[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@Mackensen
De nem cél a helyiek megnyerése. Az ukránoknak egy legyalult, megfogyatkozott Kelet-Ukrajnára van szükségük, ahol nem ütköznek további ellenállásba. Shell, németek, bármelyik igaz lehet.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 530
15 171
113
Érdekes, hogy MI, ITT mindig tudjuk, érezzük a megoldást, Herr Mack.....
A mindenkori vezetők vajon miért nem?
Az a pofa kb. egy sötét Futó az ukrán táblán..... Amíg él, addig tiszt. De leüthető......
Az ukrán vezetésről meg Napoleonnal élve: ".... az emberiség tragédiája, hogy akiknek tehetségük nincs, azoknak ambíciójuk van, akinek van hozzá tehetségük, azoknak nincs ambíciójuk..."
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 001
113
Startból hülyék voltak. Megnyerték a "forradalmat" és mi volt ez első jelentős intézkedésük? Egy országot kellett volna megreformáljanak és első lépésben a kisebbségek nyelvhasználati jogát korlátozták.
silurusglanis, ühümm... erről kérdezd meg az amik véleményét. Olyan nincs, hogy legyengített. Vagyis van, csakhogy olyasmi nincs, hogy hatalmi űr. Ahogy valami legyengül valami más kezdi el betölteni a helyét (mondjuk irakban ISIS), ha kelet ukrajna legyengül és nem orosz szakadárok fogják uralni a városokat, akkor a helyi bűnbandák dirigálnak majd. Ukrajna meg szépen arra lesz kárhoztatva, hogy katonailag megszállás alatt tartsa azt a vidéket, mert egyébbként senki nem fog ott nyugisan kitermelni. Az meg megint egy rakás pénz, megint egy rakás helybéli hulla, mégtőbb indulat...
 

nekerdez

Well-Known Member
2012. június 3.
2 714
2 365
113
Már megint hogy Putyinék itt mért nem avatkoznak be nyíltam Krimben meg igen.
Kettő nem úgyan az a helyzet! Krimbe voltak orosz csapatok a lakosság nagy része orosz. Valamint ahogy orosz tervezők úgy számolták nem volt ellenállás. Így az egész egy jól eladható elegáns lépés volt.
Kelet-Ukrajna meg az egész Ukrán állam egy szarkupac. Ha bevonúlnak az nyílt háborút jelente és nemzetközileg is nagy veszteségeket okoz az oroszoknak. Aki ma Kína mellett BRICS vezető állama!
USA terve az volt,hogy Putyinéket be rángatni egy háborúba gazdaságilag ,és politikailag megtépázni majd belülről megdönteni! kb vázlatosan

Kelet-Ukrajnai oroszok huszár áldozatnak tekinhető sakk játszmába. Be álldozzák őket, hogy a végén sakkot adjanak.

Komolyan az gondoltátok,hogy nem lesz orosz ellen szakció. Csak hát előtte Medvegyevék elvégezték a háttér számításokat.
Ezzel a mezőgazdasági szakcióval a orosz vidék és a BRICS államok + Törökországjár jól. Mi közben a EU-s iparosokat segbe billentették csak annyira,hogy cselekvére bírják őket!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 004
18 604
113
<i>"De nem cél a helyiek megnyerése. Az ukránoknak egy legyalult, megfogyatkozott Kelet-Ukrajnára van szükségük, ahol nem ütköznek további ellenállásba."</i>

Feltehetően az Ukrán hadicélok egyike, az Orosz lakosságszám nagyarányú csökkentése, elüldözésük által.
A másik hadicél, logikusan a felkelés leverése.
Egyébként, nagyon is elképzelhető hogy Ukrajna "Palesztínája" lesz a keleti régió.
A harcok befejezésével ott béke még nem lesz.
Nyakig benne van a sárban mindkét oldal most.
Egyik sem igazán tudja mi lesz a harcok befejezése után.
Ukrajna totál gazdasági, társadalmi, csőd, az összeomlás szélén.
Ott is marad, minden nemzetközi segítség ellenére majd.
Oroszország belement a szankciósdiba, amivel lényegében egy új hidegháború kezd kibontakozni Európában.
Nos élelmiszerellátásának több mint 50 %-a nyugati import.
Ezt kiváltani dél amerikai termékekkel azért nem megy vasárnapról hétfőre.
Nem beszélve az Orosz gazdasági fejlődés jelenlegi leállásáról, ami nagymértékben a háború miatt következett be.
Más kontitnesről érkező élelmiszerek igen csak drága pénzen lesznek megvásárolhatók az emberek számára.
Mert a Brazil csirke, Argentin disznó, nem annyiban lesz a boltban, mint a Magyar, vagy Lengyel.
Európa is veszített, bár az eddigi mérték nem nagy, elviselhető általában.
Az USA már nyert.
Megosztotta Európát kissé, valamint sikeresen éket vert Oroszország és Európai unió között.
Szerintem ennyi a történet eddig, de folytatódik még...
 

