1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Airbus A319

Diskurzus a(z) 'Szállító repülőgépek' témában - borisz által indítva @ 2018. január 3..

Címkék:
 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Jó meglátás. 2019-ben mikor is megyünk a Baltikumot védeni? Addigra biztos megoldják. Meglátjuk hogyan.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Nem a 2016-os családi napon láttak legutóbb Gripenre függesztve Maverick-et?
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Gripenek ittlétük alatt kb. 10 ezer + felszálláson voltak túl. Kétlem, hogy van olyan aki mindent látta és meg tudná mondani külsős, hogy hányszor volt gépen. JTAC-kal tudtommal volt gyakorlat sőt, az LGB beszerzés előtt is szofveresn magát a célzási folyamatot gyakorolták a géppel.
   
  arcas likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kvalifikáció az csak egy papír. Jó reggelt, ha olvasnád végre az írásaimat, idézet következik:


  Na, ennek fényében akkor a 29-esnek milyen képessége és kvalifikáció voltak? A fő fegyverzettel lényegében a teljes szolgálat alatt nem lőttek egyszer sem. Szimulációs lehetőség 0. Epic.


  A Gripent ki és miért nem engedné harcolni...?

  A svédek készletéből lőnek. Az elsők nem hazaival lőttek, ezért is fizettünk.
   
  arcas likes this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a mondatot nem értem és a fentit sem. Mit jelent az, hogy "M"...? Alany, állítmány, tárgy. Próbáljunk már egy épkézláb mondatot leírni... Az előzőben is rákérdeztem, hogy mit jelent a mondat, mert érthetetlen volt.
  Ez 0-24 órát jelent? Igen, kb. 1-2 hétig, utána esne a 0-24 órás lefedés, de ezt is csak korlátozott területen lehetne és max. géppár erővel igen megfeszített üzemmel.
  Mikor esik már le, hogy az ilyen kérdés önmagában értelmezhetetlen? Ki ellen? Szeriba? USA? Ukrajna? Egyszerre mind?
  Ezekre a gép képes többnyire (hadszíntér jellegű felderítésre nem, arra a TGP nem alkalmas), csak a flotta méret miatt nem egyszerre mindre. Na és a környező országban melyk légierő az, ami képes erre? Ööö, bocs, még egyre sem...

  A Gripen CAS képes. Ajánlom figyelmedbe az Air Base Blog-ot. A Gripen-es írásban is ott egy rakás link a 45. oldalon meg később is. Mi a frászkarikának írok én vagy más, ha nem olvassátok el...?

  http://legiero.blog.hu/2012/11/26/jtac_air_capability_jtac_0
  http://legiero.blog.hu/2017/03/26/elorelepes_es_kisertes_jtac-fronton
  http://airbase.blog.hu/2017/05/31/virtualis_harcter
  http://airbase.blog.hu/2012/03/25/munkaban_az_eloretolt_repulesiranyitok
  http://airbase.blog.hu/2012/03/09/cleared_hot_engedely_az_elesre
  http://airbase.blog.hu/2010/09/07/eloretolt_repulesiranyitok

  AA képesség jó volt és megvolt, a környezetnek bőven megfelelő szintű volt az AIM-9L felújítva AIM-120-szal. Ebből most kiesett az AIM-9. Ez baj.
  Nem, mert frappánsan nem lehet...
  Mert nem lehet. Értelmes kérdést is feltenni művészet. Peremfeltétel és kezdeti feltétel nélkül differenciál egyenleteknek végtelen sok megoldása lehet. Egy le nem határolt kérdésnek is. Mikor tetszik ezt megérteni végre...?
  Ahhoz képest, ahogy a szárazföldiek kinézek a Gripen flotta űrtechnika és kurvára fényes. A 29-es flottához képest is. A magyaros a szárazföldi erő inkább az. Lényegében nincs nehézfegyverzete.
   
  arcas and alfa74 like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ha ismered a kecskeméti spottereket és követed a facebook oldalaikat, akkor azért elég jól lehet látni, mikor mi történik, valaki mindig kimegy egy kicsit nézelődni.

  Persze, ha szimulátoron vagy szoftveresen gyakorolják, az tényleg nem látszik.
   
