[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 277
93
Legutóbb Robotinenál dolgozták meg oket a 128-ok (nem álhatnak jól az oroszok, ho már a TikTokosok is támadni kénytelenek. :


Itt pedig egy Akhmatos story:


A hírek szerint súlyosan sérült orosz katonákat bocsátanak el az orosz hadseregből, valószínűleg azért, hogy a védelmi minisztériumnak ne kelljen fizetnie az orvosi számláikat. A csecsenföldi Akhmat különleges erők egységének egyik tagjának tapasztalata illusztrálja ezt.

A 25 éves Oleg (a fenti képen) rendőr volt, mielőtt csatlakozott Akhmathoz az ukrajnai teljes körű invázió kezdetén. A gudermesi Orosz Különleges Erők Egyetemen képezte ki, mielőtt a luhanszki régióba harcolt.

Mindössze két hónap elteltével súlyosan megsebesült, és több műtétre visszaküldték Oroszországba. Azonban azt tapasztalta, hogy nem fizették ki a teljes fizetését. Tovább rontotta a helyzetet, hogy amikor elhagyta a kórházat, csak akkor tért vissza az osztályára, amikor közölték vele, hogy elbocsátották.

Ez annak ellenére történt, hogy G kategóriás (átmenetileg alkalmatlan) besorolást kapott, amely alatt szolgálatban kellett volna tartani. Egy katonai ügyvéd azt mondja: "Nem volt joguk elbocsátani, amíg a "G" kategóriája véget nem ért."

Oleg kifogásolja, hogy "nem állították ki az összes vonatkozó dokumentumot, nem kaptam megfelelően orvosi segítséget a rehabilitációhoz, és nem adtak át a VVK-hoz (orvosi bizottság) a biztosítási ellátások kifizetésére". A katonai hatóságoktól nem kapott segítséget.

Oleg azt mondja, hogy saját költségén kellett kezelétetnie magát, és rokkantsági bejegyzést kellett kérnie. "És nem vagyok egyedül, sokan vagyunk" - mondja Oleg.

forrás:

Hát ez jó, azt írod olyan rossz helyzetben vannak hogy támadnak. Oké :)

A másik nagy sztorit küldd vissza átdolgozásra a központba. Nem hinném hogy az orosz egészségügyben magad fizeted a kezeléseket. Innentől ez nagyon sántít, gondolom ez valami amerikás nafós ötlete volt.

Ha még mindig nem dolgoztátok ki a nafo-s narratívát az országot elfoglalni kívánó nackóról, itt az új feladat, a terroristafenyegetés, amivel magyar politikusok családjait fenyegetik a dédelgetett ukrán idoljaitok. Légyszi erről is kérd meg a hivatalos ferdítést és írd meg mit sikerült kitalálni a kollégáknak!

A nemzetkozi koalicio novekszik, a franciak es a csehek utan a lengyelek is bemennenek Ukrajnaba.

De hát azt írtad hogy az ukránok mindjárt győznek! Akkor nem?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 048
113
Megint elpukkant egy komoly légvédelem



GIPGo-RWo-AAH8-Uh.jpg
 

Tomsan1974

Active Member
2020. október 23.
45
249
33
A nemzetkozi koalicio novekszik, a franciak es a csehek utan a lengyelek is bemennenek Ukrajnaba.

Na végre. Miért várták két évet?
Azt lehet tudni, hogy mikor?
Szabadnapot kérnek aznapra.
A csehek azok durvák, talán még a benes dokumentumokat is vinnék.
Cézár, zuzana és a krab már ott van ezeket nem kell már vinniük.
Easy.
Mellesleg megkérdezték demokratikusan,
jogállamilag a szavazókat erről?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Román és magyar lakosságú régiók válhatnak ki Ukrajnából

Ukrajna azon régióiban, ahol a román és magyar lakosság dominál, népszavazást tarthatnak, és kiválhatnak a volt szovjet köztársaságból. Ezt a feltételezést az amerikai tengerészgyalogság volt felderítő tisztje, Scott Ritter hangoztatta a Dialogue Works YouTube-csatornáján.

