[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 793
113
Összefoglaló 2024. február 6-án reggel

▪️A hersoni irányt
az jellemzi, hogy az orosz fegyveres erők ellenséges UAV-ok kezelőire vadásznak, és néhány sikerről számoltak be. Általánosságban elmondható, hogy a helyzetben nincs jelentős változás, légiközlekedésünk és tüzérségünk csapást mér a Dnyeper ellenséges partjára. Krynki mentén FAB-ok nem működnek a partunkon: nyilván a csapataink és az ellenség pozícióinak közelsége miatt.

▪️A zaporozsjei fronton tegnap eső és szél nehezítette a drónok használatát. Tüzérségi lövedékek után az orosz fegyveres erők egységei Rabotino közelében több pozícióból kiütötték az ellenséget. Verbovoyénál visszaverték az ukrán fegyveres erők több támadását.

▪️Tegnap dél - donyecki csapataink hosszú hetekig tartó harc után betörtek Novomikhailovka falu határába , megszilárdították pozíciójukat és megkezdték a település megtisztítását. A Marinkától nyugatra fekvő Georgievkában ugyanezen a vonalon zajlanak a harcok.

▪️Pervomajszkij Avdejevszkij irányának déli párkányán csapataink előrenyomulnak. Északról csapataink megközelítették Avdejevka külvárosát a Zheleznodorozhny Lane környékén , délen a Sportivnaya utcában harcok zajlanak .

▪️Artyomovszktól ( Bahmut ) nyugatra csapataink támadó hadműveletei Klescsejevkánál, Ivanovszkij ( Krasznij ) és Bogdanovka közelében folytatódnak .

▪️Kremennaja déli részén az orosz fegyveres erők Belogorovka közelében harcolnak. Szvatovótól északnyugatra, a hadseregünk ellenőrzési övezete Tabaevkánál bővül.

▪️Az ellenség támadó akciókat vár csapatainktól Harkov irányában, erődített területeket épít, és szigorítja a frontzónában való tartózkodás szabályait.

▪️A belgorodi régióban éjszaka Gubkin városát megtámadta egy UAV, a detonációval járó zuhanás következtében 4 magánlakóépület megrongálódott. A nap folyamán a Shebekinsky városi körzetben lévő Mukhin falut az ukrán fegyveres erők tűz alá vették. Az Ukrán Fegyveres Erők UAV-ját elfogták a Brjanszki régió területén. Komszomolszkij ( Volnovaha járás ) településen a DPR civil lakosságának náci ágyúzása miatt egy 1962-ben született nő meghalt.
Az összefoglalót készítette: Két őrnagy
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 831
113
Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.
Elnézést kívánok!

Eddig az volt a szöveg, hogy az oroszok szarok, az 5000 (valójában inkább 6000) atomtöltetük lókukit sem ér, mert úgysem használják. Most akkor mégis számít valamit? Vagy mégsem? Vagy úgy vagyunk vele, hogy vitahelyzettől függ?
Ja és nehogy elkezdj nekem a MAD-el jönni, mert ha holnap Putyin úgy dönt, hogy elhamvasztja mondjuk Varsót, biztos lehetsz benne, hogy Washingtonban nem nyomnák meg a gombot. Szóval a MAD csak atomhatalmak közt működhet. Az USA csak akkor fog atomot használni, ha a saját területét éri csapás. Az oroszok szintén. Tehát ha hazamennének innen a jenkik, és az európai országok felfejlesztenék a haderejüket normális szintre akkor nem változna semmi sem. illetve a meglévő francia atomtöltet mennyiség is elég lehet az elrettentéshez. ÉK-nak is elég.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 277
113
Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.

Franciáknak van kb 300 , a briteknek meg kb 230 atomtöltete , vagy ezt nem írták meg neked a katalógusban ? :D

jaa majd nyugodtan kössél bele,hogy de ezek nem Európa területén vannak.

tudod .. ennek a két országnak az atomfegyvereit úgy tervezték,hogy a postás viszi ki őket címre .
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az ukrán fegyveres erők F-16-osokat kapnak rakétákkal, amelyek hatótávolsága legfeljebb 500 kilométer

Az ukrán fegyveres erők egyesített haderejének parancsnoka, Szergej Najev azt állítja, hogy F-16-os repülőgépeket szállítanak majd 500 km-es hatótávolságú rakétákkal együtt - írja az UNIAN.

