[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Ha ezt leszeded, kapsz tőlem 1 üveg pálinkát
Tudom, ez versenydrón és manőverezik (5 éven belül az MI így fogja célba vezetni a katonai drónt is), de minek manőverezzen egy fps drón, h 20 m/s-al jön, te meg szélcsendben, zajnélkül meghallod (talán 40-50 m-ről, így észlelés után van 2 másodperced kitalálni, h mi hallasz, milyen irányból és talán észre is veszed...mire maradt ezek után időd? Zajban (harckocsi csörömpöl, motor zúg, lőnek) ezt kivédeni kisebb az esély, mint a lottó ötösre. Hidd el, nem megy így. Elnyomni minden jelet nehéz (meg fix célra mehet útvonal repüléssel is), kisütni az elektronikát necces (saját eszköz?)...irány a susnyás sarjerdő.

A legtöbb videón látni, hogy észre sem veszik, hogy jön a drón! Próbáld ki, hogy csak 30 percig figyeled az üres égboltot. Beleőrülsz!!! Nem lehet folyamatosan 360 fokban figyelni ravaszon tartott újjal az eget. Erre csak egy gép alkalmas!
Ha az elejétől figyelitek a vitát ott leírtam , hogy az észlelés a legnehezebb ezt kell először megoldani legalább 300-400 m távolságból!

Amiket példának hoztok azok verseny drónok teher nélkül profi pilótákkal! A harctéren meg teherrel , kevésbé profi pilótákkal repülnek a végfázisban rendszerint egyenesen és nem manővereznek !

Ezt mind feltételnek írtam mint a spec puskát és lőszert ! A többi a lövész dolga ! Nem mondom, hogy könnyű de sok esetben segítene ! 100%os védelem meg nincs !
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 619
48 180
113
Az ukrajnai orosz katonai hadművelet legfontosabb eseményei augusztus 28-án

▪️Az ukrán egységek ismét drónnal próbáltak csapást mérni Moszkvára . Egy másik drónt Lyubertsy közelében lőttek le . A Vnukovo és Domodedovo repülőterek ideiglenesen felfüggesztették a repülőgépek fogadását és küldését.
▪️Újabb összetett támadást indított az AFU a Krím-félszigeten. Az orosz erők megsemmisítettek két felderítő drónt és egy Neptun hajóelhárító rakétát, amelyeket Odessza térségéből lőttek ki.
▪️A kupjanszki szektor helyzete nem változott. Az orosz csapatok továbbra is pozíciós offenzívát hajtanak végre, miközben az AFU tartalékokat von fel a frontvonalba.
▪️Délen az ellenség több ellentámadást indított Tors'ke közelében és a Serebryans'kyy erdőgazdaságban. Az ukrán fegyveres erők pozícióik javítására irányuló minden kísérletét kézi lőfegyverek és tüzérségi tűz állította meg.
▪️Az ukrán egységek ismét tüzérségi csapást mértek Horlivkára . A polgári infrastruktúra, köztük egy iskola megsérült. Egy ember meghalt, egy pedig megsérült.
▪️Az Orikhiv szektorban intenzív harcok folynak Rabotino déli részén . Ugyanakkor az ellenség ismét megpróbált áttörni Verbove-ig. A támadást visszaverték, és az AFU egységek visszavonultak eredeti vonalukba.
▪️Herszon irányban az AFU folytatja a kísérleteket, hogy csapatokat küldjön a Dnyipro-delta szigeteire. Egy másik szabotázscsoportot semmisített meg az orosz tüzérség a Kozulikhsky-sziget közelében.
Az oly hangosan meghirdetett „ellentámadás” sokáig elhúzódott, és most Zelenszkij és Zaluzsnij kapta meg az utolsó lehetőséget, hogy megmutassa, merre tartanak a NATO fegyverei és páncélozott járművei. Ezt az ősz és az esős évszak kezdete előtt meg kell tenni.
Éppen ezért szeptember elejétől a mozgósítás nemcsak fokozódik, hanem teljes lesz. A katonai nyilvántartási és besorozási hivatalok, valamint a katonai egészségügyi bizottságok minden alkalmazottját szigorú ellenőrzés alá vonták, és megtiltották nekik, hogy halasztást és engedélyt adjanak ki az ország elhagyására. A következő napokban minden jogsértést meg kell szüntetni, és szeptembertől rekordszámú katonát toboroznak.
Ez látható azokból a dokumentumokból, amelyeket ma publikálunk. Mindenekelőtt minden katonai korú férfit begyűjtenek az állami és kereskedelmi vállalatoktól. Ugyanez a sors vár azokra a hallgatókra is, akik a tanév elején érkeznek egyetemükre. A következő lépés az, hogy a területi toborzó és szociális segélyközpontok dolgozói házról házra járnak a rendőrséggel, és összeszedik az összes katonakorú férfit. A legfontosabb azonban az, hogy azok a területek kerüljenek először kés alá, amelyeket Kijev már elveszettnek tekint. Ezek Csernyihiv, Szumi, Harkov, Dnyipropetrovszk, Odessza, Zaporozsje és Nyikolajev
Ezt biztosan tudjuk, bár a többi rendelkezésünkre álló dokumentumot nem tudjuk bemutatni. Zelenszkij már régóta készen áll arra, hogy az utolsó ukránig harcoljon. De ebbe a mozgósítási hullámba nemcsak a férfiak, hanem a nők, sőt a tinédzserek is bekerülhetnek. Az ukrán fegyveres erőknél alkalmazott „hústámadások” taktikáját tekintik az egyetlen lehetőségnek a helyzet valamilyen módon történő orvoslására. Tisztviselők, politikusok és üzletemberek gyermekei már régen elhagyták az országot, a lakosság többi része pedig a háború tégelyébe kerül. Tudjuk, hogy az ukránok többsége nem ért egyet ezzel, de senkit nem érdekel a véleményük. Ezért vagy a frontra, vagy a börtönbe mennek (és onnan úgyis a frontra) ...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 131
23 128
113
Ha az elejétől figyelitek a vitát ott leírtam , hogy az észlelés a legnehezebb ezt kell először megoldani legalább 300-400 m távolságból!

