[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113

ROBERT C. CASTEL: Az ukránok tudják, egyetlen esélyük van a háborúban: a direkt NATO-beavatkozás​


A Fehér Ház közölte Kijevvel, hogy az Egyesült Államok erőforrásai nem végtelenek​

Az amerikai kormányzat figyelmeztette az ukrán hatóságokat, hogy Washingtonnak nincsenek kimeríthetetlen forrásai Kijev támogatására.
A Reuters ír erről.
Ahogy a kiadvány egy amerikai tisztviselőre hivatkozva megjegyzi, „a kormányzat azt mondta az ukrán kormánynak, hogy az Egyesült Államok erőforrásai nem végtelenek”.
„Mindenki megérti, hogy ennek egyszer meg kell állnia. És mindannyian szeretnénk, ha ez a lehető leghamarabb véget érne ” – idézi az anyag a forrás szavait az ukrajnai ellenségeskedésről.
Az ügynökség arról is beszámol, hogy az amerikaiak körében 58%-ra csökkent az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás támogatottsága (a Reuters/Ipsos február 6. és 13. közötti közvélemény-kutatása szerint), szemben a 2022. áprilisi 73%-kal.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677094245
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
.
.
Vegre egy jozan hang....! Gyakran gond itt, hogy sok egyszeru olvtars csak jo-rossz szinten latja a vilagot, mint egy Marvel filmet, ahol a szabadsagukat feltö oroszok a jok, akik vegre fel mertek az ördögi "nyugat" es a zusa ellen lazadni.
Sajnos sokaknak egyszeruen nem megy annak a megertese, hogy a valosag sokszor
Ez valami önirónia? Ha nem, akkor árnyalnád a NATO és az USA kevésbé világos oldalát? A te szemszögedből. Esetleg az oroszok pozitív oldalát is bemutathatod.
 

hete

Well-Known Member
2021. január 7.
688
1 702
93

Népszavának adott interjút, amelyben azt mondta, hogy egyoldalú filmet készített, mert az igazságot akarta bemutatni, az pedig az ukránok oldalán van.:D

A magyar álláspont megegyezik az orosszal, ezekről már túl sokat is hallottunk Putyin részéről, Orbán csak ezt ismételgeti.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
324
2 123
93
Elfogadtam a twitteres posztok konszenzusát. De tény erre nincs bizonyíték.

Ez ugye poén volt?? Az oroszok beismerik? Az orosz védelmi minisztérium hazugságpropija semmivel sem marad el az ukrán védelmi minisztérium meséitől.

Sztem a katonai helyzetről orosz nacionalista katonai bloggerektől idéző Twitter oldalokról lehet a legjobban tájékozóni. Sokszor tudnak elég önkritikusak is lenni, ez adja a hitelességük. Most nem a moszkvai központi, vagy a Putyin se**nyaló oldalakról beszélek.
Ukrán oldalon ilyet nem ismerek. Ott elég egyoldalú mesecsatornák vannak.

Mint nagy Putyin hívő mondod nekem, aki a harkovi összeomlásnál is kereste a ravasz orosz katonai strategiát, amivel tőrbe csalják az ukrik nackókat. ;)

Annyi csak, hogy körön kívüli vagyok. Nem drukkolok egyik oldalnak sem. Legalábbis a központi narratíváknak.Ha már igen, magyar erdekből jó lenne ha az oroszok végzetesen meggyengítenék az ukránokat. Minél hamarabb, annál jobb, de ennek minimális realitása van és úgy tűnik egyre távolabb kerülünk ettől.
Az orosz haderő impotenciája végzetes és az ukránok kitartása tiszteletre méltó. Az hogy egy pár tízezres várost Bakhmutot ennyi ideig és ennyi áldozat árán tartanak sosem gondoltam volna.
Ha az oroszok elfoglalják azt Prigozsinnak, a Wagnernek és az orosz nacionalista önkénteseknek köszönhetik.A hivatásos orosz haderő hála a dilettáns tervezésnek, a félelemből tévés adatokat megadó helyi parancsnoknat és a többször totális csődöt mondó logisztikának és utánpótlásnak a mai napig inkább leszerepelt, mint bizonyít.A legrosszabb hír, hogy nagyon nem is tanul. Bár tény, nagy hendikep az ukriknak, ők hála a Pentagonnak mindent látnak a terepen, míg az oroszokat sokszor meglepik.