besenyokenez

Member
2013. május 1.
32
0
6
Honvéd, Nem ez lenne az első eset, hogy a reguláris hadsereget, páncélosaival, légierejével együtt ledarál egy irreguláris könnyű fegyverzetű ellenség. Lásd a líbiai-csádi háború 1987-ben lezajlott eseményei. Szvsz Vendeé felkelésnél sokkal több hasonlóságot lelhetünk fel, ha a karabahi konfliktussal vetjük össze. hasonlóságok: -etnikai alapú konfliktus -Oroszország befolyási övezetén belül
-A konfliktus eszkalálódását, pogromok és egyéb túlkapások kísérik
-Papíron nagy mennyiségi fölény az egyik oldalon a háború kitörésekor( a karabahi örmények 8, azerbajdzsán 450 harckocsival rendelkezett 1992 elején), amit aztán a szakik fokozatosan ledolgozták a hátrányt. (A karabahiak 316 harckocsival rendelkeztek 1995-ben, amelyből több mint 150-et az azeriaktól zsákmányoltak)
-a mennyiségi fölényt élvező erők, csak nagyobb egységben tevékenykedve eredményesek
-önkéntes szabadcsapatok jelentős szerepe a konfliktus kezdeti szakaszában(több mint 50 örmény szabadcsapat, azeri oldalon baszajev "abház ezrede", afgán mudzsahedin, idegen zsoldosok és tanácsadók részvétele(főként oroszok, ukránok)
-civil célpontok lövetése
-nemzetközileg el nem ismert állam születése, ugyebár ez lehetővé teszi hogy a szakik mögött állóknak ne kelljen hivatalosan beavatkozniuk.
-jó szaki légvédelem (az azeriek 20 repülőt és 21 helikoptert veszítettek)
-téli fagyoskodás(Örményország 3 évig fagyoskodott telente, mondjuk a z ukránok még előtte állnak)
-viszonylag nagy különbség a veszteségekben (ez főleg a karabahi haderő regularizálódása és nehézfegyverekhez jutása után nőtt meg; az utolsó 1994-es azeri támadás: 4000 azeri és 700 örmény halottat eredményezett)
- kényszersorozás az etnikai kisebbség körében (A háború kedvezőtlenre fordulása után az azeriak nagyszámú lezget és talis nemzetiségűt soroztak be, az állomány 40%-a közölük került ki, holott a népességen belüli arányuk mindössze 3%)
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Es megindult az orosz.
Megyünk az eurazsiai unióba.
Ez szerintem egyáltalán nem probléma.
Beindul a termelő és feldolgozó ipar a kutatás fejlesztés és a mester illetve céhrendszer retrozik egyet :)
Egy darabig...


De előtte egy háborút és egy birodalmi unió szétesését meg kel élni...
Közeljövő
latnifogunk gonosz ukranokat terroristákat nagyjából a nyáron.
Addig szórvány csatározások és kissebb összecsapások lesznek jellemzőek (orosz hadsereg max megfigyelő.) de semmi esetre se résztvevő.

Az ősz elején ukrajnaba bevonultak lengyel magyar stb nemzet csaptak valamely semleges szervezet zászlaja állattal (visegrádi esetleg ENSZ.)
Majd maradnak az adott terület meg fugettlenedni
Vagyni és euhoz csatlakozni (kisukrajnat kihagyni)...

Majd az év vége felé az eu nyilvánosan elkezd bomlani de meg nem esik szét.

<blockquote rel="szittya88">

május 29.

Nemszabad temetni a szakadárokat csak azért mert egyszer nem hatost dobtak a kockán.

Ez az egész még koránt sincsen lejátszva.

Max 1-2 hétig az elhanyagolt turbánosokra terelödik a figyelem. Aztan megldpödve valamin radöben az ember hogy europába még mindig lönek
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 001
113
Igen, besenyőkenéz, mintha ismert lenne a forgatókönyv többi volt CCCP tagköztársaság esetéből, csak a lépték sokkal nagyobb és most a nyugat is jobban ráfigyel.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 202
113
honved:

"Nos élelmiszerellátásának több mint 50 %-a nyugati import."

A világon nincs olyan nagyobb ország, amelyik az élelmiszerek több, mint 50 %-át importálja. Ez legfeljebb Luxemburg, Vatikán és hasonló kaliberű törpékre lehet igaz. Az orosz élelmiszer import aránya valójában 10 % körüli. Egyes termékcsoportoknál persze magasabb. Húsból 30 %, tejtermékből 20 %. Ezek a számok a teljes importra vonatkoznak és nem csak a nyugatira.

