[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 511
113
Kína és Oroszország megtagadta az orosz csapatok Ukrajna területéről való kivonását kérő G20-határozat aláírását - Deutsche Welle A G20 többi résztvevője támogatta a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amely az orosz csapatok "teljes és feltétel nélküli kivonását" követeli.


Moldovában első olvasatban elfogadták azt a törvénytervezetet, amely minden hivatalos dokumentumban a moldovai nyelvet románra cseréli
A törvénytervezet mérlegelése során az ellenzéki Kommunisták és Szocialisták Blokkjának képviselői elzárták a szónoki emelvényt, és „Moldova, moldovaiak, moldovaiak” feliratú plakátokat tartottak kezükben. és "Ne csúfoljátok az alkotmányt".

 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
597
2 558
93

"A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön közölte, hogy az orosz erők hadműveletet folytatnak ukrán szabotőrök egy csoportja ellen, amely behatolt a határon át Brjanszk régióba."
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 830
12 982
113
Nem is magánbefektetők veszik rá őket erre.

Ebben teljesen igazad van. Ugyanis a fent említett magánbefektetők senkit nem tesznek rá semmire. Nekik ennyire kifinomult eszközeik vannak: állam apparátus, rendőrség, magán jellegű katonai erők, mint az Azov, a Kraken és társaik…
Kik tuszkolják be szerencsétleneket a rendőrautóba?
Azt hallottad hogy az oroszokhoz átállt amerikai Zsoldos arra hivatkozott hogy a mesterlövészek nem az ellenség elleni harcra vannak tartva, hanem hogy a dezertálni akarókat hátba lőjék?

Tehát megint mondtál valami nagyon okosat....
Srácok...hányszor mondtam már hogy Meszikével vitatkozni, olyan mintha az óvodai kiscsoportba menne Robert Castel fórumot tartani az Orosz-Ukrán háborúról.....
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 062
13 434
113
Én egyáltalán nem értem az ukrik ezzel a szimpla terror akcióval mégis mit akarnak elérni ,a puha putyinbol feltétlenül kemény putyint akarnak faragni,vagy hogy a teljes orosz lakosság támogassa a háborút ,így már az ukrik száját mindenki el akarja kenni?Anyugati támogatók is biztos nagyon fogják értékelni.

Rákényszeríteni az oroszokat, hogy tartsanak bizonyos számu haderót a határ teljes hoszán - amit majd nem lehet máshol bevetni.
Nyilván az ukrán katonák oszi fotózásai a Belgorod alatti faluknál már nem voltak elegendo hatással.

Másodlagos cél pedig az lehetet, hogy hírbe hozzák a Putyin elleni orosz fegyveres ellenállást és egyben az orosz vezetést tehetetlennek mutatni. Az ho egy évnyi állitolagos "nácítalanítás" után (mikozben az azovosok szabadon voltak engedve) pont mintanácikat kuldtek be, az akár a specifikus ukrán humornak is vélheto.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113
Az orosz offenzíva előhaladása 7 hónap alatt... ja, kelet felé történt az előrehaladás...

Jun-2022.png


Feb-2023.png


Ukránpárti orosz kollaboráns erők twittere szerint ők akcióznak Brjanszkban. Felszólították az orosz népet, hogy keljen fel Putyin ellen. :)


 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Az orosz offenzíva előhaladása 7 hónap alatt... ja, kelet felé történt az előrehaladás...

Jun-2022.png


Feb-2023.png


Ukránpárti orosz kollaboráns erők twittere szerint ők akcióznak Brjanszkban. Felszólították az orosz népet, hogy keljen fel Putyin ellen. :)


