Emel
"Bocsi, én nem befizettem, hanem tőlem azt elvették, nem volt fölötte döntési jogköröm. Azt is tudom, hogy nem nekem kamatoztatták, hanem részben kifizették az akkori nyugdíjakra, részben meg eltapsolták egészen másra. Viszont nem lenne kötelező mesterségesen alacsonyan tartani a munkabéreket, akkor talán több lenne a befizetés is, márcsak azért is, mert kevesebben menekültek volna a Lajtától nyugatra dolgozni. Csak a közelebbi családból is öt fiatal van kint, és nem jókedvükből, majdnem sírva mentek el (tudom, mert én vittem ki az első fuvart Ferihegyre)."
Akkor az az 5 fiatal se neked termeli a nyugdíjat, hanem valaki másnak nyugaton. Mégis elvárnád, hogy magas legyen a nyugdíjad, hiszen úgy érzed (jogosan), hogy te megdolgoztál érte.
Csak tudod az a helyzet, hogy amíg a nyugdíjas tömegek döntik el azt, hogy mi lesz az ország sorsa, addig a fiataloknak nem osztanak lapot a politikai érdek érvényesítésben. Így meg a fiatalok maximum a lábukkal szavazhatnak, vagyis a helyzet csak romlik.
Ebből a spirálból csak úgy lehetne kilépni, hogy :
1. Ha a nyugdíjat a bérekhez kötjük valamilyen formában így érdekeltté tesszük a nyugdíjasokat abban, hogy jól menjen az aktuális melósoknak is, vagyis legyen aki megtermelje a nyugdíjukat.
2. Ha kizárjuk a nagyon időseket a szavazásból és így a pártoknak az aktív korcsoportok véleményét kell figyelembe venniük.
De ha látsz/tudsz más megoldást én szívesen meghallgatlak. Nyitott vagyok minden gondolatra
Tudom, de nemcsak ezért fáj hogy elmentek, hanem azért is, mert más ismerősöknél már azt tapasztalom, hogy bár csak pár évre tervezték a "kiruccanást" (amíg anyagilag egyenesbe jönnek), ma már bevallottan csak mint turistára számíthatunk rájuk - amíg élnek a szülők, utána meg vagy-vagy se. Szóval akik nagyjából két-három éven belül nem jönnek haza, azoknál már elszakadnak az itthoni szálak, betagozódnak egy ottani társadalomba. Bizony hogy elvárnám a nyugdíjamat, mert nem én csináltam azokat a körülményeket, meg nem is tehettem ellene, amitől a külföldön dolgozók elmentek az országból. Ők nem kalandvágyból mentek el, hanem azért, mert pár év küszködéssel rájöttek hogy ilyen bérek mellett csak az éhhalált fogják elkerülni, de egy lépést sem jutnak előre. És az agyvérzés kerülget mikor látom, hogy mennyire fölösleges, nem állami feladatú dolgokra tízmilliárdok mennek el, miközben akiknek az adójából erre költenek azok semmire sem jutnak. Az állam/Viktorovics azt mondja, van amire nem telik - el is hinném hogy nem hazudik, de közben meg tudom, hogy vállalkozási adó-tízmilliárdokról mond le a költségvetés, ha azt sportcélokra utalja a vállalkozó. Ezt melyik választási programjukból lehet levezetni?!! Vagy nekik nincs is olyan?!
El lehet venni tömegektől a választási jogosultságot, de minek, mikor így is már alig érdekel valakit ez a bohóckodás, amit van pofájuk demokráciának csúfolni azoknak, akik megválasztásuk esetén fáraónak képzelve magukat azt hiszik, hogy bármire korlátlan felhatalmazásuk van.
A nyugdíjamhoz meg nem azért szeretnék ragaszkodni hogy eljussak Hawai-ra vagy legalább Horvátországig, és nem saját úszómedencét építenék, hanem mert van három felnőtt fiam, tehát van kiknek besegíteni hogy valaha lakáshoz jussanak (feltéve ha ők is meg nem unják az itthoni "sikereket" idő előtt).
Szóval miért mennek el az emberel az országból? Mert még azok sincsenek rendesen megfizetve, akiknek van itthon munkájuk! Ha meg véletlenül lebetegszenek, akkor hiába vonták le tőlük az EÜ járulékot, odaállhatnak a sokhónapos várólista végére vagy fizethetnek zsebből a magánrendelőkben - ha van annyi fizetésük egyáltalán. Ha ezeken nem tudnak sürgősen változtatni, akkor még laza 15-20 év, és kiürül az ország, részben kihal, részben elmegy a maradék zöme is. Aztán lehet királykodni a maradékon, meg magyarázni hogy béremelésre nem telik, de a stadionban focizni az tetszik a főnöknek és milyen egészséges.
Mindenesetre egy nyugdíjplafont én bevezetnék, de ezzel együtt egy éves szintű levonási plafont is olyan szinten, hogy bizonyos határon túl megszűnjön a levonás mondjuk átlagszinten az év utolsó két hónapjában (és ne csak a túl magas fizetésűek tudják ezt elérni).
Beszélgethetünk még, de most más dolgom is van, üdv