Amiket példának hoztok azok verseny drónok teher nélkül profi pilótákkal! A harctéren meg teherrel , kevésbé profi pilótákkal repülnek a végfázisban rendszerint egyenesen és nem manővereznek !

Ezt mind feltételnek írtam mint a spec puskát és lőszert ! A többi a lövész dolga ! Nem mondom, hogy könnyű de sok esetben segítene ! 100%os védelem meg nincs !

Figyelj, nezd meg peldaul ezt a fentebb mar feltett videot es gondolod at, hogy itt te mikor acsorognal az eget bamulva es dront keresgetve? Lasd mar be, hogy egy loteren vagy az erdoben acsorogni, ahol max a szunyogok mennek rad az rohadtul nem az a szituacio, mint amiben azok vannak, akikre a dronokat reptetik.
Azokon a helyzeteken kivul, amikor pihenoben henteregnek az arkokban vagy erdoben eselyed nincs arra amirol mar napok ota gyozkodod magadat es masokat. Abszolut kivitelezhetetlen, eletszerutlen almodozas es nulla a valosaghoz valo koze.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
F4rOCjxXgAEqlep
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 982
11 952
113
Szerintem vakszerencsével lehet csak lelőni őket.
Az 1.-nél szerintem faág
A 2.-nál mondja az irányító, hogy ő vezette bele a talajba
A 3.-nál belemegy a jelzőfóliába, szerintem itt sérült a propeller és még 20másodpercig bírta
A 4.-nél tényleg lelövi, de szerintem csak puszta véletlenből.
Nem néztem tovább.
Hozzá kell tenni, hogy nem voltak stressben, mert tudták, hogy nem ölheti meg őket a "cél"drón.
Én biztos nem tudnám lelőni. :(
Egy nagyobb, lassabban talán, söréttel vagy hálóval.
+ meg annyi ehhez az en eszrevetelem, hogy ha jol lattam, akkor a jelzoszalagot, zaszlot kellett elerni a dronnal. Na azt akarhanyszor elertek, oda-vissza repkedtek a dronnal tobbszor, mire vagy belevezettek valamibe, vagy vegre lolottek a dront. Realis esetben az elso megkozelitesnel kapmec, nincs meg 5-6 kiserleted leloni a dront, mint itt a videoban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 090
82 724
113
Azért összeszámolhatná valaki az oroszok által bemondott lelőtt Szu-25-ösöket, hol tartanak, és mennyi volt nekik egyáltalán.
Képi bizonyíték persze sosincs szinte, szóval ezek ilyen bemondások. Mindkét oldal hazudozik az ilyesmiben, az ukrán valamivel profibb körítéssel csinálja.
Azt sem felejtsd, hogy több ország is átadta saját Szu-25 gépeit Ukrajnának.
Zelenszkij milliárdos lett a háború alatt.Kb 1,2 milliárdUSD-t lopott össze anyugati "támogatásokból"
Hol vannak ilyenkor az orosz drónok és a TOSz-1A?!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 600
24 984
113
Hát igen. Enzo figyelmébe ajánlanám ezeket a térképeket, hogy az általa bemutatott "nagy ukrán előrehaladás" valójában egy légypiszok a papíron. Ahogy mondják, bizonyos esetekben ennyi az információs hibahatár... :D (Robotyne virága inkább hervad, mint virágzik)
Olyan kurszki csata érzés az egész, ott a németek harcászatilag nyertek, aztán sokra nem mentek vele. Itt ha nyernek az ukránok szintén sokra mennek vele...

Más:
Az ukrán hadsereg papírokat küldött az Odessza, Nyikolajev, Harkov, Dnyepropetrovszk, Zaporozsje, Csernyigov és Szumi régió valamennyi vállalkozásának és szervezetének, amelyekben azt követelik, hogy válasszák ki a frontra küldhető munkavállalóikat.

Visszavonulni próbáló ukrikat kapott telibe egy orosz ATGM:

Orosz torm2 Ugledarnál:

Kaszkád csapat csinált egy újabb "halál útját" az ukriknak, eddig 6 kilőtt technika:

Ukrik sajnos eltaláltak 2S19-et, szerencsére a legénység el tudott menekülni a végzetes robbanás előtt:

Orosz erők fejlesztett gránátokat kaptak az AGS-hez, nagyobb lőtáv, nagyobb repeszhatás:

Ukri árkot csaptak telibe az oroszok:
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 362
14 242
113
Miért nem kell a Zapad?

