[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 672
79 931
113
A fotók Kínában készültek. Persze lehet, hogy az oroszoknál kötnek ki, de lehet, hogy nem, vagy fele oroszoknál, fele az ukránoknál.

Az biztos, hogy a szektások is leszoktak már a BM-21 és D-20 felmagasztalásáról, már ők is a precíziós csapásmérést dicsérik.
Alábecsülöd az erejüket.
 
  • Tetszik
Reactions: Sniper

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Miért nem kell a Zapad?

Az információs háborúban a viccben szereplő nyuszika módjára míg korábban az volt a baj, hogy ezek az események megrendezésre kerültek, addig most aktuálisan épp azok hiánya a probléma.


Aki végigolvassa Konstantin hosszú cikkét, annak a brit hírszerzési, a nyugati és kapor stratégiai narratívák önellentmondásai, amik a jereváni rádióhoz hasonlóan egy alternatív valóságot mutatnak be, már a reggeli jókedvét megszerzik.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 026
12 926
113
Egy éve is ezt mondtad. Kilenc hónapja is ezt mondtad.
Most is ezt mondod.
Aztán az ígért katlan csaták, hatalmas átkarolások, fényes orosz győzelmek elmaradtak.
Álmodoztatok Odesszai partraszállásról, Harkov bevételéről, ukrán összeomlásról, stb, stb.
Kezdesz frusztralt lenni hogy szemelyeskedsz? :D

9 honap mulva is ugyanazt fogom mondani hogy az oroszok meg fogjak baszni a hibbantakat a kurvajukkal egyetemben.

Ha megnezted volna a legutobbi videot akkor lathatod hogy meg az ukrant korbeszopkodo narrativajaban is van egy 180-os fordulat es szepen elmogyorozza hogy a kedvenc szarkupacod mekkora bajban is van.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Ha ezt leszeded, kapsz tőlem 1 üveg pálinkát
Tudom, ez versenydrón és manőverezik (5 éven belül az MI így fogja célba vezetni a katonai drónt is), de minek manőverezzen egy fps drón, h 20 m/s-al jön, te meg szélcsendben, zajnélkül meghallod (talán 40-50 m-ről, így észlelés után van 2 másodperced kitalálni, h mi hallasz, milyen irányból és talán észre is veszed...mire maradt ezek után időd? Zajban (harckocsi csörömpöl, motor zúg, lőnek) ezt kivédeni kisebb az esély, mint a lottó ötösre. Hidd el, nem megy így. Elnyomni minden jelet nehéz (meg fix célra mehet útvonal repüléssel is), kisütni az elektronikát necces (saját eszköz?)...irány a susnyás sarjerdő.

A legtöbb videón látni, hogy észre sem veszik, hogy jön a drón! Próbáld ki, hogy csak 30 percig figyeled az üres égboltot. Beleőrülsz!!! Nem lehet folyamatosan 360 fokban figyelni ravaszon tartott újjal az eget. Erre csak egy gép alkalmas!
Ha az elejétől figyelitek a vitát ott leírtam , hogy az észlelés a legnehezebb ezt kell először megoldani legalább 300-400 m távolságból!

Amiket példának hoztok azok verseny drónok teher nélkül profi pilótákkal! A harctéren meg teherrel , kevésbé profi pilótákkal repülnek a végfázisban rendszerint egyenesen és nem manővereznek !

Ezt mind feltételnek írtam mint a spec puskát és lőszert ! A többi a lövész dolga ! Nem mondom, hogy könnyű de sok esetben segítene ! 100%os védelem meg nincs !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 464
113
Az ukrajnai orosz katonai hadművelet legfontosabb eseményei augusztus 28-án

