[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 500
113

Benyomultak az orosz hadihajók a Földközi-tengerre​


2023. FEBRUÁR 23. - 14:05

Olyan mennyiségben, melyet a hidegháború idején sem lehetett tapasztalni” – állítja Enrico Credendino tengernagy.

821959-orosz.jpg


Esetleges incidensek kockázatára figyelmeztetett az orosz flotta egyre erősebb jelenléte miatt a Földközi-tengeren Enrico Credendino tengernagy, az olasz haditengerészet vezérkari főnöke a parlament védelmi bizottságában, csütörtökön.

„Megdöbbentő mértékben emelkedett az orosz flotta hajóinak száma”

Enrico Credendino hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború felerősítette a Földközi-tenger stratégiai szerepét. Kijelentette, ami az ország biztonsági helyzetét illeti, az Ukrajnában zajló konfliktus a tengeren érezteti hatását, mivel „megdöbbentő mértékben emelkedett az orosz flotta hajóinak száma a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren,


Az olasz haditengerészetnek is lépnie kell

Noha a vezérkari főnök úgy vélte, magas számuk ellenére az orosz hajók jelenléte nem képvisel közvetlen fenyegetést Olaszország területére, rámutatott: „jelentősen növeli a feszültséget”. Mint rámutatott: a helyzet nagyobb jelenlétet követel az olasz haditengerészet és a szövetségesek részéről is.

A haditengerészet vezérkari főnöke hozzátette, az oroszok agresszív magatartást tanúsítanak, amely nem számított megszokottnak a Földközi-tengeren, és korábban csak a Baltikum térségében volt tapasztalható.


– hangoztatta.

Megjegyezte, a Földközi-tenger egyébként is „háborgó” térségnek számít a partján fekvő országok gazdasági forrásokért folytatott állandó versengése miatt, valamint az emberkereskedelem, csempészet és más illegális tevékenységek következtében.

„Ezért folyamatos ellenőrzésre van szükség” – jelentette ki. Enrico Credentino hozzátette, problémát jelent a Földközi-medence déli partján fekvő országok fegyverkezése is. Példaként Algériát említette, mely Olaszországtól, Franciaországtól és Németországtól hajókat vásárol, Oroszországtól pedig Kalibr-rakétákkal felszerelt tengeralattjárókat.

Elmondta, az olasz haditengerészet naponta 10 ezer hajót azonosít és ellenőriz átlagban a partoktól távol is. A munkában hatvankét nagyobb hadihajó vesz részt, valamint a nemzeti felderítés két további vízi járműve. A vezérkari főnök hozzátette, nagyobb költségvetési támogatás szükséges a haditengerészet légvédelmi eszközökkel való felszerelésére, és a legénységi létszám növelésére.

(Mandiner)
F.O.S média hírferdítése, a polgárok ijesztgetése már az indexen kezdődött:

" Oroszország rengeteg új hadihajót küldött a Fekete-tengerre

Oroszország 11 hadihajóra növelte a hadihajók számát a Fekete-tengeren, erről az Ukrán Fegyveres Erők sajtóközpontja számolt be.." - Írja az Index, teljesen kiakadva

Jó a fényképed, mert abból is kiderül h a meglévő 7 egész mellé még NATO (Kardigán) engedélyével, tehát nem "benyomult, betört" érkezett 4 egész, az Index szerint a 11 azaz a Tizenegy az már rengeteg darab van ott összesen. (Agyilag fölfoghatatlan)

Ha az olasznak gondja van, beszélgessen NATO társával, Kardigánnal.

