Akkor viszont fogalmam sincs, hogy mi miatt lép fel az a jelenség, amit
@Filter említett, hogy az M855 lövedéke hajlamos visszapattogni, a 43M meg nem. Talán akkor amiatt lehet, hogy az M855 magja két részből áll, de nem tudom.
Ahhoz nem is írtam, hogy hegy lenne.
Szerintem ez azért eléggé relatív. "Csak" kétszeres az ára, viszont nem sokra megy az ember az olcsóbbal, ha az meg nem viszi át a fedezéket, páncélt, stb. vagy épp, mint ami Afganisztánban jött elő, hogy nem elegendő a stophatása, mert vékonyabb testek esetén nem tudja megfelelően leadni az energiáját a rossz célballisztikai tulajdonságai miatt.
Nem mellesleg, még a 7.62x51 M80-nál is jobb a páncéltörő képessége, meg az emberek elleni hatékonysága is.
Ha valaki nem ismerné, itt van az összehasonlítás, M855 vs M855A1
Gyakorlatilag az 5.56x45-ös lőszerben lévő lehetőségeknek a még értelmes áron történő kimaxolása az M855A1.
Erről én nem vagyok meggyőződve. A 4-5-szörös hangsebességgel repülő, viszonylag nagy tömegű és nagy átmérő-hossz arányú, kifejezetten kemény acél és kerámiapáncélok átütésére tervezett lövedékek esetén lehet, de egy kevesebb, mint háromszoros hangsebességgel repülő kis tömegű és átmérő-hossz arányú és még általános célra (vékonyabb acélrétegek, kevlár és egyéb lágyabb anyagok átütésére akár egyszerre is) tervezett lövedék esetén már nem feltétlenül.