▪️Az ukrán egységek ismét drónnal próbáltak csapást mérni Moszkvára . Egy másik drónt Lyubertsy közelében lőttek le . A Vnukovo és Domodedovo repülőterek ideiglenesen felfüggesztették a repülőgépek fogadását és küldését.
▪️Újabb összetett támadást indított az AFU a Krím-félszigeten. Az orosz erők megsemmisítettek két felderítő drónt és egy Neptun hajóelhárító rakétát, amelyeket Odessza térségéből lőttek ki.
▪️A kupjanszki szektor helyzete nem változott. Az orosz csapatok továbbra is pozíciós offenzívát hajtanak végre, miközben az AFU tartalékokat von fel a frontvonalba.
▪️Délen az ellenség több ellentámadást indított Tors'ke közelében és a Serebryans'kyy erdőgazdaságban. Az ukrán fegyveres erők pozícióik javítására irányuló minden kísérletét kézi lőfegyverek és tüzérségi tűz állította meg.
▪️Az ukrán egységek ismét tüzérségi csapást mértek Horlivkára . A polgári infrastruktúra, köztük egy iskola megsérült. Egy ember meghalt, egy pedig megsérült.
▪️Az Orikhiv szektorban intenzív harcok folynak Rabotino déli részén . Ugyanakkor az ellenség ismét megpróbált áttörni Verbove-ig. A támadást visszaverték, és az AFU egységek visszavonultak eredeti vonalukba.
▪️Herszon irányban az AFU folytatja a kísérleteket, hogy csapatokat küldjön a Dnyipro-delta szigeteire. Egy másik szabotázscsoportot semmisített meg az orosz tüzérség a Kozulikhsky-sziget közelében.
Az oly hangosan meghirdetett „ellentámadás” sokáig elhúzódott, és most Zelenszkij és Zaluzsnij kapta meg az utolsó lehetőséget, hogy megmutassa, merre tartanak a NATO fegyverei és páncélozott járművei. Ezt az ősz és az esős évszak kezdete előtt meg kell tenni.
Éppen ezért szeptember elejétől a mozgósítás nemcsak fokozódik, hanem teljes lesz. A katonai nyilvántartási és besorozási hivatalok, valamint a katonai egészségügyi bizottságok minden alkalmazottját szigorú ellenőrzés alá vonták, és megtiltották nekik, hogy halasztást és engedélyt adjanak ki az ország elhagyására. A következő napokban minden jogsértést meg kell szüntetni, és szeptembertől rekordszámú katonát toboroznak.
Ez látható azokból a dokumentumokból, amelyeket ma publikálunk. Mindenekelőtt minden katonai korú férfit begyűjtenek az állami és kereskedelmi vállalatoktól. Ugyanez a sors vár azokra a hallgatókra is, akik a tanév elején érkeznek egyetemükre. A következő lépés az, hogy a területi toborzó és szociális segélyközpontok dolgozói házról házra járnak a rendőrséggel, és összeszedik az összes katonakorú férfit. A legfontosabb azonban az, hogy azok a területek kerüljenek először kés alá, amelyeket Kijev már elveszettnek tekint. Ezek Csernyihiv, Szumi, Harkov, Dnyipropetrovszk, Odessza, Zaporozsje és Nyikolajev
Ezt biztosan tudjuk, bár a többi rendelkezésünkre álló dokumentumot nem tudjuk bemutatni. Zelenszkij már régóta készen áll arra, hogy az utolsó ukránig harcoljon. De ebbe a mozgósítási hullámba nemcsak a férfiak, hanem a nők, sőt a tinédzserek is bekerülhetnek. Az ukrán fegyveres erőknél alkalmazott „hústámadások” taktikáját tekintik az egyetlen lehetőségnek a helyzet valamilyen módon történő orvoslására. Tisztviselők, politikusok és üzletemberek gyermekei már régen elhagyták az országot, a lakosság többi része pedig a háború tégelyébe kerül. Tudjuk, hogy az ukránok többsége nem ért egyet ezzel, de senkit nem érdekel a véleményük. Ezért vagy a frontra, vagy a börtönbe mennek (és onnan úgyis a frontra) ...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 198
23 645
113
Ha az elejétől figyelitek a vitát ott leírtam , hogy az észlelés a legnehezebb ezt kell először megoldani legalább 300-400 m távolságból!

Amiket példának hoztok azok verseny drónok teher nélkül profi pilótákkal! A harctéren meg teherrel , kevésbé profi pilótákkal repülnek a végfázisban rendszerint egyenesen és nem manővereznek !

Ezt mind feltételnek írtam mint a spec puskát és lőszert ! A többi a lövész dolga ! Nem mondom, hogy könnyű de sok esetben segítene ! 100%os védelem meg nincs !

