1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "Today Royal Air Force five Lockheed Martin F-35B's lifted off from RAF Marham as they make their way to Nellis Air Force Base, Nevada to take part in Exercise RED FLAG 20/1. The aircraft will be joined by other RAF aircraft including an Airbus Voyager AirTanker which lifted off from RAF Brize Norton and The Boeing Company Sentry E-3D out of RAF Waddington, seen below."
   
 4. rudi

  rudi Well-Known Member

  Új hírek a Lengyel F35 beszerzés és árazás körül...

  - az első gépet várhatóan 2024-ben kapják meg;
  - a darabszám: 32 db F35A;
  - a vételár: na ez jó kérdés...
  Eredetileg arról volt szó hogy $6.5 milliárd. (= $203.15 millió / db)
  Majd jött a hír hogy ha lemondanak az ellentételezésről akkor $1 milliárddal kevesebbet kell fizetni (= $5.5 milliárd = $171.8 millió / db)
  - a mostani hír szerint a Lockheed Martin-nal a várhatóan jövő héten aláírandó szerződés $4 milliárdról fog szólni ($125 millió / db), de ez csak pusztán a 32 gép vételára lesz, mindenféle kiegészítő szolgáltatás, infrastruktúra, fegyverzet, reprogramming office, stb… nélkül. Ha azokat is hozzávesszük, akkor szerintem várhatóan meglesz az eredetileg előre jelzett ellentételezés nélküli $5,5 milliárdos ár.

  Magánvélemény: Lengyel barátainknak nagyot akarnak domborítani ezzel az F35-tel, de végeredményben lesz egy olyan gépük aminek a beszerzésére az ingük - gatyájuk rámegy ( ~$170 millió / db), eszméletlen drágán üzemeltethető (~$30-40 ezer / óra), az iparuk semmit nem fog profitálni a beszerzésből, végül pedig nem is ők döntik el hogy mikor, ki ellen vethetik be.
  Mit mondhatnék...bravó!
   
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Azt nem tudom, hogy a lengyel "HTKA-as közösség" által valójában favorizált (ez végül is nem jelent semmit) F-15EX lengyel verziója mennyivel lett volna jobb atekintetben, hogy szabadon használható akárki ellen, akármikor.
  Ma már minden valamire való légi komplexum (talán már így érdemes hívni egy modern harcászati repülőgépet) ki van téve így, vagy úgy a gyártó ország kívánalmainak.
   
  Python, fishbed and svajcibeka like this.
 6. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  Gyorsan gyűlnek az órák a MARINE CORPS F-35B pilótáknak.
  Lt. Col. Brian W. Bann az első pilóta aki meghaladta az 1000 repült órát az F-35B típuson.

  Brian nem panaszkodhat hogy nem jut neki elég repülési lehetőség...:)
  2000-ben csatlakozott a tengerész gyalogosokhoz. Azóta 3000 órát repült összesen (évi átlag 150 óra) 2000-et AV-8B Harrier II és F-16 típusokon.

  A Marine Corps eddig kb. 100 F-35B gépet vett át amik az alábbi bázisokon tengerészgyalogos bázisokon állomásoznak:
  - MCAS Yuma, Ariz.,
  - MCAS Beaufort, S.C.,
  - MCAS Miramar, Calif.,
  - MCAS Iwakuni, Japan.
   
  fishbed, molnibalage and Bleroka like this.
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Rotten878 likes this.
 10. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Nem igazán vágom miért menne rá a gatyájuk (ott nem magánrepülő flottára költ a hadsereg hogy a Bahamákra repkedjenek), másrészt amit kapnak érte az részben zárójelbe tesz olyan légierőket, mint a Francia, de az oroszok ellen is először nem letolt gatyával állnak szemben.
  Az iparuk eddig is beszállt amerikai programokba, jó eséllyel akarnak ebből is szeletet (talán törökök helyett). Ha már ott a gép, ugrálhatnak, főleg, hogy ha van/lesz szabad kapacitásuk.

