[HUN] Aero Vodochody / HSC Aerojet Zrt (Hu, 80%) + Omnipol (Cz, 20%)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 140
10 848
113

Acsehl nem tudók kedvéért:

We are entering 2023 successfully! Aero won the contract for the overhaul of the L-39ZA aircraft of the Bulgarian Air Force. ✈️ We will cooperate on the order with our strategic partner, LOM PRAHA s.p., which will repair the AI-25TL engines. We are proud to support another user of our legendary L-39 aircraft.

Azaz:
Az Aero végzi a bolgár Albák nagyjavítását, a LOM PRAHA az AI-25-ös h.művekét.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Acsehl nem tudók kedvéért:

We are entering 2023 successfully! Aero won the contract for the overhaul of the L-39ZA aircraft of the Bulgarian Air Force. ✈️ We will cooperate on the order with our strategic partner, LOM PRAHA s.p., which will repair the AI-25TL engines. We are proud to support another user of our legendary L-39 aircraft.

Azaz:
Az Aero végzi a bolgár Albák nagyjavítását, a LOM PRAHA az AI-25-ös h.művekét.
Azért ez a hír, valahogy nem rengeti meg a világot, hogy az Aero a saját maga által gyártott repülőgépet nagyjavít. Ráadásul még fél tucat sincs egyébként a buleszoknak, pld. jelenleg egy vagy max. kettő a repülőképes belőlük, legalábbis ennyi volt a nyáron mikor Graf Ignatyevon voltam és beszélgettem bolgár ismerősökkel.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 298
113
2022. december 9.

Az volt már, hogy az Aero november végén elnyert egy bolgár közbeszerzést?

Keretmegállapodás megkötése L-39ZA repülőgépek nagyjavítására, AI-25TL repülőgéphajtóművek nagyjavítására

A pályázat tárgya a következő szolgáltatások elvégzésére terjed ki:

1. Négy L-39ZA típusú (035139 szériaszámú 139-es lajstromszámú, 035207 szériaszámú 207-es lajstromszámú, 035211 szériaszámú 211-es lajstromszámú, 035213 szériaszámú 213-as lajstromszámú) légi jármű nagyjavítása, beleértve a következő szolgáltatások teljes körű elvégzését:
1.1. A légi jármű és felszerelésének nagyjavítása (a felszerelés alatt egységeket, egységeket, blokkokat és alkatrészeket kell érteni).
1.2. A légi jármű és berendezései teljes (kijelölt) élettartamának növelése.
1.3. A légijármű nem karbantartható rendszereinek és szerelvényeinek új egységekkel történő cseréje/szerelése (kötelező módosítások), a keretmegállapodás-tervezet 2. függelékében meghatározottak szerint.
1.4. A tervező/gyártó közleményei által bevezetett módosítások (változtatások) elvégzése a légi járművön és annak teljes rendszerén.
1.5. A légierő személyzetének képzése.

2. Négy AI-25TL repülőgép hajtóművének nagyjavítása, 7082521000197, 9052523900257, 7082522000102 és 9052522200143 sorozatszámmal;

3. Overhaul of one aircraft engine (auxiliary power unit) of the Sapphire-5 aircraft with serial number 3303.

A szerződés végleges összértéke 39 052 406.54 BGN (Áfa nélkül)

-----------

Ez kb. 8,3 milliárd HUF.

Aero wins contract for overhaul and modernization of L-39 aircraft of the Bulgarian Air Force...

 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 568
8 161
113
Aero wins contract for overhaul and modernization of L-39 aircraft of the Bulgarian Air Force...

Legalább ezeket behúzza a cég.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 908
13 866
113
.
.
Biztos vagy benne, hogy a PD-14-et már certifikálták? Ősz elején még csak azt irták róla, hogy fel kell gyorsitani a folyamatot.
.
Előbb el kell készülnie tényleg az alap PD-8-nak is, ez megy a NG Szuperjetre, de azután kell még bőven továbbfejleszteni és gyártani belőle egy tengerálló, PD-8TP vagy valami hasonló nevü változatot. Ez csak látszólag kis ugrás, anno a D-436TP változatnak az első repülésétől a certifikálásig ez 5 év volt!
Kérdés, hogy Algéria addig tudja-e a gépét használni, vagy inkább kénytelenek lesznek pl a közben elkészülő kinai alternativára váltani.
.
Belelőttek pár rakétát a gyárba, ez biztos nem használt a gyárnak, de ami nagyobb baj nekik, hogy a dolgozói gárda is szétfuthatott. A hasznosabbja pedig már biztos valami külföldi állást is kapott.

