Kubában előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat, amely komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen - jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium.
www.portfolio.hu
A kubaiak is beszálltak a globális összeesküvésbe.
Ez az Abdala (CIGB-66) nevű oltóanyag rekombináns fehérje alegység típusú. A tüskefehérje receptorkötő domain (RBD) és egy klasszikus adjuváns keveréke (RBD 50 mcg + aluminum hidroxid 0,30 mg). 48 ezer emberen tesztelték III. fázisban, 19 és 80 éves életkor között.
Az egyik érdekessége, hogy 3 adagos. A 3. adag után 92,28%-os teszteredményt produkált, ami matematikailag 81,87%-nak felel meg 2 adag után és 57,42%-nak 1 adag után.
A másik érdekessége, hogy igen gyorsan kiválthatja az immunválaszt (ez fehérje alagység típusú oltóanyagnál nem meglepő), mivel az adagok közt csak 2 hetet hagynak (0-14-28 nap). A tesztalanyoknak 2021.03.22-én kezdték adni az első adagot, 2021.04.05-én a második adagot és 2021.04.19-én a harmadik adagot és mindháromn adaggal két hét alatt lezavarták a tesztalanyok átoltását.
További érdekesség, hogy a fehérje alegység Abdala (CIGB-66) és a cikkben szereplő másik, Tetanusz toxoidhoz kötött, konjugált Soberana 02 (FINLAY-FR-2) oltóanyag mellett, a kubaiak próbálkoznak egy nyálkahártya immunitás kiváltására tervezett vakcinával is. Ez a Mambisa (CIGB 669), ami a Hepatitis B vírus AgnHB nukleokapszid antigénjét használja az immunválasz elősegítésére és ezt kombinálják a tüskefehérje receptorkötő donjével (50 mcg RBD + 40 mcg AgnHB).
A kubaiak biztosra próbálnak menni. Ez látszik abból, hogy 3 adagos oltásokat terveznek, valamint 3 különböző hatásmechanizmust és két különböző bejuttatási módot tesztelnek, nyálkahártya immunizálást is beleértve. Augusztusra át szeretnék oltani a lakosságot. Egy kb. 60 éve a közeli világhatalom embargója alatt álló, Magyarország méretű és Szlovákia GDP-jével rendelkező szigetországtól ez nem rossz teljesítmény.
Kuba híres a kötelező oltások nagy számáról és a lakosság nagyon magas átoltottságáról, amihez otthon állítják elő az oltóanyagot.