[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 546
113
Jó lesz ez,nem haladnak az Oroszok,mert nem mozdul a frontvonal,érdemes meghallgatni a számok miatt,mert,mint tudjuk,azok nem hazudnak.

Elég pongyola, nyugger precízebb.
Sok dologba bele tudnék kötni, egy ilyen Tv-s ezredesnek alaposabbnak kellene lenni. Ez nem olvas minket.


Andrij Kovalenko azt tanácsolta a mozgósítás alól kibúvót keresőknek, hogy jobban járnak, ha inkább bevonulnak katonának. „Akik ma trükköznek a mozgósítással, azok a háború után könnyen pórul járhatnak, lesznek akik menekülni fognak, lesznek akit megölnek vagy megerőszakolnak, de hogy az ilyenek mindenüket elvesztik, az biztos” - - a Maszol.ro portálról

Az ukrán Abrams, állítólag Kupjanszk környékén koszalnak:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Azon azért gondolkozz el, hogy miközben 6 millió ukrán halt éhen (ugye a 3-7,5 millióba mait a te forrásod ír belefér a 6 millió) a SZU gabonát exportált...
Na ennyit arról, hogy miért is volt a Holodomor.
Nem olvastad el figyelmesen, végig vagy nem értelmezted ezt a mondatot amit a posztomban is hivatkoztam:

"Más történészek, mint pl. Michael Ellman a holodomort emberiesség elleni bűntettnek tartja, de nem minősíti népirtásnak.[26]  Robert Conquest történész a halálos áldozatok számát elsősorban az állami politikának, nem pedig a rossz termésnek tulajdonítja. A Szovjetunió felbomlása után Conquest más nyugati akadémikusokkal együtt hozzáférést kapott a szovjet állami archívumokhoz. Az ezekből származó bizonyítékokra támaszkodva később azt írta, hogy a holodomort nem Sztálin okozta szándékosan, de nem megfelelő reakciója jelentősen súlyosbította az éhínséget.[27]"

Tehát az esetet vizsgáló tudósok és történészek annyit tudtak kihozni a rendelkezésükre álló anyagból, hogy igen a holodomor valóban megtörtént (a nagyságán még vita van), de az teljesem egyértelmű számukra hogy a holodomort az akkori szovjet vezetés nem szándékosan, hanem az emberi hülyeségük által okozták.

Ez olyan mint a bíróság gyilkossági ügyet tárgyal: nem mindegy, hogy szándékos emberölés, vagy gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége áll fent.

Az ukránok állítják a mostani narratívájuk alátámasztására, hogy ez szándékos volt.. Ennek ellentmond hogy ezt az állításukat csak a narratívát gyártó ország kezdeményezésére + páran írták alá, tehát a többség a tudósoknak és nem a proxiUkránnak hisz.

A történtek miatt kimutatható a Nyugat felelőssége: Nem kellett volna az I. Vh alatt a két háborúzó fél, Anglia és Németország szolgálatának összejátszania, lepaktálnia egymással, hogy a Lenin nevű Szellemi Atombombát kiszabadítsák svájci házi őrizetéből, és közös együttműködéssel (fuvarozás bezárt vagonokban hajón, német majd később angol tisztek váltott őrizetében) és Szentpéterváron katapultálják ki, beélesítve..
Igaz a hivatalos narratívával szemben lekéste a szentpétervári Palota nov. 7 -ei ostromát, de utána milliók véráldozatának árán bőven kiélhette eszméi terjesztését..