A további katonai segélycsomagokban Ukrajna 300-500 km-es céltávolságú F-16-os repülőgépeket és rakétákat vár, amelyek révén az ország védelmi erői még nagyobb sikereket érhetnek el a hadszíntéren – osztott meg részleteket az ukrán tábornok. Jelenleg nehéz megmondani, hogy melyik rakétákról van szó, mivel az F-16 univerzális platform a fegyverek széles skálájához, ez magyarázza népszerűségét - írja a kiadvány. Nyilvánvalóan AGM-158 JASSM típusú levegő-föld cirkáló rakétákról beszélünk, és nem levegő-levegő rakétákról – jegyzi meg a cikk.



„Szuperdemokrácia”: a háború végéig nem lesznek választások Ukrajnában

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szerint idén tavasszal biztosan nem lesznek választások, mindaddig, amíg fel nem oldják a hadiállapotot.

„A választásokat csak akkor lehet megtartani, ha a hadiállapot véget ér” – mondta Alekszej Danilov, az NSDC titkára.

Vlagyimir Zelenszkij törvényjavaslatot nyújtott be a Verhovna Radának a mozgósítás és a hadiállapot 90 nappal, május 14-ig történő meghosszabbításáról.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
Valahol Avdejevka közelében egy nagymama finom pitével etette az ukrán katonákat. Pengék voltak benne.

https://t.me/c/1443658981/46552

p.s. Ennyire szeretik az ukránokat a Donbasszban

Ilyen meséket még az ukránok terjesztettek 2022 tavaszán. Elég hihetetlen, főleg pengékkel, egy ilyen után háborúban előveszik a bábuskát meg a rokonait és a szomszédait is.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 290
13 725
113
Ilyen meséket még az ukránok terjesztettek 2022 tavaszán. Elég hihetetlen, főleg pengékkel, egy ilyen után háborúban előveszik a bábuskát meg a rokonait és a szomszédait is.
Lehet ugyanarról a nagymamáról van szó. Az elején mérgezett pitével etette az oroszokat, de átállt és most pengézett pitével eteti az ukránokat.
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
119
709
93
Nem is értem ezt a kérdést. Oroszország számunkra egy benzinkút és nem is valami olyan ami nélkül összedől a világ. Ha jól rémlik jelenleg érdemben nem magasabb a kőolaj és földgáz világpiaci ára, mint a háború előtt.

Azt azért te sem gondolhatod komolyan, hogy Oroszország a 2014 előtti határain belül fog harcolni az ukránokkal.

Mesélj mivel szankciózgatna? Oroszország egyedül semmilyen szankciós politikat nem képes véghezvinni a nyugattal szemben, azt a hülyeséget meg ki ne találd, hogy Iránon meg ÉK-n kívül van meg olyan hülye a földön aki bármilyen szankciót vezetne be a nyugat ellen. Azt meg azthiszem túl fogod élni, hogy lekerülnek a polcokról az iráni és észak-koreai árucikkek.
Hát azért az Iráni pisztácia hiányozna.... Aktuális lesz a nem is volt és nem is lesz !
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 895
113

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 332
113
Apro nem tudod hol van Sir Higgins? Lenne kérdésem, mivel anno szénnéfikázta az orosz flottát mit tud elmondani erről?
(Te is válaszolhatsz)
Uuuu ez nagy blama, főleg azért, mert a Prince of Wales eleve azért indult, mert az eredetileg kijelölt Queen Elizabeth még kihajózni sem tudott technikai problémák miatt.

..............................
A brit repülőgép-hordozó, amely a hidegháború óta a legnagyobb NATO-gyakorlatot vezette volna, nem indul el vasárnap, miután az utolsó ellenőrzések során problémát fedeztek fel a hajócsavarral – közölte a Királyi Haditengerészet.

A HMS Queen Elizabeth így nem vesz részt a Norvégia sarkvidéki partjainál zajló Steadfast Defender gyakorlaton, a HMS Prince of Wales helyettesíti majd, és vezeti majd a nemzetközi egységekből álló flottát.

