Igazság szerint a kettő együtt. Mármint a repülés közbeni rakéta hajtás, és a rakéta hátsó részén lévő stab. szárnyak hatására együttesen.
A stab. szárnyak kinyílásával, az oldalszél a rakéta hátuljára erősebben hat. Maga rakéta befordul a szélirányával ellentétesen.
Egy puska lövedékek esetén ez nem jelent problémát, mivel a gyorsító erő repülés közben már nem hat rájuk, ráadásul a hosszuk nem annyival nagyobb az átmérőjüknél, mint az PG rakétánál. Ez utóbbi azért fontos, mert egyrészt messzebb van a rakéta függőleges tengelyétől a rakéta eleje és vége, valamint a stabilizátor szárnyak. Ezáltal nő az erőkar amin a szél nyomása hat. Illetve a stab. szárnyak is plusz felületet adnak, amivel nő a szél oldal irányú hatása.
Tulajdonképpen a hagyományos lövedék saját inercia rendszerében végig egyenesen repül csak hát körülötte a levegő mozog. Így a saját inercia rendszere is.
Ez arányaiban rövid lövedék esetén minimális instabilitást okoz, amit a huzagolás okozta perdülettel lehet kompenzálni. Tehát becsapódáskor nagyjából csak a szél oldalirányú nyomása hat rá emiatt a szél "hajtási" irányában fog eltérni a céltól. Egyszerűbben sodródik. Balról érkező szél esetén jobra tér el a lövedék.
A rakéta esetén, ha nem lenne megpörgetve akkor repülés közben a szél hatására instabillá válna és elkezdene vízszintes tengelye (majd pedig minden tengelye) körül forogni. És gyakorlatilag véletlenszerű röppályát fog leírni, irányítatlanul.
Ugyan ez lenne érvényes a hagyományos nyíllövedék esetén is, csak ott sokkal kisebb lenne az eltérés az eredeti iránytól, ha nem lenne megpörgetve.
A rakéta hajtású megpörgetett lövedék (PG-7) esetében viszont a szél nyomása ellenére a hossztengely körüli forgás miatt stabil lesz a röppálya, csak a menet közbeni befordított test kap egy:
- a szél hatásánál sokkal nagyobb,
- azzal ellenkező irányú hatást,
- mégpedig a repülés irányától eltért hossztengelyre ható erőhatást (a rakétahajtómű tolása), aminek eredője pont a széllel ellentétes vektorú lesz.
Nyilvánvaló, hogy túl zavarosan írtam le. Ennél van egy sokkal egyszerűbb is:
Gyakorlatilag a szél ad a rakétának egy nem rendesen kiforgatott PIT-manővert, ami annak hatására új irányba fog továbbrepülni.
Nagyon kerestem specifikus RPG topicot, de nem találtam, úgyhogy itt hagyom.