Méltó utódja Sztálin erre még rátett egy lapáttal, mivel helyes intézkedéssel a holodomor is kezelhető lett volna..
Ha nincs Lenin az oroszoknál - ez az egész poszt értelmetlen lenne, nem létezne..
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Szerintem a védelmi rendszer kiépítése más eset. Ez nem egy Maginot vonal. Sokkal kevesebb bent az állandó beton erődítmény, mint a klasszikus, több évig épülő "falakban".
Ez a katonai terminológiában erődítésnek hívott tevékenység eredménye, mely a védelem műszaki előkészítésének egy foka. Ha van elegendő idő, műszaki kapacitás, akkor a védelmi harcterület berendezése, műszaki előkészítése ilyen nagy mélységben, több lépcsőben kiépített vonalakat eredményez.
Ehhez nem kell "jóváhagyott terv".
  • A katonai kiképzés része a harcterület műszaki előkészítése, berendezése. A tisztek tanulják az elveket, a többiek meg megtanulják a módját, hogyan készítsék el.
  • Az, hogy hova tegyék az egyes támpontokat, a terep dönti el. Így a jól védhető terep elemekre, lakott területekre támaszkodó védvonalakból hamar össze áll az ilyen területen, ha van: ember, gép és anyag. Ez utóbbi, amiben az orosz erős, hisz hatalmas készletei vannak "erődítési anyagokból". Ezekből robbanó és nem robbanó műszaki zárrendszerek telepítése a katonák napi kiképzésnek része, így a tartalékosok hamar elaknásíthatták a szükséges területeket, aknarakó gépekkel, egyéb eszközökkel. A harckocsi árkok, erődítési elemek elkészítése szintén gépi erővel megy, akár 50-70 éves árokásó gépekkel. Az állékonyság növelése érdekében több száz előregyártott beton erődelem is beépítésre került, láttunk erről videókat. Ez inkább az oroszok helyzetfelimerése volt, hogy nincs tovább, nem tudnak beljebb hatolni Ukrajna területére, az elért terület megtartására kellet törekedniük.

Szóval nem hiszem, hogy valami fondorlatos, ördögi terv eredménye a létrejött, mélységben jól kiépített védelmi rendszer, inkább a két éve tartó frontvonal megmerevedésének köszönhető, mint az első világháborúban.

Szerintem rossz következtetéseket vonsz le:
  • Az oroszok természetesen tanulnak, ahogy az ukránok is. Alkalmazkodásnak mondják. Ami nem változik az orosznál, az a képzetlen tiszti kar. Ez nem az oktatás minősége, sokkal inkább a tekintélyelvű, szervilis, de általában inkompetens embereket előtérbe helyező előmeneteli rendszer miatt van igy. (Tippelj, miért ismerjük ennyire a problémáikat…o_O). Vannak természetesen tehetséges parancsnokaik, de ahol régóta megy a dilettantizmus, ott hamar elveszik a szakma, marad a protekcionizmus, intrika. Nem gondolom, hogy az ukrán oldalon ne lenne gond….
  • A létszám csalóka, az orosz számokat sem kezelném tényként. Annyit tudunk, hogy kb. 300 ezer katonát erővel rántottak be. A szárazföldi csapatok létszáma 300-360 ezer fő volt, a VDV, tengerészgyalogság ezeket egészítette ki, plusz a Roszgvargyija.
  • Nagyon fontos, hogy a morál mindkét oldalon két éve romlik. A szerződéses állomány bűnözőkkel való tehermentesítése is korlátozott ideig működik. A fél évek lassan letelnek, az életben maradt bűnözők mehetnek vissza. A választások után indulhat a mozgósítás, ami ott sem fog másként menni, mint Ukrajnában. Viszont amíg Ukrajna honvédő háborút vív, addig az orosz fiatalok egy értelmezhető célok nélküli gyarmatosító háborúban áldozzák életük Putyin beteg álmaiért. Ez jelentős különbség.
  • Az annektálás meg eddig sem ment. Több területhez, még több orosznak kell meghalni.
A háború már megnyerhetetlen Putyin számára. Ukrajna a NATO és a nyugati világ oldalára került ezzel a katonai kudarccal. Az a tragikus szerencsétlenkedés, ami másfél éve zajlik, csupán Putyin vergődése, hogy megőrizze hatalmát. Ehhez az kell, hogy az oroszok minél később fogják fel a vereséget. Sajnos ez egy elhúzódó háborúval hosszabb folyamat lesz, de csak a vereség mértéke lesz nagyobb, hisz oroszok tízezreit áldozza fel Putyin, értelmetlenül.

