[HUN] Kerekes páncélozott harcjárművek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 754
47 141
113
Aki kurvának áll ne sikítson, ha basszák. Szerinted 8 kerék az olcsó? Oké olcsóbb, mint a lánctalp, de nem olcsó.
Igen olcsóbb, sokkal! Meg BÁRHONNÉT megveheted!
Bár szerintem 1000km-enként a gumibetéteket kell csak cserélni.
Gumibetét sem gyárt nálunk senki...sajnos.

Egy háborúban fontosabb a logisztika mint hogy valami kicsit jobb vagy rosszabb műszakilag.
A Shermanok és T-34-esek lenyomták a minden paraméterében jobb, de logisztikai rémálom Panthereket és Tigereket...

• Tetszik
Reactions: Catles and Tumpek

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 336
88 223
113
Igen olcsóbb, sokkal! Meg BÁRHONNÉT megveheted!

Gumibetét sem gyárt nálunk senki...sajnos.

Egy háborúban fontosabb a logisztika mint hogy valami kicsit jobb vagy rosszabb műszakilag.
A Shermanok és T-34-esek lenyomták a minden paraméterében jobb, de logisztikai rémálom Panthereket és Tigereket...
Álmaidban veheted meg bárhonnana gumit. Nincs túl sok gyártó, aki képes megfelelő minőségben előállítani ezeket a gumikat.

Nem a logisztikai rémálomság győzte le a két fent említett német harckocsit, hanem az, hogy összesen nem gyártottak belőlük 8000db-ot miközben csak majd kb 80.000db készült a T-34-ből és majd 50.000db a Sherman-ből...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 336
88 223
113
Tudjuk, hogy te nem a realitásban hanem az irrealitásban élsz.
Neked semmi nem drága, mert nem te fizeted. Én azért ésszel költeném a pénzt, ha már részben én adom minden szarságra.

Az, hogy te mit halucinálsz, meg defíníció szerint mi van az két külön dolog kedves dudi.
A másik meg az, hogy a 30 mm-s gépágyús, agyon páncélozott gumikerekest csillámfaszlámának is hívhatjuk IFV helyet, akkor is egy konstrukciós baromság!
Ezen, hogy te éppen minek hívod nem változtat semmin.
Nem én fizetem? Szerinted én nem adózok te nagyon te? Csak veled ellentétben engem (meg még nagyon sok magyar fiatalt) elvinnének megdögleni a sok olcsó szarba amire kidobnátok a sok pénzt.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 064
64 118
113
Nem én fizetem? Szerinted én nem adózok te nagyon te? Csak veled ellentétben engem (meg még nagyon sok magyar fiatalt) elvinnének megdögleni a sok olcsó szarba amire kidobnátok a sok pénzt.

Nem akarok bele menni ebbe a "te nagyon te" személyeskedésbe, de kettőnk közül te vagy az a csóka aki:
1. Állandóan meg akarja baszni az oroszokat, meg velük akar harcolni. Mondtam már erre, lehet jelentkezni önkéntesnek, minket meg békén hagyni itthon ;)
2. Te vagy az akinek semmi sem jó, csak ha német és irreálisan drága. És pont e miatt nincs darabszám.
És erre is írtam már neked, hogy e miatt fogsz gyalog menni a frontra vagy volán busszal :D
Mert csilliárdos, várólistás germán szarokból nem lehet eleget vásárolni rövid idő alatt!
Ellenben van egy Lynx gyárunk, úgy ahogy működik is. Nem vagyok tőle elájulva de legalább van.
Akkor innentől kezdve nem értem miért nincs Lynx APC.... Ha APC kell legyen az.

De magán véleményem, hogy nem kell gumikerekes APC nekünk. Mert ukrajnában kiderült, hogy kalap szart se érnek a legtöbb esetben. És ez nem ország függő.
Vagy APS-es nehéz járművek kellenek (Lynx IFV/APC) vagy APC helyet sok kis könnyebb jármű, ami ad taktikai mobilitást, és mennyiségi túlélést.
Minden más megoldás nem életképes.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 336
88 223
113
Nem akarok bele menni ebbe a "te nagyon te" személyeskedésbe, de kettőnk közül te vagy az a csóka aki:
1. Állandóan meg akarja baszni az oroszokat, meg velük akar harcolni. Mondtam már erre, lehet jelentkezni önkéntesnek, minket meg békén hagyni itthon ;)
2. Te vagy az akinek semmi sem jó, csak ha német és irreálisan drága. És pont e miatt nincs darabszám.
És erre is írtam már neked, hogy e miatt fogsz gyalog menni a frontra vagy volán busszal :D
Mert csilliárdos, várólistás germán szarokból nem lehet eleget vásárolni rövid idő alatt!
Ellenben van egy Lynx gyárunk, úgy ahogy működik is. Nem vagyok tőle elájulva de legalább van.

