Tehát leírom mégegyszer: ami ellen szerintem nekünk készülni kell, a saját liga/szomszéd országok, nem a nagyhatalmak. A románok, ukránok pont fennakadnának azon amit írtam, és vérző fejjel hőkölnének vissza. Nincs realitása annak hogy tömegesen stand off fegyverekkel toljanak le ellenünk egy hosszú légikampányt, viszont gépesített lövészeik, harckocsijaik, helikopterek vannak.
Nekünk arra kell készülni ha jön a zavaros időszak - jönni fog - ne nagyon tudjanak nálunk büntetlenül garázdálkodni ezek a derék szövetségesek. Ehhez akna, atgm, MANPADS szerintem halmokban kéne hogy álljon nálunk bekészítve, aknavető, nagyobb tüzérség szintén, védművek, műszaki csapatok, erőgépekkel. Nasams is jó, Pzh2000 is, Mistral, stb. de kell a mennyiség a kisebb cuccokból, amik folyamatosan pszichológiai nyomás alatt tudnák tartani a támadó felet, hogy jöhet bármelyik ablakból, bokorból.
Ár érték arányban én nem a nagy szexi cuccokból vennék keveset, hanem a kicsi igáslovakből sokat. Pl. nálam hamarabb lenne tömeges MANPADS mint pár osztálynyi Patriot/Aster beszerzés.