@ijasz ,bocs a megkésett belevaúért,de nem volt rendes netem,telórol meg hosszú lett volna.
A legfontosabb, hogy le kellene porolni a régi használható harcászati eljárásainkat és újravenni, modernizálni - már ami a tüzérséget illeti.
Úgy gondolom,hogy komoly hadseregeknél soha nem is lett elfelejtve,csak egyszerűen 20 évig nem volt olyan háború,hogy az előtérbe kerüljön.COIN háborúkba egyszerűen másféle tüzérségi alkalmazás került előtérbe.
Én a területvédelmi ezredek elsődleges feladatának a védelmi harc megvívását jelölném ki, mig a mobil gerillaharcot másodlagosnak abban az esetben, ha nem sikerült a védelem és betört az ellenség.
Nem gondolom,hogy belátható ideig lesz olyan tartalékos erőnk,ami alkalmas lenne ilyen állóvédelmere.Se létszámban,se kiképzettségre tekintve.Ehez vissza kéne állitani a minimum 1 éves sorkötelezettséget,és időszakonként újra berántani a tartalékosokat emlékeztető kiképzésre.
Én erre nem látok reális esélyt.
Ami nagyon fontos a tüzérség számára, az a valós idejű felderítési adatok gyűjtése, melyre a drónok soha eddig nem láttott lehetőséget adnak, valamint az adatok feldolgozása és gyors ütemben a megfelelő csapatok rendelkezésére bocsátása. Nagyon fontos a digitalizált tűzvezetés.
Maximálisan egyetértek-ugyanakkor a dronoktol való egyoldalú függést kerülni kell,szerintem.A hagyományos peremvonali és mélységi tüzérmegfigyelő képzést semmiképpen nem szabad hanyagolni.És a lokátoros,hang és IR/OP bemérő eszközöket,valamint a REH bemérő,zavaró és álcázó eszközöket is bele kell szerintem a tüzérség szervezetrendszerébe.
A radarok használata korlátozott mert elsődleges célpont, sérülékeny.
Ebből a szempontbol Ukrajna szerintem megtévesztő.Igazán korszerű LPI technológiás radarok nincsennek a hadszintéren.Az ukránok nem kaptak olyat,az oroszoknak meg egyszerűen nincs.Zoopark sem az,legalább egy generációval elmarad a korszerű jenki és zsidó radaroktol.HARM ARM egy ÉPI radarral semmit nem tudna kezdeni.
Ráadásul az újgenerációs LPI radarok többfunkciósak.Vagyis a tüzérség szervezetében lévő radarok is részt vehetnek a légtérfigyelésben is-de vica versa,a légtérfigyelő radarok is egyuttal tüzbemérésre is képesek.És a légi pltformon lévő radarok,és IR rendszerek is képesek már a tűzbemérésre.F35 mind radarjával,mind a DAS rendszerével képes tűzbemérésre.Izraeli állitás szerint az új 2052 radarcsaládjuk,és a PAWS NG is képes rá-és ezeket telepiteni kivánják a tüzérségi felderitő dronokra (persze csak a nagyobbakra,amiken van hely rá).
Ez igy elég nagy redundanciát biztosit,miközben az LPI radaroknak még az észlelése is rendkivűl nehéz.Ukrajnában az oroszok a 70es évekbeli tervezésű AN/TPQ36/37 radarokat tudják viszonylag jol zavarni és bemérni,A TPQ49 av bemérő már problémásabb eset-és ez még nem LPI radar.
Az A és B zónában lévő tűzeszközöket meg még a korszerű hangbemérők is képesek már elég pontosan kimetszeni egy területtűzcsapáshoz.
A bonyolult technika sérülékeny, karbantartása harctéri körülmények között szinte lehetetlen, ezért gyakrabban kell kivonni őket a műveletből.
Részben ezért is vagyok hive a búr technológiának.Saját bőrükön tapasztalták meg a problémát.G6-52 és a T6-52 full automata üzemmódra is képesek,ilyenkor akár 2 fő is képes velük harctevékenységre.Ugyanakkor félautómata és full manuál üzemmódjuk is van.Gondosan ügyeltek rá,hogy az afrikai bozót mélyén is lehessen őket üzemeltetni,a lehető legkisebb logisztikai támogatással,a lehető legtovább.
PzH tervezésekor ez nem volt kiemelt szempont.
Ezért a tűztámogatás gerincét még mindig az egyszerűbb, megbízhatóbb lövegek adják (M777, D-30)
Meg mert nincs elég db-szám a többiből.Nyugati önjárókhoz az üzemeltetési háttér is hiányzik,ki kell vinni őket Ukrajnábol a mélyebb karbantartásra
Az állandó dróntevékenységnek hála, a mozgó járművek könnyen kiszúrhatók
Ukránok egyik problémája,hogy 1 év háborúzás után a muszka REH fel lett annyira fejlesztve,hogy drasztikusan csökkentette az ukrán dronok lehetőségeit.Nem tudják dronokkal részletesen felderiteni a muszka védelmet,kénytelenek hagyományos harcfelderitő vállalkozásokkal puhatolózni.
A dronok sem mindenhatóak,csak a tradicionális kard és pajzs versengés egy újabb szinterét adják.Dronok tündöklése törvényszerüen kiváltja a dronelháritó rendszerek fejlődését.Az azeri-örmény harcokban tündöklő Bayraktar is gyorsan veszitett fényéből,mikor egy korszerűbb légoltalommal került szembe.