De magán véleményem, hogy nem kell gumikerekes APC nekünk. Mert ukrajnában kiderült, hogy kalap szart se érnek a legtöbb esetben. És ez nem ország függő.
Vagy APS-es nehéz járművek kellenek (Lynx IFV/APC) vagy APC helyet sok kis könnyebb jármű, ami ad taktikai mobilitást, és mennyiségi túlélést.
Mikor akartam én az oroszokkal harcolni? Idézd már. Ez a te álomvilágod csupán. Jó lenne, ha ezt a hazudozást itt ezzel be is fejeznéd amíg elő nem állsz azzal, hogy mikor írtam ilyet.

Nekem nagyon sok minden jó ami nem német vagy nem drága. Ellenben én felfogom azt az egyszerű tényt, hogy olcsón csak szart adnak és bár drágán is lehet szart venni, de jót kizárólag drágán lehet venni.

Milyen mennyiségi túlélés? Ezerszámra (egyesek szerint inkább 10.000 számra) gyártják már az ukránok is az FPV drónokat, mennyi kis könnyebb járművet akarsz ami a mennyiségével ad túlélési esélyt? 50.000db-ot? Amit elpusztítanak benne a katonákkal, mert esélyt sem adtál nekik a túlélésre a kis könnyű guruló koporsóban? Azoknak nem volt szerencséjük vagy mi a pénisz?

• Tetszik
Reactions: Catles

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 574
138 338
113

Ha országvédelem akkor kerekes.
Egy olyan sűrű és minőségű úthálózattal rendelkező országnál az, hogy kurva gyorsan át tudsz csoportosítani erőket akkor a gumikerék és 6x6 vagy 8x8 jelentette plusz terepjáró képesség hatalmas előnyt jelent főleg egy olyan várható csapatsűrűség (vagyis nagyon foghíjas) esetén mint ami nekünk rendelkezésre áll. Ebben Negannak nagyon igaza van.

A 4x4-es MRAP szerűségek nagyon szükségmegoldtást jelentenek de alapjában véve nem optimális megoldás (sőt) de az ha lemegy az útról onnatól gáz van, még ha el is evickél.

Ellenben pl a BTR-4-ek az ukránoknál elég jól teljesítettek és nekem jó példa arra, hogy lehet használni egy ilyen eszközt.
(elfogyni elfogytak a végére de ezen nem lepődünk meg 3 év után )

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 336
88 223
113
Ha országvédelem akkor kerekes.
Egy olyan sűrű és minőségű úthálózattal rendelkező országnál az, hogy kurva gyorsan át tudsz csoportosítani erőket akkor a gumikerék és 6x6 vagy 8x8 jelentette plusz terepjáró képesség hatalmas előnyt jelent főleg egy olyan várható csapatsűrűség (vagyis nagyon foghíjas) esetén mint ami nekünk rendelkezésre áll. Ebben Negannak nagyon igaza van.

A 4x4-es MRAP szerűségek nagyon szükségmegoldtást jelentenek de alapjában véve nem optimális megoldás (sőt) de az ha lemegy az útról onnatól gáz van, még ha el is evickél.

Ellenben pl a BTR-4-ek az ukránoknál elég jól teljesítettek és nekem jó példa arra, hogy lehet használni egy ilyen eszközt.
(elfogyni elfogytak a végére de ezen nem lepődünk meg 3 év után )
Mennyivel érsz oda bárhova előbb ebben a mini rántotthúsban kerekessel mint láncossal? Ha lemész az útról télen, ősszel vagy tavasszal a kerekessel, akkor tuti, hogy ott is ragadsz. Még a láncosoknak is kihívás, ezt láttuk 2022-ben az oroszok előadásában.

Egy láncos oszlop napi menetteljesítménye 25-30km, egy kerekesé pedig 30-40km. Ez az az óriási különbség ami miatt kell a kerekes?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 574
138 338
113
Mennyivel érsz oda bárhova előbb ebben a mini rántotthúsban kerekessel mint láncossal? Ha lemész az útról télen, ősszel vagy tavasszal a kerekessel, akkor tuti, hogy ott is ragadsz. Még a láncosoknak is kihívás, ezt láttuk 2022-ben az oroszok előadásában.

