Nem értem milyen vágyálmokat kergetnek egyesek...
A C/D marad, egyesek meg már fűrészelnék szét a gépeket...
Akkor leírom megint elölről, hátha valami nem ment át.
A C/D-k maradnak
igen, de nem ezzel a konfiggal. Te azt mondod, kukázni kéne a mostani radart és AESA megvásárlása vadi újonnan. Meg gondolom elég hosszú sor különböző modulból kap teljesen újat és veszik ki előtte az elavultat. Szittya azt mondja, hogy ne a teljes AESA árát fizessük ki, csak a 75%-át, mert
nekünk jelenleg van egy rosszabb típus, azt majd megszámítják a boltban mondjuk 25% kedvezményért. És kevesebbet kell fizetni a mostani fejlesztésért.
Erre mondom én azt, hogy 25% kedvezményt nem fog senki adni egy új AESA költségéből. Elenyészően kevés, amit ki lehet alkudni, mert nincs valós piaca. Vagy kukába dobjuk, ahogy te mondod, mert pont nem illik bele semmi jövőbeli gépbe, vagy olyanba gondolkodunk, hogy egy csomó eszközt be akarunk szerezni a közeljövőben, ami repül. Bármi ami az L-39NG (idézőjelben "új Albatrosz") kasznijába simán belemegy és funkció szempontjából nincs érdemi értékcsökkenés (mert mondjuk a pilóták azon szintjén egy lézeres bemérő jó 20 év távlatában is oktató gépben, mit tudom én, az újat majd könnyen megtanulja a GripenD-n meg a GripenF-en) max ezen lehet elgondolkodni, hogy akkor azt átrakom oda. Vagy ha van valami modul, ami még jó lesz egy török drónra, egy csak missziózásra szánt léghajó, bármi, akármi...
Nem vágyálmokat kergetek, hogy nekem feltétlenül muszáj valamit szétfűrészelnem, másba meg bele raknom. Csak azt mondom, hogy ha saját használatra valahova még jó lesz, akkor szólunk a cseh gyárba és azt félre rakják arra a projektre. Ha nincs ilyen projekt, akkor meg nem kell hosszan és meddőn vitázni azon, hogy mi mibe tud belemenni és mi mire nem fér rá. A fontos az, hogy a C/D-k megkapják az összes elérhető fejlesztést és szerintem csak félre ment a beszélgetés, mert néhányan azt hitték, hogy Szittya is raktáron akarja tartogatni a kiszerelt felszerelést, pedig nem, meg hogy én a légierő LMzekje leszek. Bármennyire is kedvelem őt és aranyos, ahogy utána olvas és próbál számolgatni, én csak egy elvet mondtam el, hogy hol látom értelmét utána kérdezni. És onnantól kezdve, hogy a miniszter úrnak azt válaszolják -akár te, akár odabent a munkatársai, akár egy üzleti tárgyaláson-, hogy költséges lenne az integráció, fizikailag van gond vele, a funkciója sérülne annak az eszköznek, onnantól kezdve le van zárva az ügy.
(A magam részéről meg ott zártam volna le, hogy elmondtam, hogy kérdezzen utána, ha egyáltalán jónak látja, mert hiába okoskodnánk bármilyen felhasználáson, ha a kivitelező meg azt mondja, hogy ez kétszer drágább, mint ha hozzá sem nyúlnánk a programokhoz. És ezt mi innen 80%-ban nem tudjuk megmondani, hogy mi mennyibe kerül, csak 20%-os tippelgetésre futná.)