Az információs háborúban a viccben szereplő nyuszika módjára míg korábban az volt a baj, hogy ezek az események megrendezésre kerültek, addig most aktuálisan épp azok hiánya a probléma.


Aki végigolvassa Konstantin hosszú cikkét, annak a brit hírszerzési, a nyugati és kapor stratégiai narratívák önellentmondásai, amik a jereváni rádióhoz hasonlóan egy alternatív valóságot mutatnak be, már a reggeli jókedvét megszerzik.
Mi a francnak kellenne hadgyakorlat (és nem kiképzés) egy háború közepén?
  • Attól jobb gyakorlat nincs, mint a valódi harc, ezt meg sima rotálással eléred az egész seregedben - lásd előszőr Szíria, majd a kényelmes közelségű Ukrajna
  • Kurva sok üzemanyag és fegyver elég egy ilyen gyakorlaton - inkább égjen el az ellenség nyakában. Logikus
  • Most alakul át újra a harcászat, tökfelesleges a gyakorlat - azt majd utána kell, mikor statikus (béke)
A vicc az, hogy gyakorlatilag bármelyik haderő a két kezét összetenné egy ilyen konfliktusért, ahol szépen kitakaríthatja a mocskot a haderejéből (technikailag, taktikailag és személyzetileg), teheti ezt alacsony intenzitás mellett, minimális befektetéssel - a határai mentén, nem azon belül vagy messze attól. Logisztikailag a legolcsóbb, technikailag a legkímélőbb, és mivel nem egy totális, lerohanó/előrenyomuló háború, kíhuzza annak az ötletnek a méregfogát, hogy az orosz haderő egy újabb Afganisztán mocsárba süllyedjen (gerilla hátország a gyorsan elfoglalt területeken). Ugyanis kiírtanak mindent, ami a vonalaik mögött van.

Az egyetlen oka, hogy eddig is megtartották, az valszeg a körzeti parancsnokok szokásos lenyúlási körük része ez az egész hűhó. Értelmetlen konfliktus alatt.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 376
33 487
113
Hát igen. Enzo figyelmébe ajánlanám ezeket a térképeket, hogy az általa bemutatott "nagy ukrán előrehaladás" valójában egy légypiszok a papíron. Ahogy mondják, bizonyos esetekben ennyi az információs hibahatár... :D (Robotyne virága inkább hervad, mint virágzik)

Dimának mondjad (Military Summary csatorna). Ő orosz létére korrektül szokta bemutatni a helyzetet.
Robotine azért volt fontos az ukránoknak, mert az orosz első védelmi vonal áttörését jelentette, és magas terepen fekszik.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Amerikai provokációk a Fekete-tenger felett: Reaper és Black Hawk UAV-k műveleteit meghiúsította az orosz hadsereg

Augusztus 28-án az orosz hadsereg meghiúsította amerikai UAV-k felderítő műveleteit az orosz határ közelében a Fekete-tenger felett. Az orosz repülőgépek naponta riogatják a NATO-erőket a térségben.
Az orosz védelmi minisztérium délután arról számolt be, hogy az orosz erők az amerikai légierő MQ-9 Reaper és RQ-4 Global Hawk típusú drónjait észlelték a Fekete-tenger délnyugati része felett. Az UAV-k légi felderítő műveleteket végeztek a Krím térségében, és az Orosz Föderáció államhatárához közeledtek.
A határ esetleges megsértésének megakadályozása és az elektronikus felderítés folytatásának ellensúlyozása érdekében két orosz vadászgépet emeltek a levegőbe. Ezt követően a drónok megváltoztatták útvonalukat és elhagyták azokat a területeket, ahol légi felderítést végeztek.

Augusztus 27-én hasonló incidens történt a Fekete-tenger térségében. Az orosz Szu-30-as vadászgép megakadályozta az orosz államhatár megsértését az amerikai légierő egy másik MQ-9A Reaper felderítő UAV-ja által.

A NATO katonai repülőgépei, köztük különböző felderítő UAV-k rendszeresen végzik műveleteiket a Fekete-tenger felett.

Lehetővé tesznek minden ukrán támadási kísérletet a Krím félsziget, valamint az orosz katonai vagy polgári hajók ellen. Az utóbbi időben azonban megnőtt a NATO provokatív manővereinek száma az orosz határ közelében. Ezek jelezhetik az AFU közelgő támadásait az orosz hadsereg ellen. A veszélyes hadműveletek az Oroszország és a NATO közötti újabb eszkalációs hullámot is kiválthatnak, mint ahogy ez márciusban is történt, amikor az amerikai MQ-9A Reaper drón lezuhant, miután az orosz Szu-27-es megközelítette.



Már régóta hiányoltam, hogy az oroszok nem tartatják be következetesen a kiterjesztett légterük elkerültetését.
A drónok és a federító repülőgépek leszedésére pedig meglennének az eszközeik.