https://www.economx.hu/kulfold/nato...-hordozo-hajocsavar-meghibasodott.784633.html
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 831
113
Gondolom az oroszoknak nem kell hazamenni ?
Honnan? Oroszországból? Hát onnan nem nagyon tudnak jobban hazamenni.
Vagy esetleg Kelet Európára gondolsz? Innen emlékeim szerint önként kivonultak, és még fizettek is utána. Ennek egyébként kifejezetten örülök. Nem kellenek ide ők se. Amcsik se.
Vagy Ukrajnára gondolsz netán?
Ott meg az a helyzet, hogy ha az amcsik nem hajtották volna az ukránokat a vesztükbe, akkor most nem lennének bent az oroszok a spájzukban.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Csak elméleti kerdéskent (feltételezzük nyugatról rá tudjuk kényszeríteni ukrajnát a fenti feltételek elfogadására), mi a teendő ha putyin nem megy bele a te feltételeid szerinti békébe ? Például többet vagy csak simán mást akar ?
Eddig az információim azok voltak, hogy Ő el sem kezdte volna szíve szerint a háborút - nem mindenki van így ezzel az oroszoknál, én még mindig azt mondom mi fogjuk visszasírni európaiak a komplett nyugat, ha jön helyette egy újabb keményvonalasabb vezetés! - de kb. a mai napig ezeket magyarázzák az oroszok hivatalosan, hogy megállnának, HA a NATO csatlakozást elengedik az ukránok, és nyilván lemondanak a Krímről, meg most elfoglalt már oroszok által birtokolt területekről, és abbahagyják mondjuk Donyeck terrorizálását, meg elkergetik a francba ezt a Banderista cica/MI5 beágyazottságú kormányt, ami támogatott, néha csak félrenézett még a háború KITÖRÉSE ELŐTT is mikor ukrán neonackók kicsit örömködtek, oroszul beszélő ukrán állampolgárok kárára. Tömegesen, évekig, nyilván teljesen EU konform módon.

Ezek az oroszok szempontjából nézve amúgy szerintem teljesen korrekt elvárások. Ezzel nyilván senkinek nem kell egyetérteni, én így látom, pont.

Ha mégis mindent akarnak az oroszok, AKKOR kell tovább harcolni az ukriknak hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék őket az okozott minél nagyobb veszteséggel. Szóval jobb ötletem nekem sincs erre a forgatókönyvre, AKKOR még harcolni és sajnos vérezni kell az ukránoknak tovább...

DE csak akkor!

Viszont itt én tényleg a fordított helyzetet látom, hogy az ukránok - dehogy ők, hanem mögéjük bújva azok akik tüzelik őket - nyilatkozzák hogy mindent vissza, nulla kompromisszum, nincs más megoldás csak az az irreális cél, hogy 2014-es határokig vissza, sőt szétkapni Oroszországot, meg lefegyverezni - demilitarizálni.

Ez egyszerűen nem reális cél, amíg ilyenek beszélnek az ukránok, egyszerűen nem tárgyalóképes partnerek, ez van.

Milyen elrettentő ereje van az erős nemzetállami Európának 5000 atomtöltettel szemben? Ezt kéne felfogni!!!
Az USA atomarzenálja nélkül Oroszországgal nincs erőegyensúly, mert az oroszoknak van 5000 atomtöltetük Európának meg nincs.

Na most akkor döntsük el, hogy pl. a Francia atomütőerő az alkalmas-e arra, hogy legyalulja Moszkvát, Szentpétervárt, meg még mondjuk a top 10 legnagyobb orosz várost, vagy sem? Mert ha szerinted is IGEN, akkor az bőven elég, hogy ne akarjanak tovább jönni, mert ha igen azzal kell számoljanak kb. hogy a legfejlettebb/élhetőbb lakott településük kb. Omjakon lesz, az meg azért nem annyira vidám nekik sem!


Továbbmegyek: semmi és senki nem szólhat bele, ha mi eldöntjük hogy újra megpróbálunk szeletet vágni a tortából - leginkább csak nem akarjuk odaadni a miénket az USA-nak, Kínának, Oroszoknak, random lófaszjóskáknak a közel-keletről, bárhonnan - és elkezdünk egy intenzív és SAJÁT EU-s hadiipari fejlesztést véghez vinni! Ebbe mondjuk nem férne bele nálam, hogy mást gazdagítsunk, és tőle kerüljünk függésbe - pl. F-35/Patriot/NASAMS/HIMARS helyett mindenből Európait engednék csak venni Európában, és amiből MOST nincs elég jó, csak mondjuk EF-Rafi, ASTER30/15, PULS etc. etc. abból fejleszteni kell magunknak, MAGUNKÉRT!

S igen, ennek kurvára része kell legyen az is a jövőben, hogy ICBM hordozó platformok, és ÚJ pontos MIRV fejek, töltetek.

Aki ezt nem látja át, hogy ez egy zéró összegű játszma, s rajtunk kívül ezt mindenki LÁTJA, TUDJA, ÉRZI, S ÚGY is játszik, várja a csodát, a jóindulatú hátsó szándékot nélkülöző, önös érdekeket nem kikényszerítő önzetlen védelmet egy ellenérdekelt féltől - ez itt az USA - az hülye.