Oroszország (és bárki más is) gyenge ahhoz, hogy egy 600 ezer km2-nyi ellenséges, gyűlölettel teli, 25-35 milliós országot megszálljon. Ahhoz meg végképp gyenge, hogy megszállva tartson. Az USA-nak sem ment, a SZU-nak sem. Ez mire kiderül az orosz nép számára, addig persze már minden mindegy lesz....

Aztán az is lehet, hogy váratlanul Putyin pragmatizmusa felül kerekedik gőgjén és a választások után hamar lezárja a háborút, úgy biztos, hogy meg tudná őrizni hatalmát. Tekintélyét annyira nem, de azt már igy is, úgy is bukja. Sőt, az orosz elit támogatása is megmaradna.
Ha bölcsen belátja, hogy az új világrend nem most jön el, illetve Oroszország hosszútávú érdekeit helyezi előtérbe a háborús uszítással szemben, akkor van esély.
Márciusban megtudjuk, mennyire bölcs.


Utóbbit te is megtehetnéd Putyin seggéből.
:D

Ismét álmaidat vetíted ki valóságként. Ha előszedi a régi, használhatatlan eszközeit, miért gondolod, hogy a NATO/kollektív nyugat/távol külföld, ezt nem tenné meg, ha kellene?
Mert neked így kényelmes?
Gondolkozz el kicsit. o_O
A lőszer készletekről meg fogalmad sincs, mint ahogy itt nagyrészt senkinek. (a NATO-ban van valami DOS, nézz utána...)
Ábrándjaidnak kedves híreket csipegetsz ki onnan, ahonnan gondolod. Ezért tévedtél korábban is olyan nagyot, hiába segítettünk gáz témában...
Is. :oops:


A harmadik Gaz-on Michelin gumi van! :D
Hát hogy a pi...ba használnák?! (A szankciók működnek! :p)



Szerinted a német hadrafoghatóság követelményei mennyire hasonlítanak egy orosz HKSZ követelményhez? (ha tudod, az mit jelent)
Érzed mekkora marhaságokba szeretnél kapaszkodni? o_O
Nem vitatom, hogy a nyugati eszközök bonyolultabbak, de hogy az orosz eszközök hadrafoghatósága nem jobb, az biztos. Az más kérdés, hogy a NATO továbbra sem akar háborúzni, látszik a "készülődéseken", GDP arányos költségvetéseken. Putyin viszont 19-re lapot húzott azzal, hogy el akarja húzni a háborút, hátha csoda történik a fronton, vagy megválasztják Trumplit. Amivel persze már semmire se menne....
Ezért Putyin számára élet halál kérdés, hogy minden ócskavasat bevessen, közben reménykedik, hogy a haditermelés felfutásával párhuzamosan a NATO/nyugati társadalmak elleni információs műveletekkel elérheti a támogatások csökkentését. "Mindjárt", "közel a vég"...., "Nem bírják már", "Holnap kifogynak", "üresek már a nyugati raktárak", "Ukrajna kiürült", stb.
Vajon miért üvölti ezt az orosz propaganda? Mert minden a terv szerint halad..? :rolleyes:

Miért fontos ez az INFO OPS Putyinnak, ha egyszer minden kafa? Állítólag csakis ő győzhet, senki más, legfeljebb később, de akkor jobban.... Ezt is ő mondja. De akkor minek ezt szajkózni?

