Az osztrák SCAR-POD lényegében szinte bármilyen "gömböt" be tud fogadni. Nyilván nekünk az MX-15-ös lenne ideális - ha már ez az irány.
Pedig egyelőre ezt a SCAR-POD-ot nyomják, ami jóval olcsóbb vélhetően mint egy Litening.
Az MX-15D amúgy nem rossz "gömb" - katonai célra is.
Persze felderítőnek ez így nagyon sovány - ezt a szintet bármelyik drón is "tudja".
Hogy valamennyire használható legyen ez kellene:
1. Önvédelmi rendszer: besugárzás jelzők, rakéta indítás jelző, dipol és fáklyaszórók meg DIRCM.
Erre pl.
Elbitnek vannak kész megoldásai - pár tízkiló az egész rendszer, simán elbírja a L-39-es
Legyengített légvédelem mellett így már talán használható lenne könnyű támadóként.
2. Megerősített felfüggesztők: agy régebbi ábra szerint 400 kg a legerősebb felfüggesztő pont a gépen. Azóta erről nem közöltek infót, de ezeknek a teher bírását meg kellene növelni legalább 500 kg-ra hogy komolyabb konténereket és bombákat is elbírjon.
3. Jó lenne ha "EOS gömböt" magára gépre építenék rá és így nem foglalna felfüggesztő pontot. Sztem radart tenni rá esélytelen meg valószínűleg felesleges is, de egy orrba behúzható "infra gömb" hasznos lenne földi célok megtalálásra és drón vadászatra is. Korábban láttam olyan képet ami alapján az orrkúp helyén sok a szabad hely. Akár behúzhatóvá is lehetne tenni a gömböt.
Konkrétan az osztrák SCARPOD-osok gyártanak ilyen "kamera-liftet" repülőkre:
ISR aircraft solution, System Integration, Surveillance Aircraft, Special Mission Aircraft, Multi Mission Aircraft, Surveillance Platform, ISR Platform, SCAR-Pod, Airborne LINX, Mission Management System, Mission Management Unit, Carbon Fibre, EASA Certification Radomes, Bracket, Workstation...
www.airbornetechnologies.at
A
felderítő verziónak SAR randar konténer illetve SIGINT konténerek kellenének.
Pl.
EL / M-2060P - ez 590 kg és elég komoly SAR radar földi célpontok felderítésére: 1-3 méteres felbontás, legalább 170 km-es látótáv, 100 fokos látószög.
Ez már olyan képesség lenne amit nem tudnak a drónjaink! 170 km-es hatótávval még az ellenséges légvédelemtől is kellő távolságra van.
Ehhez a has alatti felfüggesztőt kellene meg erősíteni, mert a legutolsó ismert infó szerint az csak 295 kilót bír...
Szárnytartókra meg lehet tenni ELINT-podokat - ezek max 200 kilósak ahogy néztem. Ezeket a legkülső függesztők is elbírják.
A támadó gépek esetén fegyverzetnek meg elég sovány a max 15 km-ről bevethető lézerbombák.
A rakéta-blokk meg géppuska-pod teljesen felejtő - utóbbi talán Shahed szerű drónok ellen lenne használható.
SPICE250 bombákat illetve BRIMSTONE rakétákat kellene integrálni rá, amik biztonságosabb távolságból bevethetőek.
Mindet persze scifi, mert biztos nem fognak annyi pénzt költeni erre, hogy egy kicsit is használható legyen.
Majd rádobnak egy SCARPOD-ot, aztán le van tudva ez a "felderítő verzió"...