[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Idézet a jets.hu oldalról:
Ma repültek a magyar gépek. Műszaki ok miatt elrendelt rep tilalom nem volt.

11149372_581533858654852_4204038399149602359_n.jpg

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 549
947
113
@Hiryu
<i>"Adófizetők pénzéből x év alatt elment Y milliárd a magyar légierőre.

Esetleges fegyveres konfliktusban:
- gépek bevethetőek?
- pilóták bevethetőek?

Nem papíron, mert az mindent elbír hanem valóban?

Mert ha nem, akkor mire ment el Y milliárd?"</i>

Tényleg nem értem, hogy most miért kell ez ide is... :S
A gépek bevethetőek és a pilóták is... Nem egy gyakorlaton bizonyítottak már.
Akkor meg most mi ez az adófizetők drága pénze dolog? Izraelnek kb. 2x akkor a GPD-je, mint Mo.-nak és van több száz repülőgépe. Az ottani adófizetők mit szóljanak? Jó ideje nem volt semmi olyan hirig arrafelé, ami indokolna akkora méretű légierőt, így ebből kifolyólag bizonyíték sincs, hogy képesek rá.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 999
113
<blockquote rel="kelepisti" Ráadásul a BVR fegyverzet - 40 db. AIM-120C5 - amerikai fennhatóság alatt van, engedélyük nélkül nem lehetségesség harcba vetni hardware korlátok miatt, és csak az Diel BGT AIM-9L modernizált (közel M) változatú légiharcrakétája van, korlátozott számban rendszeresítve. (egyébként ők gyártják az IRIS-T)
</blockquote>
Erről beszélgettünk már régebben is, Molni se hitte el hogy az amerikaiak kontrollálják a légiharc-fegyvereinket.
Német, amcsi mérnökök csücsülnek a raktárban.
Meglehetősen megbíznak bennünk úgy néz ki. Nem elég, hogy kifizettünk értük egy rakás pénzt, még csak hozzájuk se nyúlhatunk. Van egy géppark ami nem a miénk, és a hozzá való fegyverzet sem. Remek.
Nem csoda, hogy kiröhögnek minket a szlovákok és a románok is, meg bárki, abszolúte impotens légierővel még hangot megemelni se tudunk.
Nemzeti függetlenség? Ugyan már..

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 882
21 235
113
Sajnos amikor egy polgár kérdez ilyet, akkor vagy az a probléma, hogy nem ismeri a honvédséget (nem olvassa el a marketingszöveget, illetve a szakma oldalait (pld. www.airbaseblog.hu), vagy túl ismeri a honvédséget, és tudja, a valós képességeket.
A mi vadászgépeink bevethetőek természetesen fegyveres konflikusban, bevethető gép és hajózóállománnyal rendelkezünk. Ezt szerintem mindenki leírhatja aki Kecskeméten bejut a reptérre. Az már más kérdés, hogy egy 12 harci géppel ellátott "légierő" milyen képességekkel, egy bázisra telepítve milyen túlélőképességel és ennyi műszakival és fegyveressel bevethetőséggel rendelkezik. Az biztos, hogy amennyi fegyverrel rendelkezünk a Gripenhez, az egy alacsony intenzítású konfliktushoz is kevés. Ráadásul a BVR fegyverzet - 40 db. AIM-120C5 - amerikai fennhatóság alatt van, engedélyük nélkül nem lehetséges harcba vetni hardware korlátok miatt, és csak az Diel BGT AIM-9L modernizált (közel M) változatú légiharcrakétája van, korlátozott számban rendszeresítve. (egyébként ők gyártják az IRIS-T) Földi csapásmérésre 2x20 db. Maverick rakéta áll rendszerben, fele repesromboló, fele páncéltörő. Ehhez jön még a Mauser gépágyú. Az 5 db. Litening konténer képességeit nem tudjuk kihasználni, mert nincs olyan LGBU-nk amit irányítanánk vele. No ennyivel kéne fegyveres konflikusban helytállni. De mivel NATO szövetségi rendszerben vagyunk. az 5. cikkely szerint támadás esetén a teljes NATO-t támadta meg. (ez NATO-NATO országok között hogy van, azt nem tudom, lásd török-görög viszony)
kb. ennyi.

Valaki leírhatná pontosan, mit is jelent az amerikai kontroll a komolyabb légiharc fegyverek felett.
Mert ha nem használhatjuk szabadon, bárki ellen, aki ellken akarjuk, ammor igazából nem sokat ér.
Illetve semmit.
Ott vagyunk ahol az Osztrákok, csak ők nem fizettek érte.
Mert nem vettek semmit, a csúcs szuper gépeikhez. :)

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 961
6 368
113
Röviden azt, hogy az Amraamjaink összes alkotóeleme nincs itthon/engedélyhez kötött. Szal olyan nem lehet, hogy egyik reggel gondolunk egyet, és átruccanunk románokhoz vadászni

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Röviden azt, hogy az Amraamjaink összes alkotóeleme nincs itthon/engedélyhez kötött. Szal olyan nem lehet, hogy egyik reggel gondolunk egyet, és átruccanunk románokhoz vadászni

Gripen6000_06.jpg

Akkor ezek makettek, én meg hülye vagyok...

