Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Az elvárásom világos: pontos, mindenre kiterjedő kommunikáció,
Ilyen elméletileg sem lehetséges. Az már egy másik kérdés, hogy elég-e elhitetni a pácienssel, hogy ő most mindenre ki van okosítva. :rolleyes:
a politikai szempontok teljes mellőzése (mindenkitől elnézést kérek, de leszarom hogy mindez hogyan befolyásolja a 2022-es esélyeket),
A vírus megjelenésekor az első intézkedés az volt, hogy a szakembereknek átadták a stafétát. Ne várj ennél többet politikusoktól!
a társadalom felnőttként, horribile dictu partnerként kezelése,
Megtörtént. Például a maszk kérdésben megadták a szükséges tájékoztatást, kérték az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, stb... Az eredmény ismert. Egy hónappal előbb jött a második hullám, rekord fertőzésekkel. :oops:
itt talán elég utalnom az immár március óta politikai szempontok alapján többedjére változó maszkviselési ajánlásokra...
Ennél többször és korrektebben nem kell elmagyarázni. Aki kicsit is követte a hivatalos tájékoztatást, és nem fogyatékos, az azért elég jól képbe kerülhetett a maszk használatával.
Szerencsére nem olyan virulens, mint ahogy február-márciusban gondoltuk.
Nem tudom ti mennyire gondoltátok virulensnek, de én úgy emlékszem, hogy akkor R: 2.5-ről még szó sem volt, ma meg már hol van az is...
Én azóta hordom csak mióta büntetnek!
Sokan gondolkodtak hasonlóan, és ebből lett a baj. :rolleyes:
Mert egészséges vagyok és tünet híján nem tudom átadni!
De igen. Hányszor kell ezt még elmondani?
Akár a hatarzárra utalok vissza,
Mivel másfél hónap alatt valami 170(?) esetben hozták be külföldről, így elég egyértelmű reakció volt. Enélkül mindegy mit csinálunk, nem használna egy intézkedés sem.
focimeccsek vs. koncertek,
Sajnos a zenés-táncos rendezvények veszélyesek, a focimeccsek meg nem annyira. Ez van. Én persze megértem a zenészeket, meg azokat is, akik akár aktív szerhasználóként vágynak a kedvenc közösségi élményükre, de ezért kár hisztiznie az ellenzéki sajtónak. Ez most nem kívánságműsor.
de a maszkhordási egyéni példamutatásban.
Amíg a hazai nyaralás promózása volt a fontos, addig az ment. Most már van maszk rajtuk.
Teljesen egyetértek veled, kivéve az első maszkos mond
Az megint csak a szokásos hülyeség.
El lehet kapni maszkban is, persze, de valahogy én nem ezt látom az eü dolgozóknál. Millió szelfi készült beöltözve, de amikor kellene, akkor nem foglalkoznak a védekezéssel minimális szinten sem, aztán mehetnek karanténba, vagy nem ritkán meg is fertőződnek. Persze olyankor mindenki más a hibás, meg maszkon keresztül terjed a fertőzés... Hagyjuk már!
Jó a nyájimmunitásban sem
Az is baromság volt. (A svédeknél sem jött be. Megjegyzem őket nem itt a fórumon kritizálták, hanem a szakemberek és a világon mindenhol.)
Vmi strong d 3000-et kaptam, sztem ez vmi turbó adag.
Majd egyszer helyére kerül ez is, de szerintem ne várj tőle sokat. Hiába tolják számolatlanul a tanulmányokat róla, de kilóg a lóláb. Rengeteg a kínai meg az indiai publikáció. Nagyjából vakon ki lehet találni, hogy miről szólnak. Pl. Akinek magasabb a D-vitamin szintje, az fele akkora eséllyel betegszik meg a koronavírussal, vagy akinek alacsonyabb, annak súlyosabb a betegség lefolyása, ilyesmik. Persze mindig hozzáteszik, hogy további vizsgálatokra van még szükség. (A nagy összegző munkák majd helyére teszik a számokat, valamikor, évek múlva, talán...)
Az már egy másik kérdés, hogy akinek magasabb a D-vitamin szintje, az lehet, hogy pl. többet van szabadban, távolabb az emberektől, vagy valószínűleg vitaminokat szed, ergo aktívan tesz az egészségéért, esetleg sportol, egészségesen eszik, maszkot visel, stb... Nyilván jobb számokat hoz ez a csoport, mint azok, akik nem tudnak az egészségükre úgy odafigyelni, de persze ez kit érdekel? Lényeg, hogy most a levett vérek egyszerű vizsgálatával gyorsan lehet ilyen cikkeket írni, amire sok tudományos idézés is jönni fog... :rolleyes:
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
Ha kettétöröd, vagy háromba?
Vagy két-három naponta?
Nekem a 3000 brutál soknak tűnik! Annak nézz utána, hogy mi a D vitamin túladagolás tünete. Már ha van. Akkor tudhatod, hogy túltoltad-e. Szerintem...