Nem lehet, hogy mégiscsak fogynak a "végtelen erőforrások"?
:oops:


Senki nem tudja melyik félnek mekkora veszteségei vannak. A SZU-nak sokkal nagyobb veszteségei voltak, mint a németnek, aztán mégis csak a SZU nyert. o_O
Szóval az áldozatok száma majd az eredmény fényében jelent valamit. Egyelőre az ukrán áll céljaihoz közelebb, hiszen létezik, és úgy tűnik létezni is fog.
Ami tény, hogy az orosz támadás tavaly elakadt, visszavonultak és a front megmerevedett.
Az is igaz, amit írt, hogy két éve ezt senki sem hitte volna. Azt sem, hogy van olyan nép, amit az orosz KÉT év aktív rakétázós, világ összes tüzérségével szanaszét lövöldözős háborúval SEM BÍR legyőzni, megtörni. Sem iráni, sem koreai támogatással.
Ezek a tények.

Van egy kevés ismeretem a témában, ilyen léptékű rendszereket nem a helyszínen rögtönözve dobnak össze. Van, amikor erre szükség lehet, de a térképen jelzett terület nagysága és a jelzett védelmi rendszerelemek számossága ezt erősen kétségessé teszi.

Nincs itt semmiféle fondorlatos ördögi terv, ilyenről nem is beszéltem sehol, hacsak egy háború kirobbantását önmagában nem tekintjük annak.

A Krím és a szakadár területek 2014-2015-re már az ő kezükben volt, ott ki is építették a védelmet, 2022-ig, volt rá 7-8 évük. A két régió között lévő, akkoriban még nem megszállt terület esetében is pont ugyanennyi idejük volt, miért is ne dolgozhatták volna ki előre a közbenső terület védelmi rendszereit és ezen rendszernek a már meglévő rendszerekhez történő csatlakozási lehetőségeit valamilyen szinten?
Ha én egy szomszédos ország esetében annektálnék egy félszigetet és közben megtámogatnám a közeli régiók szakadár törekvéseit is, akkor azért sejteném, hogy ebből lesznek majd problémák. Ez alapján teljesen logikus feltételezés, hogy a műszaki zárakkal és védvonalakkal is foglalkozott valaki a stratégiai/hadműveleti tervezés során. Már ha feltételezzük azt, hogy az orosz vezérkarnál a nagy szekrényben egyáltalán vannak ilyen típusú tervek.

De, mint írtam korábban már többször is, konkrétabb adatok és információk kellenének a kiépült rendszerekről és a bevont erőforrásokról, hogy egzaktabb képet kapjunk az egészről. Addig csak becsülgetünk és feltételezünk.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113
Jó lesz ez,nem haladnak az Oroszok,mert nem mozdul a frontvonal,érdemes meghallgatni a számok miatt,mert,mint tudjuk,azok nem hazudnak.

Nem igazán értem, gazdaságilag miért Ukrajna a nyertes Resperger szerint? Ez az ábra számomra nem teljesen érthető. Ti hogyan értelmezitek?


A Fehér Ház a Pentagon főnökének állapotáról beszélt​

...
"Meglátjuk, mikor tudják kiengedni, de nyilvánvalóan ők (az orvosok - a szerk.) továbbra is úgy gondolják, hogy további segítségre lehet szüksége" - mondta a CBS News-nak.

Kirby különösen azt tette hozzá, hogy a Pentagon főnökének fizikoterápiára van szüksége.

A héten kiderült, hogy Austinban prosztatarákot diagnosztizáltak. 2023 decemberében a Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központban került kórházba, ahol prosztataeltávolításon esett át – a prosztata egészét vagy egy részét eltávolították.

A műtét után a Pentagon vezetője hazatért, de január 1-jén ugyanabba az intézménybe került a műtétet követő szövődmények miatt. Az első vizsgálat kimutatta, hogy húgyúti fertőzése van. Austint az intenzív osztályra helyezték szoros megfigyelés céljából. A miniszter kórházi tartózkodása alatt állapota fokozatosan javult, az orvosok most teljes gyógyulást várnak tőle.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1705254236

Ezt sem értem. Ha az amerikai hadügyminiszternek húgyúti fertőzése van, akkor miért fizikoterápiára van szüksége?


