[HUN] Aero Vodochody / HSC Aerojet Zrt (Hu, 80%) + Omnipol (Cz, 20%)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dzsoniboj

Member
2011. július 14.
36
84
18
Én innen néztem az infót:

FJ44-4M Williams-Rolls F129 Military designation for the derated FJ44-1C with 1,500 lbf (6.7 kN) thrust.
https://www.aero.cz/en/l-39-skyfox/

Csehek szerint amúgy 16.86kN, míg én 16.89-t írtam :)

Az előbb írt számaid alapján kissé problémás lenne felszállnia is :)

Egyértelműen az alacsony fogyasztást preferálták, meg az ITAR mentes hajtóművet. Erről @Allesmor Obranna már értekezett.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 625
42 025
113
https://www.aero.cz/en/l-39-skyfox/

Csehek szerint amúgy 16.86kN, míg én 16.89-t írtam :)

Az előbb írt számaid alapján kissé problémás lenne felszállnia is :)
A gyártó tényleg mást ír - akkor ezt benéztem. :)
Úgy tűnik akkor Williamsből ez a legnagyobb. A következő lépés Honeywell F124 lenne, ami az ALCA-ban van 28 kN tolóerővel...

• Tetszik
Reactions: enzo and dzsoniboj

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 650
13 856
113
Szia,

Ha a magyarorszagi autogyarak bedolnek, az durvan erinti az orszag gazdasagat. :-(

Marpedig a 100%-os buntetovam mellett az USA piac megszunik, az amugy sem tul acelos gazdasagi helyzetu autogyarak ettol valoszinuleg padlora kerulnek.
Kerlek, fejezd be a legbol kapott ertelmetlen hulyesegek terjeszteset.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 625
42 025
113
Az új alapján lesz integrálva a felderítő-könnyű támadó Skyfoxra egy alapvető önvédelmi rendszer...

L39-flare.jpg

Ez lesz a magyar A-10-es! :hadonaszos:

• Hűha
Reactions: Kim Philby

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 839
29 054
113
Igazából az a kérdés, hogy az európai hadszíntéren, ahol a legkomolyabb légierők is szárnyasbombákat eregetnek félszáz kilométeres távolságokból a kevésbé komolyak pedig mélységi bevethetőséget jelentő cirkálórakétákra akarnak szert tenni, hogy valahogy valahogy életben maradjanak a legkorszerűbb gépeikkel együtt és ahol a öt kilométer körüli effektív hatótávolságot hozni tudó muníciókkal operáló drónok, mint a Bayraktar teljesen el is tűntek a hadszíntérről, mintha nem is léteztek volna, hogy fog a magyar légierő akkorát hazudni, hogy a világtól elszeparált barlangokban élő kisebb közösségek soraiból úgynevezet "könnyű támadógépekre" pilótákat toborozzon és azokat a barlangból kihozva, mind a kiképzése, mind a karrierje során továbbra is teljes sötétségben tartsa azzal kapcsolatbank, hogy éles helyzetben élete első bevetésén teljesen értelmetlenül és eredménytelenül fog meghalni egy viszonylag szedett-vedett és meglehetősen foghíjjas légvédelemmel szemben is, mint azt a gyakorlatban mindenki láthatja most is.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 902
14 642
113
Amúgy gépbe a Williams FJ44 hajtóművének gyengébb változatát rakták: a FJ44-4M-et 6,7 kN tolóerővel. A neve megtévesztő mert a FJ44-4M valójában a kisebb FJ44-1C egy változata - úgy tűnik ezt a verziót direkt az AERO-nak gyártja a Williams, mert a Skyfoxon kívül semmilyen más típus nem használja.
A valamivel nagyobb FJ44-4A 16 kN tud, de többi alverzió is bőven 10 kN fölött - úgy tűnik szándékosan lett viszonylag "alulmotorizált" ez a repülő.
Szóval gond nélkül lehet nagyobb tolóerejű hajtóművet bele tenni, ha kell: a 2 centivel szélesebb és 15 centivel hosszabb FJ44-2 max tolóereje 10-11 kN - vagyis másfélszerese a mostaninak.
Ha nagyobb terheléshez több "kakaó" kellene, akkor simán megoldható...

williams-engine.jpg
Nem lehet.
Nemrég megnéztem a kis-közepes teljesítményű hajtóműveket, maximum a már alkalmazott Lotarev D20 (L-59) megy bele.
Az viszont ugyanúgy nyeli a naftát, mint az AI-25.
Egyszerűen ez a választék.

FJ44-4M vs. FJ44-2 - itt valamit nagyon elnéztél.
Egy 1-t lehagytál az FJ44-4M elől.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 902
14 642
113
A gyártó tényleg mást ír - akkor ezt benéztem. :)
Valamelyik hülye átírta az eredeti jó értéket.
De alul, a táblázatos részben még jól van (ott a sima FJ44-4 van).
Úgy tűnik akkor Williamsből ez a legnagyobb. A következő lépés Honeywell F124 lenne, ami az ALCA-ban van 28 kN tolóerővel...
Ahhoz már a sárkány teljes áttervezése szükséges.
De akkor már nem egyszerűbb a letárolt ALCÁkat megvenni?

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 032
14 034
113
Nem lehet.
Nemrég megnéztem a kis-közepes teljesítményű hajtóműveket, maximum a már alkalmazott Lotarev D20 (L-59) megy bele.
Az viszont ugyanúgy nyeli a naftát, mint az AI-25.
Egyszerűen ez a választék.

FJ44-4M vs. FJ44-2 - itt valamit nagyon elnéztél.
Egy 1-t lehagytál az FJ44-4M elől.
Meg lehet(ne) oldani ... ;)

Valamelyik hülye átírta az eredeti jó értéket.
De alul, a táblázatos részben még jól van (ott a sima FJ44-4 van).

Ahhoz már a sárkány teljes áttervezése szükséges.
...még mindig ;) !

De akkor már nem egyszerűbb a letárolt ALCÁkat megvenni?

Azokat, amik még a kaproknak sem kellettek vmiért?
Szerintem kb. 2-3x-os NG(FOX) áron lenne további "éppen-nem jó semmire" kategóriás gép, a vele kedvezményes áron kapott logisztikai rémálommal.

Tévedhetek is, de kicsi az esélye.

.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 897
34 995
113
Most egy kicsit a varázsgömbe nézve, korábban már javallottam, az ukrajnai rep.ipar prominenseit el kellene csábítani...ide, "Magaurarországra". Biztos, hogy a lengyelek, csehek, szlovákok is pályáznak erre, még tán a "nyuggerupópaiak" is, de igérjünk mindent. Tanult mberfőt elcsábítani nem kell félnetek jó lesz.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 032
14 034
113
Most egy kicsit a varázsgömbe nézve, korábban már javallottam, az ukrajnai rep.ipar prominenseit el kellene csábítani...ide, "Magaurarországra". Biztos, hogy a lengyelek, csehek, szlovákok is pályáznak erre, még tán a "nyuggerupópaiak" is, de igérjünk mindent. Tanult mberfőt elcsábítani nem kell félnetek jó lesz.

Én is csatlakoztam ehhez az irányhoz kb. a Különleges-... első hónapjában!
Semmi gond, hiszen Mi nem vagyunk Előrelátók, és "tép-ezerrel" az "Z-Gyorsítás" az ötleteink nélkül is! :(

...különösen azok, amik a "Taratégiai Nyugalom" fedőnevű baromsághoz kötődnek! :mad:

Egy villámgyorsan változóvá alakult Világ közben ezerrel hagy állva bennünket a sok nem látványos --de fontos-- területen! :mad::mad::mad:

.