Ne legyetek megint mindent tudó tudatlanok. A D vitamin raktározódik, tehát nem kell minden nap szedje. Tablettát meg csak gyári osztóvonalnál törünk, mert más lesz a kioldódása, és a hatóanyageloszlás sem lesz egyenletes.
Ne adj olyan tanácsot ami nem használ semmit, de legalább árt.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 268
113
Igazából nem csak mi, egész Európa váltott. Hallottál a napi 1300 esetre kijárási korlatozást a cseheknél? A spanyoloknál, franciáknál a napi 10. 000-re??

A cseheknél már jó ideje vannak helyi, területi lezárások. Kötelező a maszk viselés zárt térben (nem csak boltokban és tömegközlekedésen, hanem mindenhol) és tömegrendezvényeken (100 fő felett) a szabadban is. Egy FFP2-es maszkot és 5 sebészeti maszkot adnak minden idősnek.
A franciáknál Párizsban és több más nagyvárosban a forgalmasabb közterületeken szabad téren is kötelező a maszkviselés már egy hónapja a kisgyerekek kivételével. Több ezer másik településen kötelező már az utcán is hordani. E hónaptól a munkahelyeken és az oktatási intézményekben is kötelező a maszk (11 éves kor felett). Jó pár városban a vendéglátó egységek nyitvatartását korlátozzák. Épp most lengették be, hogy helyi, területi kijárási korlátozásokat vezethetnek be és már a kis létszámú összejöveteleket is betilthatják országosan.
A spanyoloknál már nyáron is kötelező volt a maszk 6 év felett az utcán is. Már júliusban szigorítottak. Vannak részleges kijárási korlátozások.

Vmiért a halalozás nem durran sehol sem annyira, mint tavasszalbaz olaszoknál. Amíg ez nincs, nem lesz leállás.

Nem csak nálunk igaz, hogy most a fiatalok körében terjed erősebben. Máshol is a nyár a nyaralás, buli, lazulás időszak volt nekik és ők váltak a legfelelőtlenebbekké. Kell némi idő, mire a robbanásszerű terjedés eléri az idősebbeket és a veszélyeztetetteket, majd még egy kis idő, mire bele is halnak az emberek a betegségbe. Tavasszal is késéleletetéssel futott fel a halálozás a fertőzött számhoz képest. De ha megvárjuk, hogy már a halálozás is elszabaduljon, akkor régen késő lesz.

Itt a belgáknál 1 honapja 300-700 között ingadozik a napi esetszán és az élet a maszkhordáson kívül normális. Étterem, bolt minden nyitva. Oda utazol, ahova akarsz országon belul. Persze sokat fertőtlenítesz meg maszk. Tavasszal itt nagyobb volt a szigor mint otthon mégis rekordhalottjuk lett egész Európában.