Átmentek oroszba,gyorsan meggyilkoltak egy oroszt,majd felszólitották az orosz népet,hogy keljen fel Putyin ellen.A legjobb módját választották a felkelés megszervezésének.Biztos hogy eredményes lesz.Tömegesen fognak felkelni az Orosz Föderáció népei Putyin ellen,meg vagyok róla gyözödve....Nem az a legnagyobb probléma,hogy ilyen alja népek vannak az ukrán oldalon,hanem az hogy egy vigyorgó hangulatjellel adtad elő.Én ebböl levontam a megfelelő következtetést,javaslom,hogy te is tedd meg.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 137
119 513
113
Nem az a legnagyobb probléma,hogy ilyen alja népek vannak az ukrán oldalon,hanem az hogy egy vigyorgó hangulatjellel adtad elő.Én ebböl levontam a megfelelő következtetést,javaslom,hogy te is tedd meg.
Szerintem arra utalt a vigyorgó hangulatjel, hogy roppant komolyanvehetőnek tartja a felszólítást. De lehet tévedek.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 878
40 754
113
A videón megjelentek a DRG tagjai, akik a videót a Brjanszk régióban forgatták:

1. A neonáci "Tesak" egykori barátja és Moszkvában született, a 37 éves Denis Nikitin. Németországban nőtt fel, 2017-ben Kijevbe költözött. 2022 augusztusában az RDK egyik alapítója lett.

2. Oswald Lemokh neonáci – 2018-ban elhagyta Oroszországot Ukrajnába. Közösségi oldalain dühöngök és Hitlert terjeszti.

3. Jógi és a második szerepek ex-színésze Szentpétervárról, a 40 éves Kirill Kanakhin. Játszott például epizódokat a "Glukhara-3"-ban.

A negyediket még nem azonosították.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
361
2 413
93
Miután itt többen megkérdőjelezték Bahmut fontosságát, hoztam egy egyszerű de annál szemléletesebb térképet ami mindenki számára világossá teszi Bahmut jelentőségét.
47508023-632d98067ccdfe607b0060e63142c579-x.jpg

Mit is látunk a térképen? A legfőbb ukrán védelmi védelmi vonalakat. Az első helyezkedett el közvetlen a szakadár-ukrán területek határán, ezt az oroszok már áttörték. A második védelmi vonal közepén helyezjkedik el Bahmut (északon Liszicsanszk volt ennek a védelmi vonalnak a része). A 3. és egyben legerősebb (és nem mellesleg az utolsó a Dnyepperig) védelmi vonal a Kramatorszk-Szlavjanszk védelmi vonal. Tehát jól látszik, hogy Bahmut elfoglalásal a 2. védelmi vonal áttörését jelenti, mert bár Liszicsanszk is itt helyezkedik el, de az északi végén ellentétben Bahmuttal ami a közepén van. Így már tetszik érteni Bahmut fontosságát? Nem a város a lényeg, hanem az elhelyezkedése. Az teszi fontossá, hogy a 2. védelmi vonal közepén van, ha elfoglalják akkor összeomlik az egész 2. védelmi vonal és akkor már semmi nem marad csak a hevenyészett 2,5. védelmi vonal és a 3. kramatorszki.
ui.: Egyébként a térkép azt is megmutatja, hogy miért volt nagy csapás Izium elvesztése. Aki Iziumiot birtokolta, az nem az ukrán védelem előtt állt, hanem mögötte!
Amit leírtál az logikus és értem. Amit nem értek, az az, hogy miért nem a védelmi vonal felett északon vagy mögött délen támadnak?

Van ennek valam magyarázata? Azt nem érzem reálisnak, hogy ennyire ne gondolkozzon az orosz vezetés. Bármennyire is elavultak, maradiak, stb.

Sőt, még azt is elfogadnám, hogy az orosz vezetés nem néz rá a térképre, de azt nem hiszem, hogy a Wagner, csecsenek, szakadárok, stb. mind szépen csöndben menne fejjel neki a falnak.

Különösen úgy nem, hogy a Wagner sípolt, amikor baja volt az utóbbi időben, de a leghangosabban akkor, amikor lőszer kellett, nem azért, mert rossz helyen vannak.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Amit leírtál az logikus és értem. Amit nem értek, az az, hogy miért nem a védelmi vonal felett északon vagy mögött délen támadnak?

Van ennek valam magyarázata? Azt nem érzem reálisnak, hogy ennyire ne gondolkozzon az orosz vezetés. Bármennyire is elavultak, maradiak, stb.