Megdöbbentő inkompetencia: A csatatéren elveszett ukrán katonák elkezdenek egymás ellen harcolni (18+)


Az orosz média nemrégiben exkluzív felvételeket tett közzé a Bahmuttól délre fekvő Klescsejevka melletti stratégiai magaslatért folyó harcokról. A videón jól látható az ukrán katonák rendkívüli hozzá nem értése, akik nem tudják kilőni a gránátokat, és a parancsnokuk, aki nem koordinálja az egységeiket. Ennek következtében az ukrán katonák összezavarodtak, és az oroszok oldalán kezdtek harcolni, lövöldözve bajtársaikra.
Miután az orosz rohamcsapatok gyorsan elfoglalták az ukrán állásokat, az ukrán parancsnokság erősítést küldött a területre, de nem magyarázta el a katonáinak, hogy hol vannak az ellenséges erők. Így az ukrán harcosok eltévedtek.
Az egyik ukrán katona beugrott egy árokba, amelyet az oroszok már elfoglaltak, és lelőtték. Egy másik ukrán katona megzavarodott, és gránátdobálással és saját egységének tüzelésével segített egy orosz harcosnak megvédeni az állást. Még abban is segített az oroszoknak, hogy egy foglyot ejtsenek.
Az ukrán katonák arra panaszkodnak, hogy katonai parancsnokaik a NATO utasításai szerint a frontvonaltól távol, a hátsó területeken bujkálnak. Ennek következtében a katonák dezorientáltak a harctereken, és az ukrán fegyveres erők veszteségei meredeken nőnek.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 525
20 511
113
Dimának mondjad (Military Summary csatorna). Ő orosz létére korrektül szokta bemutatni a helyzetet.
Robotine azért volt fontos az ukránoknak, mert az orosz első védelmi vonal áttörését jelentette, és magas terepen fekszik.

Rabotino az orosz védelmi vonal ELŐTT fekszik egy zsákban, a védelmi vonal áttörése még várat magára. Vagy láttál már harckocsiárkokat, beton harckocsi akadályokat és köztük sűrű aknamezőt és UTÁNA orosz védelmi vonalat? Sztem idáig még nem jutottak, a teljes eredményességük pár négyzetkilométer szürke zóna meg egy-két 5-600 lelkes falu (ami egyébként már gyakorlatilag csak egy kupac rom). Viszont maradt a harctéren annyi technikájuk, hogy Borsod megye szinesfémhuszárjai megélnének belőle száz éven át... :D
Egyébként nem Rabotino fekszik magaslaton, hanem Novoprokorivka vele szemben, ahonnan a teljes falu belőhető és jelenleg fixen orosz kézen van. Pont ez az oka annak, hogy Rabotino a NATO technikák temetője lett, mert ész nélkül tolták be az orosz tűzérek elé a friss húst és acélt.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
820
7 499
93
Az idő és a logisztika Ukrajna ellen dolgozik.
"Ukrajna számára kedvező rendezés esélye elenyészik a fegyverkezés és a munkaerő-mozgósítás elmaradása miatt. Az ukrán segélyek tetőpontja elmúlt, és a következő hónapokban és években nem lesz megfelelő. A tárgyalásos béke vagy akár a tűzszünet lehetősége Ukrajna számára kedvező feltételekkel egyre valószínűtlenebb lesz, ahogy Oroszország előnye a hadszíntéren nő."
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
80
650
83
Visszavonulni próbáló ukrikat kapott telibe egy orosz ATGM:

o_O

Biztos vagyok benne, hogy a fenti másodperceket még sokszor fogjuk látni mindenféle videó-összefoglalókban...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 619
48 180
113
Dimának mondjad (Military Summary csatorna). Ő orosz létére korrektül szokta bemutatni a helyzetet.
Robotine azért volt fontos az ukránoknak, mert az orosz első védelmi vonal áttörését jelentette, és magas terepen fekszik.

Dima nem orosz, hanem fehérorosz.
Olvassál, ne csak írj! Rabotino nem az 1. védelmi vonal, az onnan még kilométerekre van. Egyébként lehet, hogy elérik, de legyünk pontosak!

Az ellenség légicsapásokat mér az állásainkra a Vremevszkij kiemelkedés (MAP) közelében​

A Vosztok zászlóalj katonái beszámolnak a helyzetről a Vremevszkij-párkányon Zaporozhye és a DPR találkozásánál.

„Ma az ellenség tiszteletet tanúsított - nem banális kagylókkal, hanem azonnal a repüléssel vidított fel minket. Novodonyeckij kapta meg.
Bármi legyen is a tüzérségi munka minősége, de ha módszeresen és jelentős ráfordítással egész nap kalapálunk, akkor meglesz az eredmény: tegnap estére már több könnyű és közepesen súlyos sebesültünk volt. A kazettás lőszerek gyengék a fedezékkel szemben – de ugye nem ülsz egész nap a föld alatt?
Hogy az ellenség a tűz leple alatt ne mászkáljon, majd rohanjon a lövészárkainkhoz, figyelnünk kell, és ennek eredményeként a töredékek célba találnak.
Tegnap ismét eltalálták a hátunkat drónokkal, megzavarva az utánpótlást... Valamit a "nagy" elektronikus hadviselésünk nem sietett a dolgát tenni, így az ellenség a levegőben tud garázdálkodni.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693291421

Az Orosz Fegyveres Erők súlyos csapást mértek az ukrán fegyveres erőkre Rabotinóban
A "Gyere és meglátod" szerint az ukrán egységek ismét támadtak Rabotinonál a Zaporozsjei Fronton.
„Artha súlyos csapást mért. Az ellenséges támadást leállították" – mondta a csatorna forrása.
Jelenleg az RF fegyveres erői továbbra is irányítják a falu déli részét.

