Na testvéreim az Úrban, így majd fél nap alatt visszaolvasva a vitát/veszekedést, találkoztam néhány alapvető tévedéssel.
- Az, hogy LÉGVÉDELEM, sok embernek csak a légvédelmi rakétákat jelenti, de ez óriási tévedés, ez messze nem így van!! A légvédelemnek ugyanígy részei a vadászgépek is, ezért vannak felszerelve LL-rakétákkal!!
- Sőt, mivel a vadászgépek sokkal nagyobb sebességgel tudnak reagálni a támadásokra, szerintem ez a fontosabb összetevője egy légvédelmi rendszernek. Nem lehet HATÉKONY légvédelmet kialakítani egy max 40-50 km/ó sebességgel mozgó földi (rakéta)-rendszerrel egy 8-900km/ó sebességgel támadó és manőverező légi ellenség ellen, illetve csak olyan horribilis összegek árán, ami az országok többsége részére megfizethetetlen vagy/és vállalhatatlan. A légvédelmi rakéta csak bázisvédelmet adhat, tehát második lépcső lehet egy légvédelmi rendszerben, ahol az első lépcsőt a vadászgépek adják.
- Légvédelmi rakétákkal nem tud senki a támadók elé menni, így csak saját területen lehet velük felvenni a harcot, vadászgépekkel viszont elé lehet menni a veszedelemnek ha a radarfelderítés idejében felfedezi a támadókat - ezért rendkívül fontos a jó radar-randszer/AWACS is.
- Békeidős légtér-ellenőrzést rakétákkal nem lehet fenntartani, mert a rakéta senkit és semmit nem kérdez, nem azonosít, nem szólít fel ha fel is megy a célpont magasságáig, lásd az ukránok által lelőtt orosz Tu-154-et vagy a Donbassz fölött lelőtt maláj Boeingot, vagy akár az US NAVY által leölt iráni Airbus esetét. A rakéta csak robban és pusztít, ez meg csak háborúban elfogadható megoldás (legalábbis szerintem, de ha valakinek más a véleménye, nyugodtan megírhatja). ERGO - vadászgépek mindenképpen kellenek egy légvédelmi rendszerbe, nem megspórolható a költségük (nem akarom azt mondani, hogy a légvédelmi rakéták megspórolhatóak, de pl. az USA speciális helyzetében ez bizony így van, persze Európában más a felállás).
- Az, hogy a harcigépek max repülési magassága 15-18 km is LEHET, az annyit jelent, hogy ezt függesztmények, fegyverzet nélkül tudják produkálni, azért is fontos bennük a gépágyú, hogy adott esetben nagy magasságban is azért legyen valami fegyverük a pilóta öklén és haragos nézésén kívül. LL-rakétákkal már kisebb magasságra tudnak felkapaszkodni, bombákkal-póttartályokkal leterhelve meg jó ha a felére képesek (nagyobb terhelésnél a szükséges nagyobb felhajtóerő létrehozásához kissé nagyobb állásszöggel kell repülniük, ezért - és a nagyobb méretű fegyverzet miatt is - csapásmérő fegyverzettel nagyobb a homlokellenállásuk, magasabb lesz a fogyasztásuk, és lényegesen gyengébb a manőverképességük, amíg a súlyos "csomagoktól" meg nem szabadulnak.
Na, így hirtelen ennyi, amit nem tudtam magamban tartani.