Igazából az RM teremti meg itthon újra a hadiipart. Lehet nosztalgiázni meg csillogó szemekkel nézni az oroszokra, de az nem a mi pályánk. A mi pályánk ahová a gazdaság húzóereje köt. És bár sok tekintetben én is megvettem, de a pénzügyi, gazdasági realitásokat el kell fogadni, kben úgy jársz mint a szerbek. A Kelet legprosperálóbb államát húzták le magukkal a budin.
Az hogy az új LYNX bevezetése nem egyezik meg egy BMP rendszeresitésével, nem csoda. Kifutó ismert technika vs. új IFV. Mindenhol szopnak az új haditechnika bevezetésével. Az angolok, a németek, még a ruszkik is. A legtöbb új orosz fejlesztést nem Ukrajnában, hanem a Vörös téren látjuk felvonulni, Ukrajnában még tyúkketreccel a fejükön akcióznak.
Ez a LYNX itthon egy megszüntetett fegyvernemet teremt újjá.
Itt már megint miről beszélgetünk? Milyen BMP-ről baszki?
Ne menj már el te is dudi irányba, hogy kitalálsz dolgokat amiket nem is mondtam majd azzal vitatkozol!
Én végig két opcióról beszéltem:
1. Koreai K21 beszerzés. Anno Meckensennel ki is számoltuk, hogy hogy lehetne megvalósítani.
2. CV9035/40 beszerzése. És igen, ők is adnak összeszerelő üzemet hozzá bárkinek.
Az RM ebből a szempontból semmi egyedit nem adott!
Z tervnél átfogóbb haderő, hadiipar és infrastruktúrafejlesztes (mert itt laktanyák, helyőrségek újulnak meg) nem volt. Nem az a xar, ami megvan, hanem az fáj ami nincs.
Pénz még annyi van rá, amennyi. Ez az amennyi kevés, de lassan tízszerese évente, amiből 10-20 éve folyamatosan rohadt a Honvédség.
10 éve mki elégedett lett volna azzal, ami ma van. Ma még mki elégedetlen. De ilyen az emberi természet.
1990-től 2014-ig alig volt beszerzés. A honvédelmi koncepció meg a "könnyű lövész" volt, ami azt jelenti, hogy mindent adjunk el, akkor arra nem kell költeni.
Ehhez képest bármi jobb, a Z terv is. Innen is lehet nézni.
Ahonnan én nézem az a 1 milliárd Euróból, mit sikerül elérni. És kijön egy borzasztóan rossz ár/érték arány.
E mellet óriási hiányosságok és fölösleges túlzásokból áll az egész terv. El van baszva, szerintem. Sok milliárd euróból mindezt....
De a "könnyű lövész"-hez képest, persze , hogy jobb. Ezt bárki elismeri szerintem.