Figyelj, nezd meg peldaul ezt a fentebb mar feltett videot es gondolod at, hogy itt te mikor acsorognal az eget bamulva es dront keresgetve? Lasd mar be, hogy egy loteren vagy az erdoben acsorogni, ahol max a szunyogok mennek rad az rohadtul nem az a szituacio, mint amiben azok vannak, akikre a dronokat reptetik.
Azokon a helyzeteken kivul, amikor pihenoben henteregnek az arkokban vagy erdoben eselyed nincs arra amirol mar napok ota gyozkodod magadat es masokat. Abszolut kivitelezhetetlen, eletszerutlen almodozas es nulla a valosaghoz valo koze.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
F4rOCjxXgAEqlep
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 991
12 026
113
Szerintem vakszerencsével lehet csak lelőni őket.
Az 1.-nél szerintem faág
A 2.-nál mondja az irányító, hogy ő vezette bele a talajba
A 3.-nál belemegy a jelzőfóliába, szerintem itt sérült a propeller és még 20másodpercig bírta
A 4.-nél tényleg lelövi, de szerintem csak puszta véletlenből.
Nem néztem tovább.
Hozzá kell tenni, hogy nem voltak stressben, mert tudták, hogy nem ölheti meg őket a "cél"drón.
Én biztos nem tudnám lelőni. :(
Egy nagyobb, lassabban talán, söréttel vagy hálóval.
+ meg annyi ehhez az en eszrevetelem, hogy ha jol lattam, akkor a jelzoszalagot, zaszlot kellett elerni a dronnal. Na azt akarhanyszor elertek, oda-vissza repkedtek a dronnal tobbszor, mire vagy belevezettek valamibe, vagy vegre lolottek a dront. Realis esetben az elso megkozelitesnel kapmec, nincs meg 5-6 kiserleted leloni a dront, mint itt a videoban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 123
82 884
113
Azért összeszámolhatná valaki az oroszok által bemondott lelőtt Szu-25-ösöket, hol tartanak, és mennyi volt nekik egyáltalán.
Képi bizonyíték persze sosincs szinte, szóval ezek ilyen bemondások. Mindkét oldal hazudozik az ilyesmiben, az ukrán valamivel profibb körítéssel csinálja.
Azt sem felejtsd, hogy több ország is átadta saját Szu-25 gépeit Ukrajnának.
Zelenszkij milliárdos lett a háború alatt.Kb 1,2 milliárdUSD-t lopott össze anyugati "támogatásokból"
Hol vannak ilyenkor az orosz drónok és a TOSz-1A?!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 609
25 067
113
Hát igen. Enzo figyelmébe ajánlanám ezeket a térképeket, hogy az általa bemutatott "nagy ukrán előrehaladás" valójában egy légypiszok a papíron. Ahogy mondják, bizonyos esetekben ennyi az információs hibahatár... :D (Robotyne virága inkább hervad, mint virágzik)
Olyan kurszki csata érzés az egész, ott a németek harcászatilag nyertek, aztán sokra nem mentek vele. Itt ha nyernek az ukránok szintén sokra mennek vele...

Más:
Az ukrán hadsereg papírokat küldött az Odessza, Nyikolajev, Harkov, Dnyepropetrovszk, Zaporozsje, Csernyigov és Szumi régió valamennyi vállalkozásának és szervezetének, amelyekben azt követelik, hogy válasszák ki a frontra küldhető munkavállalóikat.

Visszavonulni próbáló ukrikat kapott telibe egy orosz ATGM:

Orosz torm2 Ugledarnál:

Kaszkád csapat csinált egy újabb "halál útját" az ukriknak, eddig 6 kilőtt technika:

Ukrik sajnos eltaláltak 2S19-et, szerencsére a legénység el tudott menekülni a végzetes robbanás előtt:

Orosz erők fejlesztett gránátokat kaptak az AGS-hez, nagyobb lőtáv, nagyobb repeszhatás:

Ukri árkot csaptak telibe az oroszok:
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 365
14 265
113
Miért nem kell a Zapad?

