[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 070
15 236
113
Gerilla lehetsz vàrosban is.
Igen, fel kell készülni.
Depòk, raktàrak, alagutak.
Felkészülés.
Ha az arabok a sziklàn csùszva , pozíciòba tudnak rakni egy ATGM -et, akkor nehogy ne tudjuk màr ezt mi is megtenni.
Legyen észak írorszàg minden magyar tanya.
Ilyenkor eszembe jut, hogy gáz-riasztó fegyvert sem tarthatok otthon...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 759
34 551
113
Rosszul tudod.
A Marinesnak már régen csak M777-e van. Azok számát most csökkentették le és helyette HIMARS-okra szerelnek át. (Ne legyünk meglepődve, ha pár osztályt mégsem fognak átszerelni!)
Az amerikai tervekben pedig 5 féle hadosztályt különítenek el. Páncélozottból 2 félét, ahol csak a megerősített verzió az, ahol tisztán láncos önjárót alkalmaznak (3 hadosztály). A sima páncélozott hadosztályok (4 hadosztály) esetén már van vontatott is, amit a Stryker BCT kap meg harcban.
A könnyű hadosztályok esetén meg csak az van (9 hadosztály). A légiroham, és a légimozgékony hadosztályokról már nem is beszélve (összesen 2 hadosztály).
És akkor még ehhez vedd hozzá a Marinest.
Akkor már kikopott a Marinerstől az M198.
Könnyű ho-ok,azok mezei gyaloghadosztályok.
Én viszont kifejezetten nehéz,gépesitett ho-kat irtam,amit mi is kopácsolunk.Ott M109 van.
Stryker is expediciós erő.És pont nekik szánják a Brutust,ha beválik.(eredetileg a Stryker alvázas G7 löveget kapták volna,csak takarékosságbol lehúzták,igy lett vontatott a tüzérségük)
m02011080500004.jpg

És lett volna egy 155milis Stryker alvázas löveg is,platos kivitelben a Stryker dd-oknak,de azt még az elött lehúzták,hogy elkészült volna a prototipus
FBfVy_DVgAML1kL

És eredetileg a Rooikat 120 is a Stryker dd-nak készült,Denel csak azért rakta a tornyot a Rooikat alvázra,mert befejezte a menet közben jenkik lemonta fejlesztést,és az volt neki kéznél.
Szóval a Stryker dd az eredeti tervei szerint erősebb lett volna,csak takaréskosságbol lehúztak elemeket.Eredeti tervekben még teljesen önjáró tüzérség szerepelt.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 507
36 493
113
70mm Rocket Launcher System in Vietnam an Innovation for Ground Support.
70 mm-es rakétavető rendszer Vietnamban, a földi támogatás innovációja.
Ez szinte fillérekbe kerül, de nekünk még ilyenünk sincs.
Ilyenekből kell, álcázott verzió, ponyva alatti, konténeres, szippatósautóban elrejtett, aldis/lidlös...
Egy a fontos, mindenikhez gyártsunk lőszert, rakétát.
Szerintem igen kicsi ehhez Magyarhon. Az ország nagy része sem igen alkalmas erre, kevès az ősvadon, a hegy, a mocsár.
Pedig de, ha a bugyuta hamaszosok életben és működésben maradnak/tak a hi-end szidók ellen, pedig szimplán a motiváltság az előnyük, meg a helyismeret...

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 294
22 408
113
Akkor már kikopott a Marinerstől az M198.
Könnyű ho-ok,azok mezei gyaloghadosztályok.
Én viszont kifejezetten nehéz,gépesitett ho-kat irtam,amit mi is kopácsolunk.Ott M109 van.
Stryker is expediciós erő.És pont nekik szánják a Brutust,ha beválik.(eredetileg a Stryker alvázas G7 löveget kapták volna,csak takarékosságbol lehúzták,igy lett vontatott a tüzérségük)
m02011080500004.jpg

És lett volna egy 155milis Stryker alvázas löveg is,platos kivitelben a Stryker dd-oknak,de azt még az elött lehúzták,hogy elkészült volna a prototipus
FBfVy_DVgAML1kL

És eredetileg a Rooikat 120 is a Stryker dd-nak készült,Denel csak azért rakta a tornyot a Rooikat alvázra,mert befejezte a menet közben jenkik lemonta fejlesztést,és az volt neki kéznél.
Szóval a Stryker dd az eredeti tervei szerint erősebb lett volna,csak takaréskosságbol lehúztak elemeket.Eredeti tervekben még teljesen önjáró tüzérség szerepelt.
18 hdsz van vontatottal szerelve, szemben 3 önjàròval.
Remélem àtment hogy vontatott tüzérség nélkül,nincs hadsereg.
Elengedhetjük végre, véglegesen, a mindenhovà, "önjàrò kotvànyt!"
Meg a "lejàrt a vontatott ideje", teljesen fantaszta kijelentéseket.
A vilàg legerősebb haderejében a csöves tüzérség negyede sem önjàrò.
És ez evidencia, nem feltételes mòd.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 991
39 873
113
Ilyenekből kell, álcázott verzió, ponyva alatti, konténeres, szippatósautóban elrejtett, aldis/lidlös...
Egy a fontos, mindenikhez gyártsunk lőszert, rakétát.