Sőt, még azt is elfogadnám, hogy az orosz vezetés nem néz rá a térképre, de azt nem hiszem, hogy a Wagner, csecsenek, szakadárok, stb. mind szépen csöndben menne fejjel neki a falnak.

Különösen úgy nem, hogy a Wagner sípolt, amikor baja volt az utóbbi időben, de a leghangosabban akkor, amikor lőszer kellett, nem azért, mert rossz helyen vannak.
Próbálták, csak nem sikerült.
A csecseneket felejtsd el, egy halom túlhájpolt akárki akit egy celebkedő dilettáns (Kadirov) tol azt kihasználva, hogy Putyin a haverja.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Is.
Függetlenséget garantálnak, legyen bárki az agresszor.
De most főleg Lengyelo., ukrajna elhárítására kellett, nehogy robbantgatni kezdjenek.


Artyomovszk státusz, felkészül Kramatorszk.
m9JknTb.jpg



Év eleji helyzetkép, hogy mennyire nem fontos:
23dmG4x.jpg



És ma
wD8uAxZ.png



The head of one of the field hospitals of the Armed Forces of Ukraine in Bakhmut reports that earlier, if there were 50-60 wounded in 9 months of fighting (he is very cunning), now there are more per day. This means that at least 1,500 people a month pass through this hospital alone (which is also an underestimated figure)
Figyelembe véve mennyi sebesültet hagynak hátra meghalni elég durva szám...


Ukrán légvédelem, már elérte a 2. világháborús szintet a saját gyártásuk (MTLB rátákolt ZU-23-assal)


Csucsu madafakka - Volga vasúti aknamentesítő különítmény


oryx-on gondolom ezek is oroszok hatalmas photoshopolt tűzálló Z-vel (18+ megrágott hullák)


Assault battalion "Barnaul" in the battles for Maryinka.
Légvédelemnek, nulla, de tűztámogatásra eredményesen használták Afganisztánban, itt is alkalmazza mind a két fél.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
533
2 451
93
Gondoltam bemásolom az eddigi beszélgetésemet az illetővel, aki miatt az összeállítást megtaláltam.

László Sajti
Gondolom neked is kimarad egy szakasz a törtènelemből. Az elmúlt 1 èv mindenképp.
Dragonman
Gondolom neked meg 2014 óta de még inkább az elmúlt 30 év óta az összes év kimaradt!
László Sajti
mesèlj mèg.....iszom szavaid.
(válaszom erre nem lényeges)

