Kiforgatod a szavaimat és támadó hangnemet veszel fel.
Vagy nem bírsz az értőolvasás képességével, vagy csak valami személyes gondod van, ezt én nem tudom.
Másfelől pedig az egész érvelésed fals. Az előbb még mindent leszedett a rakéta ami nem f-15 vagy Gripen, de most már a helikopter lebegési vagy hátrameneti képessége szerinted kicselezi a rakétát.
Hagyjuk szerintem. Egyébként a stílusod abszolút mint molnié..
Nincs személyes gondom, ha ez megnyugtat. Csak van pár téma, ahol lefáraszt, hogy fórum olvasás közben ugyan azokat a vitákat hajtogatjuk évről évre... És nincs a végére semmi remény, mert nem is valós alapokról indul a vita. Ilyen példa a légiharcos Albán kívül például a drónok elleni védekezés, ahol mindig tenyérméretű Bayraktart veszünk célnak. Az összes vita arra fut ki, hogy nem lehet ellenük védekezni, mert egy 30ezer dolláros tenyérnyi drón olyan SIGINT képességekkel és ellenintézkedésekkel lesz felszerelve, hogy minden radart azonnal bemér és hasonló képességek, amik egy MALE kategóriának is dicséretére váljék...
Visszatérve a problémádra. A helikopternek dolga van ott. Azért küldjük be, hogy egy jól átgondolt terv mentén valamit megpróbáljunk csinálni ott. Nem egy meteor rakéta, hanem a VSHORAD is halálos fenyegetést jelent rá nézve, erről Ukrajnából láthatsz elég felvételt. De amit el akarunk érni a helikopterrel, annak nagyobb a haszna, mint a vele járó kockázat.
Ezzel szemben -szerinted- mi indokolja az Albatros beküldését meteor rakétával radar nélkül? Járőrözésre küldenéd a határ mentén, hogy hátha arra jár egy ellenséges C-130, amit le tud lőni... szigorúan az után, hogy egy komoly, radarral rendelkező vadászgép befogta? Mert egyedül nem tudja elintézni, hiszen észlelni sem tudja. De ha egy Gripen segít neki, akkor százszor jobb képességei vannak annak, hogy elkapja. És ezért szinte biztosan ő fogja elintézni a nagy értékű célpontokat és nem vaksi és lomha BJT-t küld maga helyett próbálkozni.
Egy ellenséges helikopteres akciót meg elég kockázatos célpont megtámadni, mert azoknak lehet légi fedezete. (Szóval egy Black Hawkra is inkább egy Gripen fog rástartolni, ha már úgyis ő az, aki látja.) És hadd ne soroljam a problémáimat!
Még egyszer mondom, nincs személyes bajom veled, csak azzal, amit mondasz. Ha bárki lerak egy koncepciót, hogy ő erre akarja használni ezt a gépet és ezért kell neki ilyen-olyan fejlesztés, azt meghallgatom. Szerintem a meteor koncepcionálisan ütközik a gép elképzeléseivel, mert ezt egy 10 millió dollárt érő vasnak álmodták meg, ami nagyon olcsóvá teheti a 100 millió dolláros gépekre a kiképzés egy szakaszát. Erre lett véve, ez az elsődleges feladata, és ebbe zavar bele, ha a gép árának feléért te plusz képességeket raksz rá. Ráadásul egy meteor rakétát te a fronthoz közel akarsz tartani egy nagy intenzitású háborúban, ezért fizettél milliókat a megrendelt csomagért. Ezt a gépet viszont nem szeretnéd egy rétegzett légvédelemmel és még repülő jetekkel rendelkező ellenségnél folyamatosan a front közelében tudni.
Ha ezt az ellentmondást akár te, akár más feloldja, arra a magam részéről nyitott vagyok. Csak itt a te felvetésedben nem látom át az elképzelést, amíg eljutunk odáig, hogy ezzel az oktató géppel akarok megtámadni egy helikopteres légi köteléket vagy bármilyen nagy értékű légi célpontot.
Molninak szerintem a stílushoz nálam jóval nagyobb tudása van a témában, de én kedveltem. Nagyon elkötelezetten harcolt azért, hogy jó színvonalú viták legyenek a fórumon, amiknél ha ütköznek emberek és az elgondolásaik, de legalább előre haladjunk benne, és ez jó, és sokat segített nekünk új ismereteket megtudni.
Igen, ő is elég nyakas volt és ha nem értett valaki egyet, akkor elég keményen bele állt. Én a magam részéről toleráltam a stílusát, mert sokkal hasznosabb volt az ismeretterjesztés terén az, amit csinált, mint amennyire bosszantó, ahogy csinálta.