[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 967
35 645
113
Nem tudom de előbb ki kéne találni mi kéne helyettük, főleg a szomszéd tapasztalatok figyelembe vételével ha már itt csináljak előttünk. Mégse egy eldugott sivatagi háború ez Afrika mélyen.
Valahogy eltűntek ezek a vékonyabb bőrű kerekes holmik a frontrol.
Hátrébb lehet hogy mozognak, de én megkockaztatom hogy nincs nagy jelentőségük. Könnyű célpontok, és sok katona ül bennük. Ha veszünk valami Boxert az olyan drága szinte mint egy Linx. A terepen, meg fronton meg csak lancosok mozognak gyakorlatilag már. Lehet hogy érdemesebb volna kiáltani őket egy 4x4+lancos megoldással.
A 4x4-be legalább nincs annyi hősi halott ha kilovik.
De amíg nincs semmi helyettük, teszem azt 200 Linx, meg ugyanennyi Gidran vagy NMS addig csak lassan a kiszorassal, alkatrész ellátottság ide, oda. A kasztnija nem fog kirohadni a pusztában addig se az esőtől az biztos.
kell a gyors reagálási képesség ez elengedhetetlen erre megoldást jelentene egy 6x6 os APC igazából kecdésnek nem kellene egy bődületesen nagy szám50- 60 db körül kielégítené ezen igényeket erre rárendelve egy 30 db os spciális kialakítású verzió a későbbiekben ((ezek úgyis elhúzódóak mi kerüljön bele mi nem milyen típusú gyártmányú képességű eszköz stb ezek összeintegrálása stb) opcióba tehető lenne. valójában apró pénzből nagy fejlődést lehetne elérni. 4x4 es szgk kategoriára meg szükség van mind békében mind sokadik vonal kiszolgálása szempontjából mind a hátországig nyúló területek ellenörzésére. számos feladatra. az a zavaró hogy ezek aprópénzek és meglenne rá a forrás is. számos konceptció ki van dolgozva hozzájuk... Csak nem jut semmi sehova... megy az egyhelyben toporgás meg az ide oda tologatás. aztán a végén félő hogy valami túlárazott valami lesz a végeredmény amivel senki nem lesz megelégedve... Mert a nagy tologatásba folytonosan bővítik az igényeket az elvárásokat rárakódik a sok sallang és lehúzásra kerül az ami miatt az egész elindult... ahelyett hogy tervezetten több lépcsőbe kerülne végrehajtásra. (tudom az nem elég katonás de elvileg gondolkozásmód válltás van.)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 779
34 784
113
A brdm-et ha felfekszik a mankókerék kisegítheti. De nem véletlenül toyotával háborúzik mindenki a világ legocsmànyabb környékein is ha megszorul.

A mankókereket mondjuk minden BRDM-2 korszerűsítésnél kidobták. Fontosabb volt az ezzel nyert belső tér és oldalajtó (mivel az eredeti BRDM-2-őt mindenképpen ellenséges tűz vonalát keresztezve lehet csak elhagyni a harctéren)
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and krisss

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 779
34 784
113
kell a gyors reagálási képesség ez elengedhetetlen erre megoldást jelentene egy 6x6 os APC igazából kecdésnek nem kellene egy bődületesen nagy szám50- 60 db körül kielégítené ezen igényeket erre rárendelve egy 30 db os spciális kialakítású verzió a későbbiekben

Akkor be is linkelem az egyik fórumtárs kedvencét:

 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 967
35 645
113
Akkor be is linkelem az egyik fórumtárs kedvencét:

Igen a Gödöllői Currus neki is futott a dolognak elégé előrrehaladottak voltak a tárgyalásaik a termékkel kapcsolatba. A probléma ott leledszett hogy mindenre is gépágyút akartak a currusnál is csakúgy mint itt és az igen csak megnyomta az amúgy olcsó alapplatform költségeut.

én gránátvető programozható lőszerrel földi és légi cél leküzdésére egyaránt alkalmas képességgel (török SARP nak van ilyene) és/vagy a nehézgéppuskát tökéletesen elégségesnek tartok APC esetében a speciális változatokból meg elsősorban EW szerepkört látnák szívesen és csökkentett erejű 30mm gépágyúsváltoztatot programozható lőszerrel. kb mind a 4x4 esekre csak EW ből nagyobb kategóriájut 30 mm es csökkentett tornyost magasabb felszereltséggel (pk jármű szinten) az első verzió a nehézgéppuskás és 40mm programozható gránát kilövésére alkalmas toronnyal szerelt változatok meg a polcról levehetőek egyedül a híradókészüléket kell beletenni (de még azt sem feltétlen szükséges hisz NATO tag törökország így képesnek kell lennie a komunikációra az általunk rendszeresített eszközökkel) és mivel APC ről beszélünk amúgy sem lenne szükség a teljes képeség spektrum kihasználására. Én törököt látnék szívesen nem kellene hazai összeszerelés sem csak karbantartási javítási képesség. tehát a legolcsóbb legyorsabb csomagot venném ekkora mennyiségbe fölösleges az opciós meg opciós. az NGP/gránátvető nek kellene lennie az alap verziónak opcioba az EW és a csökkentett 30 as mellé esetleg még valami olcsobb török ATGM es verzió is beleférhetne talán bár db számokkal így már nagyon szűre lenne szabva. de nem ártana valami olcsobb atgm sem ami szükség esetén azt jelentené hogy több helyről lehetne 1 időbe beszerzéseket lebonyolítani. de ez a török ATGM csak mellékszál a kommentbe
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Egy világháború előestéjén lehet hogy bölcs döntés. Ha nincs mivel harcolnunk hát majd nem harcolunk.
Majd integetunk mindenkinek aki erre jár mint ahogy a csehek szoktak.
Harceszkozok híján meghalt gyorsan 5-600 honvéd egy hétvégén, aztán kapitulalun, Bobo meg a kiccsaladja addigra úgyis elmenekül egy csinos karibi szigetre. Ha nincs ellenállás, nincs rombolás.
Béke + stratégiai nyugalom.:)
 
