[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
szerintem meg nem ezt nyilatkozta...hanem azt, hogy ha ez valóban követelmény, akkor MAJD ezt is megoldják
megint leírom: a lance toronyban jelenleg mk-30 ágyú van...annak a csőemelkedése 45 fok....nem lehet azt csak olyan egyszerűen átállítani 60 fokra....

Nem az emberke nem azt mondta,hogy majd megoldják hanem azt,hogy,"Tehát, ha 60 fok szükséges, akkor 60 fokot fogunk szolgáltatni. Ha a kereslet 90, akkor természetesen 90 fogunk"." Ha valaki azt mondja, hogy a fő fegyvernek 60 fokosnak kell lennie, akkor úgy készítjük el a járművet, ahogy a hadsereg akarja."Ja és ami fontos nem zárta ki,hogy már a novemberi teszteken tudni fogja a Lynx 60 fokot.
 
K

kamm

Guest
Ne felejtsd el, hogy a RM folyamatosan tolja ki magából a Boxereket, amivel elég komoly hasonlóságot mutatnak a fő rendszerei.
Különben rájöttem, hogy tényleg nem véletlen az a megfogalmazás, hogy a 2 Batch már a mi igényink szerint a saját gyárban készül.
Ezek szerint az első német batch egy vanilla lesz, ami gyorsan megvan, és nagyban hasonlítania kell az ausztrál és a cseh tenderes gépekre.

Yup, ezt irtam en is, hogy ahhoz a bizonyos 2023-as dandarhoz jon a 44+2 vanilla gyorsan.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Abszolút nem bántásként de nem lehetne 1 percre elengedni az RM marketing dumáját?
a jelenlegi MK-30 gázhajtású...a wotan elektromos..."kicsit" eltérő az ágyúk felépítése meg a segédberendezéseik...ez az átfegyverzés közel sem annyi lesz, hogy régi ágyú kikap/új berak

A cseh cikkeket meg szerintem mint értékelhető forrást el lehet felejteni, mert a legtöbb csak annak magyarázására szolgál, hogy miért kell újra kiírni az ifv tendert módosított követelményekkel, amin a részletes teszten indult győztes konstrukció nem tud részt venni

Es mar megint dol a fogalmatlan okorseg, lehulyezve mindenkit, akinek esetleg ez a szakmaja, pl a gyartonal. :D
A tokkelutottek onbizalma. :D
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
Átfutottam. Semmi extra, de azért jó érzés volt! :cool:
Néhányan aggódnak, hogy amíg mi fegyverkezünk Romániában ellopják az erre szánt pénzt. Ezen picit összeugrottak. :)
Pár magyar kicsit trollkodott nekik, a már említett Piranhas fenyegetőzés, meg felmerült, hogy ki uralja a légteret.
Romániába a gólyák uralják a légteret, de azok is elmentek már...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113
szerintem egyébként ez a kaliberes vita kicsit félrevisz...
nekem a legnagyobb gondom az, hogy amikor bejelentették a lynxet mi volt a 2 legfőbb érv? mert 35 mm és az milyen fontos, meg hogy milyen moduláris...

namost amikor kiderül, hogy 30 mm lesz az ágyú, ráadásul ugyanau, mint ami a Pumaban is van (vagyis nem wotan 30, amit valszeg tényleg könnyen lehetne 35-re alakítani), akkor meg beindul az, hogy: jaj nem is olyan fontos a 35 mm, jaj, mert úgyis majd milyen könnyen át lehet fegyverezni (jó pénzért persze)

modularitásra hivatkozni meg egy olyan jármű esetében, aminél az alap IFV-ből is van össz-vissz 1 proto...hát az maxi vicces...és mi van ha úgy alakul, hogy mi leszünk az egyetlen rendszeresítők? persze az RM akkor is megcsinálja nekünk a mission modult...horror áron...akkor nem lett volna kockázat minimalizálóbb, ha a BW mintájára IFV-t veszünk, specializált feladatokra meg lenne Boxer?
Én ezt ágyú kérdést nem érzem relevánsnak a térséget figyelve és bár a hivatalos duma az, hogy a NATO 2% a keleti fenyegetés miatt, de mi tudjuk, hogy számunkra az ország biztonsága, a határon túli magyarok és a magyar gazdasági érdekek védelme a fontos. Akkor pedig a szomszedok és a Balkan.
Szoval a Hiuz ezzel a fegyvezettel Top1, messze kilógva!

