Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Nem a tanári fizetésből, hanem a saját szakértői munkából, amit tolnak mellette...
Tudom, mert az Áramlástan tanszéken nehéz volt olyan tanárt találni, aki nem azzal is foglalkozott.
Mire valaki egyetemi docens lesz az 10+ év alsó hangon, 40 éves kor alatt olyat nem láttam még. Na, az ő fizetésük asszem nincs egy átlag mérnök szintjén...

ui. A téma menjen át a Beszélgetőbe. Ezt eltoltam.
Aki tudja csinálja aki nem az meg oktatja ! 1000 éves igazság !
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 619
11 294
113
Szia,

De, a wuhani es a brit virus eseten tudhatjuk, 89-90%-akrol szolnak a kulonbozo tanulmanyok a Pfizer/BioNTech eseten (marmint a 89-90% arra vonatkozik, akik NEM terjesztik).
Elég sok számadat terjed a különböző gyártmányú oltásokkal kapcsolatban, de sokaknak lehet, hogy nem mindig követhető, mit is jelent. Nézzük meg őket közelebbről.

Mondjuk, hogy a Pfizer/BioNTech esetén a hatékonyság 95%.
A százalékok alapján joggal gondolhatnánk, hogy minden 100 beoltott emberből 95 (92/86/79/66) védett lesz a COVID-19 betegséggel szemben. De ebben az esetben a matematika nem így működik.
Általában a gyógyszergyártók beoltanak x embert, miközben ugyancsak x számúnak placebót adnak. Aztán azt várják, hogy a résztvevők körében történjen megbetegedés. A következő lépésben elárulják, hogy ki melyiket kapta és megnézik mennyi tünetes volt a két különböző csoportból. A Pfizer 43.661 önkéntest toborzott és addig várt, amíg 170 személynél mutatkoztak a SARS_CoV-2 tünetei és lett pozitív a tesztjük. Kiderült a 170 esetből csak 8 olyan személy volt, aki a valódi vakcinát kapta, a többi 162 viszont placebót kapott. Ezt követően a kutatók meghatározták a vírus fertőzöttek két csoportja közötti relatív különbséget, és ezt fejezték ki mint hatékonysági értéket. Ha nincs különbség a vakcina és a placebo csoport között, ez az érték nulla. Ha viszont a beoltottak közül senki nem betegszik meg (vagy legalábbis nem produkál tüneteket), akkor a hatásosság 100 százalék.
Nézzük meg, hogy mi a különbség a hatásosság (efficacy) és a hatékonyság (effectiveness) között. A kettő kapcsolódik egymáshoz, de mégsem teljesen egyeznek meg. A hatásosság (efficacy) csak a klinikai próba során való mérésre vonatkozó adat. A hatékonyság (effectiveness) viszont azt jelenti, hogy mennyire működik jól a vakcina kvázi élesben. Jellemzően a hatékonyság alacsonyabb érték, mint a hatásosság. Ez főként arra vezethető vissza, hogy a vizsgálatokban részt vevő személyek nem képezik le tökéletesen a teljes népességet. Normál esetben sok olyan ember él köztünk, akinél fennáll valamilyen krónikus betegség, ami esetleg negatívan befolyásolja, hogy a vakcina mennyiben tudja kifejteni hatását.

Most a beoltottak vírus terjesztéséről azt tudjuk, hogy nem tudunk semmi biztosat. Simán lehet, hogy azok is terjesztik a vírust, akiket már beoltottak valamelyik vakcinával. De az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy csak a beoltottak egy bizonyos része terjeszti. (Én úgy gondolom, hogy egy bizonyos százalékuk egészen biztosan terjeszti is.)
A legtöbb fertőzéshez hasonlóan, a koronavírus esetében is függ a kórokozó beviteli mennyiségétől a továbbadás esélye, ahogy az sem mindegy, hogy hol, milyen mértékben és hogyan immunizálódtunk. Természetes fertőzésnél többféle antitest (IgG, IgM, IgA) működik, és nagyobb eséllyel alakul ki a nyálkahártya-immunitás is. Az izomba adott vakcina azonban többnyire inkább szervezetszintű immunitást alakít ki, és egyáltalán nem biztos, hogy a vakcina a nyálkahártya-immunitást is a megfelelő mértékben alakítja ki.
 
