1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Skyceptor egy ötlet, de 2017 óta kb. semmiféle érdemi előrelépést nem nagyon látni és az ár a szokásos hurráoptimista becslés.
   
  Nagy Csaba likes this.
 2. kamm

  kamm Well-Known Member

  Tavaly tavasszal konkretan el is adtak a lengyeleknek: "This LOA is for Phase I of “WISLA,” Poland’s two-phase, medium-range, integrated air and missile defense procurement. Poland has stated it intends to acquire additional Patriot fire units, gallium nitride-based, 360-degree Active Electronically Scanning Array Radars, and SkyCeptor™, a low-cost interceptor missile, under Phase II."

  Ha ez idoben osszejon - lengyelek maguk akarjak gyartani egy reszet -, akkor nem egy rossz uzlet, meg nekunk is jol jonne egy ilyen.
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Python 6nak is nevezik,és eredetileg légiharc rakétának készült,ARH+IR irányitófejjel.De tudtommal mint légiharc rakéta máig nem lett rendszeresitve.
  Új ötlet.Lehetne e integrálni a NASAMS rendszerben?Saab Zsiráf lokátorral megtámogatva esetleg képes lehet a rövidebb hatótávú ABMek elfogására.
  Miért nem használják eredetileg nekiszánt légiharc szerepben?
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor azt már nem NASAMS-nak hívnák...
  Hogyan akarsz integrálni valamit, ami még nem is létezik?
   
  Nagy Csaba likes this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Dávid Parittyájában már mükszik.NASAMS meg AMRAAM mellett kezeli a AIM9Xet is,és elvileg bármilyen NATO kompatibilis önirányitott rakéta integrálható hozzá,ami elfér az inditóba.A szűk keresztmetszet a Sentinel radar.De az amúgyis kevés komoly előrejelzéshez,mindenképpen kell egy messzebblátó radar támogatása komoly helyzetben
   
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Állítólag az amerikaiak technikailag és jogilag is korlátozzák az AIM120 használatát. A magyar kormány legfőbb célja pedig a (mindenkitől) függetlenség elérése. Ha végül amerikai rakétákat vesznek, akkor megdől a "korlátozott bevethetőség" létezése? Vagy ez többszázmillió dollár pénzkidobás lesz a semmiért, illetve azért, hogy az USA még néhány évig "jó szövetségesnek és fejlett demokráciának" nevezze Magyarországot?
   
 7. migfun

  migfun Well-Known Member

  Pont az amerikai fegyverek - valószínű - vásárlása mutatja meg a "mindenkitől függetlenség" igen szűkös korlátait. Elfogadást vásárolunk, nem függetlenséget, aminek amúgy sincs reális jelentéstartalma, még a hétköznapi életben gazdasági értelemben sem, nemhogy katonai- fegyverbeszerzési síkon.
   
  Nagy Csaba and Ratamahata like this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Vigyázz, mert ezek, ha esetleg fizikailag egyeznek is (a megnövelt hatótávolságúak biztos, hogy nem) a repülőkre rendszeresített verziókkal, elektronikailag át vannak programozva. A kilövés utánni rész teljesen más egy földi telepítésnél, mint a repülőről való indulásnál. Ezek automatizált folyamatok, kezdve a gyújtással (repülőről nem azonnal gyújt) kezdeti pályagörbén át, és bezárva az élesítéssel.
  Ezzel azt akarom mondani, hogy mivel gyakorlatilag egy teljesen más vezérlési programot kap, így tulajdonképpen jogilag nem is minősül támadó fegyvernek. Ebben az esetben szerintem korlátozás nélkül használhatók az SA verziók. Én legalább is így gondolom.
  Én különben nem is nagyon tudnék olyan fegyvert mondani, amit jelenleg az amerikaiaktól tudnék javasolni a HMnek, ha engem kérdeznének .
  Az F35 is csak nagyon-nagyon feltételesen. Inkább több érvet tudnék felhozni ellene, mint mellette.
  A legtöbb rakétájuk, bár bevált, de elképesztően túlárazott.
  Szárazföldi területen azt érzem alaposan lemaradtak. Talán a helikoptereik közül tudnék válogatni. De mindkét (3) típus nélkül le tudnánk hozni az elkövetkező 5-10 évet. Ezek az Apache és a CH-53K esetleg a CH-47F. Ezek eggyike sem létszükség jelenleg. Persze bizonyára nem ismerem a teljes arzenált, de jelenleg így gondolom.
  Ha már diplomáciai gesztusokat akarunk tenni nekik, akkor a rakéták azok, amik a legkisebb kompromisszumot jelentik. Igazság szerint más gazdasági (LNG terminal), jogi (védelmi egyezmény), közjogi (rendeződő CEU ügye), sokkal egyszerűbben tudunk gesztusokat tenni feléjük. A katonai vonalon meg hagyjuk meg a katonáknak, hogy azt válasszanak, amivel szerintük legjobban tudnak harcolni... Ha azt gondolja Benkő, hogy nincs jobb megoldás, mint az amerikai rakétákkal felszerelt légvédelmi rendszer, akkor Hajrá!
   