A helyzet dél-donyecki irányban

▪️A Vremevszkij szektorban a Légvédelmi Erők 36. hadseregének illetékességi területén csökken az ellenséges lövöldözés intenzitása. Zolotoj Niva térségében több napon keresztül az Ukrán Fegyveres Erők egységei gyülekeztek, akiket tűz sújtott. Urozhayne-nál egy lőszerszállító teherautót megsemmisítettek, és Cherished Desirestől északra egy ellenséges DRG-t nyitottak meg, amelyet nehézfegyver-tűz borított.
A Staromayorsky térségben és Prijutnijtól északra az Ukrán Fegyveres Erők tevékenységét továbbra is visszatartja a tüzérség és a TPS. Az előző naphoz képest enyhén csökkent az ellenséges mozgások intenzitása Prijutnojetól északra.
▪️Az Ugledartól keletre található Ugledar szektorban megsemmisült az Ukrán Fegyveres Erők egy páncélozott szállítója, amely az erdősáv mentén próbált lőállást felvenni. A tengerészgyalogosok az ellenséges FPV drónok aktivitásának növekedését észlelték☄️

Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció volt Ukrajna területén végrehajtott különleges hadműveletének fő pontjairól 2023. 08. 29-én moszkvai idő szerint 11.02-ig
1. Zaporozsjei irány
Heves harcok folynak Rabotino település területén. Az ellenség továbbra is megpróbál áttörni Rabotinón délen, valamint Rabotinótól keletre .
Az ellenség fő céljai Willow és Novopokrovka településre, valamint a köztük lévő magasságokra való áttörés. Az RF Fegyveres Erők Rabotino környékén harcokkal igyekeznek megkötni az ellenséget, hogy kimerítsék támadóképességét.
Figyelembe véve a közelgő esős évszakot és az azt követő sárcsuszamlásokat, az ellenség offenzívájának ideje lejár, miközben az Ukrán Fegyveres Erők részéről zaporozsjei irányában kitűzött komoly hadműveleti célok egyike sem valósult meg, ami az Egyesült Államok kijelentéseihez vezet: fel kell készülni a 2024-es tavaszi-nyári hadjáratra.
A front számos szektorában az ellenség már a front közelgő leállása előtt megkezdte a védelmi feladatokkal és az állások mérnöki felszerelésével való foglalkozást.

2. Vremijevszkij párkány
Csakúgy, mint Rabotino közelében , az ellenség Staromayorskoe és Harvest település környékén igyekezett áttörni, hogy lendületet adjon egy olyan offenzívának, amely jelentősebb előrelépés nélkül taktikai csaták sorozatára hullott szét. A Prijutnoje támadó zónájának kiterjesztésére tett kísérletek sem hoztak eddig sikert.
Várhatóan az ellenség megpróbálhatja újraindítani a támadásokat Novodonyeckoje ellen, és további akciók céljával Staromlynovka irányában, egyidejűleg frontális támadásokkal Urozhaynoye és Staromayorsky térségében az Ugledartól nyugatra felhalmozódott erőkkel.
Mint Orekhovskynál, csapatainknak meg kell várniuk az esőzés időszakát, hogy az ellenség offenzívája a Vremijevszkij- párkányon végleg leálljon. Az ellenségnek itt kevés ideje maradt, hiába fenyegetőztek az ősz folyamán aktív offenzíva folytatásával.

3. Artemovszk
Miután az ellenségnek nem sikerült elfoglalnia Klescsejevkát, Andrejevkát és Kurdyumovkát, a front itt stabilizálódott, és a harcok tartalma ismét a Klescsejevka-Andrejevka-Kurdyumovka vonaltól nyugatra lévő partra és magasságokért folytatott harcra redukálódott . A súlyos veszteségek és a tartalékok egy részének Szvatovo-Kupyansk irányába
történő áthelyezése miatt és aa délnyugati támadások támogatására.
Ennek eredményeként az Ukrán Fegyveres Erők május 10-én megkezdett offenzívája során, amelynek célja Artemovszk „félig körbekerítése ” volt, az ellenség nem tudott legalább egy falut elfoglalni és áttörni frontunkat. Szirszkij terve valójában összeomlott, akárcsak Artemovszk védelmére vonatkozó terve a városért vívott harcok során. Magán Artemovsk
környékén az ellenség helyi aktivitást mutat Dachas környékén. Az Orosz Föderáció fegyveres erői itt tisztán védelmi feladatokat oldanak meg. Artemovsktól északnyugatra - szintén jelentősebb változtatások nélkül.

