Az a baj, hogy csak 1x szállna fel. Milyen légvédelem ellen akarod küldeni. Meg kell nézni a geopolitikai környezetet, és a katonai doktrínát is mikor ilyeneket írsz. 1. NATO kötelékben nem alkalmas harci feladat ellátására, még az ALCA sem volt az, ezért kellett bombGriffnek átalakítani a cseh JAS-okat. Ők is nemzeti keretekben gondolkodhatnak vele.
Én sem NATO misszióba küldeném, bár lesz rajta elvileg mos5 IFF és Link 16 - írták valahol. Ha Magyarországot éri támadás (pl. keletről, mert idérnek az oroszok - kisesélyes mondjuk) akkor extra
stand-off bombázó kapacitást jelenthetnek, amíg a 18 (addig talán 22-26) Gripen olyat csinálnak, amit más gép nem tud.
2. Saját fenyegetettségünk a környező országoktól.. Nos minden országnak talán Ausztriát kivéve van MANPADS, ennek a szarnak meg semmi ellentevékenység rendszere, passzív védelme, redundanciája nincs, tervezői szerint sem erre tervezték Őket.
Mi köze a MANPADSnak ahhoz, hogy 8-9 ezer méterről SDB-ket eregessen fix célpontokra?
Semmi lyen önvédelmi képesség nem kell ha légvédelem hatókörén kívül (80-100 km) egy felderített lőszer lerakatra, parancsnoki harcállásra rá engedjen egy GPS vezérlésű siklóbombát. Ennek koordinátit még földön rá programozhatják vagy Link16-on kapja.
Csak annyit kell tuni hogy felcibálja kellő magasságba aztán irányba állva elengedje - max előtte rágyorsít, hogy legyen benne lendület.
Erős túlzással: nagyobb héliumos lufi meg tudná ezt csinálni!
Az amcsik C17-esekről dobálnak CM-eket. Azoknak milyen felderítő és önvédelmi rendszere van?! Semmilyen!
Talán csak annyi különbség, hogy azoknak nagyobb a hatótávja, mert van hajtóműve - biztonságosabb távolságból indítható.
Nálunk szeretik az izraeli cuccokat, a
Spice bombacsalád rá is került a brazil Gripenekre, ez egy könnyen integrálható fegyver.
A Spice-250ER például rendelkezik saját hajtóművel: 150 km-ről indítható akár nulla kezdősebességnél is.
Nehogy már ehhez saját radar meg önvédelmi rendszer kelljen, hogy ezeket felcibálja 8000 méterre és aztán 100+ km-re lévő célra ledobja!
Minemelett is igaz, hogy korlátozottan használható típus és több Gripen lenne. De ha már muszáj ezt a cuccot renedzseresíteni, akkor használjuk ki minden lehetséges(!) módon. Nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy egy honvédelmi helyzetben ezek csak betonon álljanak. Az általam felvázolt bombtruck koncepció megfelelő stand-off fegyverzettel és taktikával (távolság-tartás) párosítva igen is működhet!
Nem tudom felderítést lehet vele végezni, amit egy sima drónnal nem lehetne, és ott nincs humán veszélyeztetés. A Link16 beígért (ha lesz). Nem tudom el sem képzelni azt, hogy a XXI században egy lokátor nélküli, önálló célfelderítésre nem alkalmas EMBER-i pilótával repülő eszközt be lehessen vetni a mi környezetünkben. Gondolom fekete Afrikában, vagy hasonló helyen meg nem a magyar L-39NG harci változatot viszik ki dicső politikusaink kitalálmánya miatt a katonáink, harcolni..
A felderítő nekem is rejtély. Csak olyan helyen lehetne az L-39NG-t bevetni ahol a legközelebbi légvédelmi rendszertől is legalább 100 km-re van - szóval hatótávon kívül. Ilyen távon nem tudom mit lehet felderíteni.
Talán SIGNINT-elni lehet konténerekkel: "beporszívozni" a rádiójeleket kellő távolságból - bár ezt a Hermes is megcsinálja sokkal hatékonyabban.
A másik hogy láttam milyen két konténert akarnak fejleszteni. Egy osztrák mindenhova felszerelhető vacak "felderítő" konténert és olvastam, hogy az L-39C/L159hez tervezett, de akkor még nedves filmre dolgozó felderítőkonténer, amit a csehek eszkábáltak volna össze, de nem sikerült és abbahagyták akkor a fejlesztést, most ezt digitális gépekkel szeretnék feléleszteni...
Sokat nézegettem azt az osztrák konténer (bár kevés infó van róla) és nem igazán győzött meg: inkább civil felhasználásra való.
Egyébként meg nem kellene sokat agyalni ezen: meg kell venni már létező, bevált katonai felderítő konténereket - ha már mindenáron felderíteni akarnak vele. Teli van a piac ilyenekkel!
Az izraeliek meg pénzért akár Fokker Dreideckerre is ráintegrálják ha valaki kéri!
Amire
talán(!) jó lehet az elektronikai hadviselés (EW): ha teli rakják zavaró konténerekkel. Még a 350 kilós Arexis konténert is elbírja - akár kettőt is, a kisebb izraeliekről nem is beszélve. Ha hatékonyan vakítja radarokat és kívül marad MANPADS távolságon (5000+ méter magasság), akkor ez működhet...