Borisz Rozsin katonai szakértő az Orosz Föderáció volt Ukrajna területén végrehajtott különleges katonai műveletének fő pontjairól naponta 2024. január 14-én, moszkvai idő szerint 23.04-ig, különösen a Voenkor Kotenok csatorna esetében
: 1.

Rabotino
1. Az előrenyomulás Rabotinótól délkeletre és Verbovoytól
nyugatra folytatódik . A haladás üteme alacsony, de stabil. Az ellenséget módszeresen visszaszorítják.
Pyatikhatki és Gulyai-Polye területén - nincs változás.
2. Avdeevka
Az orosz fegyveres erők némi előrelépést tettek a magánszektorban a szennyvíztisztító közelében, az ellenség további 300 métert hátrált.
3. Artemovszk
Az orosz fegyveres erők Artemovszkijtól
nyugatra ( Khromovo ) és Kleshcheevkától északra nyomultak (egy nagy opornik egy részét elfoglalták). Kisebb előrelépés Krasznoje ( Ivanovskoye ) felé. Orekhovo -Vasilievka és Sacco és Vanzetti - nincs változás.
4. Marinka
Az orosz fegyveres erők egy kicsit tovább nyomultak Georgievka
külvárosában, valamint attól északkeletre. Pobeda és Krasznogorovka felé még nem történt jelentős előrelépés.
5. Novomihajlovka
Az orosz fegyveres erők enyhe előretörése a falu déli részén. Novomikhailovka délkeleti szélén és a "Zverinec" területen - nincs változás. Ugledar közelében és a Vremevsky -n minden stabil.
6. Krasznij Limán
Az ellenséges támadásokat a Szerebrjanszkij erdőgazdaságban
visszaverték, legalább 1 opornikot és foglyot ejtettek. A csaták helyzeti jellegűek. Terny felé haladva egyelőre leállt. Svatovo, Kupyansk, Gorlovka, Krynki, Seversky párkány - jelentős változtatások nélkül.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 869
113
T

Törölt tag 1711

Guest
Ugye "örül" mindenki?

"Német sajtóértesülés: A Bundeswehr Putyin támadására készül, az eszkaláció pedig heteken belül elkezdődhet"​



Február ...

Magyarul ukrajna elveszett, kell valami ami eltereli róla figyelmet.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
Sztálin politikája miatt, aki grúz volt egyébként (aki nem tudná)
Az éhínség áldozatai:
Ukrajna 3 917 800 fő, Oroszország - 3 264 600, Kazahsztán - 1 258 200, összesen a Szovjetunióban - 8 731 900. Az 1932-1933 közötti éhínség relatív veszteségei Kazahsztánban voltak a legmagasabbak - 22,42%, Ukrajnában 12,92%, Oroszországban -3,9%. , a Szovjetunióban átlagosan 5,42%


