Igaz.Egy szóval nem mondtam, hogy a biciklis, szabályt szegett.
De még egy adalék.
Viszonylag gyakran járok arra, és visszagondolva, nemcsak az nem dereng, hogy ott valaha biciklist láttam volna, de még a bringaút sem igazán ugrik be.
És az a kemény, hogy tulajdonképpen nincs is rendesen kijelölt bringaút ott - nekem is meg kellett néznem streetview-on.
Mutatom.
Még nappal sem könnyű kiszúrni, ugyanis nem klasszikus bringaút van ott, hanem egy járda, amire utólag - nagy kegyesen - felfestettek egy csíkot (osztott felület), ami persze azóta már egyáltalán nem látszik.
Magára a bringaútra pedig semmi egyéb nem utal, mint a zebrát jelző tábla alatti kiegészítő tábla.
Ilyen esetben fel szoktak rakni egy ilyen táblát.
Ez itt ebben az esetben hiányzik is.
Szóval az üzemeltető mindent megtett, hogy ez egy potenciális baleseti gócpont legyen.
Tehát még egyszer:
Ki volt a hibás: a Kresz szerint egyértelműen az autós.
Ki tehetett volna azért, hogy ne történjen meg az incidens?
- az autós: figyelmesebben vezet, és betartja a szabályokat
- a kerékpáros: körbenéz, mielőtt az úttestre hajt
- és igen komoly mértékben a közút kezelője: hogy nem teremt egy fantom kerékpárutat, és rendesen kitáblázza.
A közút vagy terület kezelőjét is egy kicsit fenéken lehetne billenteni, ha nem is pótolják a teljes kerékpár és gyalogos úton az elválasztó vonalat, de azt legalább megcsinálhatnák, hogy az ilyen kereszteződések előtt legalább 50 méteren figyelik és felújítják,
esetleg piktogramokkal ellátják, az adott szakaszt, így egy autósnál aki közelít a kereszteződéshez is könnyebben tudatosul, hogy ez egy olyan kereszteződés amit kerékpár út is keresztezhet.
Elvileg van olyan tábla GM link, de van pár tábla amit nem sikerül a láthatóság vagy észlelés szempontjából az ideális helyre szerelni, Vannak olyan forgalmi helyzetek amikor az ember figyelme több fele oszlik , de pl egy ilyen tábla a villanyoszlopon már lehet elkerüli a figyelmét, mivel van előtte egy kanyar amit kitakar egy ház, majd rögtön egy kereszteződés és a jobbra sorolásra jobban koncentrál.
Amúgy a streetview-on is pont egy hasonló Opel oson