Vagy felrakjuk magunkat ÚJRA a térképre, vagy mi leszünk a fekete bukake kör közepén térdeplő szőke kislány. Kettőnk közt az a különbség ahogy én látom, hogy TE még elhiszed hogy az egyik nagy AFRO aki épp lóbálja a kolbászt kéjes mosollyal közeledve, na hogy Ő az igaz barátunk, és igazából jót akar nekünk, csak a többiektől van félnivalónk...


Nos nem, ha nem állunk ki magunkért, az övé is fájni fog. Nagyon!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 365
77 052
113
Eddig az információim azok voltak, hogy Ő el sem kezdte volna szíve szerint a háborút - nem mindenki van így ezzel az oroszoknál, én még mindig azt mondom mi fogjuk visszasírni európaiak a komplett nyugat, ha jön helyette egy újabb keményvonalasabb vezetés! - de kb. a mai napig ezeket magyarázzák az oroszok hivatalosan, hogy megállnának, HA a NATO csatlakozást elengedik az ukránok, és nyilván lemondanak a Krímről, meg most elfoglalt már oroszok által birtokolt területekről, és abbahagyják mondjuk Donyeck terrorizálását, meg elkergetik a francba ezt a Banderista cica/MI5 beágyazottságú kormányt, ami támogatott, néha csak félrenézett még a háború KITÖRÉSE ELŐTT is mikor ukrán neonackók kicsit örömködtek, oroszul beszélő ukrán állampolgárok kárára. Tömegesen, évekig, nyilván teljesen EU konform módon.

Ezek az oroszok szempontjából nézve amúgy szerintem teljesen korrekt elvárások. Ezzel nyilván senkinek nem kell egyetérteni, én így látom, pont.

Ha mégis mindent akarnak az oroszok, AKKOR kell tovább harcolni az ukriknak hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítsék őket az okozott minél nagyobb veszteséggel. Szóval jobb ötletem nekem sincs erre a forgatókönyvre, AKKOR még harcolni és sajnos vérezni kell az ukránoknak tovább...

DE csak akkor!

Viszont itt én tényleg a fordított helyzetet látom, hogy az ukránok - dehogy ők, hanem mögéjük bújva azok akik tüzelik őket - nyilatkozzák hogy mindent vissza, nulla kompromisszum, nincs más megoldás csak az az irreális cél, hogy 2014-es határokig vissza, sőt szétkapni Oroszországot, meg lefegyverezni - demilitarizálni.

Ez egyszerűen nem reális cél, amíg ilyenek beszélnek az ukránok, egyszerűen nem tárgyalóképes partnerek, ez van.



Na most akkor döntsük el, hogy pl. a Francia atomütőerő az alkalmas-e arra, hogy legyalulja Moszkvát, Szentpétervárt, meg még mondjuk a top 10 legnagyobb orosz várost, vagy sem? Mert ha szerinted is IGEN, akkor az bőven elég, hogy ne akarjanak tovább jönni, mert ha igen azzal kell számoljanak kb. hogy a legfejlettebb/élhetőbb lakott településük kb. Omjakon lesz, az meg azért nem annyira vidám nekik sem!


Továbbmegyek: semmi és senki nem szólhat bele, ha mi eldöntjük hogy újra megpróbálunk szeletet vágni a tortából - leginkább csak nem akarjuk odaadni a miénket az USA-nak, Kínának, Oroszoknak, random lófaszjóskáknak a közel-keletről, bárhonnan - és elkezdünk egy intenzív és SAJÁT EU-s hadiipari fejlesztést véghez vinni! Ebbe mondjuk nem férne bele nálam, hogy mást gazdagítsunk, és tőle kerüljünk függésbe - pl. F-35/Patriot/NASAMS/HIMARS helyett mindenből Európait engednék csak venni Európában, és amiből MOST nincs elég jó, csak mondjuk EF-Rafi, ASTER30/15, PULS etc. etc. abból fejleszteni kell magunknak, MAGUNKÉRT!

S igen, ennek kurvára része kell legyen az is a jövőben, hogy ICBM hordozó platformok, és ÚJ pontos MIRV fejek, töltetek.

Aki ezt nem látja át, hogy ez egy zéró összegű játszma, s rajtunk kívül ezt mindenki LÁTJA, TUDJA, ÉRZI, S ÚGY is játszik, várja a csodát, a jóindulatú hátsó szándékot nélkülöző, önös érdekeket nem kikényszerítő önzetlen védelmet egy ellenérdekelt féltől - ez itt az USA - az hülye.


Vagy felrakjuk magunkat ÚJRA a térképre, vagy mi leszünk a fekete bukake kör közepén térdeplő szőke kislány. Kettőnk közt az a különbség ahogy én látom, hogy TE még elhiszed hogy az egyik nagy AFRO aki épp lóbálja a kolbászt kéjes mosollyal közeledve, na hogy Ő az igaz barátunk, és igazából jót akar nekünk, csak a többiektől van félnivalónk...