Tavasszal is töketlenkedtek és elkéstek a belgák az intézkedésekkel. Persze egy idő után volt szigor, de megkésve. Világrekordot állítottak fel lakosságra vetített koronavírus halálozás terén (tegyük hozzá: akkor még tisztességes statisztikával, ami sok más országra nem volt jellemző). A picit is népesebb országok közül Peru után még most is Belgium a második e téren. Talán nem ők kellene, hogy legyenek a követendő példa számunkra. Hozzánk képest alig nagyobb lakosság mellett már majdnem 10 ezer halott.
Na és mennyi is jött ma össze a 11,7 milliós Belgiumban? 877 új PCR pozitív eset? Azért még indig sikerült Magyarország előtt maradni a járvány terjedési rangsorban. Gratulálok!
És hogy miért is nem nő gyorsabban a koronavírus halálozás Belgiumban? Mert változtattak a statisztikán, hogy ne nézzen ki olyan rosszul. Érdemes megnézni a július végtől újra megugró tüskét az összesített halálozásban. Na ez az, ami most nem mutat ki a módosított koronavírus halálozási statisztika. Csak hogy az emberek ne aggódjanak túlságosan és ne kritizálják annyira a vezetést:
https://epistat.wiv-isp.be/momo/
Én inkább az elrettentő példák közt emlegetném Belgiumot.
Mióta visszamentél Belgiumba látványosan a lazulás irányába mozdultál el. Pedig ez most nem jó irány.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 450
93 397
113
A cseheknél már jó ideje vannak helyi, területi lezárások. Kötelező a maszk viselés zárt térben (nem csak boltokban és tömegközlekedésen, hanem mindenhol) és tömegrendezvényeken (100 fő felett) a szabadban is. Egy FFP2-es maszkot és 5 sebészeti maszkot adnak minden idősnek.
A franciáknál Párizsban és több más nagyvárosban a forgalmasabb közterületeken szabad téren is kötelező a maszkviselés már egy hónapja a kisgyerekek kivételével. Több ezer másik településen kötelező már az utcán is hordani. E hónaptól a munkahelyeken és az oktatási intézményekben is kötelező a maszk (11 éves kor felett). Jó pár városban a vendéglátó egységek nyitvatartását korlátozzák. Épp most lengették be, hogy helyi, területi kijárási korlátozásokat vezethetnek be és már a kis létszámú összejöveteleket is betilthatják országosan.
A spanyoloknál már nyáron is kötelező volt a maszk 6 év felett az utcán is. Már júliusban szigorítottak. Vannak részleges kijárási korlátozások.



Nem csak nálunk igaz, hogy most a fiatalok körében terjed erősebben. Máshol is a nyár a nyaralás, buli, lazulás időszak volt nekik és ők váltak a legfelelőtlenebbekké. Kell némi idő, mire a robbanásszerű terjedés eléri az idősebbeket és a veszélyeztetetteket, majd még egy kis idő, mire bele is halnak az emberek a betegségbe. Tavasszal is késéleletetéssel futott fel a halálozás a fertőzött számhoz képest. De ha megvárjuk, hogy már a halálozás is elszabaduljon, akkor régen késő lesz.



Tavasszal is töketlenkedtek és elkéstek a belgák az intézkedésekkel. Persze egy idő után volt szigor, de megkésve. Világrekordot állítottak fel lakosságra vetített koronavírus halálozás terén (tegyük hozzá: akkor még tisztességes statisztikával, ami sok más országra nem volt jellemző). A picit is népesebb országok közül Peru után még most is Belgium a második e téren. Talán nem ők kellene, hogy legyenek a követendő példa számunkra. Hozzánk képest alig nagyobb lakosság mellett már majdnem 10 ezer halott.
Na és mennyi is jött ma össze a 11,7 milliós Belgiumban? 877 új PCR pozitív eset? Azért még indig sikerült Magyarország előtt maradni a járvány terjedési rangsorban. Gratulálok!
És hogy miért is nem nő gyorsabban a koronavírus halálozás Belgiumban? Mert változtattak a statisztikán, hogy ne nézzen ki olyan rosszul. Érdemes megnézni a július végtől újra megugró tüskét az összesített halálozásban. Na ez az, ami most nem mutat ki a módosított koronavírus halálozási statisztika. Csak hogy az emberek ne aggódjanak túlságosan és ne kritizálják annyira a vezetést:
https://epistat.wiv-isp.be/momo/
Én inkább az elrettentő példák közt emlegetném Belgiumot.
Mióta visszamentél Belgiumba látványosan a lazulás irányába mozdultál el. Pedig ez most nem jó irány.
Kijárási korlatozásokról nem tudok országokon belül. Utcai maszkviselés más, azzal egyet is érték a forgalmas helyeken zárt tér szintén.