Az információs háborúban a viccben szereplő nyuszika módjára míg korábban az volt a baj, hogy ezek az események megrendezésre kerültek, addig most aktuálisan épp azok hiánya a probléma.


Aki végigolvassa Konstantin hosszú cikkét, annak a brit hírszerzési, a nyugati és kapor stratégiai narratívák önellentmondásai, amik a jereváni rádióhoz hasonlóan egy alternatív valóságot mutatnak be, már a reggeli jókedvét megszerzik.
Mi a francnak kellenne hadgyakorlat (és nem kiképzés) egy háború közepén?
  • Attól jobb gyakorlat nincs, mint a valódi harc, ezt meg sima rotálással eléred az egész seregedben - lásd előszőr Szíria, majd a kényelmes közelségű Ukrajna
  • Kurva sok üzemanyag és fegyver elég egy ilyen gyakorlaton - inkább égjen el az ellenség nyakában. Logikus
  • Most alakul át újra a harcászat, tökfelesleges a gyakorlat - azt majd utána kell, mikor statikus (béke)
A vicc az, hogy gyakorlatilag bármelyik haderő a két kezét összetenné egy ilyen konfliktusért, ahol szépen kitakaríthatja a mocskot a haderejéből (technikailag, taktikailag és személyzetileg), teheti ezt alacsony intenzitás mellett, minimális befektetéssel - a határai mentén, nem azon belül vagy messze attól. Logisztikailag a legolcsóbb, technikailag a legkímélőbb, és mivel nem egy totális, lerohanó/előrenyomuló háború, kíhuzza annak az ötletnek a méregfogát, hogy az orosz haderő egy újabb Afganisztán mocsárba süllyedjen (gerilla hátország a gyorsan elfoglalt területeken). Ugyanis kiírtanak mindent, ami a vonalaik mögött van.

Az egyetlen oka, hogy eddig is megtartották, az valszeg a körzeti parancsnokok szokásos lenyúlási körük része ez az egész hűhó. Értelmetlen konfliktus alatt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 435
33 747
113
Hát igen. Enzo figyelmébe ajánlanám ezeket a térképeket, hogy az általa bemutatott "nagy ukrán előrehaladás" valójában egy légypiszok a papíron. Ahogy mondják, bizonyos esetekben ennyi az információs hibahatár... :D (Robotyne virága inkább hervad, mint virágzik)

Dimának mondjad (Military Summary csatorna). Ő orosz létére korrektül szokta bemutatni a helyzetet.
Robotine azért volt fontos az ukránoknak, mert az orosz első védelmi vonal áttörését jelentette, és magas terepen fekszik.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Amerikai provokációk a Fekete-tenger felett: Reaper és Black Hawk UAV-k műveleteit meghiúsította az orosz hadsereg

Augusztus 28-án az orosz hadsereg meghiúsította amerikai UAV-k felderítő műveleteit az orosz határ közelében a Fekete-tenger felett. Az orosz repülőgépek naponta riogatják a NATO-erőket a térségben.
Az orosz védelmi minisztérium délután arról számolt be, hogy az orosz erők az amerikai légierő MQ-9 Reaper és RQ-4 Global Hawk típusú drónjait észlelték a Fekete-tenger délnyugati része felett. Az UAV-k légi felderítő műveleteket végeztek a Krím térségében, és az Orosz Föderáció államhatárához közeledtek.
A határ esetleges megsértésének megakadályozása és az elektronikus felderítés folytatásának ellensúlyozása érdekében két orosz vadászgépet emeltek a levegőbe. Ezt követően a drónok megváltoztatták útvonalukat és elhagyták azokat a területeket, ahol légi felderítést végeztek.

Augusztus 27-én hasonló incidens történt a Fekete-tenger térségében. Az orosz Szu-30-as vadászgép megakadályozta az orosz államhatár megsértését az amerikai légierő egy másik MQ-9A Reaper felderítő UAV-ja által.

A NATO katonai repülőgépei, köztük különböző felderítő UAV-k rendszeresen végzik műveleteiket a Fekete-tenger felett.