Kinek a célja volt Ukrajna NATO-ba való beszervezése? Oroszok már régóta megmondták, hogy Ukrajna NATO csatlakozása a vörös vonal átlépése. A NATO fenyegetést jelent Oo-ra. Tehát Oo léte forgott kockán,ha nem lépnek az amerikaik által szervezett 2014-es Majdan ,majd államcsíny után Ukrajnát már felvették volna a NATO-ba.
Ha a holodomor nem az oroszok, hanem Sztálin (aki grúz), akkor a németek legyőzése, sem az oroszok, hanem Sztálin (aki grúz). Vagy talán olyan kettősmércét szeretnél alkalmazni, hogy minden ami jó volt a sztáini SZU-ban (volt ilyen?) az az oroszok és minden ami rossz volt az Sztálin (aki grúz)?
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Az említett eszközök ötöde sem bevethető a 2023 állás szerint, lőszerkészlet 2-7 nap az egyes tagállamok jelentése szerint.
Te nem tudod miről beszélsz, látom azzal úsztad meg meg eddig a kényszerleszerelést a honvédségből (1800 fő), hogy jól pozícionáltad magadat. Húzd ki a fejed a NATO felettessed seggéből, és akkor több mindent láthatsz.
Miért tekintjük axiómának hogy Dudi NATO katona? A fórumon bárki, bárkinek vallhatja magát.
Egy biztos, ha a fórumtárs katona, iszonyat mennyiségű szabad ideje lehet a posztolási szokása és mennyisége alapján, szóval nincs sokat foglalkoztatva. Kivéve ha ez a szakmája.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
A NATO fenyegetést jelent Oo-ra.
Milyen fenyegetést? Az európai NATO országok örömmel ápolták a kereskedelmi kapcsolatokat, a franciák még helikopterhordozókat is építettek neki. NATO békepartnerségben benne volt Oroszország. Az USA fenyegette? Aki néhány atombomba (meg Kína szomszédsága) miatt még Észak-Korea ellen sem mer fellépni, pedig használhatná a dél-koreai hadsereget is. És Kínának meg Észak-Koreának együtt töredék atomfegyvere (meg ICBM-je) van Oroszországhoz képest. Ezt egy időre alaposan elb@szták.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
999
1 572
93
Ha a holodomor nem az oroszok, hanem Sztálin (aki grúz), akkor a németek legyőzése, sem az oroszok, hanem Sztálin (aki grúz). Vagy talán olyan kettősmércét szeretnél alkalmazni, hogy minden ami jó volt a sztáini SZU-ban (volt ilyen?) az az oroszok és minden ami rossz volt az Sztálin (aki grúz)?
Inkább itt arra gondolt szerintem a szerző, hogy sok esetben nem megfelelő terminológiát használnak sokan és össze mossák a Szovjetuniót, a mai Oroszországgal.
Wiki szerint: "1919-től 1991-ig a Politikai Hivatal 89 tagja volt orosz (ami 68 százalékot tesz ki). A távoli második helyen az ukránok álltak, akiknek 11 tagja volt a Politikai Hivatalban, ami 8 százalékot tesz ki. A harmadik helyen az etnikai zsidók és a grúzok állnak, akiknek rendre 4 tagja volt."
A szovjet felső vezetés több mit felel orosz volt etnikailag, ennek ellenére a top vezető nem volt mindig orosz. A rengeteg negatív dolog mellett, számos pozitív hozadéka is volt a lakosság számára a szovjet rendszernek. Minden negatívat az Oroszoknak tulajdonítani jelentős csúsztatás. Továbbá az elméletileg létező internacionalizmus ideológiája miatt sem megfelelő, hisz jó eséllyel nem orosznak, ukránnak vagy éppen grúznak, hanem kommunistának vallották magukat a top vezetők. Bár az is tény, hogy úgynevezett szovjet nemzetiségűnek emlékeim szerint csak a lakosság 10% vallotta magét 1990-ra, szinte teljes egészében politikai vagy gazdasági előnyöket remélve ettől.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 275
113
A barom még Grúzia magyar nevét se tudja. Honnan szalajtották ezt?