Last edited by a moderator:

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 707
4 260
113
Kétlem, hogy önzelenül osztogatnák, én inkább ellenkező irányt feltételeznék, hogy mi és talán a csehek is küldtünk nekik Pfizert a mienkból, azzal hogy majd "visszafizetik", ha az elszámolási vitájuk rendeződik. :)
leírom lassan mégeccer... nincs elszámolási vita,

balfasz újságírás van, egyvalaki megír egy fals hírt, aztán a többi csak kopipészteli... bár tegnap morci voltam, amikor csoportban megosztott hír két óra múlva a telex címoldalán volt, szó szerint fordítva... (mondjuk nem első eset, és nem csak telex)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 619
11 294
113
Aki tudja csinálja aki nem az meg oktatja ! 1000 éves igazság !
Hááát... vannak hülyék az egyetemi oktatók között, eddig igaz.
DE a többség olyan szaktudás birtokában van, ami sokszor egyedülálló az országban. És hidd el, nem azért kapnak szakértői munkákat, mert annyira hülyék. ;)
Az analitikai kémia professzorunk egész évben kapta a mintákat, hogy vizsgálja meg pásztázó elektronmikroszkóppal őket és állapítsa meg az összetételüket, mert az akkreditált analitika laboratórium sajnos nem képes rá.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Iszonyú káosz, ahogy megy az oltás. Voltam háziorvosnál és amit megtudtam a folyamatról, az alapján kábé kicsit fejlettebb afrika vagyunk. Kapnak mindenféle listákat, teljesen elcseszve (tök mindegy mit regisztráltál, valószínűleg a regisztrációs felület és a listák készítése között valakik manuálisan újra beírják az adatokat), nem stimmelnek a telefonszámok, stb. A listák alapján kiértesítik az oltandókat (már akit elérnek, mert rengeteg telefonszám és email hibás), de telefonálgatás közben kiderül, hogy egy részük már be van oltva! Akiket aztán ők végül beoltanak, arról küldenek egy listát, hogy megvan, de ez a lista nem kerül kapcsolatba a regisztrációs felületen vezetettel, mert mint mondom az újjonan kapott nevek egy része már vissza van küldve, hogy be van oltva. A háziorvosoknál az asszisztensek próbálják rögtönzött listákon nyilvántartani az egészet az állam helyett, de így se megy. Egy háziorvos a valóságban úgy napi húsz-huszonöt embert tud beoltani emiatt. Igaz, túl sok oltóanyagot se kap.

Úgy néz ki, hogy április végére végeznek a hatvanasokkal és azután jönnek a többiek. Hogy huszonévesek ez alapján hogy kapnak oltást behívás alapján, azt tudni sem akarom! De ilyen káoszt és fejetlenséget még nem nagyon láttam. A magyar közigazgatás gyakorlatilag nem létezik, nincs értékelhető produktuma. Ehhez képest milliónyian dolgoznak benne! Minek! Az egész egy hiábavaló parazita gépezet. Teljes alkalmatlanság az államrezon részéről.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 619
11 294
113
Úgy néz ki, hogy április végére végeznek a hatvanasokkal és azután jönnek a többiek. Hogy huszonévesek ez alapján hogy kapnak oltást behívás alapján, azt tudni sem akarom!
A háziorvosom praxisa 2150 fős. Múlt héten 80 embert oltott be AZ-vel (engem is) és 85 főt utalt be kórházi oltópontra Szputnyikra.
Előző héten is beküldött 85 embert Szputnyikra, köztük a szüleimet.
Tekintve, hogy már hónapok óta folyik az oltás, én semmi különöset nem látok abban, hogy 18 éves kortól oltanak embereket. Ismerek olyan 19 éves lányt, aki tök egészséges és mégis mindenféle protekció nélkül kapott ma oltást. Huszonévesek közül pedig kapásból vagy 7-8 embert tudnék felsorolni, aki szintén kapott már oltást.
 

winter

Active Member
2011. november 19.
109
198
43
A háziorvosom praxisa 2150 fős. Múlt héten 80 embert oltott be AZ-vel (engem is) és 85 főt utalt be kórházi oltópontra Szputnyikra.
Előző héten is beküldött 85 embert Szputnyikra, köztük a szüleimet.
Tekintve, hogy már hónapok óta folyik az oltás, én semmi különöset nem látok abban, hogy 18 éves kortól oltanak embereket. Ismerek olyan 19 éves lányt, aki tök egészséges és mégis mindenféle protekció nélkül kapott ma oltást. Huszonévesek közül pedig kapásból vagy 7-8 embert tudnék felsorolni, aki szintén kapott már oltást.
Nálunk tegnap mondta vissza a szputnyikos oltást a háziorvos:( Apa '72-es, és semmi hír az oltásáról
 