Egyébként azt a Prigozsint szúrja hátba, hátráltatja kistílű féltékenységből az orosz vezérkar, aki akkor is következetesen előre vezette lépésről lépésre a csapatait. amikor a hivatásos orosz haderő hol szervezetten, Herszonban, hol szégyenteljesen, Harkovban, meghátrált Európa legkorruptabb ukrán hadserege előtt.
Na most az orosz katonai bloggerek nem oroszok?Áh ...Na de akkor ugye várhatjuk a reakciójukat a betett hoóttbiztos híredről nemde?Mesecsatorna izé..nem vitatom én hogy az oroszok is dezinformálnak(azok az oroszok)Na de az csak az ilyen libsi duma hogy minden 50-50% neeeem!!.Ukránoknál az első perctről kezdve minden meg van engedve el van nézve.Ugyhogy a mesemondás inkább az ő reszortjuk.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 472
13 272
113
Ukrajna népességéről nem rendelkezünk pontos adatokkal, de ha leszámítjuk a menekülteket még így is 30 millió körül lehet a lakosságszám. A háború idáig tartó 1 éve alatt mennyit is sikerült megölni? 100 ezer körüli főt?

A hivatalosan közölt veszteségadatok és a valóság nincs összhangban.

Július elején az ukrán veszteségekről annyit közöltek, hogy jééé, mindössze 9,000 fő a veszteség, amiben minden, vagyis a halottak, eltűntek, és sebesültek benne vannak. Azonban kiszivárgott egy ukrán kormányzati doksi is, amiben a következők voltak:

  • halott - 76,640
  • sebesültek - 42,704;
  • hadifoglyok - 7,244;
  • eltűnt - 2,816;
  • nem harccselekményben elhunytak - 1,610.

Összesen - 131,014 fő.

És ez még nyár közepe volt.

Azóta még súlyosabbak lettek a harcok, és nagyon messze van a vége, beláthatatlan.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

Meghalt az ukránok egyik legjobb pilótája, aki 600 oroszt ölhetett meg​




Nem értem miért nem írják oda, hogy az összeset megölte.
Igen de úgy ölte meg őket, hogy egyet a repülővel az összes többi 599-et pedig a katapultálása után ellenséges területen egy golyóstollal. A tankokat is mind a százhuszat egyetlen rakétával intézte el....

Nem értem a propagandát! Ha hazudunk, akkor kimennek az oroszok vagy látványosan haladnak előre?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nézem a wagner hullakupacot előtte meg az ukránokét...gyönyörű naagy kupacok...egy ilyen f.sz egy népért vagy miatt (ukrán és orosz) nem akarok háborúpornóban részt venni csak azért, hogy amerika recskázhasson egy jót ránk európaiakra gazdasági haszonszerzésből miközben délről az arab tavasszal ránkzúdított több milliós tömeget. Amit a nyugat leművel a kelettel az online háborúpornó. B.szódjon meg mind! Ha valaki olyan retardált hogy megeszi, hogy bármelyik szereplőnek mi számítunk egy cseppnyit is...az most menjen ki az udvarra mackóalsóban, kabátban, bakancsban, húzzon a fejére egy edényt, ásson egy 2nm gödröt a fagyos talajba öntse le magát valamilyen állati vérrel (tyúk, disznó stb.) ne egyen napokig markoljon egy ásót a kezében órákig és aludjon ott kint a hidegben es gondoljon az ukránokra vagy az oroszokra, hogy ezekért megéri-e?...egy hét után garantáltan pontosan az én álláspontomon lesz! De a csehek, lengyelek, németek, románok, baltikum mind hergeli magát fanatikusan és gerjeszti a feszültséget egy brüsszeli vagy amerikai buksi-simiért meg jutalomfalatért.
Inkább menj...csajozz, hajtsd a nőket (de azért néha varrd le az asszonyt is), piázz, bulizz, imádkozz, utazz élj amíg lehet és foglalkozz inkább a magyar érdekekkel és a magyar hadiiparral!
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 140
93
Harkov, Volkssturm indul a frontra (úgy látszik már minden szemetet kihordtak a raktárból, ha kirakatkatonáknak ilyen fegyverek jutnak).
iG3s7B9.jpg