"...Belelőttek pár rakétát a gyárba, ez biztos nem használt a gyárnak, de ami nagyobb baj nekik, hogy a dolgozói gárda is szétfuthatott. A hasznosabbja pedig már biztos valami külföldi állást is kapott."Különösebb kockázat nélkül úgy tippelem, hogy ezt a szakember-merítést is "stratégia-nyugalommal" "el-qúrtukpiackutattuk"!
:oops:...sokadik "gratulációm"! :(


.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 908
13 866
113
mennyivel mehet ez ilyen közel a talajsznthez 200-250-300 ? mivel lehet az ilyen célt leszedni ?

Jóval több! A felrakott fegyverzet tömegétől és légellenállásától és a "gázpedál nyomásától" függően a talajközeli sűrűbb légrétegben a max. elérhető sebesség a megadott csúcssebesség (780 km/h)1,4-el leosztott értéke körül szokott lenni a nem különleges konstrukcióknál, vagyis 550 km/h körül lehet*.

Fegyverzettel, póttankkal, is 400plusszosra becsülöm, az utazót.
A terhelt, legkisebb, manőverképes sebesség --kis biztonsági tartalékkal-- 250 km/h de inkább 350 km/h és feletti a fegyverzetes, biztonsággal uralható.

A terheletlen átesési sebességnek a 155 km/h van megadva.


* Ezeréves Néphadsereg körüli emlékeimből felidézve mintha a "játszós" pilóták 600 km/h körülikkel dicsekedtek volna a géppel, földközelben, "üresen", de az életemet nem tenném erre az infóra.

Valaki? ..."jobb memóriával"?

.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 339
46 116
113
.
.
A szerencsetlen kinaiak tudnak erröl, hogy Vietnam mire keszul? Pekingben meglatjak ezt a kepet, a földközelben teljes fegyverterhelessel felejuk szaguldo NG-röl, biztos sokkal rosszabbul alszanak utanna este. :)

.
.
Ezeket stabilan be is fogja, mert ezekre a miniszerias restauralasi, OT minösitest celzo munkakra nyugati cegek mar nem akarnak ramenni. Kerdes, ez a ketes erteku kis "piaci res" meddig marad meg a vilagpiacon, mert az idö es a rozsda az Aero ellen dolgozik.
Egészen érdekes jelenség, hogy haterként telespammeled ezt, meg az L-39-es topicot is....
Neked valami Stockholm szindrómád lehet.
 
 • Vicces
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 910
73 298
113
Cseh közbeszerzés...

Szerződés odaítéléséről szóló hirdetmény

Repülőgépek és egyéb berendezések javítása, karbantartása és kapcsolódó szolgáltatásai

L-159-es repülőgépek szervizelése - minden változathoz

A keretszerződéssel kapcsolatos információk
24 L-159 sorozatú repülőgép minden változatának átfogó szervizelése

A közbeszerzést a közbeszerzésekről szóló módosított 134/2016. sz. törvény 63. cikke (3) bekezdésének b) és c) pontja alapján hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében ítélték oda, mivel a beszerzést műszaki okokból és a kizárólagos jogok védelme miatt csak az a kiválasztott szállító végezheti el, amelyik az L-159 típusú repülőgép átfogó szervizszolgáltatásának teljesítéséhez kapcsolódó, egymással szorosan összefüggő, egymással összefüggő tevékenységek és munkák összességét egyedül képes elvégezni.

Nyertes gazdasági szereplő neve: AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

A szerződés végleges értéke: 2 738 190 000.00 CZK (DPH-val együtt. DPH-kulcs (%) 21,0)


-------------
Ha jól számoltam, akkor:

2 738 190 000.00 CZK = 114 045 613,5 EUR = 45 176 575 353,00 HUF

2,7 4 milliárd CZK = 114 millió EUR = 45,2 milliárd HUF