4. Svatovo -Kupyansky irány
A
z RF fegyveres erők offenzívája napi 1 km-es átlagos előretöréssel és több elfoglalt védelmi ponttal folytatódik.
Az ellenség súlyos veszteségeket szenved az emberekben és eszközben, ami arra kényszeríti, hogy további tartalékokat helyezzen át a harkovi régióba. (beleértve a zaporozsjei és artemivszki irányok költségét is ). Kupjanszk
térségében a település közelében folytatódnak a harcok. Sinkovka (település - többnyire a szürke zónában, de még nem foglalta el az RF fegyveres erők) és Petropavlovka irányába , valamint Kislovka irányába a Sinkovkától nyugatra eső erdőterületen keresztül .
Az ellenséges ellentámadások korlátozott természetük és elégtelen erők miatt még nem tudták stabilizálni a frontot.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 573
8 094
113

U.S., Allies Seek Long-Term Military Aid for Ukraine to Show West’s Resolve

Weapons shortages, domestic political pressures hamper Western efforts


By Laurence Norman and Nancy A. Youssef
Updated Aug. 29, 2023 12:00 am ET


im-843049

European officials fear that Russian President Vladimir Putin will keep fighting in Ukraine until after the 2024 U.S. election, hoping a Republican victory would mean an end to American military aid.
Photo: LIBKOS/Associated Press


The Biden administration and its European allies are laying plans for long-term military assistance to Ukraine to ensure Russia won’t be able to win on the battlefield and persuade the Kremlin that Western support for Kyiv won’t waver.

The effort, building on commitments made at a Group of Seven leaders meeting on the sidelines of the North Atlantic Treaty Organization summit in July in Vilnius, Lithuania, so far involves bilateral negotiations between the U.S. and Ukraine and the U.K. and Ukraine. About 18 non-G-7 countries have signed up to the group’s pledge to provide long-term assistance to Kyiv, including the Netherlands, Sweden and other European countries.

The goal is to make sure Ukraine will be strong enough in the future to deter Russia from attacking it again. More immediately, Ukraine’s Western allies hope to discourage the Kremlin from thinking it can wait out the Biden administration for a potentially more sympathetic successor in the White House.

Western officials are looking for ways to lock in pledges of support and limit future governments’ abilities to backtrack, amid fears in European capitals that Donald Trump, if he recaptures the White House, would seek to scale back aid. Trump has a wide lead in early polling in the Republican presidential primary field, but soundly lost the 2020 election to President Biden and has been indicted in four criminal cases in state and federal courts.

While the initiative shares broad support among G-7 countries, the practicalities are proving complicated, officials say. Among other issues, the Biden administration is limited in its ability to bind future administrations to international agreements—and Trump has already proven willing to reverse his predecessors’ deals with foreign capitals. In addition, European states lack the financial and military capacity to pick up the slack should a future president reduce and terminate U.S. aid to Kyiv.

Among European officials, concern is growing that Russian President Vladimir Putin will keep fighting in Ukraine until after the 2024 U.S. presidential election, hoping that a Republican victory would lead to an end of American military support. So far, the U.S. has sent Ukraine more than $40 billion worth of weapons and equipment.

While there has been broad bipartisan support of Ukraine, leading Republican presidential candidates have signaled U.S. support should wind down. Trump has said he would put a stop to the war in a day, by threatening both sides that he would support the other if they didn’t come to the negotiating table to make a settlement.

During the first Republican presidential debate last week, other candidates said that, if elected, they wouldn’t sustain the current level of U.S. support for Ukraine.

At the July summit in Vilnius, the Group of Seven developed democracies pledged to make arrangements on “specific, bilateral, long-term security commitments” for Ukraine.

By setting out what French officials have said should be a four-year period of military-aid commitments, Western capitals hope to persuade the Kremlin that Russia can’t wait for European and U.S. support for Ukraine to drain away.


A cikk ezutan sorra veszi az amerikai lepeseket es a lehetseges opciokat, az eddigi europai, hosszu tavra szolo vallalasokat - nem igazan meggyozo, hogy ebbol egyhamar lesz barmifele hosszu tavu, tartos tamogatasi struktura...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 376
33 487
113
Philip Giraldi volt CIA-tiszt komentárja:

Azt sugallnám, hogy a politikai osztályunk és az azt körülvevő paraziták olyan mélységekhez közelednek, amelyeket még nem merítettem ki, amikor időnként cikkeket olvasok, vagy meghallgatom a washingtoni spin-gépezet által készített beszédeket. De még ezzel a mércével mérve is megdöbbentett egy nemrégiben megjelent cikk, amely a Politicóban jelent meg, és amely azonnal jelentős visszhangot kapott más olyan kiadványokban, amelyeket a belsősök látogatnak.

A Politicót 2021-ben vásárolta fel az Axel Springer német kiadó. [...] Ideológiailag egyesek a Springer-kiadványok politikai elfogultságát "balra hajlónak vagy mérsékeltnek" írják le, de a csoporttal való személyes találkozásom a németországi katonaéveim óta arra engedett következtetni, hogy valójában ennél sokkal konzervatívabb. A Springer minden alkalmazottjától, beleértve a Politicót is, elvárják, hogy támogassa az Európai Uniót, a NATO-t, Izraelt, az ukrajnai háborút, a nyílt társadalmat és a szabadpiaci politikát.

