, Svjatogorszk Lavra) az állam tulajdonába kerülnek.
  • A Moszkvai Patriarchátus kolostorainak, plébániáinak és szemináriumainak 14 napjuk van az alárendeltség megváltoztatására.



Nehogy megvétózza egy Cirkon a hülye törvényeiket.
 

bigos

Well-Known Member
2022. február 26.
126
771
93
Nem tudok hozzászólni. Az biztos, hogy olyan döbbenetes elszántsággal és hittel mesélt, hogy az teljesen váratlanúl ért. És ő amúgy egy elég magasan iskolázot ukrajnai magyar. Amúgy hozzáteszem, hogy példát vehetne róla a legtöbb “eredeti” magyar ismerős!
Szelektíven tájékozódnak az ukrán oldal híreibol informálódnak, minden más számukra orosz dezinformáció. Az én ukrán ismrosom is szentul meg van gyozodve arról hogy kisoprik az oroszt és minden visszakerul hozzájuk a Krímmel eggyutt természetesen. Az oroszok kártérítésre lesznek kotelezve
stb. Szerinte 1hónapon belul ez lezajlik miliárdos pénzdíjat tuztek ki Putyin levadászására megbukik az orosz kormány,szétesik Oroszország meg ilyenek. Az a huráoptimizmus meg fanatizmus ami árad belole számomra elszomorító mert négy éve ismerem és megbarátkoztunk.Tudom,hogy nagy csalódás és fájdalom lesz számára amikor majd ráébred a valóságra.Nem tudok vele kozos nevezore jutni
ebben a témában szerinte mi nem látunk tisztán mert félretájékozódottak vagyunk.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 823
113