Megszoktam a magas esetszámot, az utcai és munkahelyi maszkviselést meg az állandó fertőtlenítést.
Persze hamar változhat a véleményem, ha egy kollégám, szomszédom vagy én elkapom. :oops:
Egy dolgot kerülök az utcai hatalmas tömeget. Az iskolakezdéssel nagyon feltorlódott a város. De pl. kirándulni a szabadba, tengerpartra frankón lehet. :cool:

Az infulenza elleni oltást fontosnak tartom!! Sztem aki teheti oltassa be magát. Lassan időszerű lesz!
 

Ainz

Member
2017. április 18.
58
88
18
Ne legyetek megint mindent tudó tudatlanok. A D vitamin raktározódik, tehát nem kell minden nap szedje. Tablettát meg csak gyári osztóvonalnál törünk, mert más lesz a kioldódása, és a hatóanyageloszlás sem lesz egyenletes.
Ne adj olyan tanácsot ami nem használ semmit, de legalább árt.

A 3000NE (nemzetközi egység) egyáltalán nem sok, alapesetben egy felnőtt embernek 2-5 ezer NE D vitamin kell naponta (és erről folyamatos viták vannak, mert egyre inkább rájönnek, hogy még ez sem feltétlen elég), amit amúgy a szervezet szépen el tud raktározni.
Amúgy aki nagyon fél, szépen utána lehet olvasni, hogy akiknek alacsony a D vitamin szintjük, azoknak szoktak olyan kezelést adni, ahol 50-200 ezer vagy több NE D vitamint adnak be egyszerre és ezt így 2x egy hónap alatt és attól sem lesz semmi baja. A túladagolás is csak akkor lehetséges, ha napi 30-40 NE vagy több D vitamint szedsz több éven keresztül. Szóval egyáltalán nem kell tőle félni. C vitaminból is nyugodtan fogyasztható naponta 1000 mg, annyi az egész, hogy ha előtte nem szedtél semennyit, akkor lehet pár napig durva hasmenés tőle, ráadásul abból is amit a szervezet nem használ fel, azt vizelet formájában kiüríted ( a nagy mennyiségnek az egyetlen lehetséges mellékhatása a vesekő, de ez is kérdéses, mert nem mindenkit fenyeget még ez sem, nagy mennyiség alatt 2000+ mg hosszútávot értek.)
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
A 3000NE (nemzetközi egység) egyáltalán nem sok, alapesetben egy felnőtt embernek 2-5 ezer NE D vitamin kell naponta (és erről folyamatos viták vannak, mert egyre inkább rájönnek, hogy még ez sem feltétlen elég), amit amúgy a szervezet szépen el tud raktározni.
Amúgy aki nagyon fél, szépen utána lehet olvasni, hogy akiknek alacsony a D vitamin szintjük, azoknak szoktak olyan kezelést adni, ahol 50-200 ezer vagy több NE D vitamint adnak be egyszerre és ezt így 2x egy hónap alatt és attól sem lesz semmi baja. A túladagolás is csak akkor lehetséges, ha napi 30-40 NE vagy több D vitamint szedsz több éven keresztül. Szóval egyáltalán nem kell tőle félni. C vitaminból is nyugodtan fogyasztható naponta 1000 mg, annyi az egész, hogy ha előtte nem szedtél semennyit, akkor lehet pár napig durva hasmenés tőle, ráadásul abból is amit a szervezet nem használ fel, azt vizelet formájában kiüríted ( a nagy mennyiségnek az egyetlen lehetséges mellékhatása a vesekő, de ez is kérdéses, mert nem mindenkit fenyeget még ez sem, nagy mennyiség alatt 2000+ mg hosszútávot értek.)