tcJRLKq.jpg
A fegyverek hagyján. A delikvensek életkora és fizikai állapota az, ami kezd riasztó lenni és nem sok jót ígér (az ukik szemszögéből nézve). Vajon, ha a front mögött visszatartott képzett alakulatok elvéreznek az ellentámadásban, ezzel a felhozatallal meddig húzzák majd az ukránok?
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Itt válaszolok @angelsoul -nak is, mert ide kapcsolódik jobban ez a kérdéskör.

Oké, van több tízmillió ukrán, aki ellenséges. De Ukrajna egészének a megszállása sosem volt realitás, a Zsirinovszkij "modell" is Ukrajna felosztásáról szólt még 2014-ben:
https://www.origo.hu/nagyvilag/2014...lorszagnak-magyarorszagnak-es-romanianak.html
Ezen térkép szerint Oroszország új határai nagyjából pont a Dnyeperig terjednének, amit relatíve gyorsan eltudnának foglalni, ha elvágnák az ukrán hadsereget az utánpótlástól a Dnyeper hídjainak lebombázásával.
A keleti részeken élők viszont meg nem ellenségesek, ellentétben Ukrajna nyugati részének a népességével. Ezt még anyagilag és haderőt tekintve is tudnák menedzselni, nem úgy mint Ukrajna egészének a megszállását.



Ukrajna népességéről nem rendelkezünk pontos adatokkal, de ha leszámítjuk a menekülteket még így is 30 millió körül lehet a lakosságszám. A háború idáig tartó 1 éve alatt mennyit is sikerült megölni? 100 ezer körüli főt? Hm, nekem ez elég lassú módszernek tűnik. Látjuk, hogy Ukrajnának nem számít sem az emberélet, sem a pénz, mert besorozható emberük mindig lesz, a nyugati országok pedig finanszírozzák Ukrajna költségvetését.
Nekem tehát meg nem sértve senkit, de elég vérszegénynek tűnik ez az "Oroszország felakarja őrölni Ukrajnát stratégia", mert nem látom, hogy ennek mikor lesz vége, és azt sem látom, hogy ez a háború hogyan is szolgálja Oroszország érdekeit. Érzésem szerint jobban jártak volna, ha 2014-ben megakadályozzák azt a puccsot, vagy ha megakadályozni nem bírták, akkor bevonulhattak volna és újra pozícióba helyezhették volna a megpuccsolt, de törvényes elnököt. Ennek következtében pedig maradt volna egy ütközőzóna a NATO és Oroszország között, ami Ukrajna lehetséges feldarabolásával elfog veszni, de minimum lesz egy ellenséges, megcsonkított Ukrajna mint szomszéd.
Persze, biztos van valami értelme ennek a háborúnak, de azt szerintem vagy nem látjuk, mert túl kevés információ jut el hozzánk, vagy pedig @kétkedő -nek van igaza és eleve rossz koordináta-rendszerben próbáljuk értelmezni az egész szituációt.
Nem szeretem a számháborút, mert mindenki azt hazudik ami jól esik neki. Most olvastam az ukrán topicban hogy a második legjobb ukrán pilóta Kijev Szelleme után szellem lett, de előtte megölt 600 oroszt meg 150 páncélost megsemmisített. Miközben ugyan azokat a repülőket repülve ugyan azzal a fegyverzettel az oroszok mindig mellé bombáznak, meg lelövik őket és lezuhannak. Még ha ez az ordas nagy marhaság igaz is lenne, akkor a sokszor több orosz gép, sokszor több bevetése során, ( félretéve azt a nyugati médiatényt hogy az oroszok mind alkoholisták aki pedig nem az szellemi fogyatékos), csak ebből hány ukrán halott lenne? Viszont ez a felvetés is butaság mert maga az egész alapja butaság, fogalmunk sincs a veszteségek valós számáról, és most már odáig jutottunk propaganda szinten hogy azt sem hihetjük el amit látunk, mert az is lehet hamisítvány.
Általában a konfliktus közben mindig nagyon alábecslik a veszteségeket, utólag szokott nagyon megugrani, én őszintén szólva nem hiszem el hogy lövészárokharc szerű háborúban, ahol naponta több tízezer tüzérségi lövedék fogy, rengeteg repülő bevetés, sok százezer vagy millió egyéb lőszer ott meghalt 100-150 ezer ember egy év alatt, több lesz az.