"Ezt kiváltani dél amerikai termékekkel azért nem megy vasárnapról hétfőre."

A szabad árualap (felesleg, le nem kötött export kapacitás, hívd ahogy akarod) esetén max. egy hónap kell hozzá, amíg megkötik a szerződéseket és odaér a szállítmány. Az e feletti rész esetében annyi az időigény, amíg felfuttatják a termelést a vágóhídon, a tejfeldolgozóban, stb.

Akik azt akarják bemagyarázni, hogy Oroszországnak milyen szörnyen rossz lesz, azok nem gondolják végig, hogy az importtilalommal érintett áru itt marad Európában és nyomott árakat okoz, valamint azt, hogy az EU élelmiszer piacára kevesebb import érkezik. Ez felesleget generál az EU-ba exportáló országoknál, amit Oroszország el tud szívni. Akár még jó áron is.

Oroszország évek óta önellátásra törekszik élelmiszerek terén. Putyin erre most talált egy erős ösztönző eszközt. Ha az import tilalommal csak az éhenhalást lehetne elérni, vagy a nagyon drasztikus drágulást, akkor nem lett volna bolond pont az élelmiszer importot tiltani. Megtehette volna ugyanezt mondjuk a gépjárművekkel is. Oroszország híresen nagy autó importőr.

"Nem beszélve az Orosz gazdasági fejlődés jelenlegi leállásáról, ami nagymértékben a háború miatt következett be."

A háború csak a második negyedévet érintette, a szankciók meg még azt sem, de bizonyára hosszú távú adatsor áll rendelkezésre ahhoz ,hogy ezt így ki lehessen jelenteni.

A valóságban az első negyedéves növekedés 0,9 % volt. A 2. negyedéves 1,2 %. A teljese első féléves 1 %.

"Más kontitnesről érkező élelmiszerek igen csak drága pénzen lesznek megvásárolhatók az emberek számára.
Mert a Brazil csirke, Argentin disznó, nem annyiban lesz a boltban, mint a Magyar, vagy Lengyel."

A brazil csirke konkrétan annyira olcsó, hogy az EU-nak dömping vámot kellett rá kivetnie. Az orosz sertésimport nem kis része jelenleg is Brazíliából származik, mert az a legolcsóbb.

Az élelmiszer tilalom a legnagyobb mértékben a norvég halászati termékeket érinti, amit az oroszok saját fogással és ázsiaival tudnak pótolni. A második helyezett a szívási listán a lengelek, főleg gyümölccsel, főleg almával. A világ almatermelésének 1/3-át Kína hozza össze. Az EU-ban mindössze a világtermelés 15 %-a terem. A harmadik legnagyobb érintett Hollandia elsősorban tejtermékkel. Ezt lesz a legnehezebb pótolni. A negyedik a Spanyolok. Az ő déli gyümölcseiket, Törökországból, Észak-Afrikából, Dél-Amerikából könnyedén pótolni lehet és még az ára sem számottevően magasabb.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 001
113
Akik nem olvassák a "Kína" topikot azoknak néhány infó embargóval kapcsolatban
http://htka.hu/kozosseg/discussion/comment/121433/#Comment_121433
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
"Ukrajna totál gazdasági, társadalmi, csőd, az összeomlás szélén."

De jó hogy még mindig csak összeomlás szélén! csak hogy az IMF hitel meg megy zsoldra és a politikusoknak .

"Oroszország belement a szankciósdiba,"

Semmibe nem ment bele a háborúba is őt akarják belerángatni .
+ Oroszország 50 milliárd dollárral készül támogatni a hazai gazdaságot a szankciók ellenére mivel a kivándorolt pénz bent marad így jogosan támogatja majd a hazai termelőt .
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Laiki

Ne a vagohidak jelentik a szuk keresztmetszetet hanem a termeles.

Baromfinal cca 3 honap a felfutatasa a termelesnek de nem hiszem hogy 20% nal tobbet tudna barki is termelni mert ahoz mar infrastrukturalis fejlesztes kell.
Az meg penz es ido megint.

Sertes marhahus viszont egyeves felfutassal bir minimum, de inkabb tobb mert ott a vemhesseg ciklusa es a hizlalas csak utanna jon.

Par elfekvo keszletre ratudjak tenni a kezuket az oroszok es dragabban mint az EU bol de ideiglenesen potolni tudjak a kiesett termekeket de ez max 1-2 honapra eleg utanna meg jon a szettart kez .
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 927
13 202
113
"Ukrajna hajlandó engedélyezni egy humanitárius missziót Luhanszk város megsegítésére, de csak a saját területén keresztül, és fegyvertelenül – közölte szombaton Petro Porosenko elnök.