Ha mégis cserélni kell geopolitikai, katonai okokból 10-15 év múlva, nekünk lesz a legegyszerűbb, itt lesz a zalaegerszegi gyár.

A modularitás kapcsán igazad van. Mivel első rendszeresítők vagyunk, pénzügyi rizikót vállalunk mind a gyárral, mind a a további verziók fejlesztésével kapcsolatban. De ez volt az ára, hogy negkapjuk a tech transzfert. Európában ilyen formában más nem fogja megkapni, az ausztralok, USA igen.Én ezt a rizikót ugyanígy vállaltam volna. Mivel a nulláról csinálunk hadiipart, ami stratégiai kérdés, nem minden a pénzügyi szempont, bár ha a csillagok állása szerencsés nem győzzük majd hova lapátolni a zsét egy arab megrendelő esetén.

Innentől már nekünk is kell nyomni a lobbit ott is és a cseh tenderen, mert ott valóban az ASCOD-ot nyomja a sereg, kár, hogy Babis dönt. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 280
7 750
113
Tibi atyának azt se hiszem már el amit kérdez.
Attól még nem változik semmi, hogy mit hiszel, minden esetre nem csak a fórumon álmodoznak róla...
Miért nem hiszel amúgy? Az igaz, hogy a titkolózást túltolta, de lehet kimaradt, vagy kihagyták dolgokból, azért piac kutatott annyit.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 817
117 981
113
Attól még nem változik semmi, hogy mit hiszel, minden esetre nem csak a fórumon álmodoznak róla...
Miért nem hiszel amúgy? Az igaz, hogy a titkolózást túltolta, de lehet kimaradt, vagy kihagyták dolgokból, azért piac kutatott annyit.
Kicsit sok volt a be nem tartott ígérete amíg még egyenruha volt rajta. De egyik katona sem fog neked elhinni semmit a fenntartások nélkül.
Az a biztos ami, megtörtént a saját szemeddel láttad, és 3 nap múlva még mindig ott van. Ez a magyar katona hitvallása.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 117
45 433
113
Ha mégis cserélni kell geopolitikai, katonai okokból 10-15 év múlva, nekünk lesz a legegyszerűbb, itt lesz a zalaegerszegi gyár.
Ezt a gyár által adott rugalmasságot már korábban is írtad, de ez szerintem nem túl releváns.
Ha új fegyver kerül bele, az - mivel a torony erre fel van készítve - nem igényel átalakítás, hegesztést, flexelést.
Szimplán kicsengeted a másik fegyver árát, és egyszerűen, egy karbantartás szerű művelettel kicseréled. Lehet, hogy kell az illesztéshez egy közdarab, káva, miegymás, de ehhez nem kell gyár.
Szóval nem ezen fog múlni a csere, ha szükségessé válik.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Wilson tett be egy cseh anyagot. Ebben írják:

5. Miért akarunk pilótás tornyot (katonák lesznek a torony belsejében)?

Harci tapasztalataink azt mutatják, hogy ebben a járműtípusban a katonáknak kiváló rálátással és "szituációval" kell rendelkezniük a városi területeken. Gyors és pontos tájékozódás nélkül nem tudnak a közvetlen frontvonalon érintkezni az ellenséggel. Könnyen és gyorsan kell azonosítaniuk a célpontot, és vizuálisan kapcsolatba kell lépniük a szállított katonákkal.

