Semmi nem garantálja, hogy mi ha háborúba keverednènk, akkor az egy szép tankönyvpèlda konvencionális háború lenne.
Ha mi háborúba keverednénk, akkor valószínűleg a támadó épp úgy nagy szarban lenne, ahogy a védekező. (Függetlenül attól, hogy mi támadunk vagy védekezünk.) Kérném, hogy nézzük meg akkor az ukrán tapasztalatot úgy, hogy mi szenvedést levágnak akkor, ha nem tudják feltölteni a frontszakaszt! És akkor próbáljunk meg ez alapján modellezni egy magyar-szlovák vagy egy magyar-horvát háborút! És nincs sorkatonai szolgálattal minimálisan előképzett tömeg, de még a leszereltek tömegével sem lehetne az én félelmem szerint hirtelen ugrani egy olyan többszöröződést, amit Ukrajna esetén látunk, hogy 250ezer helyett pár hónap alatt 750ezer főről kezdtek el beszélnek. (Sötét szobában tűvel szurkálnánk egymás felé. És nem csak a fegyver raktáron lévő készlete hiányzik hozzá.)
A másik az, hogy én az offenzíva megindulása előtt fél évvel is azt a jóslatot mondtam, hogy háború esetén a Nyugat -és benne amúgy mi is- rá fog jönni, hogy
80 meg 100%-os államadósság mellett nem lehet győztes háborút vívni. Ma, amikor ömlik Ukrajnába a nyugati fegyver és hitel, furcsán hangozhat. Szerintem jövő őszig látni fogjuk, hogy igazam volt-e.
Szóval amikor valaki azt kérdezi, hogy az ukrajnai háború tapasztalatai szerint hova várjuk a Lynxekre a becsapódás helyét, akkor szerintem a te válaszod messzire megy már. Tény, hogy tartalék képzés nincs, de közelében sem vagyunk, sem egyik szomszédunk az Ukrajna által képviselt szovjet örökségnek. Szerintem meg lehet állni ott, hogy a felvételek tanulsága szerint (és ezt már a Karabahi-konfliktus és mások is előre vetítették)
döntően felülről érkező támadással számolhatunk. Ez lesz szerintem a páncélozott jármű veszteségek fő oka nálunk is egy elképzelt háborúban.
Az, hogy MBT vs. MBT harcokban is miért látok elképesztő mennyiségben olyat, hogy full az oldalát mutatja az orosz és nagyon sokszor még ki is tolat így az ukrán ellenfele elé takarásból, azt a magam fajta fotelhuszárok okosságával csak javasolni tudnám, hogy a magyar harckocsizok elemezzék ki, hogy mi a retket látunk. És itt már nem arról beszélünk, hogy rakétával meglepték, hanem több kört leadnak egymásra az ukrán és az orosz harckocsizók is, hogy nem bírálják felül a támadás elképzelt irányát, hogy a tankom frontjával mindig az ellenség felé nézek. (Nem tudom érthető-e? Ha egy csata K-Ny irányú és egyetlen ellenségként meglátom a másikat É-ról, akkor befordulok-e neki szembe, kitéve az oldalamat egy esetleg rejtőzködő másik irányú ellenségnek vagy az utolsó imáig bízok abban, hogy a következő lövéssel most már tuti ki fogom lőni és nem adom fel azt az elképzelésemet, hogy a következő találatot nem tőle fogom kapni és nem az ő irányába optimalizálom a páncélomat. Miközben látom, hogy ott van és látom, hogy most sem tudtam kilőni és ő következik.)
Szóval borzasztó sok furcsa dolog van abban a háborúban. És én remélem, hogy nálatok a seregben sok hasznos tanulság lesz belőle és ez kamatozni fog a harceljárásokban, kiképzésekben. Mert fotelben ülve sokan fél éve nézzük, rengeteg mindenben nem értjük és a harctértől a stratégiai tervezésig sok minden nem tűnik logikusnak.
Ahogy mondtad is, és nagyon drukkolok ennek, hogy a páncéltörők oktatásában is át kell mennie ennek az új szemléletnek, hogy eddig gyakorlatilag senkin nem volt APS, de most az összes rendelésen ezt látni és tömegesen fog elterjedni. És átgondolni, hogy mit tudok szemből TOP ATTACK móddal kilőni, mit csak oldalról direkt lövéssel. Drukkolok neki.