Kfir (IAI, Izrael)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Spice 250 és 1000/2000 változatokat is
Hozzáfűzés.Nem fix álcázott célok ellen mind a Spicek,mind a Spikek (merthogy az AH60 Arpiákon rendszerben van még az NLOS is,és élesben használták is-persze nem páncélos célok ellen) önirányitó módja értéktelen,a kezelőnek kell folyamatosan célon tartani az irányzékot.(mindegyik Spice változatuknak van kétutas adatkapcsolata).Egy valamennyire álcázott célt képtelenek az algoritmusok felismerni,követni.Pláne nem növényzettel fedett terepen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
"Békeidőben"....Droglabor bombázására induló gép tavalyi képen...
screenshot_20180831_195234_1_by_michelum_de1xi6q-fullview.jpg

Szerintem meg PR beállitott kép,és nem is tavalyi.Elvileg az összes C12 gép át lett alakitva C10P változatra.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and enzo

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
"Békeidőben"....Droglabor bombázására induló gép tavalyi képen...
screenshot_20180831_195234_1_by_michelum_de1xi6q-fullview.jpg

Szerintem meg PR beállitott kép,és nem is tavalyi.Elvileg az összes C12 gép át lett alakitva C10P változatra.
No ez érdekes.PRnak ugyan PR fotó,de tavalyi.A droglaborok bombázására beosztott gépek radar nélkül repülnek,és olyankor visszarakják rá a C12 orrkupját.A radarokat nagyjavitásra visszahordják Izraelbe.Addig a gép C12 kongfiba repül
 
M

molnibalage

Guest
20 milkas Kfirre nem volt pénzük....
Ki mondta, hogy valaha érdeklődtek is az iránt?
Amúgy mi szükség lenne egy olyan platformra, aminek hatósugara pont úgy elégtelen ma is, ahogy volt 1982-ben...?
Ha lenne annyi pénzük, akkor sem a Kfir kell.

Engedd már el ezt a gépet könyörgöm.
Értem én, hogy ez a szívszerelmed, de ez már sokadik hatványon az az effektus, hogy akinek csak kalapácsa van, annak minden szög formájú...
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Ki mondta, hogy valaha érdeklődtek is az iránt?
Amúgy mi szükség lenne egy olyan platformra, aminek hatósugara pont úgy elégtelen ma is, ahogy volt 1982-ben...?
Ha lenne annyi pénzük, akkor sem a Kfir kell.

Engedd már el ezt a gépet könyörgöm.
Értem én, hogy ez a szívszerelmed, de ez már sokadik hatványon az az effektus, hogy akinek csak kalapácsa van, annak minden szög formájú...
Látom,nem olvastad el,mit a kerítés rovatba írtam.....
2x akartak venni,de 1x se volt rá pénzük.
Mondtam, már,ez matek,nem szimpátia kérdése.
Szivszerelmem különben az F20.Mar-mar szexi kis masina
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Sokszor leírtam már, hogy a Gripen max. üa. mennyiséggel csapásmérő fegyverzetet akar, akkor nincs rajta BVR légiharc rakéta.
A Gripen E-n ez már lehetséges.

De, ha a mennyisége nőne a C Gripeneknek ez RÉSZBEN képes ellensúlyozni az, ha mindig teszünk AG feladatot teljesítő Gripen mellé teszünk egy vadászfeladatú Gripent, ami óvja ezeket és azdja a védelmet, az önvédelmi képesség helyett.

Csak emiatt az összes Gripen C-t kiszórni és E-re cserélni mérhetetlen sokba kerülne.
A megoldás nem tökéletes, de olcsóbb és másik előnye, hogy összességében több gépet ad.
Én többre tartok mondjuk 24 db korszerűsített C Gripent, mint 14 db E változatot.

Azt nézve, hogy alsó hangon 100 misi per gép egy E Gripen, de 30 misi volt a használt C és, ha gépenként 30 misi lenne egy upgrade AESA radar és MAWS-ra, akkor is a 14 db E árából kijön az összes gép korszerűsítése és 10 használt + korszerűsítése.

14 Gripen E - 1400 M

kontra

14 Gripen C fejl. 14*30 = 420 M
10 Gripen C beszerz + fejl = 10*60 = 600 M

1400M vs 1020M elég markáns difi...
Úgy, hogy az egyiknél van 14 géped, a másiknál meg 24.

Látható, hogy ilyen ökölszámok esetén is bőven van tartalék még fegyverzetre, repórára és sok minden másra.
És ebből a 24 gépre bővülés és upgrade ellenére a gép és logisztika alapvetően a maira épülne, ugyanaz a hajtómű, ugyanaz a futómű stb. stb.