László Sajti
Mint mondtam, alig várom, hogy megdumálj, ès bizonyìtèkok tömkelegèvel halmozz el, miszerint 2022 február 24-èn ukrajna lerohanta Oroszországot, sőt mi több 2014-ben maga kèrte a Krim anektálását.
Dragonman
Szóval 2014-ről csak ennyi marad meg neked? A Krím? A 2014 februári majdani puccs az úgy nem dereng és a polgárháború a Donbassban utána? Az úgy elúszott az árral vagy mi? A Majdan után az első dolguk volt az ukránoknak a nemzeti kisebbség ellenes nyelvtörvényt hozzanak meg hogy amerikai NATO bázist akarnak a Krím-en. És amikor a törvény elleni Odesszában történt tragikus tüntetés után a fellázadt orosz kisebbségre Poroshenko ráküldte a nacionalistákból frissen összetoborzott Nemzeti Gárdát, akik aztán miután nem bírtak a felkelőkkel tüzérséggel kezdték el lőni a nagyobb kelet-ukrajnai orosz lakta városokat. Majd mikor az ukránokat szétverték Devalcsevonál a felkelők nyugatiak belengettek egy hamis Minszk-2 fegyverszünetet, ami csak azért jött létre, hogy a következő 8 évben a NATO országok segítségével béke helyett szépen kiképezzék és felfegyverezzék az ukrán sereget, ami újra nekiment volna az orosz kisebbségnek, ha az oroszok nem támadnak 22 februárjában. Ha neked ez mind kimaradt és/vagy szimplán nem érdekel, akkor nincs miről vitázni! Ha azonban komolyan érdekel a téma várlak szeretettel a HTKA ide tartozó biztonságpolitikai fórumán, ahol többed magamban biztos lesz elég forrás szolgáltatva számodra a 2014-15-ös polgárháborúról! Gyere nyugodtan.
László Sajti
Èrdekesen èrtelmezed a törtènteket. A Majdan tèri esemènyek nem 2014-ben hanem '13-ban kezdőttek. Az ok az volt, hogy a megkezdett eu-csatlakozási szerződèst Janukovics egyoldalúan felmondta, mert "jobb" ajánlatot kapott az oroszoktól. Ezt sikerült Janukovicsnak szó szerint vèrbe folytania. Janukovicsot a saját nèpe puccsolta meg, mert nem kèrtek az orosz ölelèsből. Ezután tört ki a Kelet-ukrajnai háború, mivel az ottani orosz többsèg viszont vágyott erre az ölelèsre.
Dragonman
A Majdan (mert mint eseményt így szoktak hivatkozni rá) valóban 13 végén kezdődött, de maga a puccs az már 14 februárjában zajlott le! Janukovics meg egy megválasztott vezető volt és egy civilizált állítólag demokratikus országban nem ultranacionalista huligán bandákkal kell lemondatni egy kormányt. És nem ő fojtotta vérbe, ő arra adott parancsot, hogy a rendőrség vonuljon vissza miután máig ismeretlen azonosító jel nélküli fegyveresek tüzet nyitottak a tüntetőkre. Egyesek állítása szerint ezek ukrán rendőrök, mások szerint zsoldosok, megint mások szerint Jobb Szektorosok voltak. Azt meg, hogy melyik az igaz azt úgy sem foglyuk még sokáig, ha egyáltalán valaha megtudni! És akárki is volt a háttérben nem egy kisebbségi népcsoportnak kell nekiesni ezért!
László Sajti
egy demokratikus országban (tudom ez már a mai Magyarországon èrtelmezhetetlen) a vezető nem dönt egy szemèlyben, egy olyan kèrdèsben miben az ukrán parlament elsöprő többsèggel elfogadott. Az ukrán nemzet egyèrtelműen döntött, hogy nem akar Belarusz sorsra jutni. A tüntetèst a Berkut vèrbefolytotta, szó szerint.
Dragonman
Igen Janukovics nem volt hibátlan vezető, de akkor sem hozunk kisebbség ellenes törvényeket, nem hagyjuk hogy felfegyverkezett rasszista huligánok garázdálkodjanak és MEGYÜNK NEKI EGY KISEBBSÉGNEK HADSEREGGEL, mert azok nem értenek velünk egyet és nem akarják feladni jogaikat és kultúrájukat! És nem! Nem tudni, hogy valóban a Berkut tagjai voltak-e, mert ismertető jel nélküli fegyveresek voltak akik cselekedetének pusztán az események eszkalációja volt a célja! Bárkik lehettek fent említettek közül! Az meg hogy a hatalomra kerültek narratívájának az a magyarázat megfelel, hogy ezek rendőrök voltak az meg már más tészta! Amúgy meg nyugodtan folytathatjuk az általam említett fórumon, mert itt erről vitatkozni felesleges!
László Sajti
a kisebbsègi törvènyek miatt mi hány szomszèdos országot támadtunk meg? Egyet sem! Janukovics korrupt, autokrata volt, szembe ment a saját parlamentjèvel, nèpèvel. Ezt nem lehet kimagyarázni. A kelet ukrajnai háborút egyèbkènt pont az oroszbarát szeparatisták indìtották, Janukovics eltávolitása miatt. Most ugyan ez a helyzet. Ukrajna EU ès NATO csatlakozást akar, az oroszok ès putyin viszont ezt nem akarják. Csakhát tetszik nem tetszik, Ukrajna egy független, szuverèn ès az oroszok àltal elismert állam. A kissebsègi helyzet rendezèsère pont, hogy az EU csatlakozás lett volna a megoldás, mint a velünk szomszèdos országokban is beigazolódott.
Dragonman
Nekünk hány szomszédunk kezdte el bombázni a magyar kisebbséget és ezekből hányat tudtunk volna eredményesen megtámadni a szinte 0 haderőnkkel? Az oroszbarát lázadók is csak az mészárlásba torkollott Odesszai tüntetés után lázadtak fel, mert nem akarták hogy a Donbassban is ugyanaz történjen! És nem ők mentek Kijevbe gyilkolászni, meg bombázni a lakosságot, hanem az ukrán nacionalista kormány küldte oda a sereget bombázni ahelyett, hogy tárgyalni kezdtek volna velük! Mert nem is akartak tárgyalni, csak elűzni az orosz kisebbséget a Donbassból! És nem Janukovics eltávolítása miatt hanem a kisebbségi törvények miatt kezdődtek ott a demonstrálások! És ezek a törvények pont hogy az EU csatlakozást is akadályozzák, mégis mely országot vennének fel ilyen törvényekkel, hacsak magát az EU-t sem érdeklik ezek! És igen Oroszország nem akar még egy NATO országot a határánál, ahova az amerikaiak olyan fegyverrendszereket telepítenének, amilyet csak akarnak, akár olyat is amivel perceken belül el lehet érni Ukrajna területéről a nyugat-orosz nagyvárosokat! Majd hülyék lesznek hagyni, hogy oroszellenes nacionalisták ezt elérjék. Stratégiai öngyilkosság lett volna! Tényleg nem akarsz inkább átjönni a biztonság politikai fórumra, ha már így bele akarsz menni ebbe?
Egyenlőre ennyi.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
Rákényszeríteni az oroszokat, hogy tartsanak bizonyos számu haderót a határ teljes hoszán - amit majd nem lehet máshol bevetni.
Nyilván az ukrán katonák oszi fotózásai a Belgorod alatti faluknál már nem voltak elegendo hatással.

