AMúgy ezek a legnagyobb elérhető tűzsebesség: tartósan azér inkább kevesebbet bírnak. Crossbow inkább 8-10 körül, a NEMO meg 6 lövés percenként. NEMO azért lassabb, mert ott tényleg egy ember rakosgatja a lőszert a töltőgépbe, míg a Crossbownak lőszertára van - tök automata. A különbség látványos: a Crossbow tornya vagy 3x akkora mint a NEMO és ezért tudja egyetlen ember kezelni - kis túlzással csak ki kell választani a célpontot és megnyomni az elsütőt...
Sejtettem, hogy nem Kohn az, aki gyorsabb kézzel tudja bele rakosgatni. Direkt nem akartam bele menni, de amit Szittya mond, abban tényleg sok megfontolandó van. Az aknavető legfontosabb előnye nem a szögek, hanem hogy olcsón nagy tételben bevethető.
A prospektusokból a karosszékünkben ülve nem fogjuk tudni eldönteni, hogy vajon azok az elképesztő gyári adatok napi 200. lövésnél nem fognak-e olyan hibákat dobni, mint a Caesare és a PZH2000. Ha igen, akkor a fegyvereink 2/3-a a hátországban lesz szerelésen egy nagy intenzitású háborúban. És nyertünk egy kézszemet, de tíz szakképzett logisztikus kell hozzá, közte mondjuk 3D-s nyomtatóval kell az eltört alkatrészeket cserélni, mert pótalkatrészt ahhoz épp nem gyártanak.
De nem bonyolódnék bele nagyon, mert más szempontok alapján nézem Szittyánál is, meg veled ellentétben is. Neked a legfontosabb, hogy a prospektus adatok jók legyenek, igazoltan csökkenjen a harcoló/támogató katonák száma és ez akár egy nagyon karbantartó sárkányfarok árán is, mert az nem látszik. Szittyának csak a vételár a fontos, amivel szintén nem értek egyet, mert fontos az is, hogy a már meglévő logisztikai láncba minél jobban illeszkedjen és minél kevesebb katona minél hatékonyabban tudjon harcolni. Ebbe nálam bele tartozik az is, hogy a kiszolgálás is minél kevesebb emberrel és lehetőleg olcsón legyen megvalósítva. Személy szerint a Lynx aknavetős verziójára lenne pár magán elvárásom, ami szerint értékelni fogom, és az valószínűleg nem az ára lesz. Legyen nagy lőszer javadalmazása, mert koncepcionálisan ez illene bele; a Gidrán ügye pont fordítva, ezért balanszíroznák egymást. (Meglenne a hadrendben mindegyiknek a szerepe.) Legyen magas a hadrafoghatósági arány! Ez ügye kell ahhoz, hogy az aknavető betöltse a hagyományos szerepét, ha közel kerül az ellenség, akkor tudjunk nagy tüzet zúdítani rájuk. Ez kevésbé látványos, ha a tüzérségünk több, mint fele betegszabin van (műhelyben). És mellette a szokásos, tudjon minden jó lőszert lőni, legyen nagy hatótávolsága.
Már a Gidránba sem a Hirtenberger aknavetőjét tették, hanem a RM Ragnarököt - szóval nem valószínű...
A Gidránba a bölcsőt adta az RM, a Hintenberg a csövet és az irányzó elektronikát. Jól emlékszem, hogy pont az én kérdésemre ezt válaszolta Krisss, mikor nem értettem, miért Ragnarök? Egészen pontosan mintha azt válaszolta volna, hogy a szingapúri modellnél is ugyan ezeket a részeket kapta meg. Amit ott meg a szingapúriak vittek, azt itt az RM.
Én még mindig nem írnám le, hogy lesz szerepe a Lynxbe kerülő változathoz is.