  • Tetszik
Reactions: Árpicsek

megmurgyel

Member
2021. április 4.
39
90
18
Azért nézd meg hány lövést bír egy D-20-as és hányat egy hasonló külföldi eszköz. A csöve sem bírja az intenzív használatot, amint azt a német önjáró lövegnél ki is derült. Ezzel szemben a D-k ontják a malacot
Nem csak ez a szempont. Nem csak a db szám számít. De a fizika szabályait d20 sem tudja megbaszni. Pontosság v. távolság smafu ? Vagy lövöldözünk valamerre azt jól van az úgy?
 

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
834
1 646
93
PARS Alpha

A török védelmi iparban kifejlesztett új generációs 8X8 páncélozott harcjármű a PARS ALPHA nevet kapta. Az egyik vezető katonai járműgyártó, az FNSS páncélozott járművének nemzetközi bemutatására készül, amely PARS X néven először látható.
A PARS járműcsalád új tagja a PARS ALPHA nevet kapta. Az új generációs páncélozott harcjármű bemutatását a február 4-8. között Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő World Defense Show-n tartják. Ezzel az eseménnyel a PARS ALPHA először kerül bemutatásra. A PARS ALPHA 8X8, amely nagy mobilitása, sebessége és védelmi szintje révén változást hoz a felhasználók számára, a legfejlettebb küldetési rendszerekkel lesz felszerelve. A PARS ALPHA jellemzői önérvényesítő lehetőséget teremtenek a nemzetközi piacokon.

- Az alapgép nekem is tetszik! Az a nagy torony tényleg nem kellene rá. Mivel a toronytetején még egy torony, valahogy nem tetszik.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 231
125 318
113
- Az alapgép nekem is tetszik! Az a nagy torony tényleg nem kellene rá. Mivel a toronytetején még egy torony, valahogy nem tetszik.
Van egy kerekes gyalogsági harcjármű (a PARS család többi tagja inkább PSZH) aminek a lényege a nagy tűzerejű torony és te leszednéd róla mert bántja a szépérzékedet?
 

subsonic

Well-Known Member
2016. január 13.
534
1 065
93
Nekem nagyon tetszik mindeféle szempontból jól sikerült,de csak RCWS toronnyal van értelme szerintem. Bár én híve vagyok a kétéltű mivoltnak el lehetne viselni nálunk.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 139
10 472
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 231
125 318
113
Ha ez ennyi, akkor évi 100 darab az legyen 80millió dollár. Bakfitty. Még garázs kell nekik, és 4 év alatt megvan az APC 6 zászlóaljhoz meg ami még kell a bázisok védelmére.
(nem tudom milyen toronnyal veszik a marokkóiak)
Rossz a kép, egy ARMA-t raktak ki de a marokkóiak Cobra II-est vettek, az meg az NMS-el egy kutya (meg van belőle nagyobb ami a gidránnal)
https://defense.otokar.com.tr/wheeled-armored/4x4-armored/cobra-ii-4x4-armored
cobra-II-takvim-20-1920-730.jpg

otokar-cobra-ii-urun-ailesini-cobra-ii-mrap-ile-genisletti.jpg
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 434
39 341
113
Csak BTR-t írnak, tehát gondolom főleg az. Szóval marad 1 zászlóaljra való BTR, vagy már megjött titokban a váltótípus?
A Lynx a váltótípus, mint ahogy BTR meg BMP-t váltotta. Most visszaváltják őket ismét láncosra.
Messze nem biztos, hogy lesz nálunk kerekes IFV hosszabb távon - már ha a BTR nevezhető annak...
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 434
39 341
113
Az lényegtelen, mondtam már, hogy ne adj elő elképzelést kész tényként.
A BTR-eket váltja HMV-n is a Lynx, vagyis ez nem csak "elképzelés", hanem tény, hogy ott ez a váltótípus.
Az, hogy lesz-e kerekes IFV az szerződés megkötéséig nem 100%, vagyis nem biztos. Kerekes IFV harcjármű szerződésről meg publikusan nem tudni. Tehát joggal mondhatom hogy "nem biztos" - ebben az is benne van hogy mégis lesz.

Továbbra sem értem mi olyat mondtam ami nem valós...