Én is agyaltam már ezen a témán, hogy bedobom, sajnos megvesznek értem ezek a dögök.
Nincs év, hogy ne lenne bennem 1-2 kullancs. A Lyme-al eddig mázlim volt, csak egyszer jött ki rajtam, vagy 15 éve, akkora piros kör lett rajtam, ami a csípőmtől a hónaljamig ért... Kezelés nélkül elmúlt, nem érzem, hogy nyoma lenne. Idén eddig 2 dögöt szedtem ki magamból, pár éve, amíg Bp-n laktunk, a Margit-szigeten is összeszedtem egyet. Egyre többen vannak ezek a kis rohadékok, sőt, most már krími-kongói vérzéses lázat terjesztő migránsukkal is össze lehet futni:
https://index.hu/techtud/2021/04/29...imi-kongoi-verzeses-laz-invaziv-faj-verszivo/
Gondolkodtam, hogy azok, akik napokat töltenek kint a bozótban, mondjuk a fórum apropóján a lövészek, különlegesek, de gondolhatnék favágókra, erdészekre, vadászokra, mezőgazdasági munkásokra is, szóval mit használnak kullancs ellen? Én csipeszt, de díjaznám, ha ritkábban kellene elővennem!
Oltás ugyanis csak agyvelőgyulladás ellen van (cirka 30 ezerért), Lyme ellen nincs. Valami bevált riasztószer esetleg...? A citromos spricnik hatásfoka elég gyenge.
Állítólag a gyöngytyúk megeszi a kullancsot, lehet, hogy velük kellene járnom a vadont...?