Pedig de, ha a bugyuta hamaszosok életben és működésben maradnak/tak a hi-end szidók ellen, pedig szimplán a motiváltság az előnyük, meg a helyismeret...
North Korea showcases disguised rocket launcher units at paramilitary parade
Észak-Korea álcázott rakétavető egységeket mutat be a félkatonai felvonuláson

• Imádom
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 156
113
Pl Dudi-val pont erről beszéltünk.
Az AV 8-10km-et tud. Pont a drònok homokozòja.
Önjàrò AV egyenlőre szerintem felejtős.
Vontatott ok. Azt szétszedem, aztàn viszem kézbe.
Oda rejtem ahovà akarom.
De mostansàg tény, hogy kutya vilàg van az AV -re.
Nem tudom. Szerintem a 81mm-ig sokkal könnyebben rejthető, mint bármi más.
Rájuk nem igazán veszélyesek a tűzfelderítő rendszerek. Azok legalább annyira veszélyben lennének, és azokat szerintem nem nagyon kockáztatják kivinni az első vonalba.
A drónok, és az optikai felderítés jelenti az egyetlen veszélyt rájuk.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 294
22 408
113
objektumok nélkül levedlett szarokban tartják a tartalékosaikat
Mikor a légiòban voltam, csak és kizàròlag levedlett felszerelést kaptunk. A személyi cuccon kívül,egyenruha, zokni,stb...minden technikai eszköz hasznàlt volt.
2000 karàcsonyàn a körletben megfagyott a víz az àgy mellett.
5 melegvizes zuhanyròzsa volt 860 főnek, hideg víz volt mindenhol...
Àgyat kaptam,matracot nem.
1999-ben alakultunk,2001 őszén kaptuk meg a "bevethető" minősítést.
Villanyvilàgítàs és tetőszigetelés 2003. Addig ha esett az eső,vödröztük a vizet,àram meg akkor volt ha kiszàradt.
Viszont éhes soha nem voltam.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 294
22 408
113
Nem tudom. Szerintem a 81mm-ig sokkal könnyebben rejthető, mint bármi más.
Rájuk nem igazán veszélyesek a tűzfelderítő rendszerek. Azok legalább annyira veszélyben lennének, és azokat szerintem nem nagyon kockáztatják kivinni az első vonalba.
A drónok, és az optikai felderítés jelenti az egyetlen veszélyt rájuk.
Amire hasznàlnàd a csövet,megteszi egy dron.
Ügyesebben.
Dròn is tud aknàt hajingàlni.
Csak làtod is mit akarsz eltalàlni.
AV szerintem kihal a drònok miatt, ha nem is teljesen, de visszaszorul.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 759
34 551
113
18 hdsz van vontatottal szerelve, szemben 3 önjàròval.
Remélem àtment hogy vontatott tüzérség nélkül,nincs hadsereg.
Elengedhetjük végre, véglegesen, a mindenhovà, "önjàrò kotvànyt!"
Meg a "lejàrt a vontatott ideje", teljesen fantaszta kijelentéseket.
A vilàg legerősebb haderejében a csöves tüzérség negyede sem önjàrò.
És ez evidencia, nem feltételes mòd.
Nem,nem engedem el.Semmi keresnivalója az MH manővererejénél vontatott nehézlövegeknek.Gyengén képzet tarcsisoknál meg pláne nem.
És különben a mai US Army már nagyon nem a világ legerősebb szárazföldi hadereje.A mai US Army köszönőviszonyban sincs a 91es Sivatagi Vihart megvivó erővel.Az még 10k+ hk-t tartott hadrendben,és hadtestszám tudott nehézerőket kiállitani.A mai US Army nagyrésze meg könnyűgyalogság.
Tulajdonképpen az Army pont az,amit rendre emlegetsz.Egy megszálló erő.Arra való a java,hogy bevonuljon megszállni azt,amit az USAF szarrá bombázott.Komoly ellenféllel szemben konvencionális gépesitett manőverharcban az USAF nélkül elég nagy bajban lennének.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 294
22 408
113
Nem,nem engedem el.Semmi keresnivalója az MH manővererejénél vontatott nehézlövegeknek.Gyengén képzet tarcsisoknál meg pláne nem.
És különben a mai US Army már nagyon nem a világ legerősebb szárazföldi hadereje.A mai US Army köszönőviszonyban sincs a 91es Sivatagi Vihart megvivó erővel.Az még 10k+ hk-t tartott hadrendben,és hadtestszám tudott nehézerőket kiállitani.A mai US Army nagyrésze meg könnyűgyalogság.
Tulajdonképpen az Army pont az,amit rendre emlegetsz.Egy megszálló erő.Arra való a java,hogy bevonuljon megszállni azt,amit az USAF szarrá bombázott.Komoly ellenféllel szemben konvencionális gépesitett manőverharcban az USAF nélkül elég nagy bajban lennének.
Ok, legyen így.
(Übergàz amit csinàlsz.)

