Én nem szoktam a konkurenciát nyíltan fikázni, de ezt most muszáj, mert ez talán a legrosszabb cikk, amit a magyar hadiipar-fejlesztésről valaha olvastam, pedig 1-2 ilyen cikk azért már megfordult a kezeim közt.
A szerző teljesen fogalmatlan nem csupán az exporttal kapcsolatos döntéshozói gondolkodásról, hanem még open source forrásokból sem tud tájékozódni.
A gigantikus szakmai tévedések mellett (a Lynx mióta tank?), a kedvencem, hogy úgy tesz a cikk írója, mintha csupán a görög és szlovák IFV-beszerzési program létezne, egy olyan időszakban, amikor hirtelen az összes európai ország nekiállt, hogy modernizálja a haderejét. Az amerikai OMFV-tenderről meg még csak említést sem tesz, pedig éppenséggel a Lynx második ízben is indul rajta.
Ez is hatalmas: "az öt jelentkező közül végül a svéd CV-90-es harcjárművet értékelték a legjobbnak. Így teljes mértékben szakmai és nem politikai döntés született."
A szlovákok döntése a CV90 mellett 100%-ban politikai döntés volt, ami csak azért született meg, mert a csehek is CV90-est vesznek és a szlovákok úgy érezték, velük biztosabb dolog összebútorozni, mint velünk. Ennyi az egész.
Ja meg hát ugye ott van az is, hogy nem a Lynx az egyetlen termék, amivel a magyar hadiipar készül akár exportra, akár a Zalazone tesztpályára: a szerző említést sem tesz a 4x4-esekről, az APC-ről, lőszergyártásról, aknavetőkről, kézifegyverekről és még holnapig sorolhatnám.
Lehet kritizálni a magyar haderőfejlesztést, de ez a cikk konkrétan nemcsak szakmailag tragédia, de ebben a mostani geopolitikai dinamikák fejében hatalmas mellélövés is.