Az egesznek a nyelvezete irritalo.
Kicsit hosszu, elnezest, de ez idevag.
A "gagyi" media legalabb kerek, ertelmes mondatokban beszel. A Zrinyi kepi vilaga es regimodi "tevehirados" stilusa valoban nem a leghatasosabb, de az sokkal kevesbe karos, mintha osszevissza beszelne.
Ha valamit utalok, ez az eroltetett, felig irastudatlan-stilusu slendrian jopofizas, ami legtobbszor valojban azt takarja, hogy keptelen egy alany-allitmany-targy minimalszerkezetu mondaton tul epkezlab, kerek, szabatos mondatokat alkotni.
Ez egyebkent az amugy remekul demokratizalodo media par borzaszto mellekhatasanak az egyike, de ez van - ha kimeletlen akarok lenni, akkor itt latszik, hogy a szereplesi vagy es a (szerinte) "meno" stilus qrva keves, ha nincs meg az alapveto beszedkeszsege sem.
A masik veglet az volt, amikor meg 30 eve is
mikrofonengedelyhez kotottek a Magyar Radioban a szereplest - az is tulzas volt, viszont nem his hallottal hebego-habogo idiotakat, a Bozsonyek (o volt a fobemondo 30 evig) nagyon-nagyon megszurtek meg a hirolvasot is, nem voltak Spirit FMes amfetamin-tuladagolasban szenvedo felmuvelt hadarogepek, mindenfele mondatszerkezet nelkul, siznte panikban kommunikalo, szinte sertoen kozvetlen stilusal stb.
Az alapveto baj, hogy ennek van egy nagyon eros kulturalis hatasa. Raadasul pontosan a kevesbe eros kulturalis hatterbol jovoknel az egyeb hatranyok mellett altalaban sokkal erosebb a gadget-fugges is, a szulok gyakrabban engedik oket online logni egesz nap, es ha valaki ilyen mocsokkal a fuleben no fel, akkor sajat maga is azt tartja majd standardnak. (Es igen, tudom, hogy a kereskedelmi tevek, foleg a nemetek, elen jartak a legolcsobb, legprimitivebb prolikultura altalanosan elfogadotta teteleben, lattam az elborzaszto videokat online a rettenet J. Springer-copycat showkkal stb.)
Hangsulyozom, ez alapvetoen nem erint sokakat itt, ez sokkal inkabb azokat sujtja, akik amugy sem a legolvasottabb kozegbol jonnek (huh, micsoda eufemizmusokra vagyok kepes
), emiatt nem feltetlenul erzed a sulyat. De kevesbe iskolazott-kulturalt stb kozegben ez husbavago differencia lehet.
Ha ezt elfogadjuk, akkor pontosan emiatt lenne fontos, hogy az altalanos kozbeszed,
public discourse ahogy az angol hivja, szinvonala emelkedjen (ami direktben kihat utana az eletminosegre is!) Ha ez nem valtozik, mindig csak szuk elitek fogjak a hatalmat ill. donteseket egymas kozott passzolgatni - oket ez ugyanis nem erinti.
(Az elit mindenkeppen ujratermeli magat, ez kozismert - en magam is kinosan ugyelek arra, hogy mindket gyerekkel kerek, ertelmes, erosen osszetett mondatokban kommunikaljak szuletesuk ota, mindket nyelven; ha valami nem volt vilagos, akkor azt reszletesen elmagyaraztam. Ez egy csomo energiat meg idot igenyel, de en - es szerintem minden szulo - elvezem ma is. Az eredemenye vilagosan latszott mar koran, a nagyobbikkal anno otevesen mar jatekosan kombinatorikaztunk meg programozasi-logikai elveket gyakoroltunk, ma mar evek ota ir es rajzol szabadidejeben, a kisebbik meg mar hatevesen olyan valasztekos es komplex humorral nemcsak beszelgetett, de kimeletlen logikaval vitazott is velem mindenen, hogy csak lesett minden szoc munkas, akit a valas soran berangatok az ugybe. Raadasul ugyanezt latom a barati koromben egyarant otthon is es idekint is - a kulturalis elit mindig ujratermeli magat, ez igy van osidok ota, es egy kis orszagban ez egyben a politikai elitet is jelenti.)