• Tetszik
Reactions: ijasz

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 759
34 551
113
Amire hasznàlnàd a csövet,megteszi egy dron.
Ügyesebben.
Dròn is tud aknàt hajingàlni.
Csak làtod is mit akarsz eltalàlni.
AV szerintem kihal a drònok miatt, ha nem is teljesen, de visszaszorul.
Szerintem meg nem.Ahogy a tüzérségi gránátnál,az av-gránátrol is ugyan azt gondolom.Amint elterjednek a dronelháritásra képes eszközök,az av is visszaül saját szintjén a tüzérség tronjára.Egy av gránátot nem fog lekapni egy sima (de azért a célnek megfelelő) RCWS.Dront meg igen.Ew se nagyon hatja meg.És olcsóbb egy av gránát,mint egy dron.És dronnal se tűzöszpontositást,se zárótüzet nem lehet lőni.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 411
43 735
113
Ez tény.
Egyenlőre...
Ukrànok màr a "Baba Yaga"-kal hurcibàlnak 2-3 120- as aknàt.
speciális esetekben lehet jobb: pl. beejteni egy árokba vagy ráejteni egy mozgó járműre. Ettől még ha jön egy ellenséges roham gyalog vagy alig védett járműveken, néhány aknavető eléggé meg tudja ritkítani őket...ráadásul piszok olcsó és van rá egy gyárunk.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 759
34 551
113
Ez tény.
Egyenlőre...
Ukrànok màr a "Baba Yaga"-kal hurcibàlnak 2-3 120- as aknàt.
Ebben egyébként az a röhej,hogy pont az oroszok csináltak olyan új 57milis AAA önjárót,ami megfelelő műszerezettségel simán 5km-es körzetben le tudná tarolni a dronokat.
1612360299_1k150-5.jpg

2S38,57milis önjáró légvédelmi gá.És van hozzá programozható lőszer is.Svéd 3P lőszert koppintották le.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 823
47 156
113
A kétszíntű szervezeteid egy modern konvencionális háborúban szarra sem jók.
Nem tűnik fel, hogy aki egy kicsit is komolyan veszi magát, a közelébe sem néz ennek. Nem Afrikában vagy vagy a 16. századi Európában. Fogd már fel, hogy 2024 van és Európa.
Errr...
US ARMY - NG
USAF - NAG
Minden ország, amelyik sorállományt alkalmaz. (Pl.: Izrael, skandinávok)
Lengyelország - combos területi alapú tartalékos rendszer.
Hagy ne soroljam az összeset!

Hányszor megbeszéltük ezt már? Ha a rohamlövész szakaszodat felfedezi a modern hadszintéren ritkaságszámba menő (kunc-kunc) drónos felderítés egy előrevonás közben, és kapsz a nyakadba 4-6db buta 155-ös malacot pár vontatott lövegből, akkor mire mész a 6-7M-ós felszereléssel, meg a több éves kiképzéssel?
Az oroszok mostanában picit jobban lettek ellátva drónokkal.
Az új taktika szerint még raj szintre sem mennek fel a roham kivitelezésében. 3-4 fős csoportokban egymástól szétbontakozva végzik a rohamot az állások ellen.
Beszámoltak olyan esetről, amikor 8-10 öngyidrón állt rendelkezésre minden rohamozó katona mellé.
Mindenki meg röhög amikor az oroszok azt oktatják a katonáiknak, hogy hogyan vetődjenek el az FPV drón elöl. Meg amikor az ukránok 30 ezres nagyságrendben rendelnek félautomata sörétest.
Jelen helyzetben az elit kiképzésű katonák túlélési esélyei csak minimálisan térnek el az utcán összefogdosottakétól.
A VDV-t meg az Azovot is ugyan úgy lemészárolják, amikor olyan kedvezőtlen helyzetben kell feladatot megoldani, vagy egy bekerítésben helyt állni.

Szóval államok szintjén egyszerűen nem éri meg bizonyos szint felett a katonákra költeni a kiképzésre.
Nyilván a békeidős NATOban foglalkoztatni kell a katonákat valamivel (képezzük őket szénné, hogy unalmukban ne a szőrszálaikat számolgassák), de ha megnézed pl. Amerika nagyobb konfliktusait, ott is mind azt fogod látni, hogy szándékosan nem képezték a civileket bizonyos szint fölé, amikor elindult a haccacáré. És ahol lehetett, a kiképzést egyszerűsítették.
Nyilván van egy szint, ami alatt nem nagyon van értelme harci feladatra küldeni a bakát, de ez messze nem a rohamlövész/ranger szint.