Hát igen: az F1 verziója a Sentinelnek 120 kilométer az "instrumented range". Ez az infó a Hadtechnika folyóiratból van, de más forrás szerint is ennyi. Az X1-es kevés lenne a NASAMS 40-50 km-es rakétájához.A Wiki szócikked szerint a Sentinel radar hatótávolsága sokkal nagyobb...
Igazából ha már nem akarunk amerikai radart és kell még valami(?) az ELTA mellé, akkor van tényleg "zsiráf kialakítású" AMB radarja a SAAB-nak.
Amúgy MG idáig azt mondta, hogy elsősorban az ELTA radarokra fog támaszkodni a NASAMS is. Azt csak én/mi feltétlezzük hogy néhány Sentinel is jön mellé, mert a Kongsberg alapvetően azzal ajánlja és 11 ELTA radar nem feltétlen lenne elég...
@pöcshuszár
Mindent egybevetve szerintem az X1-es zsiráf-radar nem a NASAMS-hez jön, mert ahhoz gyenge: vadászgép mértű célra mond 30 km-t! Az alap AMRAAM rakétával 25 km-et tud a NASAMS - kicsit előbb kellene tudni kiszúrni a célt, pláne a 40-50 km-es AMRAAM-ER rakétához.
Legalább 75 km felderítő képesség kellene szerintem vadészgép méretű cél esetén, szóval még ha Zsiráf is lenne, akkor sem az X1 verzió.
Itt arról lehet szó, hogy az ukrán tapasztaltok alapján elkezdik tervezni a drónok elleni védelmet és tesztlik hozzá a radarokat. Nem is feltétlen a frontvonalra, hanem a hátország védelmére. A cikkben is utalnak erre: 2025-re 70 ezer drónreptetés várható évente és ennek lekövetésére, ellenőrzésére nincs felkészülve a Honvédség, nincs rá eszköze jelenleg! Erre keresnek megoldást, hogy legaláább a fontosabb légterekben ne lehessen tetszés szerint drónt reptetni.
Amúgy az RM-nek is van drón elleni radarja: az AMMR, ami Skyrangerre is felkerül majd, de önállóan is alkalmazható.
MSU S: increased short range air defence situational awareness from Rheinmetall - EDR Magazine
Although the Panther MBT took the stage in the Rheinmetall exhibiting area at Eurosatory, calling it booth would definitely be
www.edrmagazine.eu
Szerintem ezt is tesztelni fogják majd...