Ez mindenkinek igény szerint van megállapítva, elvileg elegendő szabadtéri kinnt töltött idő egészséges emberek többségénél elegendő, mert a szervezet ezt a vegyületet elő tudja állítani az alapvegyületéből. Gond esetleg tél végén lehet, de ez is inkább civlizációs ártalom, és csak egyeseknél fordul elő.

A hozzászólásom a tabletta felezés/harmadolás, azaz a nem helyes használatra irányult. Amúgy betegeknek a 2db-os 20.000 NE-t szoktak adni, ami hetente vagy havonta 1-et kell szedni. De ez változhat állapot függvényében. Vannak extrém esetek is.

Túladagolni D vitamint lehet, ami csonttörékenységgel járhat, többek között. Egészséges személynek egy kombinált multivitamin készítmény ami az ő korosztályára raktak össze, abban többnyire elegendő D vitamin található, és nem kell neki külön számolgatnia a szükségletét. (Vagy minden vitaminból külön tablettát/kapszulát/egyéb gyógyszerformát bevenni)
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 450
93 397
113
A tesztek megbízhatósága és hatásossága még mindig erősen kérdőjeles de ami biztos , hogy bitang jó üzlet ! Napi 10 000 teszt 30 000Ft-al számolva 300 000 000 jó Magyar Forint ! Ezt az üzletet nem fogják hagyni csak úgy !
Leviszik hatosagi arral 15.20.00-re, de az is szép pénz, persze akoltsegek azert lejönnek.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Aha, mee' nem lesznek helyi karanténok... :rolleyes::D:D:D (mondják / mondták sokan)
Sokan mondogatják, de vajon melyik mesekönyvben olvashatták ? Andersen legszebb meséiben ? :rolleyes::eek: :D:D

Ezek után megjegyezném, hogy a vírus számára kifejezetten rossz "pusztalat idő" van, sok napsütéssel, meleggel, rohadtul száraz idővel. És még csak szeptember elején járunk !!! De mi lesz majd később ??? A hidegebb, párásabb október közepétől ? Még mindig annyira naív az emberek és "a vezetés" nagy-része (mindenfelé), hogy az elképesztő !!! :eek::cool: Sebastian Kurz az egyik üdítő kivétel a sok katasztrofális politikus között. Mindenféle téren. Európa egyik legjobb politikusának tartom. Hozza most is a magas szintet, ahogy kell.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 320
20 705
113
Győztek a svédek, Európa elbújhat? Megszólal a svéd járványkezelés atyja
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-fertozes-jarvany-sved-modell.713374.html

780
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 450
93 397
113

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 529
10 158
113
Lehet nem tudják értelmezni az ábrát. Ez azt mutatja, hogy a többi skandináv országhoz képest (mert hozzájuk kell lokalisan hasonlítani) ugyanakkora gazdasági visszaesést szenvedtek el, cserében 8-10-szer annyi halottjuk lett.
Hát ez volt a mesterterv...

Mindig lehet olyan statisztikát találni, mellyel le lehet pocskondiázni/felmagasztalni valamit/valakit. És most ezt a mestertevet követjük mi is.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 492
113
A tesztek megbízhatósága és hatásossága még mindig erősen kérdőjeles de ami biztos , hogy bitang jó üzlet ! Napi 10 000 teszt 30 000Ft-al számolva 300 000 000 jó Magyar Forint ! Ezt az üzletet nem fogják hagyni csak úgy !

Olyan kiadása lesz a tb-nek amit nem szeretnének a kormánynál. Ez nem a kormány zsebébe megy. Nézz messzebb az orrodnál. Drága a teszt, és fix árrésekkel kell dolgozniuk, nincs szabadjára eresztve nem szabadpiaci termék. Gyártó ad egy árat, arra 4,4% nagykereskedelmi árrés kerülhet maximum, és 990Ft fix kiskereskedelmi árrés mert a teszt 5000ft feletti áron megy. Erre jön még egy 5% áfa.

Nem ezen fog meggazdagodni Mészáros Lőrinc.

De az írásaidból az jön ki te örülnél ha hullahegyek lennének ami elég visszás tudod-e?
 
  • Tetszik
Reactions: laiki and Leonidas