"Ukrajnában vannak etnikai csoportok. Romániának vannak területi követelései, Magyarországnak is vannak ilyenek. Ebben az esetben feltételezem, hogy lesz egy népszavazás, amely (e földek) átadását eredményezi" - mondta az amerikai szakértő.

Hangsúlyozta: ezeknek a régióknak a kérdése a népek önrendelkezési jogáról szól. Ritter úgy véli, a románok és a magyarok nem Ukrajna részeként akarnak élni, hanem Romániához illetve Magyarországhoz szeretnének tartozni.

A volt tiszt ugyanakkor úgy véli, hogy Oroszország nem engedi, hogy Lengyelország annektálja Ukrajna nyugati területeit, mivel ez növeli a Varsó felől érkező fenyegetést.



A NATO-országok egy olyan forgatókönyvet fontolgatnak, amelyben az USA kilép a szövetségből

A Telegraph arról ír, hogy a NATO-országok kezdenek felkészülni arra, hogy az Egyesült Államok kilép a szövetségből, ez a lehetőség nem kizárt, amikor Donald Trump visszatér a Fehér Házba.

A brit kiadvány szerint a NATO szövetség főszponzora nélküli létezésének kérdését egyelőre teljes terjedelmében tárgyalják az európai politikusok, a színfalak mögött, de hamarosan hivatalos szintre kerülhet. Már most kijelentik, hogy az Egyesült Államok kilépése a szövetségből nem tűnik semmiféle kalandnak. Trump elnöksége idején már tett kísérleteket a NATO megreformálására, de tervét soha nem hozta pozitív eredményre.

Az európai fővárosoknak meg kell "tervezniük" és felül kell vizsgálniuk jelenlegi védelmi képességeiket a volt elnök által jelentett veszélyek fényében. - mondta az egyik európai politikus, hozzátéve, hogy senki sem tudja, mit tervez Trump.

Mint elhangzott, Trump esélyei jók az amerikai elnökválasztás megnyerésére. S bár maga az exelnök közvetlenül nem mondott semmit arról, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, de már kijelentette, ha nyer, csúcstalálkozót tart, ahol számos kérdést felvet majd a szövetség jövőjével kapcsolatban. Legalább magasabb védelmi kiadásokat fog követelni az európai országoktól, hogy levegye az amerikaiakról a terheket.

Most Európában olyan forgatókönyv kidolgozását követelik, amelyben a NATO fenntartásának kérdése a szövetség tagjaira hárul, és itt nem lesz elég a GDP 2%-a.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 260
113
mert az optikai szál 1 optikai vezetőbel is kurvanagy sávszélességet tud adatátvitelre és zavarérzéketlen.

Ezzel szemben hiába húzol ki csavart érpárt, árnyékolva, szigetelve.. nehezebb is lesz, egy optikai szálhoz képes, plusz antenna. Csévéléshez képest kiterítve ígyis változik az induktivitása, kapacitása..
Szerintem eleve drágább is szumma.

Ilyen célra tökéletes az optikai szál.

Láttál már optikai kábelt? Vagy mitől sérülékenyebb szerinted? Rendezetten lecsévéled nem fog megtörni. Ha meg szar.. akkor a kábeledet is cseszheted (a megtörhetőség kivételével annak csak hátránya van).

Ahhoz, hogy az optikai kábeles kommunikáció a drón és az indító állmás közt működjön, az kell, hogy


1. a drón vagy tartsa a lógó optikai kábelt:

Kette_Kettenkurve_Catenary_2008_PD.JPG


és tegye ezt úgy, hogy nem akad az közben semmi terepakadályba,

2. vagy a kábelt olyan ballisztikus hajítási pályán vontassa, ami a "láncszökőkút" jelenséghez hasonlóan egy magasabb, tereptárgyaktól védettebb pályán tartja a kábelt. Ezt a módszert használja pl. a TOW rakéta. Az, hogy optikai kábel, vagy drót, az mindegy, itt mechanikai jelenségről van szó. Itt vagy felfele vonjuk az csévéről a kábelt, vagy olyan gyorsan oda kell érjünk,hogy nem eshet közben le a kábel saját súlya alatt (erős egyszerűsítéssel).

