Tudod: itt sokak szerint a szomszédaink a potenciális ellenség...
Ok, csúnyán nézni tudsz - az már rég átjött, csak nem tudom mit akarsz azokkal a ruszki linkekkel...
Drónos RPG-t nem láttam ott...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Tudod: itt sokak szerint a szomszédaink a potenciális ellenség...
Ok, csúnyán nézni tudsz - az már rég átjött, csak nem tudom mit akarsz azokkal a ruszki linkekkel...
A csehul beszelo magyarokkal teli torpeallam kb 2 napig tartana magat. Eszukbe nem jutna ujjat huzni velunk.Tudod: itt sokak szerint a szomszédaink a potenciális ellenség...
Nincs szukseguk semmilyen "ujjaszuletesre", a Bazalt a Rosztek resze regota es nagyon is jelen vannak a mai napig az RPGk a vilagon.Ok, csúnyán nézni tudsz - az már rég átjött, csak nem tudom mit akarsz azokkal a ruszki linkekkel...
Drónos RPG-t nem láttam ott...
Egyrészt az dedikált radar.az alapváltozat a is PESA,mai változata meg már AESA.Mint dedikált tüzérségi radar,az sem egy szar.Nincs. Ok mind regebbi amerikait vettek.
Én arra gondoltam, hogy meglévő RPG-ket simán rá tudnánk tenni egy nagyobb quad-copter drónra, mint a NAMMO tette M72-vel és máris kész a "Top-attack drón". Barkács, de olcsó...Nincs szukseguk semmilyen "ujjaszuletesre", a Bazalt a Rosztek resze regota es nagyon is jelen vannak a mai napig az RPGk a vilagon.
A legujabb RPG32 az obolbeli arab allamokban divatos ATGM, jarmuvekre is mar evekkel ezelott integralva lett:
Azt is vettünk:Mellesleg szerintem nekünk is kellene vennünk meg dedikált tüzérségi radarokaz is.Tobb kategóriában is.
Hat a tuzerek itt leirtak, hogy de, egy eleg primko, egyszeru vas, ha jol emlekszem.Egyrészt az dedikált radar.az alapváltozat a is PESA,mai változata meg már AESA.Mint dedikált tüzérségi radar,az sem egy szar.
Vehetnek. Majd. A kerdes az volt, mi lesz a tuloldalon az Eltaval szemben, egyelore semmi egyenerteku.Másrészt vehetnek meg hozzá Elta hadszíntéri multi radart is.Vagy LM,vagy SAAB radart.
Ne kezdjuk el ujra, @Filter vagy @ijasz mar elmagyarazta tobbszor is, hogy kevered a tuzersegi radarokat ill. az uzemmodokat...Mellesleg szerintem nekünk is kellene vennünk meg dedikált tüzérségi radarokaz is.Tobb kategóriában is.
Namost itt jönnek a finomságok.2084 egy multi radar.Teljes kiépítésében mind nagy hatotavu,mind középtávú,mind tüzérségi felderítő üzemmódba van.AESA radarkent akár mindhárom lehet egyszerre,de akkor egyikben sem teljes értékű.Mi úgy nézz ki,hogy inkább dedikált elváltozásokat vettünk,nem teljes kiépítésük ez.Azt is vettünk:
"Az első öt nagy hatótávolságú légtérellenőrző, amely az ország légterének forgalmát figyeli és ellenőrzi, a második csoportba (6db) pedig mobil közepes hatótávolságú radarok, valamint tüzérségi radarok tartoznak, amelyek képesek drónok, tüzérségi, aknavető gránátok érzékelésére, és kiindulási pontjuk meghatározására is."
A légtér ellenőrző funkciójúnak 400km feletti a max hatótávolsága, szóval 5 db a meglévő SELEX és Sentinel radarokkal bőven lefedi az országot...
Egyébként a Sentinel is képes tüzérségi felderítésre: eredetileg a US ARMY erre használta, használja.
A NASAMS-es alkalmazása csak később jött...
Mindegyik tud mindent!Namost itt jönnek a finomságok.2084 egy multi radar.Teljes kiépítésében mind nagy hatotavu,mind középtávú,mind tüzérségi felderítő üzemmódba van.AESA radarkent akár mindhárom lehet egyszerre,de akkor egyikben sem teljes értékű.Mi úgy nézz ki,hogy inkább dedikált elváltozásokat vettünk,nem teljes kiépítésük ez.
