Egy .308-hoz , felesleges.10×- es bőven jó.
Szia,
Alapvetoen DMR (tamogato lovesz/raj mesterlovesz) szerepkorben a gyors celzas es a pontos talalatot lehetove tevo reszletgazdag kep a 2 szempont, ami elvarhato egy tavcsotol (a nyilvanvalo mukodokepessegen kivul).
A gyors celzast az segiti, ha kicsi a nagyitas, mert minel kozelebb van az 1-hez a nagyitas, annal gyorsabb.
De szerintem ha 100 m-en belulre akarnak loni, akkor hasznaljanak kiegeszito piros-pontot, vagyis tavcsovel ezen belulre nem akarnak loni, es ilyen tavon a 3-5x nagyitas mar boven eleg gyors celzast tesz lehetove. De mar 2016-ban is a 2. vonalbeli (pl. Magyarorszagon gyartott) tavcsovek is tudtak egy 4-szeres zoomot, vagyis mar ezek is kepesek voltak 3-12x kozotti nagyitasra:
Viszont a csucs optikai minosegu tavcsovek ennel sokkal nagyobb zoomtartomanyt tudtak, pl 3-27x:
Vagy az optikailag kicsit gyengebb, de nagyon eros szerkezetu 5-25x-ek, amik raadasul nagyon gyorsan hasznalhato szalkeresztel vannak ellatva (loszer ballisztikajahoz igazitva, igy allitas nelkul, celpontathelyezessel is lehet celozni, ami ugyan kicsit pontatlanabb, de cserebe sokkal-sokkal gyorsabb, es a szalkereszt minden nagyitason egyarant hasznalhato):
Vagyis a gyors celzas nem indokolja a max nagyitas 10-re korlatozasat (ha van red-dot is a fegyveren).
Ezzel szemben a reszletgazdag latvany igen fontos ahhoz, hogy pontos lovest lehessen leadni (sot, ahhoz meg fontosabb, hogy a celt felismerni es azonositani lehessen, hiszen nem minden ellenseg rohan szazad kotelekben felenk, viszont egy alcaruhas embert tobb szaz meterrol felismerni mar kell a nagy nagyitas - igaz ezt sosem probaltam). Nagyjabol 32x nagyitasig egyertelmuen minel nagyobb a nagyitas, annal pontosabban lehet loni (e felett egyre gyakrabban okoz problemat a szallo por es a remegve felszallo meleg levego - mirage, amiknek a zavaro hatasat is felnagyitja a tavcso, ezert pl. 42x nagyitas sokszor nem jol hasznalhato, erdemesebb lejjebb tekerni).
Osszefoglalva: szerintem nagyon elavult nezet, hogy eleg a max 10-szeres nagyitas egy tamogato puskan, inkabb 25-32 korul van az idealis max nagyitas, mikozben 3-5 kozott a min. nagyitas, plusz melle egy kiegeszito red-dot (ami nyilvan nagyitas nelkuli).
ui. a hozzaszolasban megtalalhato minden foto sajat keszitesu.