Igen, mindig lehet nagyot álmodni és sokat költeni, de ez kb. ugyanaz a döntés, mint anno a 3 db MiG-23 század, és ami helyett lett 1 db MiG-23MF és 2 db MiG-21BISz. Csak a Gripen E és a korszerűsített Gripen C között, ha mehet rá a MAWS és AESA radar nincs ekkora eltérés. Szerintem.
Kfir NG meg már upgradelve 35 Milka.Es a legmodernebb harcelektronikaval.Na ezért nem felejtem el.Nem szívügyi kérdés.
Ja, és 3 db 3000 fontos bombát is simán elbír...ACW szárny esetén 11 fuggesztoponton.a nélkül 9en.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Teló milen jol át tudja fogalmazni az irásokat.....Kalinka kefir különben kifejezetten finom.
Naszóval,a kefir igenis opció őlyan országnak,amelyiknek nincs pénze F35re.Elektronikailag már most simán kenterbe verik a C10P-k a Gripen C-t.IRST kivételével minden van rajta,amit el lehet képzelni,és élvonalbeli minőségben.NG változat a reklám szerint pedig jórészt kiküszöböli a régi hajtómű hátrányait is.Hatótávban,teherbirásban alighanem simán hozná a Gripen E szintjét,ahogy harcrendszereiben is.Manőverező képességben azonban még az F414 hajtóművel és elektronikus kormányvezérléssel is valószinűleg alatta marad (bár a fene tudja,mennyivel-gyakorlatban kéne tudni összemérni őket).Zsidók meg azt integrálják rá,amit csak akarunk (és fizikailag lehetséges.Indiai Su30ra ráintegrálták a Derby ER és a Mica rakétákat,az orosz vétó miatt mondták vissza a hinduk a programot.Elta célzó,felderitő és zavaró podokat viszont üzemszerüen használják a gépeken).Ha az ACW szárny valós,akkor 3 póttartállyal akár 8 AAm is lehet a gépen (de ehez rendszeresiteni kellene a Mica vagy a Stunner rakétát-utóbbi elég nagy durranás lenne.Ha nem,akkor csak 6 AAM mehet rá 3 póttal.ACW szárny nélkül meg csak 4-mint a Gripen Cre).Vagy 3 pót,4 AAM,és 8 SDB/Spice.Levegőben utántölthető (töltőkonténerrel egymást is tölthetik),jó sokáig tud járörözni.
És olcsó.Marad pénz a fegyverzetre,kiképzésre,üzemeltetésre.Ugyanannyi forrásból jóval több gép rendszeresithető.
Szóval,én bevállalnám a rosszabb dogképességet a többi előnyért.Dog jelentősége amúgy is lecsökkent.A több gép meg képes még azt is ellensúlyozni.
Ez nem szivügyi kérdés,ez matek.Az adott forrásbol hogy lehet a legtöbb harcértéket kihozni.
Amúgy szerintem baromi ronda azzal a nagy orrával,de ez mellékes-tudja a dolgát,az számit.
Persze ezt az "érzésemet"/meglátásomat gondos számitásokkal és gyakorlati próbákkal kéne igazolni-még mielött megvennénk.
Ha meg a próbákon elbukik,ejteni kell mint a telefonkagylót
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Én inkább a JU-52-re szavaznék :) Minden IS integrálható rá, az üzemeltetése olcsó, olyan lassú, hogy lehetetlen eltalálni. Vagy.... hívjunk el egy izraeli mérnökökből álló csapatot, mutassuk meg nekik az összes inkurrenciát, hogy mit tudnának csinálni velük. Pld. T72-ből X-szárnyút.... :) :)
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 771
30 536
113
Én inkább a JU-52-re szavaznék :) Minden IS integrálható rá, az üzemeltetése olcsó, olyan lassú, hogy lehetetlen eltalálni. Vagy.... hívjunk el egy izraeli mérnökökből álló csapatot, mutassuk meg nekik az összes inkurrenciát, hogy mit tudnának csinálni velük. Pld. T72-ből X-szárnyút.... :) :)
Köszönjük ezt a magvas,igen magasan kvalifikált hozzászólást.
Tipikusan olyan,amit a hozzászóló el szokott ereszteni......
Olyan tipikus aparatcsik beszólás
 
  • Dühítő
Reactions: Király Fika

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Én inkább a JU-52-re szavaznék :) Minden IS integrálható rá, az üzemeltetése olcsó, olyan lassú, hogy lehetetlen eltalálni. Vagy.... hívjunk el egy izraeli mérnökökből álló csapatot, mutassuk meg nekik az összes inkurrenciát, hogy mit tudnának csinálni velük. Pld. T72-ből X-szárnyút.... :) :)
Köszönjük ezt a magvas,igen magasan kvalifikált hozzászólást.
Tipikusan olyan,amit a hozzászóló el szokott ereszteni......
Olyan tipikus aparatcsik beszólás
....Nem sokban különbözik az előző hozzászólásoktól, melyek a topic témáját körülölelik. Ezerötszázszor le lett írva. Álmaink lehetnek, vágyaink lehetnek, a realitás azonban a Gripen.... C, de inkább D..... meg néhány megfizetett műszaki és pilóta.... és Kecsó mellett egy másik bázis... Lehet, hogy a fülkéből apparatcsiknak tűnik mindenki, aki ágyban alszik, de azért korántsincs így....