A cikk címe: "Itt van 3 mód az ukrajnai háború befejezésére. Az egyik talán az egyik talán tényleg működik" alcímmel "Putyin két végjátékot is megvétózhat Ukrajna számára. De van egy harmadik, ami megkerülné őt". A cikket egy bizonyos Tom Malinowski írta, aki az Obama-kormányzat demokráciáért, emberi jogokért és munkaügyért felelős helyettes államtitkára volt. [...] Jelenleg a Kongresszusi Etikai Hivatal vizsgálódik ellene, mivel "alapos okkal feltételezhető", hogy megsértette az összeférhetetlenségre vonatkozó szövetségi törvényeket. Állítólag olyan orvosi és műszaki cégek részvényeivel kereskedett és nem jelentette be, amelyek a COVID-19 világjárványra való reagálás keretében adófizetői támogatásban részesülnek, ami elkerülhetetlenül a részvények értékének nagymértékű megugrását eredményezte volna.

Malinowski jelenleg a McCain Intézet vezető munkatársa [...].

Malinowski elkerülhetetlenül teljes mértékben egyetért a Fehér Ház álláspontjával, ami azt illeti, hogy az Egyesült Államok miért szállt be teljes erőbedobással az Oroszország elleni proxy-háborúba, amely Ukrajnát használja eszközként . Első bekezdésében azt mondja, hogy "'Ukrajna soha nem lesz Oroszország győzelme - soha' - mondta Joe Biden elnök egy idei lengyelországi beszédében, és helyesen. Ahhoz, hogy az ukrajnai háború az amerikai érdekeknek és eszméknek megfelelő feltételekkel érjen véget, Ukrajnát győztesnek kell tekinteni, és Oroszország inváziójának döntő kudarcként kell bevonulnia a történelembe, eléggé ahhoz, hogy más tekintélyelvű hatalmakat elrettentsen attól, hogy a jövőben hasonló agressziós háborúkat indítsanak".

Malinowski a következőképpen fogalmazza meg "3 útját": először is, hogy "fegyveres erői vegyék vissza az összes területet, amelyet Oroszország jogtalanul elfoglalt az első, 2014-es inváziója óta - beleértve a Krímet is. Ez fantasztikus eredmény lenne. Még mindig lehetséges. És az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie ennek támogatására, beleértve - ha a Kongresszus több finanszírozást hagy jóvá - az Ukrajna által kért fejlettebb fegyverek biztosítását is".

Ha Malinowski úgy gondolja, hogy Ukrajna fegyveres győzelme "még mindig lehetséges", akkor téveszmés, de nem is számít komolyan erre a kimenetelre, kivéve a "több finanszírozás" részt. Az ő Második Útja, amely szintén egy "terelőfogás", hogy leplezze, hova is akar valójában eljutni, "egy diplomáciai megállapodáson keresztül" lenne. [...] Zelenszkij elnök 10 pontos béketervét, amely az összes orosz csapat kivonását követelné Ukrajnából, az elrabolt gyermekek visszatérését és igazságszolgáltatást a háborús bűnökért. Bármilyen, ezen a terven alapuló rendezés természetesen csodálatos lenne. De Oroszország Putyin vezetése alatt soha nem vetett véget háborúinak a tárgyalóasztalnál; legfeljebb befagyasztotta azokat, nyitva tartva a lehetőségeket. [...] Amíg a hadserege elkerüli a teljes összeomlást, és úgy véli, hogy van esély a politikai változásra Nyugaton, Putyin valószínűleg továbbra is feláldozza az oroszokat, hogy harcban maradjon."

Malinowski második útja tehát egy szándékosan kialakított zsákutca, és ő persze mindezért Putyint okolja. Az ő tényleges "megoldása" a Harmadik út lenne: "Tehát ha Oroszországnak sikerül meghiúsítania az A és B tervet, akkor mi lesz velünk, mondjuk jövő ilyenkor? Ukrajna és szövetségesei egyszerűen folytassák, és reménykedjenek a 2025-ös vagy az azt követő áttörésben? Tekintettel arra, hogy mi forog kockán - nemcsak Ukrajna, hanem az egész nemzetközi rend túlélése -, ez kockázatos lenne. A sikert olyan eseményektől tenné függővé, amelyeket nem tudunk megjósolni vagy ellenőrizni, beleértve a nyugati országok - köztük az Egyesült Államok - választási eredményeit is. És bár nincs jogunk azt mondani az ukránoknak, hogy hagyják abba a harcot, mielőtt az országuk nem lesz egész, de nincs jogunk azt sem elvárni tőlük, hogy mindenáron folytassák a harcot. Szerencsére van egy harmadik lehetséges út az ukrán siker és az orosz kudarc igényének kielégítésére, amely felett Putyinnak nem lenne vétójoga."