Ha a hülyeség fájna a F.O.S médiahír de-generátoroknál., az Index is minimum beájulna, ha szembetalálkozna az USA VII. flottájával.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
Valaki hozzáértő mondja már el nekem a véleményét, hogy mi lesz ha hoholisztán megtámadja a Dnyeszteren túli közt-ot? Hogy zajlik? Értem hogy esetleg a nackók lemásolják pl '39. Szept 1-ét...de utána? Orosz válaszlépések? Ott azt hiszem 1500-fős orosz kontingens tartózkodik.
a) a sajnálatos harci cselekmények nyomán a lőszerraktárat a felelőtlen ukrán csapatok felrobbantották (gondolom a valóságban az oroszok távirányítva fogják elpukkantani a faszba az egész kuplerájt)
b) a raktár már üres, és ezt sikerül majd elfoglalni. Elfoglalás után repül a Kalibr szalvó.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 913
113
azt gondolom hogy a dnyesztermente bár mélységben nagyon csekély mélységű de az ukránok nagy pofont kapnak ha megpróbálnak áttörni a határon.
a határ végig tőltés és árok övezi. és mélységbe is kivan építve a tűzrendszer tásai... a terep meg ezekre rendezve vagy annak kihaszálásával épült aa rendszer. már nem most hanem régóta ez a helyzet.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 897
30 655
113
Valaki hozzáértő mondja már el nekem a véleményét, hogy mi lesz ha hoholisztán megtámadja a Dnyeszteren túli közt-ot? Hogy zajlik? Értem hogy esetleg a nackók lemásolják pl '39. Szept 1-ét...de utána? Orosz válaszlépések? Ott azt hiszem 1500-fős orosz kontingens tartózkodik.
Az kikényszerítene egy Odessza felé való orosz előretörést, okot adna arra is, hogy Oo. Moldvát is demilitarizálja, a románok meg egy komoly szarba kerülnének, mivel NATO csapatok állomásoznak a területén, akik nem néznék karba tett kézzel az oroszok moldvai hadműleteit.
A művelethez ukrán csapatokat kellene elvonni. Valahonan.
Na ez a kérdés, hogy valójában kik lesznek ukrán egyenruhában...
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Miért küldte körbe az EU-ban Kína a futárát?
Mi lesz ebben a "történelmi" ezen a kínai beszéden?

És, ha Kína béketervet akár békefenntartást ajánlana fel valami keleti meg volt SZU országok bevonásával a keleti ukrán-orosz határon úgy, hogy NATO-mentes lenne Ukrajna és az elcsatolt részek autonóm önnálló népköztársaságok lennének és Kijev garanciát adna, hogy a hadseregét lecsökkentené 50-100 ezer főre nem lesz nehézfegyvere, hadiflottája stb.? Miközben megfenyegetné a nyugatot? Kílátásba helyezi, hogy szétszankciózza Kina is a nyugati országokat, ha beavatkoznának és fegyverzik az ukránokat továbbra is?? Ezért ment (vitték) a vén szaros is Kijevbe? Pekingbe hívná a feleket egy ilyen megállapodáshoz?

(Mondjuk Putyin jó hülye lenne, ha beszopná mint a Minszki egyezményt amely csak 8 évi időhúzás volt.)

Ráb.szunk, ha a felhergelt porigrombolt infrastruktúrán élő ukránokat nem fegyverzi le/nullázza le valaki katonailag.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 883
13 454
113
Miért küldte körbe az EU-ban Kína a futárát?
Mi lesz ebben a "történelmi" ezen a kínai beszéden?

És, ha Kína béketervet akár békefenntartást ajánlana fel valami keleti meg volt SZU országok bevonásával a keleti ukrán-orosz határon úgy, hogy NATO-mentes lenne Ukrajna és az elcsatolt részek autonóm önnálló népköztársaságok lennének és Kijev garanciát adna, hogy a hadseregét lecsökkentené 50-100 ezer főre nem lesz nehézfegyvere, hadiflottája stb.? Miközben megfenyegetné a nyugatot? Kílátásba helyezi, hogy szétszankciózza Kina is a nyugati országokat, ha beavatkoznának és fegyverzik az ukránokat továbbra is?? Ezért ment (vitték) a vén szaros is Kijevbe? Pekingbe hívná a feleket egy ilyen megállapodáshoz?