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Naezt megkaptam.Hát kelleteznekem?:)
  Probálom modernizálni szohasználatomat,mert kicsit avittas.Különben fejlődök,most már két ujjal is"tudok"gépelni.;)
  Gombhoz varrom a kabátot,de számomra a gomb Magarország.És a kabátja kelenleg igencsak toldozot-foltozot,rongyos.
  Mivel nem követtük CostaRica példáját,van hadseregünk.Ennek elsőszámú deklarált célja a honvédelem.Továbbá feladata a nemzetközi eggütmüködésekben való részvétel.Hát ez igy elég általános.Elsőnek próbáljuk behatárolni,miféle harccselekmény érheti kishazánkat.
  Legdivatossabb manapság a terrorizmus.Az rendvédelmi feladat,ez esetben a hadsereg kiegészitő feladatot lát el.
  Általános háború,mert az pl. az oroszok támadásba lendülnek.Nem valószinű.Ha mégis,ott mi mellékszereplök leszünk.NATO szövetségben való eggütműködésre kell alkalmanak lennünk.
  Valameik szomszédos ország.Jelenleg nem valószinü,de nem kizárható.(sorosként én is markereztem jugó gépeket a LeletVégPont müszerkabinjában)A konfliktusok valószinsithető oka lehet a határon túli magyarság,éés a hagomános ellenségkép,tulzásba vitt nacializmus,szimpla politikai okok.
  Ebböl nekem az jön ki,hogy Oo. jellegű ellenséggel szemben önnáloan csak halogató harcra,illetve harckészség megörzésére játszhatunk.Ahogy a szerbek az AF alat.Nehezzebb dió a valamely szomszédos ország.Potenciálisan legvalószinübb lehetséges ellenféllel eg szövetségi rendszerben vagyunk,ergo nem számithatunk feltétlen a védelmére.(török-görög eset)Vagyis a haderőnek képesnek kell lennie elháritani,de legalább elviselhetetlenül veszteségterhesnek tennie egy ellenünk irányuló támadást.Eközben elegendő ütőerőt kell tudni felmutatni,hogy elriasszon egy magyar kissebbség elleni meggondolatlan cselekméntöl.
  Eközben a haderőnek alkalmasnak kell lennie ENSZ,stb szervezetekben felválalt tevékenségek elválalására.(póriassan missziózásra)
  El kell tudnia látni katasztrófák,vészhelzetekben elvárható feladatokat(pl árviz esetén)
  Majd holnap eljutok oda is,hogy miért kéne az Airbusokat fejleszteni,de eddig elég szabatos?
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen az valóban csak egy papír ellenben véresen komolyan veszik.Pl JTAC ha évente kétszer nem irányít éles fegyverhasználatot (nem háborúban)akkor elveszti a jogosultságát,onnantól kezdve a rádió közelébe nem engedik nem,hogy háborúban de gyakorlótéren sem.Hiába irányított előtte több száz éles fegyverhasználatot,senkit nem fog érdekelni.
   
  fishbed likes this.
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szóval kifizettünk egy halom pénzt a rakétákért amit hagytunk tönkremenni a raktárban?
   
  fishbed and alfa74 like this.
 10. beta

  beta Well-Known Member

  Az hogy légi utántöltő képesség mennyire kéne nekünk, azt nem tudom. Elsőre azt gondolnám, hogy nem kell, de a katonákat kell megkérdezni.

  Én arról írtam, hogy az új gépeknek alacsony lesz a kihasználtságuk, tehát spórolni nem lehet velük, még ha Brüsszelbe is járatnánk őket. Csak biztonsági-kényelmi okok miatt jók. Ami persze szintén lehet szempont, csak mivel semmi lényegi fejlesztés nincs más, így kilóg a lóláb...

  Másrészt az MH gyakorlatilag fel van már számolva. Nincs komoly fegyverzet. Katonák száma és kiképzettsége is probléma.

  Harmadrészt meg felszámolták Magyarországon a demokráciát. A hadsereg meg simán végignézte. Sokra megyünk ilyen hadsereggel...

