Tegnap, szép időben kikocsikáztam Ferihegyre fotózgatni, hátha lesz vmi alapon. Jött is a honvéd erbusz, meg a Falcon is, jó kis képek születtek. Brize Notron-i A400M áthaladóról nem is beszélve.
Erre most értesülök az index fórumáról, hogy kb pár perccel azelőtt, hogy kiértem, áthúzott egy Gripen. Párbeszéd két fórumozó között:
- Most húzott el egy Gripen vadászgép a házunk felett (Bp. Kőbánya-Újhegy), jó magasan, de mégis baromi hangos volt, mit keres az itt?
- A múltban több alkalommal csináltak LHBP-n touch-&-go-t. Lehet most is ez volt.
- Köszi az infót! Azt nem értem, hogy akkor miért nem volt előzetes széleskörű lakossági értesítés? (*) Még Zuglóban is olyan hangos volt, hogy a macska sokáig nem mert kijönni a kredenc alól, Újhegyen meg kutyák menekültek nyüszítve, kisgyerek elsírta magát ijedtében. Nem ilyen IL-76, B-747, An-124 szinten zajos, hanem szétszakadni akart az ég, úgy dübörgött - pedig nem is volt hangrobbanás, csak egyszerűen elhúzott. Gondolom az átstartoláshoz "mil-power" teljesítményt kellett ráadnia? Viszont köztudott, hogy a Gripen a vadászgépek között az amúgy törpe növéséhez képest aránytalanul hangos típusnak számít - ezt miért nem vették figyelembe a katonák, a légi irányítás?
(*) Mai mobilos technika mellett simán meg lehetne oldani, hogy 10 perccel előtte az adótornyok cella SMS-t küldjenek minden az útvonal mentén érintett telóra, miszerint: Itt nemsokára egy Gripen fog rém zajosan elhúzni. Ha nagyon megijedne, üljön át egy másik vadászgépbe! Üdvözlettel: Állambácsi.
Na, az ilyeneket nagyon nem szeretem. Mert ugye vannak ők, meg a különbejáratú jogaik. A Honvédség meg különben is hogy képzeli, hogy illegálisan garázdálkodik azzal a zajos masinájával?!