  • Szomorú
  • Hűha
Reactions: Wilson and Blitz97

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 893
56 746
113
Január 28-ân ( korâbban nem lehetett) jelentkeztem oltâsra az internetes felületen Ausztriâban. Helyszint és idöpontok közül lehetett vâlasztani, oltóanyagot nem.
Ma kerültem sorra az elsö oltâsra AZ-vel a kivâlasztott helyi orvosnál. Mâsodik oltâs ugyanott junius 28-án lesz.
Egyenlöre semmi mellékhatâs stb. Egy gonddal kevesebb...
Különben nyomasztó az oltóanyaghiâny Itt.
Most hosszabbitottâk meg a lockdownt mâjus 2-ig. Bécsben és Alsóausztriában. Kereskedelem ( élelmiszrr kivétel) szolgáltató, vendeglátâs stb zárva, kijárâs korlátozva. Ovoda, iskola nyitva, de nem mindenütt,
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 608
8 053
113
Iszonyú káosz, ahogy megy az oltás. Voltam háziorvosnál és amit megtudtam a folyamatról, az alapján kábé kicsit fejlettebb afrika vagyunk. Kapnak mindenféle listákat, teljesen elcseszve (tök mindegy mit regisztráltál, valószínűleg a regisztrációs felület és a listák készítése között valakik manuálisan újra beírják az adatokat), nem stimmelnek a telefonszámok, stb. A listák alapján kiértesítik az oltandókat (már akit elérnek, mert rengeteg telefonszám és email hibás), de telefonálgatás közben kiderül, hogy egy részük már be van oltva! Akiket aztán ők végül beoltanak, arról küldenek egy listát, hogy megvan, de ez a lista nem kerül kapcsolatba a regisztrációs felületen vezetettel, mert mint mondom az újjonan kapott nevek egy része már vissza van küldve, hogy be van oltva. A háziorvosoknál az asszisztensek próbálják rögtönzött listákon nyilvántartani az egészet az állam helyett, de így se megy. Egy háziorvos a valóságban úgy napi húsz-huszonöt embert tud beoltani emiatt. Igaz, túl sok oltóanyagot se kap.

Úgy néz ki, hogy április végére végeznek a hatvanasokkal és azután jönnek a többiek. Hogy huszonévesek ez alapján hogy kapnak oltást behívás alapján, azt tudni sem akarom! De ilyen káoszt és fejetlenséget még nem nagyon láttam. A magyar közigazgatás gyakorlatilag nem létezik, nincs értékelhető produktuma. Ehhez képest milliónyian dolgoznak benne! Minek! Az egész egy hiábavaló parazita gépezet. Teljes alkalmatlanság az államrezon részéről.
Hát ez is egy vélemény, nálunk már a 40-es korosztály oltása megy.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Lehet, hogy átvesszük azt, amit a szlovákoknak szállítottak...

Oroszok forszírozták, hogy adják át nekünk, de végül marad náluk a cucc és nálunk bevizsgálhatják.
Diplomáciai piros pontra hajtott szeretett vezetőnk, V4 meg minden.

Mondjuk az a 200.000 vakcina a jelenlegi tempóban 2 napnyi oltási mennyiség, hosszú távon lényegtelen.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
358
2 116
93
Iszonyú káosz, ahogy megy az oltás....
Szerintem pedig általában gördülékenyen és precízen folyik az oltási program. Feleségem márciusban én áprilisban kaptam meg a vakcinát mindketten elégedettek voltunk, akárcsak a többi, oltásban érintett ismerősünk.
Köszönet az eü. dolgozóknak és az oltási programban résztvevő katonáknak!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Szia,

Ugye nem gondolod, hogy az a cel, hogy a diakok 95-98%-a megbukjon az erettsegin?