  Loken likes this.
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Stunnert - David parittyáját el lehet felejteni….
  Az USA még azt sem engedi meg hogy a svájci tenderen elinduljanak vele.
  Kizárt hogy Mo.nak engednék hogy megvegye
  Én személy szerint annak is örülnék ha Spike-ot engednék hogy vegyünk Izraeltől
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Csak nehogy valami kipróbálatlan török csoda legyen a Spike helyett.... :hadonaszos:
   
  Loken and arcas like this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Azért van némi különbség a 2 ügy között.
  A Stunner a Patriot rendszer továbbfejlesztésre készült. A svájciak nem csak rakétákat akartak, az Izraeliek meg főleg azt tették volna hozzá a projekthez. Amíg pedig az amerikaiak is kellenek a projekthez, hülyék lennének a saját Patriot rendszerüknek versenytársat (ráadásul fejlettebb végeredménnyel) generálni.
  Addig nincs bajuk az izraeliekkel, amíg csak maguknak reszelgetnek a tőlük megvett rendszeren, de ha már versenytársként lépnek fel az általuk elcsaklizott technológiával, azt nem engedik. Igazság szerint ez egy teljesen épeszű hozzáállás.
  De ugyan ez a helyzet a Lavi vadásszal (amire a linkelt cikkben hivatkoznak), ami tulajdonképpen egy izraeli saját F-16-os változat....
  A Spike verziói mind a Rafale saját fejlesztése. Abba nincs beleszólása az USA-nak, hogy azt kinek adják el. Ezért tudtak létrehozni közös vállalatot a németekkel, hogy az izraeli licence alapján a németek Eurospike néven tudják gyártani.
  Különben a Németország ugyan ezt megcsinálta mostanában a többi európai partnerével, amikor stoppolta a szaudi fegyverexportot. Emiatt elég komolyan állt (és még mindig áll) a bál a köztük, és a franciák, meg az angolok között. Mondjuk ott nem gazdasági, hanem erkölcsi okai voltak a fegyverstopnak.
   
 12. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Akkor az amerikaiak csak egy módszere maradt.... vetetnek Magyarországgal egy nagy halom Hellfire-t.
   
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ez is egy lehetőség...
  Én inkább úgy látom ezt, hogy ők nem konkrét típust akarnak ránknyomni, inkább csak a jó viszony fejében elvárnak bizonyos összegű szerződést. Mindegy mire. Ezért írtam, hogy a tulajdonképpen fogyóeszköznek számító rakéták azok a tételek lehetnek, amik dobnak a végösszegen (pofátlanul sokat tegyük hozzá :hadonaszos:), viszont viszonylag könnyen helyettesíthetők másal, így nem okoznak olyan nagy függőséget. Míg ha mondjuk C-130J-30 lesz a rámpás teherszállító, az komplett rendszerek beszerzéseit, befolyásolhatja.
   
  Loken and Terminator like this.
 14. Anti

  Anti Well-Known Member

  Pont Gripen fegyverzetben nem lenne jobb az IRIS-T meg a Meteor?
   
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Persze, hogy jobb lenne (bár erről ne engem kérdezz!), de nem is ez a kérdés.
  De ahogy Kamm is megírta egy rakétás légvédelmi rendszer alap készletéhez jóval több rakétára van szükség, mint amennyi jelenleg a 14db Gripen rendelkezésére áll.
  Azonban míg a repülőkön - lehetőség szerint - a legjobb rakétákat kell alkalmazni (ezen a pilótáink élete múlik), addig a rakéta rendszer kilövői csak "vas", amit oda teszel, ahova akarod. És addig - jó esetben - fingja sincs a légtérsértő repülőknek a hollétéről, amíg el nem indítja a "csomagot". Ezek passzív eszközök.
  Az elhelyezés pedig inkább csak tervezést igényel. Ha tisztában vagy a rakétáid hatótávolságával, akkor ennek megfelelő védelmi ernyőt tervezhetsz. Gyakorlatilag mindegy, hogy 40 vagy 52, vagy 80km-re képes elrepülni a rakétád.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez a legenda évek óta kering, de senki nem tudta eddig valóságtartalommal megtölteni.
   
 17. migfun

  migfun Well-Known Member

  Ha igaz lenne, a pakik sem indíthattak volna az indiaiakra legutóbb. Hiszen az most amerika jó barátja.
   
  Nagy Csaba, borisz and therob like this.
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ld. AMRAAM topic 2019 Marc.23
   
  silurusglanis likes this.
 19. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Kezdjük el megtölteni...
   
  Horizon likes this.

Ezen oldal megosztása