Készek vagyunk elfogadni a humanitárius segítséget, de csak akkor, ha ez egy nemzetközi misszió lesz, mindenféle katonai kíséret nélkül, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át – mondta."

http://mno.hu/kulfold/ukrajna-engedi-a-missziot-de-feltetelekkel-1241614

Na végre! Itt az általam hiányolt lehetőség Oroszországnak. Remélem nagyon látványosan és a lehető legnagyobb mértékben élnek vele. Én az oroszok helyében biztosan küldenék egy csomó újságírót a szállítmányokkal és bekameráznám a kamionokat. Az is értékes felvétel, ha látszik, hogy hiába keresik az ukrán határőrök a fegyvereket, csak élelmiszert, gyógyszer találnak. Az is értékes, amikor ezeket kipakolják és szétosztják. Látványosan egymás mellé lehet tenni az amerikai élelmiszer adagokat, amiket a városokat tűz alatt tartó ukrán katonáknak küldtek, meg az orosz élelmiszer szállítmányt, amit a lakosság kap meg. Ha pedig az ukránok feltartóztatnák a szállítmányt, vagy lopnának belőle, arról is legyen felvétel.

Ezen csak nyerni tud Oroszország is több szempontból, az érintett lakosság is és a szakadárok is, hiszen közvetve nekik is megy az ellátmány.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 530
15 171
113
A magyar sertéshús max. párkilométerrel több utat tesz meg. Ugyanez érvényes a ny-európai árura.... Például: a magyar sertés-export látványosan felfut pl. Szerbiába. És a szerb export is Oországba. Az EU tördeli a kezét. Na és?
 

rappali

Member
2014. augusztus 5.
187
0
16
Többektől hallom ezt a felfutási időket... Elárulok egy titkot, a szabad piac kiélezett és ha egy (több) ellenlábas kieseik, azt pótolom a sajáttal-nem hónapok, hetek-de napok alatt!!! Sőt megesett és meg eshet itt is, hogy a piacszerzés miatt megveszem a versenytársam termékét dömpingáron, és eladom sajátként. Ne legyünk naivak, hogy majd a török húsüzem tördeli az ellő tehén mellett a kezét és várja, hogy eladhassa az oroszoknak. Nem-megveszi az EU-tól és eladja, amíg a saját infrastruktúra utol nem éri a kivitelét. Aztán az EU-ban egymást nézik...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 832
113
<i>Na végre! Itt az általam hiányolt lehetőség Oroszországnak. Remélem nagyon látványosan és a lehető legnagyobb mértékben élnek vele. Én az oroszok helyében biztosan küldenék egy csomó újságírót a szállítmányokkal és bekameráznám a kamionokat. Az is értékes felvétel, ha látszik, hogy hiába keresik az ukrán határőrök a fegyvereket, csak élelmiszert, gyógyszer találnak. Az is értékes, amikor ezeket kipakolják és szétosztják. Látványosan egymás mellé lehet tenni az amerikai élelmiszer adagokat, amiket a városokat tűz alatt tartó ukrán katonáknak küldtek, meg az orosz élelmiszer szállítmányt, amit a lakosság kap meg. Ha pedig az ukránok feltartóztatnák a szállítmányt, vagy lopnának belőle, arról is legyen felvétel. </i>

Oroszország már hónapok óta próbál tobb száz tonna humanitárius segélyt bevinni Kelet-Ukrajnába. Legeloszor Szlavjanszkba akarták..
Az ukránok ezt nem engedélyezték. Lavrovék az ENSZ-en keresztul már tobbszor megprobálták elfogadtatni azt a javaslatott, mely szerint Kelet-Ukrajnában humanitárius katasztrofa van, de a gonosz birodalmának elnoke, Obama és legfobb csatlósának miniszterelnoke-Cameron szerint nincs szukség segélyekre Kelet-Ukrajnának. (Fogalmuk sincs mi a helyzet )
Putyin telefonált Merkellel majd Merkel rábeszélte Porosenkot, hogy engedélyezze a segélyek bejuttatását az ostromgyurube zárt városba.
Az oroszok már a napokban készen voltak a voros kereszt alatt segélyeket bevinni Ukrajnába, de az USA,GBR megfenyegették oket, hogy az intervencionak fog számítani.
Az onvédelmiseknek pedig jonnek a segélyek magánszemélyektol, akik tobb szervezet, gyujtések segélyeit juttaják a térségbe. Volt, hogy az onvédelmisek élelmiszert osztottak telepuléseken a lakosságnak.

Persze errol a magyar sajto nem ír .
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 912
81 832
113
Nem kell félni az oroszok nem halnak éhen.:)
Boven van kínálat élelmiszerbol a világpiacon. Azt a kieso 10-20% játszva potolják. Így legalább kevesebb vegyszert esznek az orosz fogyasztok.