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 999
113
<blockquote rel="ms07">Röviden azt, hogy az Amraamjaink összes alkotóeleme nincs itthon/engedélyhez kötött. Szal olyan nem lehet, hogy egyik reggel gondolunk egyet, és átruccanunk románokhoz vadászni

Gripen6000_06.jpg

</blockquote>

Van 10 db gyakorlónk is.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 332
71 101
113
AMRAAM-jaink összes alkotóelemét látod az általad linkelt képen???

Vagy csak egy rakétát látsz, ami AIM-120C5-nek látszik, de fogalmad sincs, mi kell hozzá, hogy indítható/célra vezethető is legyen...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 678
11 054
113
Nem azért, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene, de a Csehek Amraamjainál ua. megkötés, tehát Ők sem tudják bevetni. Ezért lenne megoldás az Európai IRIS-T közelharc és MDBA Meteor BVR combó. Az előzetes tervek szerint azért vettünk nagyon kevés és felújított Sidewindert, mert az IRIS-T volt tervezve, rendszeresítésre. Aztán mint látjuk, itt meg a valóság...

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 961
6 368
113
<blockquote rel="ms07">Röviden azt, hogy az Amraamjaink összes alkotóeleme nincs itthon/engedélyhez kötött. Szal olyan nem lehet, hogy egyik reggel gondolunk egyet, és átruccanunk románokhoz vadászni

Gripen6000_06.jpg

</blockquote>

Belelátni a rakétába, hogy minden meg van belül? Elég, ha egy kártya hiányzik belöle, de repülni azért tudsz vele

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 471
9 739
113
Szerintem a közös idegen-barát felismerők nem engedik meg, hogy NATO gépek lelőjék egymást, ezért felesleges az AMRAAM-ból valamit kihagyni, hogy ne lehessen élesíteni. Új azonosítót meg nem olyan egyszerű beszerezni, berakni, ...

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
A majomfogó nem működött!
A rendszeren június 22-ig karbantartást végeznek, és erről a hadgyakorlat minden résztvevőjét előzetesen értesítették.

A cseh légierő egyik támaszpontjára vitték az összetört magyar Gripent
http://index.hu/kulfold/2015/05/21/a_cseh_legiero_egyik_tamaszpontjara_vittek_az_osszetort_magyar_gripent/

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 260
113
Hát szerintem kihúzzuk így egy kétülésessel a következő bérleti idő lejártáig. Semmi reakció nincs semmilyen felső szinten akár HM,MH,Kormány,stb az esettel kapcsolatban. Az a gép totálkáros. Bár olvastam egy origós kommentet hogy majd a biztosító kifizeti mert a casco... :)

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 075
33 736
113
Szerintem a közös idegen-barát felismerők nem engedik meg, hogy NATO gépek lelőjék egymást, ezért felesleges az AMRAAM-ból valamit kihagyni, hogy ne lehessen élesíteni. Új azonosítót meg nem olyan egyszerű beszerezni, berakni, ...

Ez a legnagyobb baj. Ha nincs egy saját IFF rendszered, akkor NATO vagy izraeli gép bármikor jöhet bombázni, nem tudod lelőni csak ha az életedet bonyolítod. Kikapcsolt IFF-el meg lelőheted a sajátjaid egyikét is, esetleg marad a nagyon megközelítés, vizuális azonosítás, dogfight és gépágyúval adsz neki.

atta

Member
2013. január 26.
278
0
16
Lemaradtam valamiről? A NATO és/vagy Izrael bombázni akar minket? :) Izrael nem NATO tag, mégis megkapja a NATO IFF kódokat? Azt hiszem, az IFF rendszer ennél azért bonyolultabban működhet.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 140
4 999
113
...és a HM hallgat!
Még mindig!

Lehet ez a megállapodás része is, ki nyilatkozhat, milyen tárgyban és mikor. A svédek se mondtak még semmit, és állítólag hónapokig is ülhetnek az ügyön, addigra meg már más lesz porondon. A kárviselés kérdése az érdekes, mivel több mint valószínű, hogy javíthatatlan, a pótlás mikéntjével összefügg.
A lízingszerződés tartalmazza ezeket az esetünkre vonatkozó kitételeket, amikről mi nem fogunk értesülni, csak esetleg később.
Először is mi vagy ki okozta a balesetet ? Aztán ennek mentén folyik tovább az ügy. Gondolom én.
Amíg ez kiderül, maradjunk azon a véleményen, amely az origó felkent "szakértőinek" egyöntetű véleménye, hogy ezért is Orbán a hibás :))

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 075
33 736
113
Egy másik NATO-taggal történő háború esetén (amire már volt példa) az IFF rendszer nem működne, mivel mindkét oldalon NATO gépek lennének ugyanazzal az IFF rendszerrel. A törökök pont ilyen esetekre fejleszették ki a sajátjukat, hogy ami nem az övék azt le tudják lőni. Izrael meg megkap mindent, és a nagytesó is komolyan védi. Valószínűleg az IFF rendszer is barátként mutatja az izraeli gépeket.