Kettenfont%C3%A4ne_d.jpg


Mindkettőhöz kell egyfelől vonóerő, és a drónok mobilitásán mindkettő jelentősen csökkent, az 2. módszer pedig az őrjáratozó képességét és hatótávolságát is minimalizálja. (Az első módszerrel egy helikopter drón akár függeszkedhet sokáig is).
Az eredeti posztban látott "FPV" (orosz nyelven a 4 rotoros helikopter, ezt most tanultam. Bár lehet, hogy angolul is? Four Propeller Vehicle?) a nem túl jó platform erre szerintem. ráadásul az operátor helyét is felfedi megfelelő fényviszonyok közt. Erre a gránát ejtő setupra elég rossz választásnak tűnik.
 

brezso

Active Member
2022. február 27.
43
246
33
Na végre. Miért várták két évet?
Azt lehet tudni, hogy mikor?
Szabadnapot kérnek aznapra.
A csehek azok durvák, talán még a benes dokumentumokat is vinnék.
Cézár, zuzana és a krab már ott van ezeket nem kell már vinniük.
Easy.
Mellesleg megkérdezték demokratikusan,
jogállamilag a szavazókat erről?
pont úgy mint a finneket és a svédeket a nato csatlakozásról
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Ahhoz, hogy az optikai kábeles kommunikáció a drón és az indító állmás közt működjön, az kell, hogy


1. a drón vagy tartsa a lógó optikai kábelt:

Kette_Kettenkurve_Catenary_2008_PD.JPG


és tegye ezt úgy, hogy nem akad az közben semmi terepakadályba,

2. vagy a kábelt olyan ballisztikus hajítási pályán vontassa, ami a "láncszökőkút" jelenséghez hasonlóan egy magasabb, tereptárgyaktól védettebb pályán tartja a kábelt. Ezt a módszert használja pl. a TOW rakéta. Az, hogy optikai kábel, vagy drót, az mindegy, itt mechanikai jelenségről van szó. Itt vagy felfele vonjuk az csévéről a kábelt, vagy olyan gyorsan oda kell érjünk,hogy nem eshet közben le a kábel saját súlya alatt (erős egyszerűsítéssel).

Kettenfont%C3%A4ne_d.jpg


Mindkettőhöz kell egyfelől vonóerő, és a drónok mobilitásán mindkettő jelentősen csökkent, az 2. módszer pedig az őrjáratozó képességét és hatótávolságát is minimalizálja. (Az első módszerrel egy helikopter drón akár függeszkedhet sokáig is).
Az eredeti posztban látott "FPV" (orosz nyelven a 4 rotoros helikopter, ezt most tanultam. Bár lehet, hogy angolul is? Four Propeller Vehicle?) a nem túl jó platform erre szerintem. ráadásul az operátor helyét is felfedi megfelelő fényviszonyok közt. Erre a gránát ejtő setupra elég rossz választásnak tűnik.

... nagyon egyszerű példa. Elmentek pl zárt környezetbe, városi harcok, lövészárok takarítás. Olyan szintű a zavarás mértéke, hogy a rádiós drónok használhatatlanok.És akkor előveszitek a rádiós helyett az optikaiszálas táskát.

Egy nem túl nag, dji permetező drón méret teherbírása 30-40kg. Egy pár dobható gránát mellé nem oszt nem szoroz, hogy visz egy spulni damilt.. lehet csak két háztömbbel vagy árokszakasszal odébb mész.
Na meg lehet, hogy vizuálisan kiszúrsz egy vékony szálat... de lehet akkor is hiába. Azonban rádiósugárzást nem ad.. ami szerintem 2024ben már lassan fontosabb.