Viszont másutt meg teljes kiépítésük változat megrendelésére irnak.Hatszoval-fene tudja,most mi is az igazság
Ez kb igaz amit írsz.De nem kicsi,hanem marha nagy különbség van a teljes kiepitesu és a különböző alvaltozatok között.A full változat 2 hullamsavos antenna rendszert,SIGNIT és EW rendszert,IFf berendezést és IR elektro optikát is tartalmaz.De tescós változat meg csak egy sima középtávú légtér felderítő.Amit a kedves vevő megfizet.Mindegyik tud mindent!
Amit ez előbb tüzérséfinek írtam az annyit jelent hogy kicsit kisebb és ezért mozgathatóbb - valamennyivel a hatótávolsága is kisebb lehet, illetve nincsenek bizonyos passzív érzékelői. A kisebb hatótávolság nem probléma, mert így is több száz km. Tüzérség ennyit nem tud...
A légtérellenőrző változat is tud mindent csak nagyon komoly SIGINT képessége és passzív felderítő képességes is van. Nyilván egy 152-es gránát nem rádiózik és radarozik, szóval a tüzérségi verzióra ez fölösleges!
Beteszek ide egy képet a nagyobb, "légvédelmi" radarról - ez sok mindent megmagyaráz:
Hiaba mondta meg neked mar tuzer meg 4-5 masik olvtars, hogy nem igy van, ezeket a tudatlan hulyesegeidet egyszeruen keptelen vagy elengedni, mikozben semmilyen eredeti forrast nem olvasol, mert nem is erted.akár mindhárom lehet egyszerre,de akkor egyikben sem teljes értékű.Mi úgy nézz ki,hogy inkább dedikált elváltozásokat vettünk,nem teljes kiépítésük ez.
Mindegyik tud mindent!
Amit ez előbb tüzérséfinek írtam az annyit jelent hogy kicsit kisebb és ezért mozgathatóbb - valamennyivel a hatótávolsága is kisebb lehet, illetve nincsenek bizonyos passzív érzékelői. A kisebb hatótávolság nem probléma, mert így is több száz km. Tüzérség ennyit nem tud...
A légtérellenőrző változat is tud mindent csak nagyon komoly SIGINT képessége és passzív felderítő képességes is van. Nyilván egy 152-es gránát nem rádiózik és radarozik, szóval a tüzérségi verzióra ez fölösleges!
Beteszek ide egy képet a nagyobb, "légvédelmi" radarról - ez sok mindent megmagyaráz:
Ilyen részletességgel akkor fogjuk tudni, hogy mit vettünk, ha leszállítják őket és lesz fotó.Ez kb igaz amit írsz.De nem kicsi,hanem marha nagy különbség van a teljes kiepitesu és a különböző alvaltozatok között.A full változat 2 hullamsavos antenna rendszert,SIGNIT és EW rendszert,IFf berendezést és IR elektro optikát is tartalmaz.De tescós változat meg csak egy sima középtávú légtér felderítő.Amit a kedves vevő megfizet.
Magad is idezted, oda van irva, hogy WLR modban artillery lovedekeket is kovet, mindent tud, amit lehet, emellett MMR azaz pontosan hogy mindenfele modban is erzekel (signal, optikai, radios stb.)Ilyen részletességgel akkor fogjuk tudni, hogy mit vettünk, ha leszállítják őket és lesz fotó.
Szerintem a légtérellenőrzésre "fullosat" vettük minden kiegészítővel, de jövőre kiderül: először a légtérellenőrzők jönnek 2022-ben.
A kisebb tüzérségi feladatokra szánt verzió is elég fullos - nem "tescoznám le" a helyedben...
A SIGINT mag C-sávos radar valszeg nincs benne, tüzérségi lövedékek bemérésére nem is kell! Attól még lazán kiszúr egy drónt vagy repülőt 150-200 km-ről - elvégre Kasszam rakéták elfogására használják Izraelben...
Nem akkora tetel. Szerintem inkabb arrol van szo, hogy azt nezik, hogyan epul ki a teljes rendszer (SAMOC-NASAMS-radarok)...?Egyébként nem véletlen 2027-ig el van húzva a leszállításuk: 8-10 millió dolcsi darabja...
Eredeti nyilatkozat az volt,hogy mind fullos lesz.Hogy aztán konkrétan mire használják,az az adott harci helyzet függvénye,hisz fullosan alkalmas mindenre.Most két változatról beszéltek.Ilyen részletességgel akkor fogjuk tudni, hogy mit vettünk, ha leszállítják őket és lesz fotó.
Szerintem a légtérellenőrzésre "fullosat" vettük minden kiegészítővel, de jövőre kiderül: először a légtérellenőrzők jönnek 2022-ben.
A kisebb tüzérségi feladatokra szánt verzió is elég fullos - nem "tescoznám le" a helyedben...