Nos nem, ha nem állunk ki magunkért, az övé is fájni fog. Nagyon!
Nem alkalmas az oroszok elrettentésére+ a büdös életbe fel nem ajánlották senkinek, hogy átadnak pár töltetet használatra másnak ahogy az amerikaiak teszik és a szovjetek tették anno.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az orosz csapatok átkeltek a vasúti pályán, és előrenyomultak Avdejevka város határáig

Avdejevkából érkeznek jelentések, hogy az orosz csapatoknak sikerült északi irányból előrenyomulniuk, és a város határain belül elérték a vasúti pályát. Az információt az ellenséges információforrások is megerősítik.

Mostanra a veszteségeket elszenvedett ellenség a Csisztjakov utcától délnyugatra vonult vissza - a viadukt mögé, amely alatt a vasúti sínek haladnak át. A vasúti átkelés közelebb hozza csapatainkat az Ukrán Fegyveres Erők Avdejevka helyőrségének két részre vágásához. Ezen túlmenően ezeknek a részeknek a déli része teljes fizikai bekerítésbe kerülhet, ami megfosztja az ellátástól az úgynevezett északnyugati folyosó mentén, Lastocskinón és Orlovkán keresztül.

Egyébként erről a folyosóról. Az RF fegyveres erők kijárata a viadukthoz a vasúti sínek területén néhány száz méterrel közelebb hozza srácainkat az orlovkai oldalról érkező O0542-es autópályához, amely még mindig ellenséges irányítás alatt áll. Az orosz hadsereg előretolt állásaitól a város bejáratáig a jelzett irányban legfeljebb 500 m van, ennek megfelelően az ukrán fegyveres erők állásai az Avdejevka Ipari sugárút mentén már kis tűzirányítás alatt állnak, ami rendkívüli módon hoz létre. nehéz körülmények az ukrán fegyveres erők számára a védelem megszervezése szempontjából.

Ezzel egy időben az orosz csapatok nyomást gyakorolnak az ellenségre Avdejevka délkeleti részén, valamint a várostól északnyugatra fekvő Sztyepnoje (Sztepovoje) területen.


Boeing P-8A Poseidon az Al-Dunánál köröz, és az RQ-4B Global Hawk amerikai drón a Fekete-tenger fölött eltűnt (kikapcsolt és radarzavarást is használ): számíthatunk-e újabb támadásra az ukrán fegyveres erőktől?

Nem zárható ki, hogy most a kaprok küszöbön álló támadására számítunk a Krím-félszigeten vagy a Krasznodari terület partjain lévő orosz célpontok ellen.

Az ilyen drónok ellen rendszeresen alkalmaznak radaros hadviselés rendszereket.
Már előfordult, hogy egy orosz katonai repülőgép kerozint zúdított egy amerikai felderítő drónra, aminek következtében az a tengerbe csapódott.
Lehetséges, hogy egy nap újra alkalmaznak egy ilyen manővert. Hiszen aligha van értelme fenntartani a finomságot és a diplomáciát, ha az orosz létesítmények biztonsága, polgáraink élete és egészsége forog kockán.
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
359
558
93
Hol is tartunk a légvédelmek ICBM, cruise missile -ok elkapásával kapcsolatban? Mármint a világ különböző hadseregeit illetőleg. Persze a statisztikából kivonva a propaganda értékű 20 rakétából 22-őt leszedtünk jelentéseket. Gondolom ez eléggé fontos kérdéskör, mert bármelyik fél úgy látja, hogy viszonylag jó eséllyel tudja elfogni ezeket a rakétákat, az sokat változtatna egy hogyan álljanak hozzá egy "megnyerhető" - (szerintem ilyen nem létezik) atomháború megvívásához. Szóval addi marad az elrettentés amíg a légvédelem nem elég potens. A szárazföldi manővereket látványosan egy-egy megerősített településsel hosszú ideig fel lehet tartóztatni.

Az háború tapasztalatai alapján mintha az oroszok kicsit jobban állnának a légvédelemmel hogyha egy kontrét területet kell bevédeniük, de a siker jelentősen csökken ha nem a megfigyelt terület ellen történik a támadás.

A NATO erők meg a Vörös-tengeren bizonyíthathják képességeiket, de ott nincs szó ICBM-ekről. A Patriotok meg eddig nem remekeltek. Nem tudom hogy az AEGIS rombolókon állományban levő SM-6-ok valójában mire képesek.