[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 091
33 215
113
amicsi SIGINT segítséggel meg tudják találni az ellenséges radarokat, akkor mi is megugorjuk
Ja,hát amcsi SIGNIT segitségével alighanem mi is megugorjuk.....De amcsi segitség nélkül amcsi technikát már nem biztos.
Ruszkik az AN/TPQ 36/37 radarokat,ha nem is könnyen,de be tudják mérni,tudják zavarni.2014ben viszont vért izzadtak a TPQ49 bemérésével......És azóta fejlődött a teknyika.
REH egy olyan terület,amiről mi olvasunk,az már elavult....És még azt sem értjük.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Aladeen
K

kamm

Guest

REH pedig olyan dolog,amiről csak annyit tudok mondani,hogy kiemelkedő fontosságú.De a technikai finomságaira csak annyit tudok mondani,hogy nyihaha....Egyszerűen még csak csúzlival se tudok hozzálóni,csak nagyon felületes ismereteim vannak róla.Dehogy nagyon fontos,abban biztos vagyok.

REH egy olyan terület,amiről mi olvasunk,az már elavult....És még azt sem értjük.

Ezeket most itt megmentem az utokor szamara. :cool:

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 507
41 783
113
Ez is érdekes lehet nekünk:
A RAFAEL EPIK néven futó rendszere lehetővé teszi a "buta" 122 mm-es és 160 mm-es valamint 227mm-es rakéták pontos célra vezetését is, ha az ellenség GPS-zavarást alkalmaz. Elektrooptikai fej IIR és SAL technológiát alkalmaz, képes felismerni a célképét az eltárolt kép alapján és arra rávezetni magát. Az EPIK-kel felszerelt rakéták szórása csak 3 méter és gyakorlatilag immunis az EW tevékenységre.
SAL-nak köszönhetően akár mozgó célokat is támadhat.

Az EPIK lényegében a Spice irányított bomba-család irányítófejének és rendszerének rakétákra applikálásaként született meg.

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 791
2 371
113
A RAFAEL EPIK néven futó rendszere lehetővé teszi a "buta" 122 mm-es és 160 mm-es valamint 227mm-es rakéták pontos célra vezetését is, ha az ellenség GPS-zavarást alkalmaz. Elektrooptikai fej IIR és SAL technológiát alkalmaz, képes felismerni a célképét az eltárolt kép alapján és arra rávezetni magát. Az EPIK-kel felszerelt rakéták szórása csak 3 méter és gyakorlatilag immunis az EW tevékenységre.

Az EPIK lényegében a Spice irányított bomba-család irányítófejének és rendszerének rakétákra applikálásaként született meg.

Top cucc

• Tetszik
Reactions: Aladeen

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 164
20 392
113

Egy a bibi! Kurvadrága! És azt hogy minden db 122 mm-es raketát mondjuk felszerelj vele kifizethetetlen'

• Tetszik
Reactions: kamm

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 507
41 783
113
Egy a bibi! Kurvadrága! És azt hogy minden db 122 mm-es raketát mondjuk felszerelj vele kifizethetetlen'
Szerintem 122-essel nem is kell foglalkozni, elég lenne a 160-astól fölfelé venni/gyártani a PULS rakétáit. + Nem kell "mindet felszerelni": elég speciális esetekre, amikor zavarás van vagy mozgó cél. Pl. ha magát a GPS zavaró eszközt akajuk kilőni, akkor mehet rá egy ilyen EPIK rakéta, hogy aztán mehessen a többi GPS vezérelt rakéta is a környékbeli célokra.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 507
41 783
113
"Táj-jellegű" MLRS a PULS alapján, ez kellene nekünk is
Remélem hogy nálunk is ez fut be. A Cumó és HIMARS rakéta választéka kisebb. Gyártás szempontjából az előbbit már elvitték a polákok, a HIMARS-ra meg úgy sem kapnánk gyártási lehetőséget. Kicsit tartottam tőle, hogy Cumóval jön haza MG Koreából... :D

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 791
2 371
113
Remélem hogy nálunk is ez fut be. A Cumó és HIMARS rakéta választéka kisebb. Gyártás szempontjából az előbbit már elvitték a polákok, a HIMARS-ra meg úgy sem kapnánk gyártási lehetőséget. Kicsit tartottam tőle, hogy Cumóval jön haza MG Koreából... :D
Az álltalad leírt légierős bomba/rakéta becsatlakozási pontok miatt is gazdaságos lehetne.

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 791
2 371
113
Az egyik beszerzés , ami nagyon szeretném hogy megvalósuljon!

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 809
8 732
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 821
34 847
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 507
41 783
113
Én időben szóltam, hogy vegyük meg a technológiát és gyártsuk rakétástúl.
Egyelőre még az SRBM sincs kész hozzá, a PULS-hoz meg kettő is van (150km-es Extra és 300km-es Predator Hawk).
Kicsi a rakéta választéka a Cumónak.

A PULS-hoz meg az Ice Breaker lesz integrálva CM-nek várhatóan, az a Delila váltótípusa. Az Ice Breaker hatótávja is majdnem kétszerese a NSM-nek.

A PULS sokkal jobb rendszer szerintem - sokkal. ;)

Last edited:
K

kamm

Guest
Egyelőre még az SRBM sincs kész hozzá, a PULS-hoz meg kettő is van (150km-es Extra és 300km-es Predator Hawk).

A PULS-hoz meg az Ice Breaker lesz integrálva CM-nek várhatóan, az a Delila váltótípusa. Az Ice Breaker hatótávja is majdnem kétszerese a NSM-nek.

Hihetetlen, hogy sajat magadat linkeled forrasnak... :oops:

• Tetszik
Reactions: mrtwelvetrees

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 507
41 783
113
Hihetetlen, hogy sajat magadat linkeled forrasnak... :oops:
A wikicikkeimet linkelem, ahol egyébként minden információnak be van hivatkozva a forrása. PULS esetében a ELBIT saját weboldala és PULS-prospektusa a forrás néhány másik weboldal mellett.
Az ICE BREAKER wikicikkem esetében néhány ismertebb hadtechnikai híroldal a forrás a gyártó saját weboldala mellett.

Egyik információt sem én "találom ki" a semmiből! Ami "open-source" angolul elérhető az adott eszközről azt el szoktam olvasni és beleszövöm a szócikkbe.
Ami a saját következtetésem, elképzelésem azt külön jelzem itt a kommentekben is. (pl. "szerintem", "vélhetően")

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 791
2 371
113

Tegnapra

• Tetszik
Reactions: Aladeen