Igen,közelednek az álláspontok.Egész jól közelednek az álláspontok.
Igen, az "amcsi légimozgékony erők" meg "Rangerek" -ek mellé lehetne hozni a spec-ops -ot meg TIER-1 -t meg hasonlókat - ebből a szempontból jó példák, valóban nincsenek "agyig páncélozva". Ugyanakkor én sem véletlenül nem hoztam fel a KRD -t meg hasonlókat. Ezeket semmilyen módon nem keverném egy kontextusba a "területvédelmi" -sekkel vagy egyéb tartalékosokkal.
Azaz eddig végtelenül leegyszűsítve:
- fő manővererők (nehéz- és közepes dandár): mindenből a legjobbat jeligére. A saját tartalékuk egy-egy tartalékos zlj -vel a dandárokon belül azonos eszközökkel és kiképzéssel - javarészt leszerelt katonákkal.
- KRD (ha már említve lettek): mindent amit akarnak jeligére.
- egyéb "speciálisok" (pl. vegyivédelmisek stb.). Saját speckó járműveik. Plusszban azért előkerülhet ide is valami PSZH, mert pl. a vegyivédelmiseknél is van BTR most is, de a lényegen nem változtat.
- területvédelmisek: egész egyszerűen nem lesz mindenki aki megüsse azt a szintet. Egyébként érdekes módon nem is kell. Kell targoncás, sofőr, EÁP kiegészítésnek, őrzés-védés. Meg persze helyi ellenálló sejtek stb. És az előbbiekből is sok fog kelleni - több, mint amennyi békeidőben van. Ide is lehet ahol kell Yörük/Gidrán. Azért egy 12,7 mm -es géppuska jól tud jönni bizonyos helyzetekben illetve, ha nem letolt gatyával kéne bemenni egy faluba. Persze itt lehetnek páncélozatlan járművel is ...
Az izgalmas kérdés a 5 zlj Szittya. Ez lenne a manőverező " könnyűpáncélos gépesitett erő" vélelmezhetően. Jelentős tartalékos részhalmazzal elméletileg amit tudni lehet eleddig róla. 5 zlj -nek már szabad szemmel is észrevehető járműigénye lenne. BTR már a múlt lassan - igen. Adott esetben az sem lenne baj, ha pl. egy századból egy-két járműre akár 30 mm is férne (most csak hülye pl. Fuchs 1 -re is mehet 30 mm -es gpá torony). Meg mindenféle "egzotikus" dolog is. Esetleg úszni is tudna meg amiket írtam korábban. És lassan elérkezünk a Patria 6x6 és Fuchs 3 (?) birodalmába. Tudod nem vagyok Mbombe 6 párti és a legkisebb bajom, hogy nem tudna úszni. Ezt a részét részletesen tárgyaltuk sokat - most tekintsünk el tőle.
A konkrét járművek kiválasztása az egyrészt lehetőség kérdése,másrészt a szokásos megoldásomat ajánlom rá.Gyakorlati összehasonlitó próbák után legyen eldöntve.
Ami viszont nagy különbség,hogy szerintem rosszul értelmezitek a területvédelmi erő fogalmát,helyét és szerepét.Az csak a "helyi ellenállási sejt".Semmi több.Pont.A hadtápos targoncás már a műveleti erőkhöz tartozik.A Szittya zl-ak is műveleti erők,nem területvédelmi tartalékosok.
És a 82. ho nem KRD jellegű erő.Igazábol a rangerek sem az,hanem elit,de könnyűlövész erő.Orosz VDV,bár nekik rengeteg spéci páncélosuk van,sincs agyig páncélozva.A területvédelmi erők meg mindenütt könnyűlövészek,sehol nincsenek agyig páncélozva.Se Svájcban,se Izraelben,se Ausztriában,se sehol,ahol létezik ilyen.És sehol nem manővererők,hanem csak "helyi ellenállási sejtek".