  Azt nem mondtam, hogy tanker verzió kell nekünk az A319-ből. Még azt sem, hogy kéne-e egyáltalán nekünk tanker. Azt nem is tudom. Csak a német gépek többfeladatúsága jóval komolyabb. Ehhez hozzáadva a nagyobb hadseregméretet, a kihasználtságuk is magasabb lehet.

   
 11. emel

  emel Well-Known Member

  - Ahhoz képest hogy szerinted fel van számolva a MH, elég sok pénzbe kerül, szóval szerintem nincs felszámolva "csak" túl alacsony szinten van tartva, szóval ha már van, akkor többet kellene költeni rá.
  - Ha fel lenne számolva a demokrácia, akkor te már nem olvasnád a válaszomat, mert valahol a sötétben gondolkoznál arról érdemes volt-e irkálni a HTKA-ra. Gondolom akkor még nem éltél mikor tényleg nem volt itt demokrácia csak "proletárdiktatúra", így fogalmad sincs milyen az. A hadseregnek meg nem a belpolitikai viták lerendezése a dolga, hanem a külső támadás elhárítása. Sajnos ma arra se lenne képes, ezért kellene többet költeni rá.
  - Én kivétel nélkül olyan gépekről írtam amik utasszállítóból lettek tanker/többfeladatú gépre átalakítva, erre te bemutatsz egy kifejezetten teherszállító rámpás-gépet "cáfolatként". Nem ugyanaz a kategória, nem versenytárs abban a feladatkörben ...
   
 12. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  -Magyar Honvédség talán képes lenne egy 20-30 km határszakasz 24 órás tartására. Talán, de ez is inkább elméleti lehetőség.
  - Papíron a választások Csecsenföldön, és más oligarchavidékeken is azok. Papíron.
  -*megint elméleti tétel, de mintha olyan szerepelne a katonai esküben, hogy:

  Én XY tiszt/altiszt esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom, hűséges honvédje leszek. Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, a törvények betartásával és betartatásával, a rám bízott honvédek és fegyverek erejével, életem árán is megvédem. Elöljáróim parancsainak engedelmeskedem, alárendeltjeimet jogaik tiszteletben tartásával vezetem, róluk emberséggel és felelősséggel gondoskodom.”

  A 22-es csapdája a vastagon kiemelt és a dőltbetűs kiemelés szembenállása.

  Ha ollyan a törvény, nem védheted az eltörölt jogokat:(
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezt most az orosz rakétákra érted vagy au AIM-9-re? A keszit azzal adták, szóval nem rohadtak, ezen felül magyar készletből is lőttek. A rakéták sansosan üzemképesek, csak a pecsét nincs rajtuk, mert az az összeget sem fizettük ki érte, ami az élettartam hosszabításhoz kell.

  (Szó se róla az Ancsák élettartam kitolása állítólag úgy történt, hogy benézett a pecsétes szerv ide-oda és rányomta a pecsétet...)

  Egyébként cuki, hogy űgy beszélsz erről a képességvesztésről, mintha egyedi lenne. A T-72-esek is állva rohadtak szét...
   
  alfa74 and endre like this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  A légierőről van szó minek beszélnék a T-72-ről?
   
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Egyrészt nem ebbe a posztba való ez a gondolat. Másrészt tömören nem igaz amit leírtál. Amennyiben igazad lenne, nem írhatnál sem itt, sem máshol ilyesmit le egy diktatúrában. Harmadrészt ellentmondasz önmagad gondolatmenetének, hogy a haderő segítségével szeretnéd politikai hatalomban látni az általad elképzelt ideális politikai erőt. Na pont az nem lenne demokrácia. Arról nem a jelenlegi kurzus tehet, hogy több cikluson keresztül és a már zajló kampányban, az ellenzék még egy kósza mondatot sem, nemhogy programot, ki tudott volna nyögni magából, hogy mit is tenne az országban, a fontos dolgokkal, ha választást nyerne. Na ez is off hozzászólás volt it, bocsánat...
   