Lehetővé tesznek minden ukrán támadási kísérletet a Krím félsziget, valamint az orosz katonai vagy polgári hajók ellen. Az utóbbi időben azonban megnőtt a NATO provokatív manővereinek száma az orosz határ közelében. Ezek jelezhetik az AFU közelgő támadásait az orosz hadsereg ellen. A veszélyes hadműveletek az Oroszország és a NATO közötti újabb eszkalációs hullámot is kiválthatnak, mint ahogy ez márciusban is történt, amikor az amerikai MQ-9A Reaper drón lezuhant, miután az orosz Szu-27-es megközelítette.



Már régóta hiányoltam, hogy az oroszok nem tartatják be következetesen a kiterjesztett légterük elkerültetését.
A drónok és a federító repülőgépek leszedésére pedig meglennének az eszközeik.




Megdöbbentő inkompetencia: A csatatéren elveszett ukrán katonák elkezdenek egymás ellen harcolni (18+)


Az orosz média nemrégiben exkluzív felvételeket tett közzé a Bahmuttól délre fekvő Klescsejevka melletti stratégiai magaslatért folyó harcokról. A videón jól látható az ukrán katonák rendkívüli hozzá nem értése, akik nem tudják kilőni a gránátokat, és a parancsnokuk, aki nem koordinálja az egységeiket. Ennek következtében az ukrán katonák összezavarodtak, és az oroszok oldalán kezdtek harcolni, lövöldözve bajtársaikra.
Miután az orosz rohamcsapatok gyorsan elfoglalták az ukrán állásokat, az ukrán parancsnokság erősítést küldött a területre, de nem magyarázta el a katonáinak, hogy hol vannak az ellenséges erők. Így az ukrán harcosok eltévedtek.
Az egyik ukrán katona beugrott egy árokba, amelyet az oroszok már elfoglaltak, és lelőtték. Egy másik ukrán katona megzavarodott, és gránátdobálással és saját egységének tüzelésével segített egy orosz harcosnak megvédeni az állást. Még abban is segített az oroszoknak, hogy egy foglyot ejtsenek.
Az ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy katonai parancsnokaik a NATO utasításai szerint a frontvonaltól távol, a hátsó területeken bujkálnak. Ennek következtében a katonák dezorientáltak a harctereken, és az ukrán fegyveres erők veszteségei meredeken nőnek.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 633
113
Dimának mondjad (Military Summary csatorna). Ő orosz létére korrektül szokta bemutatni a helyzetet.
Robotine azért volt fontos az ukránoknak, mert az orosz első védelmi vonal áttörését jelentette, és magas terepen fekszik.

Rabotino az orosz védelmi vonal ELŐTT fekszik egy zsákban, a védelmi vonal áttörése még várat magára. Vagy láttál már harckocsiárkokat, beton harckocsi akadályokat és köztük sűrű aknamezőt és UTÁNA orosz védelmi vonalat? Sztem idáig még nem jutottak, a teljes eredményességük pár négyzetkilométer szürke zóna meg egy-két 5-600 lelkes falu (ami egyébként már gyakorlatilag csak egy kupac rom). Viszont maradt a harctéren annyi technikájuk, hogy Borsod megye szinesfémhuszárjai megélnének belőle száz éven át... :D
Egyébként nem Rabotino fekszik magaslaton, hanem Novoprokorivka vele szemben, ahonnan a teljes falu belőhető és jelenleg fixen orosz kézen van. Pont ez az oka annak, hogy Rabotino a NATO technikák temetője lett, mert ész nélkül tolták be az orosz tűzérek elé a friss húst és acélt.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
Az idő és a logisztika Ukrajna ellen dolgozik.
"Ukrajna számára kedvező rendezés esélye elenyészik a fegyverkezés és a munkaerő-mozgósítás elmaradása miatt. Az ukrán segélyek tetőpontja elmúlt, és a következő hónapokban és években nem lesz megfelelő. A tárgyalásos béke vagy akár a tűzszünet lehetősége Ukrajna számára kedvező feltételekkel egyre valószínűtlenebb lesz, ahogy Oroszország előnye a hadszíntéren nő."
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
80
650
83
Visszavonulni próbáló ukrikat kapott telibe egy orosz ATGM:

o_O

Biztos vagyok benne, hogy a fenti másodperceket még sokszor fogjuk látni mindenféle videó-összefoglalókban...