Mégis, Izrael és Nagy Britannia megugrotta, a kihívást úgy tűnik, mi meg nem egyelőre! Reméljük csak a kezdet döcögős...
Nyugodj meg, a vakcina nem varázsütésre szünteti meg a pandémiát.
Az oltások védettsége kb egy hónap alatt alakul ki és csak pár hónapos védettséget ad.
Ebből egyszerű matekkal ki lehet találni, hogy igen alacsony egyidejű átoltottság esetén a vakcina hatásossága a teljes populációra igen alacsony lesz.
De aki nyitott szemmel járt az elmúlt években, az tudta jól, hogy közeleg egy világjárvány, mert nagyon sokan, nagyon sokat utazunk. A vírusok meg igen hosszú lappangási idővel kényelmesen beeszik magukat a sorainkba és mindig akkor csapnak le, amikor már késő.
Vegyük át a következőket:
- Ez a vírus 2-3 hétig lappang, nincs oka eddig senkinek se tesztelni, talán ki se lehet mutatni, de már fertőz
- Ezután vagy lesznek tünetek, vagy nem, de kb újabb 2-3 hét, mire kiürül a szervezetből, addig is fertőz
- Aki belehal, a haláláig fertőz
- A gyógyszerek, amiket próbálgatnak a világon, csak akkor érnek valamit, a a betegség korai szakaszában vetik be őket, de a korai szakaszban meg ki venné őket igénybe? A kórházakat is meg akarja úszni mindenki, hozzáteszem, teljes joggal.
- A vakcinából még kevés van, zömük két adagos, egy hónap különbséggel adhatóak be, de nem mindenkinek. Amíg nem fejti ki a hatását, az alany addig is fertőz
- Egy vakcina minden kétséget kizáró, alapos törzskönyvezési folyamata 10-15 év. Aki most a pár hónapos karantén miatt rinyál, az bátran fogadja el, hogy vagy fejest ugrik a nagyon is prototípus oltásokba, vagy igen magas aránnyal megkockáztatja a súlyos, nagyon magas valószínűséggel halálos kimenetelű fertőzést. Ha mégis a vakcinát választja, akkor is simán megfertőződhet. Akár az oltás ellenére is, hiszen a hatásmechanizmus egy hónap alatt épül fel és csak pár hónapig tart.
- Ha kellő fegyelemmel kitartunk, akkor kb az év végére már visszakapjuk a járvány előtti életünk egy részét. Ennek is lehet és kell is örülni.
Én persze könnyen beszélek, mert az elmúlt négy évben már eltemettem apámat, anyámat, nagybátyáimat, köztük olyanokat is, akik már a Covidban haltak meg. Eltemettem cimborát, aki öngyilkos lett, a szomszéd jóságos kutyáját, akit agyonvertek, a kerti macskát, amelyiket szintén.
A telkem szomszédságában az elmúlt két évben három hajléktalan égett halálra, mert elaludt az illegálisan elfoglalt hétvégi házban, aminek a padlóján gyújtott tüzet. Őket persze nem én temettem el, de az egyik hétvégén még integet neked a kerítés mögül, a másik hétvégén meg ott az üszkös rom a helyén. Mindig akad valaki szomszéd, aki látta az összeégett holtestet és mesél. Ennyi volt egy emberi élet.
Tele van az egész élet halállal, de nem kell ettől összecsinálni magunkat. És pláne felesleges konteókat szövögetni ehhez a járványhoz.