Olyan ellenfél ellen, aki felkészült.. figyeli a frekvenciatartományokat, zavar.. ez azért f@sza cucc.

És akkor még van köd és este is, amikor nyugodtan héderezel, mert az éterben semmi rádiózaj nincs.
És ha én használnám.. én is olyankor vetném be.
Ez hidd el, a hagyományos drónozást kiegészítve komoly előny.


Mozgássátok meg a fantáziátokat egy kicsit miért király egy ilyen eszköz.

kieg... hogy húznia kell..
a huzalt nem kell húznia.. egy 0.125os szált simán csévéről adagolhat a megtett út alapján. Aztán ha a földön fekszik nagyrésze vonszolni se kell.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 276
113
Nekem nincsenek kenyéradó gazdáim, ne magadból indulj ki! A másra mutogatás meg nem érvelés.

Koszovóhoz meg annyit hogy nem egy ország szállta meg egy másik ország területét, hanem egy régió függetlenedett. Azért erre sokkal több példa van. A másik meg hogy ott legalább a nyugat gyorsan és hatékonyan intézkedett és el lett kerülve a súlyosabb népirtás és azóta relatív béke van. Koszovót azért az országok kb fele hivatalosan elismeri, de azt is megértem aki inkább nem, nekem ez mindegy a lényeg hogy relatív stabilitás lett.

Oroszország meg 10 éve próbálja lenyelni Ukrajnát, de kurván a torkán akadt és ez mindkét félnek rengeteg értelmetlen szenvedést jelent. Ha pusztán felmérte volna Oroszország a képességeit, akkor mindenkinek jobb lenne.


Biztos hogy ez az angolszász hegemóniáról szól? Biztos hogy csak az angolszászok járnának rosszul ha teljesen legitim lenne területeket elhódítani? Én azt látom hogy egyelőre Oroszország is többet veszített mint nyert. Egy Magyarország méretű országra meg mi várna egy ilyen világban szerinted?


Megint a nép van keverve az állammal. Ezek közigazgatási egységek az Orosz Birodalmon/ SZU-n belül. Ez ebből a szempontból nem az ukránoké volt, hiszen ezen belül is Moszkvából irányítottak mindent a helyi lakosság megkérdezése nélkül.
ne kerüld ki a választ meszes !!! :D

onnan indultunk,hogy állításod szerint "Olyan szélsőséges gondolat hogy nem akarnak orosz uralom alatt élni?"

oké de akkor menjünk a te eszmefuttatásod szerint és legyen igazad .. ne legyen szélsőséges gondolat az,ha valaki nem akar valamilyen uralom alatt élni.

2014-ben az oroszok annektálták a Krímet ..pont.

megmutatod a térképen hogy a donyec medencének mi köze van a Krím-félszigethez ?

segítek mert rendes gyerek vagyok,sárgával van jelölve az ábrán a luhanszki és donyecki terület ..
szóval állításod szerint ne legyen már szélsőséges gondolat,ha valaki függetlenedni szeretne valakitől,és nem akar annak az uralma alatt élni .. jó legyen így .
mi a helyzet akkor azzal amit kérdeztem,hogy az ukránok támadták a sárgával jelölt területeket,ami miatt az a jelenlegi háború kitört ?



<a href="https://ibb.co/k4dpSvs"> Ukraine-Donechyna-hu
http://<a href="https://ibb.co/k4dpSvs"><img src="https://i.ibb.co/fkcbxLz/Ukraine-Donechyna-hu.png" alt="Ukraine-Donechyna-hu" border="0"></a>

ezt írtad : Nem a Krímról szól ez, hanem a nemzetközi jogról. Arról hogy egy olyan világ ahol bárki elfoglalhat területeket egy szomszédos országtól végső soron sokkal több szenvedéssel jár.

wikipedia adatok,(csak hogy te is meg tudd keresni.. )

