[HUN] Aero Vodochody / HSC Aerojet Zrt (Hu, 80%) + Omnipol (Cz, 20%)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
121
336
63
Én innen néztem az infót:

FJ44-4M Williams-Rolls F129 Military designation for the derated FJ44-1C with 1,500 lbf (6.7 kN) thrust.
https://www.aero.cz/en/l-39-skyfox/

Csehek szerint amúgy 16.86kN, míg én 16.89-t írtam :)

Az előbb írt számaid alapján kissé problémás lenne felszállnia is :)

Egyértelműen az alacsony fogyasztást preferálták, meg az ITAR mentes hajtóművet. Erről @Allesmor Obranna már értekezett.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 901
44 924
113
https://www.aero.cz/en/l-39-skyfox/

Csehek szerint amúgy 16.86kN, míg én 16.89-t írtam :)

Az előbb írt számaid alapján kissé problémás lenne felszállnia is :)
A gyártó tényleg mást ír - akkor ezt benéztem. :)
Úgy tűnik akkor Williamsből ez a legnagyobb. A következő lépés Honeywell F124 lenne, ami az ALCA-ban van 28 kN tolóerővel...

• Tetszik
Reactions: enzo and dzsoniboj

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 008
113
Szia,

Ha a magyarorszagi autogyarak bedolnek, az durvan erinti az orszag gazdasagat. :-(

Marpedig a 100%-os buntetovam mellett az USA piac megszunik, az amugy sem tul acelos gazdasagi helyzetu autogyarak ettol valoszinuleg padlora kerulnek.
Kerlek, fejezd be a legbol kapott ertelmetlen hulyesegek terjeszteset.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 901
44 924
113
Az új alapján lesz integrálva a felderítő-könnyű támadó Skyfoxra egy alapvető önvédelmi rendszer...

L39-flare.jpg

Ez lesz a magyar A-10-es! :hadonaszos:

• Hűha
Reactions: Kim Philby

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 266
30 045
113
Igazából az a kérdés, hogy az európai hadszíntéren, ahol a legkomolyabb légierők is szárnyasbombákat eregetnek félszáz kilométeres távolságokból a kevésbé komolyak pedig mélységi bevethetőséget jelentő cirkálórakétákra akarnak szert tenni, hogy valahogy valahogy életben maradjanak a legkorszerűbb gépeikkel együtt és ahol a öt kilométer körüli effektív hatótávolságot hozni tudó muníciókkal operáló drónok, mint a Bayraktar teljesen el is tűntek a hadszíntérről, mintha nem is léteztek volna, hogy fog a magyar légierő akkorát hazudni, hogy a világtól elszeparált barlangokban élő kisebb közösségek soraiból úgynevezet "könnyű támadógépekre" pilótákat toborozzon és azokat a barlangból kihozva, mind a kiképzése, mind a karrierje során továbbra is teljes sötétségben tartsa azzal kapcsolatbank, hogy éles helyzetben élete első bevetésén teljesen értelmetlenül és eredménytelenül fog meghalni egy viszonylag szedett-vedett és meglehetősen foghíjjas légvédelemmel szemben is, mint azt a gyakorlatban mindenki láthatja most is.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 220
15 669
113
Amúgy gépbe a Williams FJ44 hajtóművének gyengébb változatát rakták: a FJ44-4M-et 6,7 kN tolóerővel. A neve megtévesztő mert a FJ44-4M valójában a kisebb FJ44-1C egy változata - úgy tűnik ezt a verziót direkt az AERO-nak gyártja a Williams, mert a Skyfoxon kívül semmilyen más típus nem használja.
A valamivel nagyobb FJ44-4A 16 kN tud, de többi alverzió is bőven 10 kN fölött - úgy tűnik szándékosan lett viszonylag "alulmotorizált" ez a repülő.
Szóval gond nélkül lehet nagyobb tolóerejű hajtóművet bele tenni, ha kell: a 2 centivel szélesebb és 15 centivel hosszabb FJ44-2 max tolóereje 10-11 kN - vagyis másfélszerese a mostaninak.
Ha nagyobb terheléshez több "kakaó" kellene, akkor simán megoldható...

williams-engine.jpg
Nem lehet.
Nemrég megnéztem a kis-közepes teljesítményű hajtóműveket, maximum a már alkalmazott Lotarev D20 (L-59) megy bele.
Az viszont ugyanúgy nyeli a naftát, mint az AI-25.
Egyszerűen ez a választék.

FJ44-4M vs. FJ44-2 - itt valamit nagyon elnéztél.
Egy 1-t lehagytál az FJ44-4M elől.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 220
15 669
113
A gyártó tényleg mást ír - akkor ezt benéztem. :)
Valamelyik hülye átírta az eredeti jó értéket.
De alul, a táblázatos részben még jól van (ott a sima FJ44-4 van).
Úgy tűnik akkor Williamsből ez a legnagyobb. A következő lépés Honeywell F124 lenne, ami az ALCA-ban van 28 kN tolóerővel...
Ahhoz már a sárkány teljes áttervezése szükséges.
De akkor már nem egyszerűbb a letárolt ALCÁkat megvenni?

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
Nem lehet.
Nemrég megnéztem a kis-közepes teljesítményű hajtóműveket, maximum a már alkalmazott Lotarev D20 (L-59) megy bele.
Az viszont ugyanúgy nyeli a naftát, mint az AI-25.
Egyszerűen ez a választék.

FJ44-4M vs. FJ44-2 - itt valamit nagyon elnéztél.
Egy 1-t lehagytál az FJ44-4M elől.
Meg lehet(ne) oldani ... ;)

Valamelyik hülye átírta az eredeti jó értéket.
De alul, a táblázatos részben még jól van (ott a sima FJ44-4 van).

Ahhoz már a sárkány teljes áttervezése szükséges.
...még mindig ;) !

De akkor már nem egyszerűbb a letárolt ALCÁkat megvenni?

Azokat, amik még a kaproknak sem kellettek vmiért?
Szerintem kb. 2-3x-os NG(FOX) áron lenne további "éppen-nem jó semmire" kategóriás gép, a vele kedvezményes áron kapott logisztikai rémálommal.

Tévedhetek is, de kicsi az esélye.

.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 028
99 481
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 973
37 358
113
Most egy kicsit a varázsgömbe nézve, korábban már javallottam, az ukrajnai rep.ipar prominenseit el kellene csábítani...ide, "Magaurarországra". Biztos, hogy a lengyelek, csehek, szlovákok is pályáznak erre, még tán a "nyuggerupópaiak" is, de igérjünk mindent. Tanult mberfőt elcsábítani nem kell félnetek jó lesz.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 435
113
Most egy kicsit a varázsgömbe nézve, korábban már javallottam, az ukrajnai rep.ipar prominenseit el kellene csábítani...ide, "Magaurarországra". Biztos, hogy a lengyelek, csehek, szlovákok is pályáznak erre, még tán a "nyuggerupópaiak" is, de igérjünk mindent. Tanult mberfőt elcsábítani nem kell félnetek jó lesz.

Én is csatlakoztam ehhez az irányhoz kb. a Különleges-... első hónapjában!
Semmi gond, hiszen Mi nem vagyunk Előrelátók, és "tép-ezerrel" az "Z-Gyorsítás" az ötleteink nélkül is! :(

...különösen azok, amik a "Taratégiai Nyugalom" fedőnevű baromsághoz kötődnek! :mad:

Egy villámgyorsan változóvá alakult Világ közben ezerrel hagy állva bennünket a sok nem látványos --de fontos-- területen! :mad::mad::mad:

.