1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Úgy tünik, ez a probléma minket se nagyon zavart, amíg Sidewinderrel volt készültség a mieink is a szárnyvégre függesztették azokat. Vagyis ahogy a #5035-ben írtam, nem volt más választásunk!! Lehet, hogy a cseh Gripeneknél
  - már a szárny alatti függesztőkhöz is van kivezetett hűtés-cső a rakétának, vagy
  - a csehek vettek modernebb argon-hűtésű rakétákat IS amit bárhova lehet függeszteni
  Az AIM-9L és -9M rakétákat külsőre nem lehet megkülönböztetni, így belső infók nélkül nehéz eldönteni a kérdést, mármint hogy milyen rakéta van a gépre függesztve.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mondjuk ha jol tudom nekunk van 13 db echte magyarosch gripenunk es egy D a cseheknel osszetort helyett. Szoval mivel ugye a D az ugyanazt tudja elvileg mint a C csak gepagyu nelkul, igy annal az 1 db gripennel felmerul a kerdes hogy lehet-e?
   
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A cseheknek ketfele raketajuk van. AIM-9M-2-t rendeltek az L-159esekhez es AIM-9M-8-9-et kaptak a Gripen rendszeresitesekor. Ez utobbi raketakon allitag US Navy felirat is lathato. A Navy a kulso huteses valtozatot hasznalja.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Azt lenne jo tudni hogy ez tenyleg letezo problema-e es hogy csak a kecskemeti gepeket erinti-e a regi szarnyak miatt (vagy mint a gyakori futomu hibak a palya dilatacios hibai miatt) vagy masnal is van. Mert kb 12 evvel ezelott ezt valaki elultette a koztudatban, de a csehek es a magyarok azota is a szarnyvegen hordjak a raketat es nem volt belole semmi problema. Sem hir arrol hogy a 800 oras sved karbantartason valamit erositettek vagy csereltek volna a szarnyakon.
   
 5. emel

  emel Well-Known Member

  Tökmindegy mire LENNE alkalmas a D-Gripen ami ugye kétüléses, alapból kiképző-változat. Ilyen gépet nem állítanak készültségbe, tehát békeidőben abszolút nem jellemző rajta a Sidewinder.
   
 6. imike

  imike Well-Known Member

  Az is lehet, hogy az elmúlt tíz évben a Svédek megerősítették a szárnyvéget és már nem jelent gondot, de akár azt is el tudom képzelni, hogy mivel ezek bérelt gépek itthon is és a Cseheknél is, ezért azt mondják, hogy oldja meg a gyártó, ha repedés keletkezik, javítsa, cserélje, ... hiszen hivatalosan nem mondták ki, hogy nem lehet szárnyvégen Sidewinder-t vinni.
   
  alfa74, antigonosz and borisz like this.
 7. emel

  emel Well-Known Member

  Mint már írtam, az L- Sidewinder szárnyvégre függesztése nem szabadon-választott, hanem műszaki kényszer. Honnan tudod, hogy nem volt belőle semmi probléma, ha lett volna akkor neked megírták volna ajánlott levélben? Milyen konkrét infóid vannak a 800 órás karbantartásról, arról hogy milyen munkákat hajtottak végre ott a Gripeneken? Van róla konkrét listád hogy miket cseréltek az eleve tervezett cseréken kívül mert megbukott a teszteken, vagy hibákat/repedéseket/sérüléseket tártak a hibafelmérések során? Ha lett volna bármilyen szerkezeti probléma, annak javítása bármilyen módon vagy szárny-cserével, akkor tudnál róla?!! Mert ilyen infókat én is szívesen vennék, csak nem tudom honnan lehetne?!!
   
  alfa74 and Terminator like this.
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  Megpróbálom visszakeresni, de ezt már végigbeszéltük egyszer, korábban képeket linkeltem "magyar" szárny alatti függesztésről is...
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Stop. A D változat teljes értékű harci változat, csak gépágyú nincs rajta, de ennyi. Ez kiképzésre is alkalmas harci változat.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Ettől még igaz amit írtam, D-Gripen nem megy készültségbe, NEM JELLEMZŐ rajta a Sidewinder ... van más feladata.
   
  vilmoci likes this.
 11. Pista a hegyről

  Pista a hegyről Well-Known Member

  Szerintem nem repültek annyit rakétával hogy előjött volna ilyen hiba (ha tényleg előfordulhat ilyen), ezen kár aggódni. Gyakorló repülések nagy része fegyver nélkül megy, riasztás meg nincs annyi szerencsére. Illetve gyakorláshoz rolleron nélkül eleve nincs gond.
   