Egy láncos oszlop napi menetteljesítménye 25-30km, egy kerekesé pedig 30-40km. Ez az az óriási különbség ami miatt kell a kerekes?
Továbbra sem tudsz elvonatkoztatni a tankönyvtől. A hazai talaj pedig közel sem olyan vendégmarasztaló pár területtől eltekintve mint az ukrán.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 373
17 621
113
Csak 1000 km-eneként zsír új lánctalp kell rá (ha jól emlékszem), aminek darabja sok milliós tétel. Meg hát nem is mi gyártjuk, szóval vagy van vagy nincs hozzá épp elérhető. Spórolni kell a láncos technika futott kilométereivel...

1000 km nekem nagyon karcsúnak tűnik. Vagy ha igaz akkor az egy elég tré élettartalmú lánctalp. Ez feltehetően nem nyilvános adat, de a 3x-ára tippelnék inkább.

• Tetszik
Reactions: Tumpek

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 787
35 530
113
Továbbra sem tudsz elvonatkoztatni a tankönyvtől. A hazai talaj pedig közel sem olyan vendégmarasztaló pár területtől eltekintve mint az ukrán.
Csak épp az a pár terület az pont arrafelé fekszik, amerre esélyesebben várható bárminemű hadművelet. (Szerintem.)

• Tetszik
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 336
88 223
113
Amúgy szeretem amikor az egész világ hülye! Ezt az APC-t az amerikaiak azért fejlesztették, mert a 12,7-es nehézgéppuskát elégtelennek találták az orosz haderőben egyre nagyobb számban elterjedő BTR-82A járművekkel szemben:
M1296-ICV-D-Dragoon.jpg

Ezt az APC-t az oroszok a jelenlegi háború tapasztalatai alapján fejlesztették ki:
GFEAFD7-Xk-AAl-Bc-G.jpg

De szarni bele, mi vegyünk ilyen APC-t:
kurganets2.jpg

Ui.: a németek is most rerndszeresítik a Boxer 30mm-es gépágyús változatát, mert rájöttek, hogy a 12,7-es nehéz-géppuskás verzió lótúrót sem ér!
Az egész alföld pontosan ugyanolyan vendégmarasztaló mint az ukrán alföld, mert mindkettő marha régóta mezőgazdasági művelés alatt áll.
Értem én, hogy tankönyvm, de nem viccből van odaírva. Az izraeli Eithanos példa butaság. Magyarország nem fél dunán-túlnyi mint Izrael ésők nem mellesleg azt az átcsoportosítást egy asszimetrikus háborúban tették meg. Ők konkrétan "A" pontban beültek a gépekbe és "B" pontban kiszálltak, mint amikor te hazautazol hétvégéna családodhoz. Egy konvencionális háborúban egy gépesített lövésszszázad menete az nem ilyen, nem is lehet ilyen.

• Tetszik
Reactions: endre and phaidros

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 064
64 118
113
Egy olyan sűrű és minőségű úthálózattal rendelkező országnál az, hogy kurva gyorsan át tudsz csoportosítani erőket akkor a gumikerék és 6x6 vagy 8x8 jelentette plusz terepjáró képesség hatalmas előnyt jelent főleg egy olyan várható csapatsűrűség (vagyis nagyon foghíjas) esetén mint ami nekünk rendelkezésre áll.

A normális láncos technika egyáltalán nem lassú. Aszfalton gyorsabb a kerekes jelentősen, földúton már kevéssé, szántón mezőn meg lassabb.
E mellet ha csak az utakat használod akkor nem tudsz szétbontakozni.
Nagyon sokat jártam a magyar vidéket, az a mező/szántó ami szárazon simán járható egy sima 4X4-el, pár óra eső után már marasztaló.
Nem annyira gáz nálunk mint ukrajnában, de azért tud szar lenni a terep. És elég gyorsan meg is tudnak változni a körülmények.
Nekem akkor nincs bajom a gumikerekessel ha könnyű. De 30 mm-s gépágyúval meg kellő védelemmel nem lehet az.

Milyen mennyiségi túlélés? Ezerszámra (egyesek szerint inkább 10.000 számra) gyártják már az ukránok is az FPV drónokat, mennyi kis könnyebb járművet akarsz ami a mennyiségével ad túlélési esélyt? 50.000db-ot?

Örülök, hogy végre elismerted, hogy az országunk legnagyobb ellensége ukrajna!
Ezt is megéltük végre :D
Amúgy 1000 db 4X4-es egyszerre ennyi helyen tud lenni, míg 100 db gumikerekes IFV- meg csak száz helyen.
Ellenben még az APS-es IFV esetén is elég lehet 10 drón a megsemmisítéshez, szóval a túlélési esélyük ebből a szempontból azonos.
Viszont 1000 db 4X4 nehezebben felderíthető...