Másodlagos cél pedig az lehetet, hogy hírbe hozzák a Putyin elleni orosz fegyveres ellenállást és egyben az orosz vezetést tehetetlennek mutatni. Az ho egy évnyi állitolagos "nácítalanítás" után (mikozben az azovosok szabadon voltak engedve) pont mintanácikat kuldtek be, az akár a specifikus ukrán humornak is vélheto.
@eci humoros a terrorizmus yeee.
Ezek a koklerek nem vasút vonalat akartak robbantani vagy lőszer raktárat hanem szimplán pár civilt lelőni és elhúzni ,lehet ezt védeni de mit nyernek vele max annyit hogy megfogyatkozik az ukrán hadifoglyok száma betontörő kalapács ,tarkónlövès jóvoltából,meg max prigozsinèk nem utaztatják az ukrán hullákat az ellenségnek vissza hanem nagy kupacba és alágyújtanak.
De mindegy ukrán családapa terrorizmus mindörökké még több ilyet ,legalábbis szerintetek.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 961
5 895
113
Lehet nem kéne Bahmutot mindent eldöntő győzelemként kezelni, mert az csak csalódást fog okozni.

A sokkal fontosabb városokért zajló harcnak azért nem tulajdonítanak a moszkoviták akkora jelentőséget, mert ott Oroszország veszített.

Én nem vagyok annyira biztos az orosz tüzérségi fölényben. Lehet hogy papíron több tüzérségi eszközük van. Viszont az ukránoknak fejlettebb nyugati eszközeik vannak és amerikai felderítéssel dolgoznak. Alapvetően pedig a támadó félnek szokás nagyobb veszteségeket szenvedni.

Magánbefektetők? Mi ez a kommunista duma? Ha az ukrán nép nem akarna harcolni, akkor semmilyen magánbefektetők nem tudnák őket erre rávenni.
A minap láttam egy videót ahol egy kanadai városban gyűltek össze az ukránok, voltak ott bőven.
Nem úgy tűnt, hogy nagyon harcolni akarnának mert hát Kanadából, nehéz vagy Németországból. Ellenben zászlótlengetni meg felvonulni, az megy nekik.
Miért nem mennek inkább haza fegyvertfogni.
Neked tudnod kell…