Annyi kamerát tehetnek egy távirányítású toronyra, amennyit csak akarnak. Akár tíz-húsz darabot is és így bőven megvan a kellő redundancia. Már a mai mobiltelefonokon is elég durva kamerák vannak, kb. 1 cm3-es mérettel. Még a hőkamerák sem sokkal nagyobbak, lásd FLIR Lepton. Ezeknél a hagyományos üveg kémlelőnyílások, periszkópok semmivel nem adnak nagyobb rálátást, "situational awareness"-t. Páncélozni meg a kamerákat, vagy egy részüket is lehet. Illetve a kémlelőnyílások is sérülékenyek. De még akár a páncélüveg kémlelőnyílások meghagyásával, azok mögé is lehet tenni kamerákat.

Az ilyen típusú torony előnye az egyszerű felépítése, amely jelentősen csökkenti a meghibásodás valószínűségét. Ha hiba lép fel,az a torony belsejéből javítható, ahol a katonák folyamatosan védettek.

Ehhez nem nagyon értek, szóval ha valamit rosszul tudnék, akkor javítsatok ki, de úgy vélem, hogy akár emberes, akár távirányítású a torony, a torony és a fegyver mozgatása, a célra tartás, a stabilizálás, stb. elektromos, amiket kb. egyformán lehet, vagy inkább nem lehet javítani belülről. A szenzortornyok (kamerák, hőkamerák, lézeres távolságmérő, stb.) szintén tökazonosak.

Ugyanez az előny az újratöltésnél is. Nem kell visszavonulni a harc elől.

LANCE RC turret system

"Importantly, the LANCE RC’s crew can reload without leaving the safety of the armoured fighting compartment."


https://www.rheinmetall-defence.com.../turret_systems_and_weapon_stations/index.php

Tehát a távirányítású toronyban is újra lehet tölteni a fegyvereket belülről.

Szóval én semmi előnyét nem látom az emberes toronynak. A hátránya viszont a személyzet biztonságára nézve jelentős.
 

AGRESSOR88

Active Member
2010. december 27.
73
107
33
Hiúz gyár helye: elösször mindenki Győrre gondolt és késöbb derült ki hogy Zalaegerszeg itt van egy kis hazabeszélés nosztalgiázás Korom és Böröndi részéről mind a 2 zalamegyében szolgált elösször fiatal hadnagyként az egyik a 33.gépesített lövészdandárnál egerszegen.Amásik a 26.Vak Bottyánál Lentiben.
Ez a két alakulat kapta meg az országban elösször a BMPket 1980ban és 1darab szimulációs központ is volt mégpedig Lentiben..van egy kis párhuzam

Próbálnak hagyományt teremteni evvel és próbálják megszólitani a régiszakikat is akik ma 40 50évesek és ismerik a láncos IFV harc eljárását, szerelését mert ugye hiába BMPn voltak az alapok ott vannak.. Mint ahogy ezért került a Leó is Tatára és nem pl Várpalotára vagy Vásárhelyre
Mert sokan nem tudják de palota is tervben volt mint Leó főhadiszállása első kézből tudom..


Tavaly ha bármi volt Zalamegyében a Böröndi mindig itt volt pl toborzó iroda átadása Keszthelyen Sármellék hadifesztivál Nagykanizsai Söt és Ött toborzás.

1 laktanya megnyitás is folyamatban van még pedig Nagykanizsán ezt már pár éve örzi az FBŐ ezek után kicsit talán annak az ügye Is felgyorsul mert ember anyag lenne ott bőven akikkel feltölthetnék és lassan már teknika is.

A 30mmre vissza térve én is inkább a nagyobbat láttam volna szívesen csak a nagyobb kaliberrel ugyan úgy jártunk volna mint a király géppisztoly löszerével a 2vhban hogy sokszor löszer hiány volt mert csak mi használtuk a fronton.
A35mm el terjedt a világban de nem közép Európában se Keleten bár a románok ál biztos van egy kisebb készlet de nagyjából ennyi.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Akkor tehát a 218 darabban benne van:

- gyalogsági harcjármű
- parancsnoki harcjármű
- felderítő harcjármű (dd páncélosfelderítő szd)
- önjáró aknavető
- tüzérségi bemérő (zlj és dd.tüzérségnek)
- tüzérségi radar (dd.tüzérségnek)
- medevac

A műszaki jármű meg nem a KF41 bázisán lesz, hanem a Büffel-t kapjuk.