  Matróz Kommandó likes this.
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Mióta tart már ez az állapot? Legalább egy éve. Tényleg egy vicc, hogy ha "kell", milliárdokat rántanak elő a tartaléknak hívott varázskalapból, MH esetén meg szarnak bele egy ilyen alap, már meglévő képességbe. :(
   
  fip7, fishbed and alfa74 like this.
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen. Ezért írtam azt a gripenes írásba, hogy ötletszerű az egész. Vesznek tízmillió eurókért két új A319-et, de nincs ennek töredéke arra, hogy a meglevő dolgoakt hadrendben tartsák.

  Ez a kibasztott ország minden téren ilyen, ami "köztulajdon". Fehúzunk egy metrót, nem tartjuk karban szétrohad és kurvadrágán évekig mehet a felújítás. Felhújítunk egy majdnem 20 km-es villamosvonalat mindenestül és 3 év után rohad szét. Van világszínvonalú vadászgép, de fillérekért hagyják kiesni a fegyverzetet. Stb, stb.

  Üzemeltetési kultúra 0 ebben az országban, legalábbis felülről jövő támogatást nézve.
   
  fip7, anonim999 and alfa74 like this.
 18. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Ez nem igaz, többször láttuk gyakorlaton. Most várok egy képre, ha megkapom privátban elküldöm. (Fent volt facen, de valamiért most nem találom.)
   
 19. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Az A319 beszerzés helyességében nem értünk egyet, viszont sajnos a tapasztalatok alapján könnyen lehet, hogy 3-4 év múlva a földön fognak rohadni. :(
   
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Folytatás.Ha más értelme nincs is,legalább gyakorlom a pötyögést.(Rámfér:D)
  Lahatároltam,hogy kivel kerülhetünk(szerintem) konfliktusba.Most megpróbálom lehatárólni a konfliktus jellegét.
  Naghatalmi háború esetén nemvalszinű a közvetlenül ellenünk inditott háború.Gazdsági eszközkkel egyszerübben,olcsóbban ránk kénszerithetik akaratukat.Póriassan szolva,nem érúnk annyit,hogy háborut inditsanak ellenünk.A haderőnek túlélőképességgel,és veszteség okozási képességgel ezt a hatást kell tudnia erősiteni.
  Szövetségi rendszerben alkalmasnak kell lennünk az eggütműkdésre,elérni az ehez szükséges felkészültséget
  Technikailag a számbavet lehetőségek nem igényelnek különböző felkészültséget.Lehetséges a számbavet lehetőségeknek ugyanazon eszközrendszernek megfelelni,amennyiben a beszerzésnél a követelmények szempontjait megfelelően álitják össze.A személyi állomány kiképzésére ugyanez vonatkozik.(szerintem a kiképzés a fontossabb)
  Nézzük a szomszédos ország esetét.Ezesetben a legvalszinübb,és a mi esetünkben legerőssebb,állam haderejéhez,lehetőségeihez kell igazitani a szükséges képességeket(ezen országot nevezzük Titániának:))
  Általános öszfegyvernemi(klasszikus) háború.Nem valszinű,de lehetséges.
  4.generációs és hibrid háború(nemtudom mi ezekben az újdonság,évezredek óta viselnek igy háborut,csak a technolgia változot,az elv nem)Nem valószinű,lehetséges
  Terrorista jellegű támadások.Nem valszinű,lehetséges.A leginkább valszinűsithető előző háborútipus estén valszinű.Rendvédelmi/titkosszolgálati hatáskör,a hadsereg támogató feladatokat végez.
  Külszolgálati,missziós feladat esetén,az adott feladt határozza meg a körülményeket.Legvaloszinübb a békefentartó,illetve a 4.generácis körülmények(gerilla tevékenség,terrortámadások)
  Megvan a követelménrendszer.Most megoldást kéne találni ezen követelmények kielégitésére.Mindezt úgy,hogy a legnagyobb problémát jelentő körülmény a -Pénzhiány.(hogy mennyire rossz hatékonságú és korruptak a krülmények,azt most ne firtassuk).Tehát számoljunk le a Leo2a7 hk.,Puma/Boxer gyhj.,Pzh2000 tü, összetételű nehézdandárok sorával.Ha ajándékba kapnánk,a fentartani akorsem tudnánk öket elegendő mennyiségben.Költséghatékonnyabb megoldás kell.Folyt. köv.
   
  tonyo likes this.

Ezen oldal megosztása