(Mondjuk Putyin jó hülye lenne, ha beszopná mint a Minszki egyezményt amely csak 8 évi időhúzás volt.)

Ráb.szunk, ha a felhergelt porigrombolt infrastruktúrán élő ukránokat nem fegyverzi le/nullázza le valaki katonailag.
Abban biztos lehetsz....a kövi célpont a "mocskos Putyin nyaló" Véngrijá lenne. A Nato le se szarna minket...ugyanúgy ahogy a görög törökbe se szólnak bele. Pláne úgy hogy szembemegyünk a fegyverszállításokkal, egyedül mi hajtogatjuk a békét a fegyverek helyett opciót. Az ukránok meg utálnak minket mint a szart. Egyik csoportagom mesélte, hogy már nem mernek kimenni Bergszászra a fiához, mert a magyar rendszámú autójukat, ok, h köpködik, de leparkoltak, mire vissza értek minden lámpa, és 2 ablak be volt verve.
Azt sem értettem, mikor a fax-zongorista hívta most kievbe Orbánt. Minek? Max poénból? Tudta hogy úgyse megy ki....minek, hogy idegen pályán megalázzák?
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Miért küldte körbe az EU-ban Kína a futárát?
Mi lesz ebben a "történelmi" ezen a kínai beszéden?

És, ha Kína béketervet akár békefenntartást ajánlana fel valami keleti meg volt SZU országok bevonásával a keleti ukrán-orosz határon úgy, hogy NATO-mentes lenne Ukrajna és az elcsatolt részek autonóm önnálló népköztársaságok lennének és Kijev garanciát adna, hogy a hadseregét lecsökkentené 50-100 ezer főre nem lesz nehézfegyvere, hadiflottája stb.? Miközben megfenyegetné a nyugatot? Kílátásba helyezi, hogy szétszankciózza Kina is a nyugati országokat, ha beavatkoznának és fegyverzik az ukránokat továbbra is?? Ezért ment (vitték) a vén szaros is Kijevbe? Pekingbe hívná a feleket egy ilyen megállapodáshoz?

(Mondjuk Putyin jó hülye lenne, ha beszopná mint a Minszki egyezményt amely csak 8 évi időhúzás volt.)

Ráb.szunk, ha a felhergelt porigrombolt infrastruktúrán élő ukránokat nem fegyverzi le/nullázza le valaki katonailag.
Putyin udvariasan meghallgatja majd a kínai terveket, aztán elmondja, hogy az ukránok miatt nem lehetséges végrehajtani. Amúgy az ukránoknak most pumpált fegyverzet pl harckocsik egyértelmű jelzés a gazdáiktól, hogy mit várnak el, azokat nem a tárgyalások miatt küldik, volt is egy hír, hogy Zelenszkij is ukrán ellentámadást akar már tavasszal....
Az Oroszországhoz csatolt területek már Oroszország részei maradnak mint a Krím, ha elismeri a nyugat ha nem abból Putyin nem engedhet, mert akkor minden tekintélyét elveszti az oroszok körében. Túl sokat kockáztatott és vesztett már ahhoz, hogy ezt végig kell csinálnia és ha van esze nem várja be a nyugatról küldött újabb fegyvereket.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 897
30 655
113
Aknamunka
A cseh tudósok
Átkelő/visszavonuló/hadtáp
A németek szerint.
Kína javasol.
Összfogl.
Lukasenko
Ukr/rom...
Harkov
Dnyesztermente
Csali
Dnyesztermente
Dodon
Dnyesztermente
Kína
Állítólag T-14
Dnyesztermente
Orosz utánpótlás
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 689
14 718
113
Szenes Zoltán


Sz. Bíró Zoltán történész
Csiki Varga Tamás biztonságpolitikai szakértő
Földes András, Huszti István, Nyilas Gergely, Vörös Szabolcs újságírók
Deák András energetikai szakértő
Jandó Zoltán újságíró
Feledy Botond külpolitikai szakértő
Borisz Kagarlickij szociológus