Fasza, most már csak álljanak ott a laktanyaudvaron!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Ez a toronyemelkedés központi téma a cseheknél. Erre arcoskodott egy RM vezér, hogy ne bohóckodjunk gyerekek. Ha 60°-os kell, olyan lesz, egy 2 milliard euros buli nem ezen múlik.
Lényegében azt mondta olyan tornyot kapnak a Hiuzhoz, amilyet kérnek. Ez sztem ránk is érvényes.


A LANCE RC már most tudja a 60°-ot. Az emberes ezek szerint még nem.

(halkan, és zárójelben írom csak, de ha nekem kellene döntenem a 2 jármű alapján így távolról, akkor nem a Lynx nyerne... de ugye már a Boxerrel bent van a RM sarka az ajtónyílásban, a Lynx-szel akarják szélesre rúgni.)


Miért a Redback-et választanád? A gumilánctalpon (ami vagy beválik, vagy nem hosszabb távon) kívül milyen más előnye(?) van szerinted?

A Rheinmetall Lynx web oldalt (https://www.rheinmetall-defence.com...tems/armoured_tracked_vehicles/lynx/index.php) hoztam. A Lynx -nél egyszerűen kikerült a 30 mm -es MK-30/2 ABM, mint opció.

A Rheinmetall gépágyús web oldalán meg (https://www.rheinmetall-defence.com...munition/direct_fire/medium_calibre/index.php) a 30 mm -es MK-30/2 ABM mellől került ki a Lynx KF41 (!!). Már csak a Puma IFV van ott feltüntetve Lance toronnyal ...

Szerintem ezeket kicsit félreértetted.
Inkább arról van szó, hogy a KF41-nél azért a Wotan 35-öst tüntették fel, mert az a legújabb, legfejlettebb lehetőség jelenleg.
A MK-30/2 ABM-nél pedig "Typical installation: Puma IFV, Lance turret, TORC30", vagyis a Pumához, az RM saját LANCE tornyához (ebben benne van a 2.0 is, mert az a LANCE egyik verziója) és a TORC30 toronyhoz van elsősorban alkalmazva.

Gondolom a csekély ötven tonna segíti az egyenletesebb mozgást.

Még nincs 50 tonnás Lynx. A jelenlegi konfig max 44 tonnás (a Puma 43 tonnás).
 
T

Törölt tag 008

Guest
....Fasza, most már csak álljanak ott a laktanyaudvaron!
Hát, ha azt nézem, hogy bejelentés utáni napon már megvolt a gyár terve és valójában már 17-ben a katonáink ebből vigyorogtak ..... ha valaki Tata felé jár nézzen be az udvarba, mert lehet ott állnak.
Bár ilyen tempónál inkább Gödöllő felé kellene nézelődni, mert simán lehet már ki is vontuk őket a rendszerből és a Currus éppen szétvágja :D
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 468
18 526
113
Akkor tehát a 218 darabban benne van:

- gyalogsági harcjármű
- parancsnoki harcjármű
- felderítő harcjármű (dd páncélosfelderítő szd)
- önjáró aknavető
- tüzérségi bemérő (zlj és dd.tüzérségnek)
- tüzérségi radar (dd.tüzérségnek)
- medevac

A műszaki jármű meg nem a KF41 bázisán lesz, hanem a Büffel-t kapjuk.

Fasza, most már csak álljanak ott a laktanyaudvaron!
Kérdezném felderítő ill. tüzérségi felderítő-bemérő szerepkörben nem lenne jobb egy kerekes jármű?! Pl. Fennek?