Ukrajna lakossága egy rejtély, értelmes népszámlálás nem volt rég, de igazából a népszámlálás is olyan hogy igazából azt írnak be amit akarnak, egy hozzávetőleges dolog. A becslés szerint volt krím nélkül a támadás előtt 42 millió, na ugye ez már hibás ,mert a donbasz részben már akkor sem volt, azóta,

Wikipédia szerint:
Donyeck 4 millió Luhanszk 2 millió Zaporozsje 1,5 millió Kerszon 1 millió
Ugye ezek részben elfogat területek, de toborzási és erőforrási szempontból aki nem akart ukrán oldalon lenni az már nincs ukrán oldalon.
Ehhez jön még a háború előtt külföldön lévő kérdéses több millió ukrán, és a háború óta elmenekült még több millió ukrán, úgy hogy 2021 ben a természetes fogyás csak halálozást nézve 450 ezer. 2018 as adat szerint a lakosság 30,5 % 55 évnél idősebb, 15% pedig 14 vagy az alatti gyerek nagyobb részben nő, azóta eltelt 5 év, demográfiai trendek miatt ez még rosszabb arány lett, és főleg fiatalok pattantak meg.
Ami még érdekes, napokban egyik fórumtárs utazott egy ukrán családdal, akik most pattantak meg mert eddig nekik volt pénzük elkerülni a sorozást és védett kasztba tartoztak de most már ez sem volt elég ezért megpattantak, és egyre több ilyen van hogy már azokat is hívják akik eddig védve voltak, szoktam nézni utcai videókat, már nem úgy néz ki a helyzet mint nyáron amikor tele volt az utca férfiakkal, és fiatalokkal meg középkorúakkal. Bujkálnak vagy lelépett aki letudott, és szökik aki tud, én erre következtetek. A lakosság komfortérzete még csak most kezdett el csökkenni, mindenki veszélyben lehet, infrastruktúra támadása, munkahelyek megszűnése, tartalékok elfogyása...... és nem látszik a vége, sokakban most születik meg a gondolat hogy pattanni kell, hiába nem hallatszanak az ágyúk a lakóhelyükön.

Szóval az én sejtésem az az hogy jó lesz az valahol 20-25 millió között, és annak több mint a fele inkább olyan 70% szolgálatra mondjuk úgy nem túl ideális, valamire jó lehet de nem ideális. Ha csak 200-300 ezer halottjuk lenne se volna indokolt ez a fajta toborzás, és a halottak mellet ott vannak a sebesültek, na most egy törött karral gyorsan vissza lehet térni a frontra, meg egy jó nagy vágási sebbel is, kisebb égéssel is, na de láb vagy kar nélkül már neccesebb,mint ahogy 7-10 vasdarabokkal a testben sem lesz az illető egy Rambo, és még most értünk az egy éves évfordulóhoz.
A tfr 1 alatt van elméletileg, ez nem Afganisztán, nem lesz dupla annyi fiatal lázadó. Az embereknek meg van egy csoportja akit nem érdekli hogy ő ukrán vagy orosz, legyen kaja pia szex,és neki ez elég, nyelvi akadály nem lesz az orosz megszállókkal, az öregek már nem fognak lázadni, a gyerekek az új rendszerben nőnek fel, az ideológiailag motivált része meg még ráér a következő 2-3 évben megsemmisülni a lövészárokban.
Szóval ha az ukrán katonai összeomlás bekövetkezik mondjuk 2-3 év múlva, és semmi más változó nem lesz ( nyugati beavatkozás, lengyel megszállás, stb) akkor egy végletekig kivérzett, megtört nemzethulla marad hátra maximum 10-15 millió főleg öreggel, és olyanokkal akik csak túl akarnak élni, a maradék pár százezer lázadó gondolatút, és pár tízezer aktív ellenállót pedig megoldja majd a hatalom. Amennyiben a célom a teljes terület megszerzése lenne, a legkevesebb problémával, akkor én ezt tenném.