  Terminator and emel like this.
 12. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Bocsi ha nagyon hülye kérdés vagy ha off a téma de pl ha risztást kap a keszi akkor milyen fegyverzettel szállnak fel? ( ha van rajta valami más egyáltalán a gépágyun kívül)
  Szerintem egy dolog 2 oldalát fogtátok meg , igazatok van mindkettőtöknek szerintem így külsőleg szemlélve a dolgokat
   
 13. emel

  emel Well-Known Member

  Amíg volt üzemképes addig gépenként 2-2 Sidewinder-el, mióta azok kiestek azóta 2-2 AMRAAM-al repül a keszi. A Baltikumban volt teljes fegyverzetű készültség, 4 AMRAAM+2 Siedewinder.
   
  fedett_mókus likes this.
 14. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Köszi a gyors választ!
   
 15. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Igazad van, nem tudjuk. Arra gondoltam, ahogy tobb kisebb problemarol is keringtek informaciok, valoszinuleg errol is keringett volna, ha van ilyen. De tenyleg nem tidhatjuk, mit csereltek ki a svedek.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  https://airbase.blog.hu/2019/04/04/mag-napok_nemetorszagban

  " A schleswigi helyszín addig biztosnak látszik, amíg a magyar pilóták visszaszerzik a légi utántöltésre vonatkozó jogosításaikat. "

  "A németek már a svédekkel közösen dolgoznak azon, hogy a Gripen az év végére kvalifikált legyen az A400-asból történő utántöltésre."

  "Mivel a mi rakétáink voltak a legjobbak, mi lettünk úgymond a lándzsa hegye." ???
   
  Hegylakó, fishbed and arcas like this.
 17. Centurio

  Centurio Well-Known Member

  "Már nem csak a régi technikákat gyakoroltuk, hanem a legmodernebb fegyvereket is szimulálták. A nagy változást az F-35-ösök, az AMRAAM rakéták D változata vagy a Meteor rakéták hozzák majd."
   
  arcas and borisz like this.
 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  Nem szimulalni kellene oket, hanem meghivni a gyakorlatra... a hollandok ott vannak a szomszedban, de a norveg es az angol F-35osok sincsenek olyan messze.

  A nemeteknek valoszinuleg hamarabb lesz Meteor raketaja, mint Magyarországnak.
   
  Centurio likes this.
 19. Anti

  Anti Well-Known Member

  A holland F-35 mostabában nem életveszélyes(a pilótára)?
   
 20. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Második felvonás

  "Hazánk és Szlovénia légterének védelme mellett négy hónapig – ottani idő szerint május elsején kilenc órától, szeptember másodikán kilenc óráig – a három balti ország légtérbiztonságáért is a Magyar Honvédség légiereje felel majd. Észtország, Lettország és Litvánia ugyanis nem rendelkezik a feladat végrehajtására alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az észak-atlanti szövetséghez történt 2004. áprilisi csatlakozásuk óta légterük védelmét – rotációs alapon – más NATO-tagországok látják el; elsőként a belga légierő gépei települtek a Baltikumba.

  Jelenleg lengyel vadászpilóták járőröznek a térségben, tőlük veszik majd át a feladatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei. Négy vadászgép és mintegy száz katona a tervek szerint április végén települ át Litvániába. Lesznek azonban olyan gyakorlatok a régióban, amelyeken a magyar légierő is részt vesz – ilyenkor a tervek szerint hat JAS−39-esünk állomásozik majd a Baltikumban.

  A vadászgépek és az üzemeltetésükért felelős kiszolgáló állomány Litvániában, a siauliai támaszponton, a vadászirányítók pedig a Karmelavában lévő vezetési ponton látják majd el a készenléti szolgálatot. A NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központ (Combined Air Operations Centre – CAOC) északi területekért felelős bázisán, a németországi Uedem városában pedig egy magyar összekötő tiszt fog dolgozni.

  Magyarország légiereje második alkalommal vesz részt a baltikumi légtérrendészeti misszióban."
   
  tindalos and arcas like this.

Ezen oldal megosztása