Salát Gergely


Demkó Attila Balázséknál:

 
  • Tetszik
Reactions: malleusorbis

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 577
77 446
113
Hogy mit tett le TGY?Nemtom,most igy hirtelen Mariupol jutott eszembe.Ha meg a VDV,teljesen igazad van,semmit.Igaz a nagy veszteségeik mellett megtartották az AA-t,és ki lettek vonva onnan,nem pedig fogságba estek.Tényleg nagyon gyatrán teljesítenek,ha egy elcseszett orosz market garden-t saját erőből hagynak ott...
Ha jol emlékszem,a multkor te irtad,hogy nem érted hogy lehetnek emberek ennyire elvakultak,na most te csinálod ugyanezt.Én az itt lévők szemében valószinű oroszbérenc lennék,de igyekszem objektíven nézni minden információt.Nem gondolom hogy az orosz hadsereg jól teljesít,és látom is,hogy miben jobb a nyugat.Ilyent ide irni hogy mit értek el...már 1 éve harcolnak.Ők azt érték el,hogy az ukrán nem kergette ki őket.Az ukrán meg azt,hogy még nem járnak az oroszok kárpátalján.Ha te szerinted ez kevés,akkor valószínű nem az én készülékemben van a hiba.Szerintem ott mindkét fél erőfelett teljesít ezért az eredményért.
Azt mondjuk azért szeretném tudni,hogy milyen plusz információd van,amivel belelátsz az orosz hadsereg mindennapjaiba,mert a neten fellelhető információk nagyrésze mindkét oldalról propi,ami a másik fél "lejáratását" célozza.Abból 100%-osan ilyeneket kijelenteni szerintem felelőtlenség.
Ami pedig a gondolkodásmódot illeti,amire céloztál,azt ugyanugy látom.Az általam leirt pénzes példa is ezt erősíti csak meg.
Tehát a VDV mellett a hősies ám hiábavaló helytállás az érv?
Mariupol TGY. Amennyire tudni lehet van olyan TGY alakulat amit harmadjára szerveznek újra 1 év alatt. Ez tudod mit jelent?

Bár ha egy támadótól szerinted már az eredmémy, hogy nem kergetik ki a védők, akkor tényleg kiválóan teljesít a TGY és a VDV.

Elvakultnak kell lenni ahhoz hogy valaki ne tudja elfogadni azt a tényt, hogy óriási baj van az orosz haderővel. Mi az oka ennek? Tényszerűen nem tudom, csak elképzelésem van róla, de nem is tényként írtam le, hogy szerintem mi a baj az orosz haderővel.
..
A magyar nyelvben, ha valaki úgy kezdi a mondandóját, hogy szerintem, akkor nem tényt hanem véleményt fogalmaz meg.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
769
2 301
93
Tehát a VDV mellett a hősies ám hiábavaló helytállás az érv?
Mariupol TGY. Amennyire tudni lehet van olyan TGY alakulat amit harmadjára szerveznek újra 1 év alatt. Ez tudod mit jelent?

Bár ha egy támadótól szerinted már az eredmémy, hogy nem kergetik ki a védők, akkor tényleg kiválóan teljesít a TGY és a VDV.

Elvakultnak kell lenni ahhoz hogy valaki ne tudja elfogadni azt a tényt, hogy óriási baj van az orosz haderővel. Mi az oka ennek? Tényszerűen nem tudom, csak elképzelésem van róla, de nem is tényként írtam le, hogy szerintem mi a baj az orosz haderővel.
..
A magyar nyelvben, ha valaki úgy kezdi a mondandóját, hogy szerintem, akkor nem tényt hanem véleményt fogalmaz meg.