Ehhez pedig nem kell elvágni az utánpótlást, sőt ha le akarnának kötni több tízezer vagy még több ukrán erőt nyugaton, ahhoz egy 10 kilométer mély benyomulás is elég lenne északról, vagy a tavalyi támadási útvonalakon valamerre, a tartalékokat oda küldenék az ukránok, minimális veszteséggel megoldható lenne, a nato felderítés meg látná mögötte a több tízezer fehéroroszt/ pihenőn lévő orosz egységet, de azt nem tudná nekik mi a valódi céljuk ezért reagálni kéne, de láthatóan ez nem cél, nekik a húsdarálóba kell az ukrán.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Ha ez igaz akkor nem jó irányba fordul az orosz szekér.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Ha ez igaz akkor nem jó irányba fordul az orosz szekér.
Miről szól?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 777
40 037
113
IL RUSSO
Reggel

Az EV Prigozhin kommentárját közöljük:

„Ma reggel 6 órakor bejelentették, hogy megkezdődik a lőszerszállítás. Valószínűleg a vonat elindult. Eddig papíron, de amint azt elmondtuk, a főbb papírokat már aláírták.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek ennek megvalósításában. Több száz, talán több ezer ember életét mentette meg, akik védik a hazát, lehetőséget adtál nekik, hogy tovább éljenek. Anyáik és gyermekeik nem kapnak koporsót testükkel együtt.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 499
113
IL RUSSO
Reggel

Az EV Prigozhin kommentárját közöljük:

„Ma reggel 6 órakor bejelentették, hogy megkezdődik a lőszerszállítás. Valószínűleg a vonat elindult. Eddig papíron, de amint azt elmondtuk, a főbb papírokat már aláírták.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek ennek megvalósításában. Több száz, talán több ezer ember életét mentette meg, akik védik a hazát, lehetőséget adtál nekik, hogy tovább éljenek. Anyáik és gyermekeik nem kapnak koporsót testükkel együtt.



Pedig már fostam,hogy valahol nyugaton kell lőszert gyártassanak az Oroszok, mert kifogytak....:rolleyes::D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Az orosz hadvezetés elkezdett a Wagner ellen dolgozni. Hátráltatni az utánpótlást lőszerellátást. Ezt nem én, meg az ukrán trollbloggerkommandó, hanem Prigozsin, a Wagner vezetője állítja, A háttérben ezt sztem a hadvezetés központi, moszkvai részének tehetségtelenségéből eredő kistílű féltékenysége okozza. Tipikus ha nekünk nem megy,dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Prigozsin nem finomkodik. Meghalt Wagneresek képeivel üzent Sojgunak, jelezve ez az ő lelkén szárad, mert lőszer nélkül nem tudnak harcolni és az elmúlt 24 órában ennek köszönhetően súlyos veszteségeket szenvedtek.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 565
113
Kijev provokációra készül Pridnestrovie (Transznyisztria) ellen – közölte a védelmi minisztérium
"A rendelkezésre álló információk szerint a közeljövőben a kijevi rezsim fegyveres provokációra készül a Pridnesztroviai Moldáv Köztársaság ellen, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők egységei hajtanak végre, többek között az Azovi nacionalista alakulat bevonásával. mondja a jelentés.