Mert ha a mostanra reg osszeomlott egeszsegugy allapotat akarod barmi masra atterjeszteni, akkor ott ugyanolyan hatekonysag lesz.

ui. hosszu tavon mindegy, hogy hany Leo2 van az orszagban, az szamit, hogy milyen szinvonalu az orszag oktatasa.
Mert jo altalanos- es szakkepzettseggel rendelkezok konnyen adoznak annyit, amibol megveheto a Leo2, de hulyekkel semmire se megy az orszag. :-(
A legfontosabb hosszu tavu strategiai eroforras az oktatas.
Dehogy akarom én átterjeszteni, de az oltásokkal illetve az alap higiéniás szabályok betartásával semmivel sem lesz nagyobb veszélyben egy közoktatási alkalmazott, mint egy Aldi pénztáros. Sőtt!
Ne vízionáljunk már tömeges tanári "döghalált", meg elbutuló társadalmat.
Csak azért mert pár tanár megbetegedhet az akkor már egy influenza szintjét elérő betegségben, és emiatt betegállományba kell vonulnia max. 1 hétre.
Mert az oltás felvétele után egy esetleges megbetegedésnek nem kell tartós egészségromlást vagy halált eredményeznie.
 
M

molnibalage

Guest
Szerintem pedig általában gördülékenyen és precízen folyik az oltási program. Feleségem márciusban én áprilisban kaptam meg a vakcinát mindketten elégedettek voltunk, akárcsak a többi, oltásban érintett ismerősünk.
Köszönet az eü. dolgozóknak és az oltási programban résztvevő katonáknak!
Látom nem sikerült megérteni harmadjára sem, ezért újra leírom.
Az, hogy az oltóponton szervezett a dolog, mert ha X emberre méretezik, akkor X emberrel megbirkózik.
A probléma az, hogy ki kerül oda az oltópontra. Na itt van hatalmas szar a palacsintában.
Aki utánam regelt 1+ hónappal és 10-15 évvel fiatalabb, az hogy a faszba is van előbb oltva, mint én...? Hm...?
A barátnőmnél is számottevően fiatalabbak oltanak több helyen...
 
S

speziale

Guest
Látom nem sikerült megérteni harmadjára sem, ezért újra leírom.
Az, hogy az oltóponton szervezett a dolog, mert ha X emberre méretezik, akkor X emberrel megbirkózik.
A probléma az, hogy ki kerül oda az oltópontra. Na itt van hatalmas szar a palacsintában.
Aki utánam regelt 1+ hónappal és 10-15 évvel fiatalabb, az hogy a faszba is van előbb oltva, mint én...? Hm...?
A barátnőmnél is számottevően fiatalabbak oltanak több helyen...
Megjegyzem az oltópontok szervezettsége sem egyen szilárdságú. Nagyjából a kórházigazgatótól függ hogy képes-e épeszűen megszervezni... megjegyzem UK-ban aki ment oltópontra azt előtte tesztelték antitest teszttel hogy van-e védettsége
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 428
3 745
113
Iszonyú káosz, ahogy megy az oltás. Voltam háziorvosnál és amit megtudtam a folyamatról, az alapján kábé kicsit fejlettebb afrika vagyunk.

Stabilan hozod a károgást... Most betegyem megint a negatív hullámos videót?!? :hadonaszos:

Egy háziorvos a valóságban úgy napi húsz-huszonöt embert tud beoltani emiatt.

Ez egy tök jó szám. Hány praxis is van az országban?
Blitz97 háziorvosa kicsit kevesebbet olt (80/hét).

Úgy néz ki, hogy április végére végeznek a hatvanasokkal és azután jönnek a többiek. Hogy huszonévesek ez alapján hogy kapnak oltást behívás alapján, azt tudni sem akarom! De ilyen káoszt és fejetlenséget még nem nagyon láttam. A magyar közigazgatás gyakorlatilag nem létezik, nincs értékelhető produktuma. Ehhez képest milliónyian dolgoznak benne! Minek! Az egész egy hiábavaló parazita gépezet. Teljes alkalmatlanság az államrezon részéről.

Szerintem higgadj le, és számolj. Alig 1 millióval több regisztrált van, mint oltott. Heti fél milliót oltunk. Ez alapján április végére nem hogy a 60-asokkal, hanem a teljes regisztrált embermennyiséggel végeznek!
 
M

molnibalage

Guest
Na, próbaképpen ma fél nyolckor mentem boltba. Eredmény? 3 percet voltam bent fizetéssel együtt. Senki nem állt előttem a kasszánál.
Mi volt a változtatás előtt? Hat és negyed hét felé már 15-20 perces történet volt kijönni, ha csak akkorra értem oda.

És erre nem tudtak ezek a balfaszok rájönni öt hosszú hónap alatt.
5 hónapja mondtam, hogy ez kéne, ahogy más is. De persze mi voltnuk a helikopterek ugye? Ja, bulizó fiatalokat meg nem látni az utcán most se. Pedig tovább van nyitva a bolt...