  Amire gondolok, hogy ne legyünk már okosabbak, mint a lengyel vezérkar, csak tudják, hogy mi a legoptimálisabb a hazájuknak (ők is hazaszeretetből dolgoznak, nem az Illumináte terveiért...). Ahogy a többi haderő sokezer szakértője is. Lehet a ruszki propaganda szerint gondolkozni, de nyugaton a gondolkozásmód alapja nem a paranoia... de ezt úgyis magyarázhatom azoknak, akik azt nem ismerik mélyebben.

  BTW a végén ez most a távkapcsoló konteó vagy a verbális tiltás (ami Pakisztánnál is remekül működött ugye)? Csak hogy ezen röhögjek-e vagy az "ígéretek" betarthatóságán...
   
  fishbed, Bleroka and formosa1 like this.
 11. dudi

  dudi Well-Known Member

  Miért akarják megtámadni az oroszok a lengyelket?
   
  aquarell, Loken, fishbed and 3 others like this.
 12. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Aki lengyellel repülök és szóba kerül military aviation téma, csak az orosz relációban képesek beszélni a haderejükről. Nekik ott az a mumus.

  BTW ami szar ruszki vasat kivonnak, annak az üzemeltetési költségén részben visszajön egy új repzi költsége (újra negyenannyit nem költesz mint egy 50 éves szarra). Mondjuk ezt az USA esetén kis kihagyják, hogy ami F-35 jön, azzal vonják ki az öregebb vasakat.
   
  Bleroka likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az F-35 jelenlegi repóra költsége messze meghaladja az F-16-os bármely változatét az USAF-nál és a MiG-29-esnél ismert töredékes értékeket. Azon spróolni nem fog senki. Legfeljebb úgy, hogy ha 3 gépet 2 új váltana ki. Akkor már úgy kb., de akkora sem sokat.
   
  endre, fishbed, arcas and 1 other person like this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez nem válasz a kérdésemre.
   
 15. emel

  emel Well-Known Member

  Ezt mi hiába gondoljuk másként, a lengyelek saját történelmi tapasztalataik alapján gondolkoznak és döntenek a hadsereg ügyeiről. Lengyelországot évszázadok óta három ország cincálta: az osztrákok - ők megszűntek mint európai hatalom; a németek - ők katonailag eléggé leépítették magukat, az USA parancsol nekik, így nem ijesztőek a lengyeleknek, és az oroszok - ők nagyhatalom lettek és ott állnak a lengyel határnál. A lengyeleknek ez pont elég, vagy inkább túl sok ...
   
  Loken, Kurfürst, fishbed and 4 others like this.
 16. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Ugyebár nekünk sincsenek túl jó történelmi tapasztalataink, mondhatjuk, hogy a felsorolt országok mindegyike, plusz a többi szomszédos országok mindegyike cincált minket. Mégis basztunk az önvédelemre, meg most is hörögnek miatta a többség... Nem fér a fejembe...
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ezt értem de lássuk be,,hogy történelmi traumákra építve fegyverkezni a jelen realitásait figyelmen kívül hagyva hát minimum nem okos dolog.
   
 18. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Lehet, hogy ok tortenelmi "tapasztalat"-kent tekintenek ra :)
   
  Loken likes this.
 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Sztem az USA le akar innen lépni és Kínára fókuszálni. Mivel a franciák abszolut, a németek pont orosz viszonylatban megbízhatatlanok, ezért részben lengyelekre építi az erőegyensúly fenntartását.
  Részben ugyanez igaz a románokra, csak ott nincs hozzá ennyi zsé.
   
  endre, Loken, Kurfürst and 3 others like this.
 20. emel

  emel Well-Known Member

  Én már régen beláttam, így a lengyeleket kellene meggyőzni!! :D
   

Ezen oldal megosztása