Grúzia régi (a magyarban is használatos) neve Georgia volt, a 2000-es évektől kértek a grúzok, hogy a hivatalos elnevezésük ismét a Georgia legyen,tehát annyira nem is "barom",hiszen a hivatalos elnevezést használta, ami nekünk a köznyelvben még idegen vagy szokatlan , én is Grúziának hívom ettől függetlenül,szóval nem hibázott.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Miért tekintjük axiómának hogy Dudi NATO katona? A fórumon bárki, bárkinek vallhatja magát.
Egy biztos, ha a fórumtárs katona, iszonyat mennyiségű szabad ideje lehet a posztolási szokása és mennyisége alapján, szóval nincs sokat foglalkoztatva. Kivéve ha ez a szakmája.
Láttam már őrnagyot portaszolgálatot teljesíteni, es a fogdában valamint a kantinban sincsenek túlzottan leterhelve. De az is lehet, hogy egyáltalán nem szolgál már, korai nyugdíj :) Valójában bármi lehetséges...
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
707
3 020
93
Honnan veszed a 6 millió ukrán halottat? Fejből vágod,vagy a másik bűvös 6 millióval kevered? Az orosz területeken is milliós veszteségek voltak,Kazahsztánban is volt legalább 1,5 millió halott. Sehogy nem jön ki a matek. Azért olvasd el még egyszer,mert más tényezők is belejátszottak ebbe a dologba,mondjuk az időjárás,ami az egész északi féltekét sújtotta,nem csak a Sztálin baromsága. Ilyenkor lett volna hasznos,ha egy kicsit palléroztad volna annak idején a tudásodat szépirodalom tekintetében. Mondjuk a "Hogyan foglaljuk el Oroszországot egy délután alatt" című NATO zsebkönyv helyett tudnám ajánlani John Steinbeck nagyszerű regényét,az Egerek és Emberek címmel.
Spektrumon két másik bűvös Hitleres tényfeltáró között adták le. :D:D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
Inkább itt arra gondolt szerintem a szerző, hogy sok esetben nem megfelelő terminológiát használnak sokan és össze mossák a Szovjetuniót, a mai Oroszországgal.
Wiki szerint: "1919-től 1991-ig a Politikai Hivatal 89 tagja volt orosz (ami 68 százalékot tesz ki). A távoli második helyen az ukránok álltak, akiknek 11 tagja volt a Politikai Hivatalban, ami 8 százalékot tesz ki. A harmadik helyen az etnikai zsidók és a grúzok állnak, akiknek rendre 4 tagja volt."
A szovjet felső vezetés több mit felel orosz volt etnikailag, ennek ellenére a top vezető nem volt mindig orosz. A rengeteg negatív dolog mellett, számos pozitív hozadéka is volt a lakosság számára a szovjet rendszernek. Minden negatívat az Oroszoknak tulajdonítani jelentős csúsztatás. Továbbá az elméletileg létező internacionalizmus ideológiája miatt sem megfelelő, hisz jó eséllyel nem orosznak, ukránnak vagy éppen grúznak, hanem kommunistának vallották magukat a top vezetők. Bár az is tény, hogy úgynevezett szovjet nemzetiségűnek emlékeim szerint csak a lakosság 10% vallotta magét 1990-ra, szinte teljes egészében politikai vagy gazdasági előnyöket remélve ettől.
Amit ő írt nem erről szólt, hanem arról, hogy Holodomor=Sztálin aki grúz.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 010
113
Nanehogymár egy inkompetens és nulla infóval bíró Rasperger mondja meg mi van a számokkal, amikor dudi megmagyarázta világosan, hogy a térképen a millimétereket kell figyelni! Azonnal szégyelld össze magad, hogy ezt itt linkelted, te szektás szomorodás!




Értettem,kérek engedélyt meghunyászkodni!


A barom még Grúzia magyar nevét se tudja. Honnan szalajtották ezt?


A hm-bōl...
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Nyugat-Oroszországban a hírek szerint elég gáz van a fűtéssel. Hasonlóról már múlt télen is voltak negatív hírek.

 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 652
14 633
113
Nanehogymár egy inkompetens és nulla infóval bíró Rasperger mondja meg mi van a számokkal, amikor dudi megmagyarázta világosan, hogy a térképen a millimétereket kell figyelni! Azonnal szégyelld össze magad, hogy ezt itt linkelted, te szektás szomorodás!