Nem a hiábavaló helytállás az érv,hanem az hogy majdnem teljesen körbezárva kitartottak.Hősiest meg ráadásul nem is irtam,ne adjál már szavakat a számba,amikre nem is gondoltam.Mariupol TGY meg bent voltak a darálóban,azért az meg van ugye?Én értem hogy ők nem egy szolnoki különlegesek,de ne csináljunk már ugy,hogy ezt bárki más veszteség
nélkül lehozta volna.
Hol nem tudom én felfogni Dudi hogy baj van az orosz haderővel?!Hol vagyok én elvakult?Te miről beszélsz?
És mi van akkor ha megfogalmazom a véleményem?Neked lehet,másnak nem?De hagyjuk is,ne válaszolj.Remélem nem szédülsz le a magas lóról,abban a nagy kabátban...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
Putyin udvariasan meghallgatja majd a kínai terveket, aztán elmondja, hogy az ukránok miatt nem lehetséges végrehajtani. Amúgy az ukránoknak most pumpált fegyverzet pl harckocsik egyértelmű jelzés a gazdáiktól, hogy mit várnak el, azokat nem a tárgyalások miatt küldik, volt is egy hír, hogy Zelenszkij is ukrán ellentámadást akar már tavasszal....
Az USA azt hitte, nem fog támadni Putyin, még legalább pár évig.

Putyin azt hitte, az ukrán állam lefejezése könnyen megy majd, a hadsereg nem fog ekkora ellenállást tanúsítani.

A NATO azt hitte, hogy a fegyverszállítmány/kiképzés/hírszerzés majd elveszi Putyin kedvét a háborútól.

Senki se hitte, hogy a NS-t felrobbantják az amerikaiak.

Mi most azt hisszük, hogy ki tudunk maradni ebből (harci cselekményekben legalábbis nem veszünk részt).

Kíváncsi vagyok, a kínaiak mit hisznek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 860
113
Valaki hozzáértő mondja már el nekem a véleményét, hogy mi lesz ha hoholisztán megtámadja a Dnyeszteren túli közt-ot? Hogy zajlik? Értem hogy esetleg a nackók lemásolják pl '39. Szept 1-ét...de utána? Orosz válaszlépések? Ott azt hiszem 1500-fős orosz kontingens tartózkodik.
Moldova vegervenyesen szet fog hullani. Az lesz az eredmenye ha bekovetkezik es lecseng.
Nem csak Transznyisztra van ott, hanem Gaguzia is pl. A moldav lakossagu teruletek meg amennyire roman partiak hat annyira legalabb orosz partiak is. Az ukranokert azert annyira nem rajonganak. Tovabba ugye a mai Moldova csak egy fel moldova, mert hianyzik belole Moldva. A terseg meg egyebkent Besszarabia lenne, csak szet van vagdalva 4 felé, fent Csernovitz oblaszt is bele tartozik csak Sztalin atyuska lecsippentette es kidobta onnet a romanokat. Moldova tuske a korom alatt az 50-50%-os Dodon/Szandu miatt, es tuske Transznyisztra azon belul, ahogy a Szerbekkel viselkednek Koszovoban, ugy ezen okbol Moldova is egy sakktabla. Az eloretolt, vagyis nem teljesen azonos allasponton levoket ki kell kapcsolni. Csendben megjegyzem mi vagyunk a harmadik ilyen mező, csak itt nincs kisebbseg, vagy szamottevo ellenzek amit ki lehetne jatszani. De majd keresnek az atlantisziak mast, gazdasagi vagy mas fogast.
Az orosz valaszlepesen nem aggodnek, 1500 katona nem a vilag, a raktarat kilovik es kesz, kicsi lovoldozes lesz par napig, de Transznyisztra vedhetetlen a terulete miatt. Mas kerdes jogilag hogy matekozzak le, ha meg ezszamit valamit. Es ugye ezzel is csak melyul a konfliktus, meg egy spirallal, menettel megyunk lejjebb.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 016
93
Aki mától osanban vásárol az Putyler bérenc!

Majdnem elszomorodtam, mert magyar cégek nincsenek a listán. De aztán megnyugodtam, találtam egy jobb listát. Bár a több oldalnyi USA céggel sajnos nem versenyezhetünk...