Egyébként nem véletlen 2027-ig el van húzva a leszállíásuk: 8-10 millió dolcsi darabja...
Az alapot: légi felderítés S-sávban és WLR - mindegyik tudja. SIGINT meg C-sáv a tüzérségin fölösleges - lehet hogy azt megspóroljuk.Magad is idezted, oda van irva, hogy WLR modban artillery lovedekeket is kovet, mindent tud, amit lehet, emellett MMR azaz pontosan hogy mindenfele modban is erzekel (signal, optikai, radios stb.)
Lehet. A másik meg a gyártókapacitás: ezeket a radarokat manufakturális jelleggel "építik": talán néhány tízdarabot tudnak összerakni belőle egy évben - szerintem. Ha Nyírtelekre akarják hozni az összeszerelést, az is időbe telik - lassítja beszerzést...Nem akkora tetel. Szerintem inkabb arrol van szo, hogy azt nezik, hogyan epul ki a teljes rendszer (SAMOC-NASAMS-radarok)...?
Most indította a Vasember, mert túl leragadtunk a tüzérkedésnél...Nem is tudtam, hogy van ilyen téma.
Most hoztam létre. 1 hét alatt 340 hozzászólás született a témában, ez már megérdemelt egy saját topikot... Sok érdekes információ gyűlt össze, ezeket a "A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai" topikban biztos nem fogja senki sem megkeresni/megtalálni utólag. Másrészt ha újra előkerül a téma, akkor könnyebb erre a topikra hivatkozni, hogy itt már volt róla szó.Nem is tudtam, hogy van ilyen téma.
Az alapot: légi felderítés S-sávban és WLR - mindegyik tudja. SIGINT meg C-sáv a tüzérségin fölösleges - lehet hogy azt megspóroljuk.
Ez a nagy "fullos":
IAI ELTA Introduces Next Generation Multi-Sensor ELM-2084 MMR Radar - EDR Magazine
June 12, 2019 – ELTA Systems, a subsidiary of Israel Aerospace Industries (IAI), announces the next generation of the highlywww.edrmagazine.eu
Ez meg a kisebb, mobilabb:
ELM-2084 S-Band MMR Multi-Mission Radar technical data fact sheet | Israel Israeli military missile vehicles systems U | Israeli Israel army military equipment UK
ELM-2084 S-Band MMR Multi-Mission Radar technical data fact sheet specifications pictures video Israel Israeli IAI defense industry military technologywww.armyrecognition.com
Szóval méretben és extra-felszerelésben, kiegészítőkben lehet különbség. Fotók lesznek jövőre, akkor elválik...
Az a jovo zeneje es ketlem, inkabb a fejlesztest (sw) akarjak athozni (ami ertheto is, en sem biznek a zsidok vagy akarki mas sajat rendszerben teljesen.)Lehet. A másik meg a gyártókapacitás: ezeket a radarokat manufakturális jelleggel "építik": talán néhány tízdarabot tudnak összerakni belőle egy évben - szerintem. Ha Nyírtelekre akarják hozni az összeszerelést, az is időbe telik - lassítja beszerzést...
En is most lepodtem meg - de aztan kiszurtam, hogy @Terminator krealta nemregen, nagyon helyesen.Nem is tudtam, hogy van ilyen téma.
Persze, hogy nem.
Egy kellően felkészült személyzetű tüzér alegységgel simán működhet akár a vontatott is. Főleg, ha a könnyebben csomagolható 105-ösre koncentrálnak.
Ha nem lehetséges a gyors pakolás, akkor a személyzet egy páncélozott járművel a löveg hátrahagyásával is operálhat. Egy fedezékben hagyott löveget szerintem csak egy teli, vagy igen közeli találat rongálhat komolyan meg. A személyzet az, akire nagyon kell figyelni!
Ha úgy állunk hozzá, hogy az "ágyúcső" is fogyóeszköz, akkor egy kellően olcsó típus is lehet igen hatékony.
Az üteg vagy osztály 1-2 elkülönített lövege a többitől távol (többszáz méter), mely a vezérlöveghez hasonlóan belövéseket szimulál (valós lövések, de nem az üteg hatástűzelemeinek megállapítására szolgál, hanem figyelem elterelés). Szakasz szinten akár hatástűz is lehet az osztálytól elkülönítve. Ha bemérik és ellentüzet vezetnek rá, megállapítható az ellenséges üteg pozíciója. Ha nincs vizuális felderítés, nem lehet tudni, hogy csapda-e vagy sem. Persze álcázással ezt is tovább lehet bonyolítani . Ez ilyen véget nem érő egymás szívatása.