Az a helyzet, hogy Vukics Ferenc pl. már az egy éves évforduló után - asszem valamikor tavasszal - levezette, hogy Ukrajna valahol 300k halott körül járhat.

asszem ebben az előadásban:



más

Russia Unleashes the Beast with Upgraded T-90M and T-72 Tanks​


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
A NATO nem fog harcolni Oroszországgal Ukrajna ügyében

Az észak-atlanti szövetség nem lép közvetlen katonai konfrontációba Oroszországgal Ukrajna érdekeinek védelme érdekében – mondta Oleg Sztarikov, az SBU volt ezredese.
Készen áll a NATO az Orosz Föderáció elleni harcra? Nem” – hangsúlyozta Oleg Starikov.
Azt is megjegyezte, hogy a szövetség egyes tagjai képtelenek megküzdeni Oroszországgal.
Így becslése szerint Lengyelország csak merész támadásokat indíthat Oroszország ellen, de nem harcolhat Németország, Franciaország és Nagy-Britannia sem engedheti meg magának, hogy katonai konfliktust kezdjen.
Oleg Starikov hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem bocsátkozik katonai konfrontációba Oroszországgal, mert Moszkvának atomfegyverei vannak.


Az oroszok nyernek, mert mindenhol ők vannak fölényben, nagy a fölényük

Az orosz hadsereg jelentős előnnyel rendelkezik az ukrán fegyveres erőkkel szemben a különleges műveleti övezetben – mondta a Welt csatornának Roland Kater, a német fegyveres erők nyugalmazott altábornagya.
„Ma úgy értékelem a helyzetet: az oroszok előnyben vannak” – hangsúlyozta Roland Kater.
Azt is mondta, hogy az orosz hadsereg látszólagos sikerei aláássák az ukrán morált.
Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a múlt héten orosz katonák foglaltak el előnyösebb sorokat és pozíciókat, és visszaverték az ukrán csapatok zaporozsjei irányú támadását is, az ellenség vesztesége 230 katona volt.

Most akkor látszólagos a siker, vagy nyerésben vannak?



Bild Kinyilatkoztatás:
Összesen 300 000 NATO-katona támadja meg Oroszországot az X-napon az ukránok súlyos veresége után


A Bild szerint az eszkaláció állítólag már 2024 februárjától kezdődik, amikor megkezdődik Oroszország jelentős ellentámadása az ukrán fegyveres erők állásai ellen, amely 2024 júniusára a visszavonulással és az ukrán hadsereg vereségével.

Németország háborúra készül a NATO és Oroszország között, amely a német védelmi minisztérium forgatókönyve szerint 2025 nyarán kezdődhet – írja a Bild a Bundeswehr titkos dokumentumára hivatkozva.

"X-napon" a Bundeswehr titkos dokumentuma szerint a NATO főparancsnoka 300 000 katona áthelyezését rendeli el a keleti szárnyra, köztük 30 000 Bundeswehr katonát - írja a Bild.

A Bild szerint az eszkaláció állítólag már 2024 februárjától kezdődik, amikor megkezdődik Oroszország jelentős ellentámadása az ukrán fegyveres erők állásai ellen, amely a cikk szerint 2024 júniusára a visszavonulással és a az ukrán hadsereg veresége.

"Oroszország és a Nyugat akcióit, amelyek több százezer NATO-katona bevetésével és a háború elkerülhetetlen kitörésével tetőznek 2025 nyarán, a pontos helyszínre és hónapra leírják" - állítja a Bild.

A jelentések szerint az ütközés legvalószínűbb helyszíne a Fehéroroszország és a Kalinyingrádi régió közötti Suwalki folyosó lesz.

A cikk szerzői azonban nyitva hagyják azt a kérdést, hogy mi lesz ennek a hipotetikus eszkalációnak a vége.

Oroszország többször is hangsúlyozta, hogy nem jelent veszélyt egyik NATO-országra sem, de nem hagyja figyelmen kívül az érdekeire potenciálisan veszélyes lépéseket.

A Bildnél nem tudják, hogy ez már hazaárulásnak számít? Vagy inkább tudják, mi az a hazaárulás, és ez csak púder!