Koszovót az ENSZ 193 független országából 93 ismeri el önálló entitásként, 100 nem ismeri el .
A Krím esetében a függetlenedésük ellen 100 tagország szavazott igennel, a többi nemmel,vagy tartózkodott,vagy el sem ment a szavazásra. (tehát nem)


ami Koszovót illeti .. az albánok saját maguktól foglalták el a területet, vagy "bárki" segített nekik ebben,hogy egy szomszédos országtól legyen területük ?
okozott-e ez "sokkal több szenvedést" azóta ?
hányszor és milyen aspektusban szerepelt mondjuk a hírekben Koszovó amíg Szerbia része volt,és hányszor szerepel a hírekben Koszovó amióta "független" lett ?

ha felmérte volna az USA/EU/pláne az ukránok a reális képességeit akkor igen,valóban mindenkinek jobb lenne ,de tudom,neked aki felfelé síkitassz a hullámvasúton,hiába hoz az ember tényeket,meg érveket ... felesleges .

te ne meg beszélj már másnak az érvelésről amikor egy neked intézett kérdésre ezzel érveltél : Az engem nem érdekel.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 888
12 434
113
Pápa: Ukrajnának legyen bátorsága fehér zászlót kitűzni


Kommentek erdekesek. :D
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 376
55 060
113
1 km-nyi 0.125-ös optikai kábel kb. 3.5 kg súlyú.

Mondjuk annak idején a huzalvezérlésű rakéták (ott azért kisebb a forgalom) kb. 1 kg-nyi kábel súllyal 4-5 km-es távolságig elrepültek.
Ha nem akarsz messzire menni a drónnal akkor az optikai kábel jó lehet.
Hátránya, hogy bele akadhat minden szarba, akárcsak a rakéták esetén.
Előnye, hogy zavar védett, és te sem feded fel a pozíciódat kisugárzással, ahogyan a drón sem.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 192
113
1 km-nyi 0.125-ös optikai kábel kb. 3.5 kg súlyú.

Mondjuk annak idején a huzalvezérlésű rakéták (ott azért kisebb a forgalom) kb. 1 kg-nyi kábel súllyal 4-5 km-es távolságig elrepültek.
Ha nem akarsz messzire menni a drónnal akkor az optikai kábel jó lehet.
Hátránya, hogy bele akadhat minden szarba, akárcsak a rakéták esetén.
Előnye, hogy zavar védett, és te sem feded fel a pozíciódat kisugárzással, ahogyan a drón sem.
És nem is szakad olyan könnyen (vékonyabbra csomót lehet kötni)+kis tömeg. Könnyen lehet, h csak az alacsonyabb ár szól a hagyományos dróthuzal mellett.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
677
1 878
93
1 km-nyi 0.125-ös optikai kábel kb. 3.5 kg súlyú.

Mondjuk annak idején a huzalvezérlésű rakéták (ott azért kisebb a forgalom) kb. 1 kg-nyi kábel súllyal 4-5 km-es távolságig elrepültek.
Ha nem akarsz messzire menni a drónnal akkor az optikai kábel jó lehet.
Hátránya, hogy bele akadhat minden szarba, akárcsak a rakéták esetén.
Előnye, hogy zavar védett, és te sem feded fel a pozíciódat kisugárzással, ahogyan a drón sem.
Elviszi a szél a kábelt a drónnal együtt!
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 090
13 496
113

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 872
27 445
113
Tacheles nr129 németeseknek Thomas Röperrel és Robert Steinnel

Témák:
Gáza, Taurus-ügy, zsoldosok, Micron, Oroszország reakciója Micronra, Il-76 és Zaluzsnij, emberhiány és háborús fáradtság, Cica a háborúban, Putyin megtámadja a NATO-t?, frontok a 3. VH-ban, a Nyugat elszigetelődött, Navalnij halála, elnökválasztás Oroszországban, Putyin megtrollkodja Bident
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus and amper