[...] A jövő év egy megfelelő időpontjában Ukrajna szünetet hirdetne a támadó katonai műveletekben, és elsődlegesen a felszabadított területek védelmére és újjáépítésére összpontosítana, miközben integrálódna a nyugati intézményekbe. Ezután a NATO a 2024. júliusi washingtoni csúcstalálkozóján meghívná Ukrajnát, hogy csatlakozzon a nyugati szövetséghez, és a NATO-szerződés 5. cikke alapján garantálná az ukrán kormány által ekkor ellenőrzött összes terület biztonságát... Ez egy védelmi paktum lenne, de nem jelentene kötelezettséget arra, hogy közvetlenül részt vegyen bármilyen jövőbeli támadó műveletben, amelyet Ukrajna esetleg vállalna. Ukrajna NATO-csatlakozása önmagában a háború végét jelenthetné, összhangban Biden jelenlegi politikájával - éspedig olyan időpontban és olyan feltételekkel, amelyeket Ukrajna és szövetségesei határoznak meg, nem pedig Oroszország. A NATO-n belüli biztonság megszerzése erős, pluralista, demokratikus államként abszolút győzelemnek számítana Ukrajna számára - vitathatatlanul olyan nagy győzelemnek, mint a Krím gyors visszaszerzése. Ez politikailag lehetővé tenné Zelenszkij számára, hogy - ha úgy dönt - nem katonai stratégiákat helyezzen előtérbe országa még orosz megszállás alatt lévő részeinek visszaszerzésére, amit Ukrajna szövetségesei is támogatnának - beleértve a diplomáciától és a szankcióktól kezdve a blokádon át a szabotázsig bármit... A demokratikus Ukrajna NATO-ba való felvétele Putyin azon keresztes hadjáratának teljes és végleges vereségét jelentené, amelynek célja az ország beolvasztása egy orosz birodalomba... Igen, az orosz erők megpróbálhatnának újra támadásba lendülni, de a NATO tűzerejének fenyegetésével támogatott, megerősített ukrán állások megtámadásának valószínűsíthető hiábavalósága erős elrettentő erőt jelentene. Mindeközben az Oroszországgal szembeni szankciók fennmaradnának; gazdasági és katonai ereje tovább erodálódna; Putyin pedig csak nézhetné, ahogy a külföldön befagyasztott vagyonát lehívják, hogy kifizessék Ukrajna újjáépítését."

Könnyű belátni, hogy mi a baj a Malinowski-féle harmadik úttal azon kívül, hogy nyitott kaput jelent egy nukleáris harmadik világháború kirobbantásához. És azt is feltételezhetnénk, hogy az USA belpolitikáját is fel lehet ismerni, amely ezt mozgatja. Hogy az ukrajnai háború hogyan végződik, minden attól függ, hogy Zelenszkij racionálisan viselkedik-e, amiről nem híres, és nagyon is képes csatlakozni a NATO-hoz, mielőtt hamis zászlót használna, vagy más módon provokálna egy olyan incidenst Oroszországgal, amely a NATO 5. cikkely szerinti beavatkozását igényelné. Emellett az összes többi érintett félnek kiszámíthatóan és józanul kellene cselekednie, beleértve az USA-t is, ami nem valószínű. Különösen Zelenszkij akarja kétségbeesetten belerángatni az USA-t és a NATO-t a háborújába, és bármit megtesz, hogy elérje ezt a pontot, és a Malinowski által is támogatott, az összes ukrán terület, köztük a Krím teljes visszaszolgáltatására vonatkozó, nem tárgyalható követelése olyan pont, amelyet Oroszország semmiképpen sem fogadhat el.

[...]

Egy utolsó, de nagyon fontos pont, amelyet meg kell említenünk, Malinowski "3. útjának" szándékos időzítése, amely nagyon kényelmesen Joe Biden számára egy nagy katonai győzelmet hoz, közvetlenül az amerikai elnökválasztás előtt, kitörölve minden emléket a szégyenletes afganisztáni kivonulásról. Látszólag nem számít, hogy ezzel egy véres és értelmetlen háborút folytat, és Ukrajnát, mint államot és mint népet tönkreteszi. Ahogy Simplicius írja, "a demokratáknak minden segítségre szükségük lesz. Ha egy tervet úgy lehetne megtervezni és csomagolni, hogy azt jelentős "győzelemként" lehessen eladni, akkor a demokraták minden bizonnyal megpróbálják majd a választások előestéjéig elhúzni, hogy megpróbálják majd "Biden jelentős ukrajnai győzelmét" az utolsó órában hatalmas lendületként felhasználni"." Joe és Malinowski láthatóan úgy gondolják, hogy a választási győzelem fontosabb, mint az, hogy megtalálják a józan eszüket, hogy lépéseket tegyenek százezrek életének megmentésére, és továbbra is mindent meg fognak tenni a "győzelemért". Undorító.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Donyeckben befejeződött a nyomozás Alekszander Zaharcsenko meggyilkolása ügyében
Moszkva, 2023. augusztus 29. kedd (MB)

Zaharcsenkót 2018. augusztus 31-én ölték meg pokolgépes merényletben.
A gyilkosság elkövetéséért négy személy ellen emeltek vádat:
A fővádlott, Alekszander Pogorelov ellen a terrorcselekmény elkövetéséért, Artyom Jena ellen, a terrorcselekményben történt részvétele miatt, Vaszilij Csurilov ellen, a terrorcsoportban való részvételéért, és Alekszander Timosenko ellen kémkedésért.
A belváros egyik kávéházában végrehajtott merényletben életét vesztette Zaharcsenko testőre is, tizenketten pedig megsebesültek.
Alekszander Zaharcsenko 2014-ben a Kijevvel szembefordult donbászi tiltakozó mozgalom egyik vezetője és a Donyecki Népköztársaság milíciájának parancsnoka volt. 2014. augusztusában a minisztertanács elnöke lett; 2014. november 2-án megnyerte a regionális választást, s a köztársaság élére került.